Last news in Fakti

2 Юли, 2021 07:04 4 227 24

Спират джиповете до Рилските езера, незаконни превозвачи готвят ответни действия

  • рилски езера-
  • джипове-
  • незаконен превоз

Този транспорт е изключително опасен и незаконен, каза кметът на Сапарева баня Калин Гелев

Спират джиповете до Рилските езера, незаконни превозвачи готвят ответни действия - 1
Снимка: БГНЕС

В началото на летния сезон се забраняват нерегламентираните превози с джипове в района на Рилските езера, предаде БНТ. Заповедта за това предстои да бъде издадена от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил. Предвижда се да бъде засилен и контролът на началната станция на лифта, както и по всички черни пътища да има повече патрули, които да следят за нарушители.

В момента има действаща целогодишна забрана за движението на високопроходими джипове на територията на Национален парк "Рила”. Към нея предстои да се добави нова заповед, с която да се ограничи движението по пътищата, тръгващи от началната станция на лифта.

Ако влезе в сила новата заповед за ограничаване на нерегламентирания превоз до Рилските езера, туристите ще могат да се качват там само пеш или с лифта.

Досега много от автомобилите използваха черните пътища, често влизаха в гората, за да използват всякакви маршрути с цел превоз на туристи.

"Този транспорт е изключително опасен, не е регламентиран и със законова основа, не е законен и трябва да търсим начини да се справим с тази ситуация”, каза кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

Някои от незаконните превозвачи обаче са заявили своята готовност да оспорват забраната за превоз на туристи в планината

"Част от нашите съграждани са си наели юридическо лице, което да оспорва евентуално издадената заповед, така че какво ще се случи, как ще се развият нещата е много трудно и аз да ви кажа”, допълни кметът.

В борбата срещу нерегламентирания превоз на туристи ще се включат община Сапарева баня , полицията, дирекцията на Национален парк “Рила“, горското стопанство, икономическа полиция и държавната автомобилна инспекция.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нали ги бяха спрели

    27 0 Отговор
    Сами ли са се пуснали?

    Коментиран от #4

  • 2 Банкя вилидж

    24 7 Отговор
    А на Бибитко джипето спират ли го ?
  • 3 Диверсант

    51 2 Отговор
    Спирането се извършва с конфискация на трактора и 20 бона глоба на мутрата. Всичко останало е ала, бала.
  • 4 Ггггг

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нали ги бяха спрели":

    Пълен кашмер. Ибсега има достатъчно законибда ги санкционират и които казват , как и кой може да влиза в гората с автомобил или мотор, да не говорим за национален парк. Пълен т ....к. бибитковците чак и ответни мерки.... съд ... каквонизлиза кмет полиция и нац.парк и горското не могат да се справят ли?! Държавата не може да се справи с бибитковците?! Я да ги вържат тея селскк бекове, (предполагам са такива) а държавните служители , които "не могат" да спрат престъпниците да сибвърнат държавните заплати и да ги съдят за съучастничество и бездействие в ущърб на държавата.
  • 5 1212

    28 4 Отговор
    Хем са незаконни, хем ще оспорват, абсурд... Хем ще спрат джипките по черните пътища хем ще пуснат патрули които предполагам ще са с джипки да обикалят по черните пътища, пак абсурд...
  • 6 kvy

    27 0 Отговор
    Държавата стига да иска много неща може да направи. И не само за тия джипове, а и в много други сфери! Но не иска......
  • 7 Patton

    9 3 Отговор
    А смятат ли да спрат и ДЖИПКАТА НА БОРИСОВ ?
  • 8 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    5 8 Отговор
    И ТУК НИ РЕЗНАХА БИЗНЕСА
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 4 Отговор
    там пътя към езерата не е опасен!Опасни са тези самоковски и другото градче дето е близо до лифта за езерата!те са толкова нагли,че правилно ги респектират!Гъба не се бере с джипка и имам снимка от там...Една малка манатарка и някакво местно го...до си забило нож до нея!Тези простаци трябва да бъдат научени от държавата на уважение по трудния начин!този район там е така изровен,че мицелът е унищожен и има съвсем малко гъба!
  • 10 БСП МИЛИАТДЕРИТЕ

    3 6 Отговор
    УДАРИХА НИ ПРЕЗ ЛЯТОТО, НАЙ СИЛНИЯТ НИ СЕЗОН....ШЕ СЕ ОПЛАЧИМ НА.....РАДЕВ
  • 11 Васил

    10 1 Отговор
    Хем са незаконни хем ще протестират не е луд който яде баницата а този който му я дава по този начин се бетонира морето и сега се чудят от къде ще има туристи.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Механик

    11 3 Отговор
    Погледнете само, колко "Ентелегентен" е кмета на Сапарева Баня! "някои от тях са си наели ЮРИДИЧЕСКО лице..."
    Драги ми кмете! Предолагам си искал да кажеш, че са си наели ЮРИСТ?
    ЮРИДИЧЕСКОТО Лице е съвсем друго понятие, ама ти от де да знаеш, като нито си учил, нито ти е там мястото, дето си сега. А си там, щото са те избирали, точно същите кауни като тебе.
  • 14 Танас

    2 10 Отговор
    Екоталибани искат да унищожат бизнеса на местните.
  • 15 Безпристрастен

    19 1 Отговор
    Какви горски,какви общински служби? Ушевите по график там.От 07.00- до 20-00 ч.Тридесет дни ,без прекъсване.Спира,разнищва го от проверки( да има и катаджия) ,ако има хора- проверка на самоличност.Трика ,с...Това са ми познати,или приятели лесно се елиминира с два - три въпроса.Кажете как се казва вашия Приятел,къде живее,или обратното.И актове до припадък на всички.По закона за охрана на защитени екосистеми.Свашяш му номерата,и на блокчета.Да се оплаква на арменския поп.Като изгорят двама,ще забравят пътя до езерата.За подобен номер, примерно в Швйцария,не само ще го одрусат с огромна глоба,но и в пандиза рискува да попадне.Преди шест години,само за това,че бяхме спряли на нерегламентирано място до Женевското езеро( отбивка от магистралата,без да пристъпим в тревата изобщо) ,като от кутия на фокусник изскочиха две полицейски коли.Коректни,униформа,външен вид- безукорни.Перфектно владеене на английски.Учтиви,учтиви,но ни обръснаха по 400 евро .Четири човека- 1600 евро.Платихме ги в банков филиал.По сметка,и на секундата тяхнатс пътна полиция,потвърди че санкцията е платена и от банката ни издадоха допълнителен документ, за това,че полицията няма претенции към нас.
  • 16 ИВАН

    4 0 Отговор
    Е, кви са тия туристи, а пък се чекнат по джипове и коли ... туристите ходят пеша - аз тъй знам .... нагла пасмина сме хората - окензахме градовете, сега и планината
  • 17 me be re

    4 0 Отговор
    Ми ще жалят, това нещо е най-малко от 15 год, до сега никой не ги е закачал. Парите дето ги изкарваха не са платили 1 ст данък, а държавата се Правище, че не ги вижда .
  • 18 Хаха

    2 0 Отговор
    Няма да се чудите, ако утре видите и тирове да превозват туристи!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 1357

    2 0 Отговор
    На Рилските езера,трябва да бъде прекратено сектата на белите братя/дъновисти/да провеждат някакви танци,наречани паневритмия.Тези секта трябва да бъде забранена в България.Рилските езера не са място за привърженици на секти.Да си взимат торбите и в сащ.Там са престъпните секти.И не ни поучавайте ,това кой е Дънов.Той именно е проповядвал отклонение от православната религия ,към която е българския народ.Тази секта след танците оставят замърсен целия район около Рилските езера.Правораздавателните органи ,да си влезат в правомощията.Нямаме нужда от сектата на дъновистите.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    ..........а джиповете на държавното предприятие "Язовири и каскади", пълни с пияни ловци, кой ще ги спира???
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 PlimP

    0 1 Отговор
    винаги е било забранено МПС-та да щъкат из природните паркове, дори и за глупаците с АТВ и тези на 2 колела, идеята на тия паркове е да ходиш там, но родните "туристи" са тлъсти мързеливци и за тва се возят, скапаняците грам не оценяват красотата на природата ни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове