Last news in Fakti

21 Юни, 2021 16:39 1 516 31

Очакваме 10 000 посещения на месец на руски граждани след 28 юни

  • туристи-
  • руснаци-
  • туристически сезон

Летният сезон у нас продължава да се крепи основно на българските туристи заради свободното в здравно отношение пътуване в страната

Очакваме 10 000 посещения на месец на руски граждани след 28 юни - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

България може да очаква до 10 000 посещения на руски граждани на месец, след като Русия реши да възобнови полетите до редица страни, сред които е и нашата.

Според Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, първоначално у нас се очаква да пристигнат руски граждани, които имат жилище на българското Черноморие, а след това и организирани пътувания, за които вече има готовност и с възстановяването на чартърните полети се очаква броят на руските посещения да достигне 100 000 за годината.

Това обаче ще зависи от пандемичната обстановка в Русия, която в момента е сложна, съобщи БТВ.

Летният сезон у нас продължава да се крепи основно на българските туристи заради свободното в здравно отношение пътуване в страната.

Наблюдава се обаче и засилен интерес към родното Черноморие от страна на туристи от страни като Чехия и Румъния. За тази година очакванията са в България да пристигнат 1 400 000 румънски туристи. За сравнение техният брой през 2020 г. е бил 980 000.

Очакванията за другия стратегически пазар за България – Германия, са за до 600 000 посещения в годишен план, като това отново зависи от развитието на пандемичната ситуация и възобновяването на редовните чартърни полети между двете страни.

Прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма са за ръст с до 50 на сто спрямо миналата година за броя на посетителите, които ще преминат българската граница през 2021г.

С възстановяването на така наречения индустриализиран туризъм по чартърни програми, който ще започне от средата на юли и ще бъде много силен през август и септември, се очаква да бъде постигнато удвояване на параметрите спрямо миналата година.

Това означава, че тази година ще можем да постигнем около 8,8 милиона посещения при една оптимистична прогноза, което е значителен ръст в сравнение с изминалата година.

По думите на председателя на Института за анализи и оценки в туризма, това би била добра стратегическа цел, при положение, че отворим „зелените коридори“ със страните от ЕС, които са ваксинирали по-голяма част от населението си в сравнение с нашата страна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    18 0 Отговор
    Защо? Ще си продават имотите ли?

    Коментиран от #11

  • 2 a КОСТАНА Е

    17 5 Отговор
    НАЛИ РУСНАЦИТЕ ВИ СА ВРАГОВЕ ,АМА ДА ГИ ЦЕДИТЕ ЗА ПАРИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО СА ХУБАВИ НАЛИ?

    Коментиран от #5, #16

  • 3 Рико

    10 4 Отговор
    " Това обаче ще зависи от пандемичната обстановка в Русия, която в момента е сложна ". Какво значи "сложна", може ли някой от "отговорните фактори" в държавата ни да го преведе. Тези "отговорни фактори" да си напишат имената. И когато броят на заразени и умрели рязко скочи след нахлуването тук на лица от високорискова държава, близките на починалите да ходят да търсят сметка от тях.

    Коментиран от #10

  • 4 сектант

    7 2 Отговор
    социализма,къдетотолковагоплюете,хората са гледали повечеживотни отколкото милионер. днешно време и несаяликиноа и гурме, а хубава истинска храна.
  • 5 Рико

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "a КОСТАНА Е":

    Какви пари? Колко пари ще остави тук леля ти Дуся от Комсомолск на ленинск и колко срува лечението на един Ковид заразен. Болница, болнични, лекарства ... Каква ще излезе сметката. А няма начин, просто няма начин тези туристи да не вдигнат броя на заразените. Това е безумие! В България днес има 27 заразени, само в Москва са 10 000 ! И това няма да прелее?! Тези които допускат това да носят тежка съдебна отговорност. За здравето и живота на българите.

    Коментиран от #23

  • 6 Виталий

    11 9 Отговор
    Заради братушките локдаунът няма да дойде през есента, а през лятото. Горките ни деца, няма да имат и лятна ваканция, а локдаун, само и само братушките да ни заразят.
  • 7 Коментатор

    11 1 Отговор
    Ако е вярно че по десетина хиляди на месец ще идват това прави за следващите четири нека да са пет месеца 50 хиляди максимум
    За сравнение през 2019 година Турция е посетена от над 7 милиона руснаци
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ха дано

    4 6 Отговор
    Нека и нашият туризъм види малко свежи пари.
  • 10 Окир

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Рико":

    Така като гледам, реакция на това, което ще ни се случи в резултат от приемането на руските туристи няма. Мълчание. И радост, България живее само, за да приема руски туристи. Това, което логично ще се случи, си го заслужаваме. Тежко ни.
  • 11 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    И аз това щях да питам, паживьом увидим
  • 12 Браво

    12 1 Отговор
    България е прекрасна страна, не случайно я знаем като късче от Рая, но за жалост туристическия бранш попадна в ръцете на печелбари, които унищожиха всичко. Толкова бивши директори от Балкантурист имат хотели, на това ли ви научи комунизма, защо позволихте да съсипят българския туризъм

    Коментиран от #14

  • 13 Айдее..

    5 4 Отговор
    Пак ген.Столетов да ви спасява! Абе извикайте си татарунгелите от Казан,поне един път да ви отърват и те!
  • 14 Абе девойко

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Браво":

    Именно "комунистите"създадоха туристическите комплекси в БГ,море и планина.Допреди Девети ганьовците са се къпали в дървени корита и въобще не са знаели че граничим с Черно море!
  • 15 Интересно

    3 0 Отговор
    Това което правят грците с БУЛГАР турист,дали и наште власти ША правят НА русский человек
  • 16 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "a КОСТАНА Е":

    Ко стана ве, а? Ти виждал ли си руски туристи в какви хотели отсядат? В две,най-много с три звезди.От тях пари ,като от костенурка вълна, разбирач.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ ПО МОРЕТО

    2 4 Отговор
    РАДЕВ, ДАВАЙ ТУРИСТИ....И ТВА ЛЯТО НАШИТЕ ОГРОМНИ ЧЕРНОМОРСКИ ХОТЕЛИ ЩЕ СА ПРАЗНИ....РАДЕВ...ИЗНЕМОГВАМЕ...

    Коментиран от #20

  • 19 ГЕРМАНКИТЕ ИДВАТ

    2 3 Отговор
    ВДИГНАЛИ СА ЗАБРАНАТА ЗА ПОСЕЩЕНИЕ В БГ.....СЪНИТО ПАК ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ......
  • 20 Бай ти Тошо

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "БСП МИЛИАРДЕРИТЕ ПО МОРЕТО":

    Аз ви построих хотелите,станциите и санаториумите бе,мърди седесарски.Поразмърдайте се и вие,стига сте крали асфалт,некадърници!

    Коментиран от #25, #26

  • 21 туристическият

    3 2 Отговор
    бизнес може само да благодари на Путин, защото беше забранил всички полети до България за почивка.
  • 22 Jeep

    3 1 Отговор
    10 000 ca леглaтa в 3 големи хотелcки комплекca. Товa нищо нямa дa опрaви, че чaк дa cе изтъквa.
  • 23 леля ти Дуся

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Рико":

    и всички останали ще оставят много пари. Не подценявай руснаците. Върви в Лондон и ще разбереш, че английски не ти трябва. Целият Сохо е руски. Същото е в Истанбул по улиците и в ресторантите - руски език. Чак се чудя как ги пусна Путин.
  • 24 раша

    7 2 Отговор
    ТИЯ ПИЯНИЦИ ЩЕ НИ ДОВЛЕЧАТ ОТНОВО ВИРУСА. НЕ ГИ ПУСКАЙТЕ.
  • 25 КАТО ГЛЕДАМ СЪНИТО

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Бай ти Тошо":

    БАЙ ТОШО НЕ Е ПОСТРОИЛ И ЕДНА ПЕТА ОТ НЕГО...ПО ЦЯЛОТО ЧЕРНОМОРИЕ Е ТАКА......
  • 26 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Бай ти Тошо":

    ПОНЕ БАЙ ТОШО ДА БЕШЕ ПОСТРОИЛ ЕДНА МАГИСТРАЛА ДО МОРЕТО....ЗАПОЧНАТО И...НЕДОВЪРШЕНО....
  • 27 Радев

    3 3 Отговор
    В момента ни управляват русофилистици. Престъпници искат да ни затрият тотално. В Русия има бум на индийският щам.
  • 28 Гост

    2 0 Отговор
    А колко туристи очаквате да ви пратят големте ви братя от ЕС и САЩ?
  • 29 хах

    2 1 Отговор
    Вие може и да ги очаквате, аз не ги очаквам. Да ги очакват русофилистиците.
  • 30 Наредба

    2 1 Отговор
    Направо да спират полетите със заразени руснаци. За някакви си жалки 10000 на месец не си струва да подклаждаме вирусът.
  • 31 0000

    0 0 Отговор
    Тая година има да чакате пиянките.директно за гърция и адриатика пътуват.и от мене имате офф.фак офф.още две три години и вие ще се научите господа морски кръчмари и хотелиери.факани селяци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове