Last news in Fakti

17 Юни, 2021 07:26 1 749 10

Подновяват издирването на черната кутия на падналия МиГ

  • изтребител-
  • миг-
  • черна кутия

В нея ще участват минният ловец "Цибър" и екип, и оборудване на фирма "Хидроремонт" ООД. Два катера на флота ще бъдат в готовност да се включат

Подновяват издирването на черната кутия на падналия МиГ - 1
Снимка: БГНЕС

След прекъсване на издирването на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни заради лошо време, продължава събирането на информация и анализирането ѝ, съобщиха от пресслужбата на военния флот във Варна. Основната цел е да бъде прецизиран районът на катастрофата. Метеорологичната прогноза е благоприятна и операцията се очаква да бъде подновена още от ранните часове, допълниха от ВМС.

В нея ще участват минният ловец "Цибър" и екип, и оборудване на фирма "Хидроремонт" ООД. Два катера на флота ще бъдат в готовност да се включат при необходимост. Ще бъде изследван район с площ 3,5 квадратни километра, за който анализите показват, че има голяма вероятност да е мястото на катастрофата. Основната цел е да бъдат открити части от самолета, което пък ще послужи за откриването на черната му кутия.

В тази връзка командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се очаква да даде пресконференция с актуална информация, съобщиха от Министерството на отбраната. Пресконференцията ще се състои от 14.00 ч. в Щаба на Военноморските сили.

Инцидентът с падането на военния самолет МиГ-29 стана на 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България.

Веднага първо стартира операция по търсенето и спасяването на пилота на изтребителя, която за съжаление приключи трагично. При издирването се установи, че майор Валентин Терзиев е загинал.

След това това продължиха действията по издирването на „черната кутия“ на падналия в морето МиГ-29. Освен корабите от Военноморските сили (ВМС), в издирвателната операция участваха с оборудване и екипи на Института по океанология към БАН, както и специализирани фирми.

В хода на операцията бяха открити голям брой подводни цели, но след проведено обследване на по-големите от тях с дистанционно управляеми подводни апарати се оказа, че те не са части от самолет.

Заради неблагоприятните хидрометеорологични условия в Черно море за търсене и последващо класифициране на откритите контакти от малките плавателни съдове в района на операция, в неделя обследването се извършваше само от минен ловец Цибър. Поради по-нататъшното влошаване на времето, беше взето решение за временно прекъсване на изпълнението на задачата.

Предстои да стане ясно докъде е стигнала операцията по издирването и има ли нова информация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    13 1 Отговор
    А с издирването на пилота приключихте ли?
  • 2 Петър

    14 1 Отговор
    Чудна работа,в тоя гьол Черно Море би трябваки да намерят кутията лесно и бързо.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Срокът изтече

    11 3 Отговор
    Кутията е безнадеждно повредена вече..
  • 4 Последния Софиянец

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Кутията е взривена на парчета, както и самолета.
  • 5 Хидролокатор

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Ако беше някоя кутия от полет МН-еди колко си, за който се предполага ,че е свален от "проруски сепаратисти", не само че биха я намерили дори Марианската Падина, ами даже и да не същаствуваше таква кутия, щяха да намерят.
  • 6 ХАН КРУМ

    2 0 Отговор
    ОТ ИЗЯВЛЕНИЯТА НА СЪПРУГАТА ,БИВШИ И И НАСТОЯЩИ КОЛЕГИ НА М–Р ТЕРЗИЕВ, ОСТАВАМ С ВПЕЧАТЛЕНИЕТО ,ЧЕ ВИНАТА НЕ Е В МАШИНАТА И ПИЛОТА, САКЪТЛЪКА Е НА ДРУГО МЯСТО.НЯМА ТРЕНИРОВЪЧНА ИЛИ УЧЕБНА ЗАДАЧА В МИРНО ВРЕМЕ ,ЧИЕТО ИЗПЪЛНЕНИЕ ДА СТРУВА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ– НЯМА ТАКАВА ЦЕНА. НИКЪДЕ И НИКОЙ НЕ КАЗА ОТ ТЕЗИ 13ЧАСА НАЛЬОТ, КАКВА ЧАСТ Е НОЩЕН. ТОВА, КОЕТО ПРАВИШ ПРЕЗ НОЩТА ЩЕ ГО ИЗПЪЛНИШ И ПРЕЗ ДЕНЯ, НО ОБРАТНОТО Е КОРЕННО РАЗЛИЧНО–ДУМИ НА ГЕН. ТОТОМИРОВ НАЧАЛНИК НА ГЩ.
  • 7 Mен

    6 0 Отговор
    То е ясно защо се бавят да я намерят, или е свален или е дал дефект, но целта им е да ме се намери кутията за да ме се разбере.....
  • 8 русенец

    4 0 Отговор
    А поискахте ли записи на румънското ПВО, следило ученията? А на нашето? Защото в румънските сайтове се говори, че самолетът не е бил едно цяло още във въздуха. Да не би да се е взривила първата степен на ракетата на борда му? Случвало се е няколко пъти с тоя тип ракети и все е било фатално поне за машината.
  • 9 Лелее

    5 0 Отговор
    Значи новата кутия изфабрикувана в кравария е пристигнала ?
    Очаквам следобяд да “обявим “ война на Русия , Китай и Северна Корея !
    Подготвят прашките ...
  • 10 грух

    0 0 Отговор
    Не може да бъде намерена, защото е скрита.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове