Last news in Fakti

24 Юни, 2021 18:17 1 442 6

Докато проверяват болница „Лозенец“, родители питат: Кой ще спасява децата ни?

  • трансплантации-
  • болница лозенец-
  • деца-
  • болни

Тези, които са спасили децата ни с трансплантации, не бива да бъдат обвинявани във всички земни грехове, категорични са родители

Докато проверяват болница „Лозенец“, родители питат: Кой ще спасява децата ни? - 1
Снимка: БГНЕС

Докато болница "Лозенец" през последните няколко седмици е обект на обвинения и проверки, родители чакат със свити сърца да разберат предстои ли и какво точно бъдеще за децата им.

Във Facebook дори се появи група, в която именно родители на деца, трансплантирани в Правителствената болница, призовават да се спрат нападките срещу лекарите там, защото това ги разсейва от тяхната основна функция - да спасяват човешки животи.

Но докато проверките по всички обвинения покажат има ли виновни, на карта са заложени детски животи.

Такъв е случаят с 8-месечната Александра, която очаква чернодробна трансплантация. Тя е имала двумесечен престой в болница "Лозенец". По думите на майка ѝ трансплантацията трябвало да бъде извършена веднага, но се оказало, че бащата не е подходящ. А от идеята за лечение в чужбина семейството се отказало, тъй като им обяснили, че за да заминат, им трябва донор, какъвто те нямат.

Преди дни детето вдига температура и когато се обръщат към Правителствена болница отново, от там им казали, че няма места, разказва майка ѝ. В момента тя е притеснена, тъй като е отвела детето в Спешното в Кюстендил, където им изписали други лекарства, различни от тези, изписани им в "Лозенец". "Не знам реакция от лекарствата ли прави или какво се случва", сподели пред Dir.bg Славяна Руменова.

Настоящият ръководител на лечебното заведение д-р Радосвет Горнев потвърди пред Dir.bg, че момиченцето е лекувано там, било е в стабилизирано състояние и сега ѝ е нужна спешна трансплантация: "Тя е подадена към НЗОК за трансплантация за център в чужбина поради това, че баща ѝ не е подходящ за донор по медицински показания. Има съответните решения на лекарски комисии и документите са в отдела на Здравната каса, който се занимава с лечение на деца в чужбина. Оказали сме пълно съдействие, подкрепено с медицинска документация и с нормативните процедури, свързани с кандидатстване за извършване трансплантация по спешност, защото бебето е в напреднал стадий на чернодробна недостатъчност".

По думите му обаче причината, за да не бъдат приети отново в Правителствена болница е, че бащата е настоял цялото семейство да остане там, а такава практика няма и се приема само един придружител. Освен това по-рано майката и детето напуснали лечебното заведение по волята на бащата. Близки защитават решението им с отчаянието от новината, че тепърва трябва да чакат трупен донор.

Друг казус, за който родители алармираха Dir.bg, е свързан с дете, което в момента се намира в интензивното отделение на лечебното заведение. Момченцето, все още ненавършило две години, получава усложнения от изкарана COVID инфекция, след като успешно е получил черен дроб в лечебното заведение.

"Излекувахме COVID и го оперирахме след поредица от тежки усложнения, свързани с инфекцията, имуносупресията и тежкия посттрансплатационен период. В момента той е в стабилно състояние. Отново на базата на последващо усложнение, се нуждае от процедура, която може да се извърши в специализиран детски гастроентерологичен център, който има възможност да извърши тази процедура, за да се защити жлъчната анастомоза. По процедурата се реферират центрове, които веднъж приемайки ангажимента, те ще извършат това нещо. Единствената възможност това да се случи тук, е съответните специалисти - детски гастроентеролози, които се занимават с инвазизна техника, да дойдат на място, но това е въпрос на логистика. Такива колаборации и взаимодействия ще са обект на мои бъдещи ангажименти", обясни ръководителят на лечебното заведение д-р Горнев.

Той е категоричен: "Не сме отказали лечение и смяната в ръководството няма отношение към съдбата на тези две деца. Напротив в спешен порядък изпълняваме това, което нормативната уредба ни казва".

Дали лечение е отказано или не и дали смяната на ръководството на лечебното заведение касае тези два конкретни случая, родителите на вече трансплантирани деца не се наемат да кажат. Те обаче са категорични: "Не бива да се постъпва така с лекари, които са давали всичко за нашите деца. Ние сме майки, които имаме желанието да подкрепим болница "Лозенец", целия лекарски екип, извършващ трансплантациите, всички педиатри и цялото педиатрично отделение, защото и нашите деца, които са вече трансплантирани, също зависят от тях. Ако тези хора ги няма, нашите деца няма кой да ги прегледа, да ги изследва или да им обръща вниманието, от което се нуждаят, тъй като те са една идея по-специални деца" - думите са на Маргарита Цикалова, която администрира групата във Facebook.

Източник: dir.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рад

    11 1 Отговор
    Най добре е да се избием,, българската дебилщина няма край! Свободата се превърна в слободия, от която идва до гуша. Тези родители сега са събрани от Спасов да го защитават, че имението със заплата и бонуси не се поддържа.
  • 2 ТЕЗИ

    9 0 Отговор
    РОДИТЕЛИ ДА ЗНАЯТ, ЧЕ ТЕ ЛЕКАРИТЕ ЗА ТОВА СА В
    БОЛНИЦИТЕ. ДА СПАСЯВАТ
    ЖИВОТИ А НЕ ДА КРАДАТ...
    А ИМА И ДОСТА ТАКИВА.
  • 3 Да,бе

    8 1 Отговор
    Докато спасяват децата Ви са убили децата на други родители,но това не е проблем,нали?И случайно за пари.
  • 4 Ако е за Шиши

    4 0 Отговор
    И до Дубай ще се ходи
  • 5 asd

    1 2 Отговор
    Що бе? Какво й има на болницата в Сливен а?
  • 6 Павел пенев

    6 0 Отговор
    При тази демокрация раждаемостта е малка, а родените деца са все по болни и недъгави от стрес,лошо хранене,липса на перспектива,алкохол и наркотици. Това е разликата с гадния социализъм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове