9 Юли, 2021 21:35 5 013 58

Николай Малинов: "Триморието" е антируска, антикитайска и антиевропейска инициатива

  • николай малинов-
  • русия-
  • триморие

Известно е желанието на Германия и Франция европейският диалог с Русия да бъде възобновен

Николай Малинов: "Триморието" е антируска, антикитайска и антиевропейска инициатива - 1
Снимка: БГНЕС

С фанфари и декларация приключи шестата Среща на върха на инициативата „Три морета“.

Забележителни за това събитие бяха два факта. Първо, ентусиазмът, с който САЩ подкрепят инициативата. За този ентусиазъм красноречиво говорят и приветствието на американския президент Байдън и участието в срещата на изпълнителния директор на Международния валутен фонд. Второ, дипломатическите знаци на страни, които не са настроени враждебно спрямо Русия – в София липсваха президентите на Чехия, Хърватия, Австрия и Словакия. Австрия показа пренебрежение като изпрати зам. външен министър, а Чехия и Словакия бяха представени от вицепремиери. Както забелязаха някои медии „Присъстващите на Софийския форум държавни глави са основно от ястребското крило срещу Русия“.

Трудно може да се посочи друга европейска инициатива, която да съчетава в себе си едновременно три „анти“.

Инициативата „Триморие“ е „антируска“, „антикитайска“ и „антиевропейска“.

Инициативата е антируска. Тя се опитва да създаде „бент“ между Русия и Западна Европа. На нея САЩ възлага надеждата да изгради газова инфраструктура, чрез която да продават в Европа своя втечнен газ. САЩ ще налагат своите интереси и чрез изкупуване на дялове от тази инфраструктура. Пресен пример е купуването на 50% на „Овергаз“.

Инициативата е антикитайска. На традиционните пътища „Изток – Запад“, на „Пътя на коприната“ трябва да бъде противопоставена инфраструктура „Север – Юг“.

Двете „анти“ в прав текст се признават от американците. Американският конгрес е приел декларация за „Три морета“, в която се казва, че е „противодействие на руското и китайско злонамерено влияние“ (цит. по „Епицентър“).

Прелюбопитни цитати можем да намерим и в Източна Европа. Хърватският президент Зоран Миланович в свое изявление от 19 октомври м.г. казва, че е против страната му да участва „в изолацията на Русия, по начин, който смятам за глупав и вреден за Хърватия“.

Инициативата е антиевропейска, защото се опитва да обособи кръг от държави, предимно от бившия източен блок и да ги противопостави на Западна Европа. Разделена Европа е постоянна мечта на САЩ. Ухажването от страна на САЩ далеч надхвърля някакви си регионални икономически проекти. САЩ започнаха да се договарят с Русия и на всяка цена искат да попречат на Европа да се договаря с Русия. И в това намерение прекрасна работа могат да им свършат известните с русофобията си Прибалтийски републики, Полша, а от известно време и България.

Известно е желанието на Германия и Франция европейският диалог с Русия да бъде възобновен. Това желание ярко се открои след Женевската среща между Байдън и Путин. Известна е и нагласата на група страни от Източна Европа да се противодейства на този диалог. „Триморие“-то, инициатива, в което американците показват намерение активно да се месят, е прекрасно средство тези страни с русофобски нагласи да бъдат държани на бойна антируска нога. Антируското поведение на Европа работи срещу интересите на Европа. Ето, затова инициативата „Триморие“ е и антиевропейски проект.

Николай Малинов, „Възраждане на Отечеството“


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фелдфебел Пройчев

    53 90 Отговор
    Чиба ве руска Macтия!
  • 2 КУРти

    98 38 Отговор
    Триморието е най безсмисленото нещо в тази криза
  • 3 Путин

    33 59 Отговор
    Борисов ,тоз Малинов и на мен ми досажда бье ,що не го въдворитесь в лудницей

    Коментиран от #9

  • 4 Атлантик

    36 84 Отговор
    Българският народ ще изпитва винаги дълбока признателност към САЩ и НАТО и техните лидери - Джо Байдън и Йенс Столтенберг, които направиха реалност идеала на българите за България на три морета!

    Коментиран от #54

  • 5 Бойко

    8 21 Отговор
    Щот сме люди добрие ,Владко ...ти как си ,растьот ли шипката ?
  • 6 Петър

    35 45 Отговор
    Ти да се махаш от България, предател!
  • 7 Радев и Слави

    35 14 Отговор
    са натовски мишки,агонията ни ще надживее онуй от Банкя.С едно изречение - Радев е като Ангел Марин,Слави е като Митко Рачков,шоуто си продължава..
  • 8 Трик

    14 60 Отговор
    Нека всички да гласуваме за нашият спасител Слави Трифонов и ИТН с бюлетина номер: 5

    Коментиран от #11, #18, #22, #49

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Все повече

    45 26 Отговор
    Радев ме разочарова .

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ташо

    29 3 Отговор
    Щом Китай и Русия могат,защо на другите да е забранено?
  • 13 не може да бъде

    30 16 Отговор
    Има основания тази инициатива да се счита за безмислена и напразно губене на време -въпреки фанфарите и заклинанията!Аз бих оприличил тази инициатива с някакво невъзможно животно-жираф без шия с глава на хипопотам -най-вече заради това ,че най-забележимото в тази инициатива е голямата уста!
  • 14 Повтарям се;

    32 12 Отговор

    До коментар #10 от "Все повече":

    Радев е натовска мишка,Слави също.Помниш ли как си отворихме сърцата за Царя,който сега за всички е Мони Горския? И сега е същата сага..
  • 15 JEFF

    19 37 Отговор
    Путин се опитва да се заяжда с Радев. Показва недоволство, очаквал е покорство. Президент Радев е умен човек и ще намери подходящ отговор.
  • 16 Гери

    41 14 Отговор
    От Радев и Слави не очаквайте вдигане на доходите, пенсиите и здравеопазването, по скоро всичко което остана ще се разпродаде на американски фирми и ще ни убеждават колко е хубаво това защото те са инвеститори
  • 17 Дедо ви Байдън

    22 5 Отговор
    не може да се таковаш с нас хамериканците, много ни бива в империалистическата игра.
  • 18 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    28 9 Отговор

    До коментар #8 от "Трик":

    Много са ти прости номерата, също като на ББ -
    бюлетина №5 е на МАФИЯТА ГЕРБ...

    Коментиран от #21

  • 19 иткаФ

    28 14 Отговор
    Радев да каже за военната част от плана. Да не ми дрънка за милиарди долари. И на него му лъсна му продажния з.дн.к.
  • 20 Калмук

    13 22 Отговор
    Този и майка си ще продаде стига да е за благото на Русия ...

    Коментиран от #23, #26, #27

  • 21 ДА ТА ИЗМЕТАТ ОТ БКС-руси

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    метачките тебе
  • 22 жалко

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Трик":

    Това за жалост на твоя върховен вожд вече не работи - има машини.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вещ в Материята

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "русенец":

    Умни сте ,кат джумерка
  • 25 Мила

    23 11 Отговор
    ОБРЕЧЕНИ СМЕ И РАДЕВ СТАНА ПОДЛОГА . КРАЙ С МИРНИЯ НИ ЖИВОТ .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Малинов

    2 10 Отговор

    До коментар #20 от "Калмук":

    Мама се продаде на Кореком
  • 28 малинов

    9 11 Отговор
    Продаде майка си за чифт китайски гуменки
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Уйке

    15 7 Отговор
    Не е важно анти какво този проект, важно е да е пробългарски! България най-после трябва да спре да се съобразява с чужди интереси!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 другарят

    16 13 Отговор
    Абсолютно вярно другарю Малинов! Подлогите на фашистка Америка в България ги чака нов Народен съд!
  • 33 българин

    7 20 Отговор
    Руска подлога.
  • 34 някога

    3 6 Отговор
    Ванга беше казала, че бившите социалистически държави ще се обединят под друга форма. Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Да виждате друга държава, освен Австрия да не е от бившите социалистически държави? Целите на Инициативата са: икономически растеж, получаване на инвестиции, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, дигитална свързаност, борба с климатичните промени. Нима не искате финансова сигурност. Защото това е изключително и само икономически форум, на който този път бяхме домакини, но инициативата не тръгва от вчера. Не искате инвестиции, работни места и добри доходи! В момента ГЕРБ удобно мълчат, но на 2 септември 2020 г. бяха приети две Решения на Министерски съвет, с които:
    Заместник-министър-председателят и министър на външните работи, г-жа Екатерина Захариева, бе определена за Национален координатор от българска страна за Инициативата "Три морета";
    бе одобрено участието на „Българската банка за развитие" АД в Инвестиционния фонд към Инициативата "Три морета" с вноска от 20 млн. евро. Сега , обаче, като домакини българските институции са предложили следните четири проекта за финансиране в рамките на ИТМ: възстановяване на проектните параметри на ж.п. линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода „П
  • 35 гост

    4 14 Отговор
    Не знам "Триморието" дали има три "анти" , но този със сигурност е три пъти АНТИбългарин и предател , защото открито работи за чужди интереси.
  • 36 някога

    4 7 Отговор
    изграждане на тунел под прохода „Петрохан“, разширяване на газовото хранилище в с. Чирен и изграждане на магистрала „Черно море“ (Варна-Бургас). Кое му е лошото и къде е заплахата за българския суверинитет. Не ме интересува какви "анализи" прави Николай Малинов, но да ги прави човек убеден социалист, който през 2015 год. стана антисоциалис ми идва в повече. А и не съч чул и дума от Путин да каже нещо против този проект. Понякога е по-добре да замълчим, отколкото да се поддаваме на внушения.
  • 37 Колония БГ

    15 4 Отговор
    Прав е човека, но ние като смотана колония какво можем да направим?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Аре бе

    13 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ленко Петканин":

    Що бе, каква е разликата от:
    Американофил е равнозначно на предател.Човек готов на всяка цена,дори да си даде задника,но да отстоява интересите на САЩ за сметка на България

    Коментиран от #41

  • 40 Ленко Петканин

    4 7 Отговор
    Русофил е равнозначно на предател.Човек готов на всяка цена,дори да си даде задника,но да отстоява интересите на Русия за сметка на България.
  • 41 Ленко Петканин

    4 8 Отговор

    До коментар #39 от "Аре бе":

    Колко големи американски корпорации има в България, ръмпел?Лукойл,Газпром,Росатом са руският октопод който смуче от България,благодарение на продажната русофилистична пета колона по високите етажи на власта.

    Коментиран от #42

  • 42 Аре бе

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ленко Петканин":

    Чакай сега, ти нещо за демокрация и свободен пазар чувал ли си?
    Не знам дали смучат, но щом свободния пазар го допуска, значи нямат конкуренция.
    По ми е интересно, защо военните ни бази са единствените в света безплатни, при условие, че от Азия ще плащат милиони(и държавата печели) за да ги ползват!!

    Коментиран от #44

  • 43 Защо

    5 7 Отговор
    Публикувате словоблудствата на тази подлога. Това е явен руски платен агент.
  • 44 Ленко Петканин

    3 8 Отговор

    До коментар #42 от "Аре бе":

    Я докладвай колко чуждестранен персонал има в тези "бази"?Преди време продажната русофилистична сган нададе вой,заради четири американски танка и няколко бетеера дошли на съвместно учение.Тези евтини московски опорки ги пробутвай на някой друг.А настаняването на трите руски фирми монополисти няма нищо общо с конкуренцията и пазарната икономика,а с олигархичните кръгове от времето на Костов,Царя и Станишев.
  • 45 Тотални лъжи

    5 4 Отговор
    "Три Морета" не е антируски проект, защото страните от Източна Европа и още част от ЕС имат пълното право да строят инфраструктура помежду си. Така както Русия строи магистралите си към Крим по оста север-юг! Освен това връзката Черно море-Адриатическо море е от пряк интерес и на Русия.
    Второ не е антиевропейски проект, защото това е самата Европа. И трето не е антикитайски проект, защото същият този коридор съществува за Китай и към днешна дата от Гърция през Сърбия към Полша и Балтийско море. Само че Сев.Македония и Сърбия не са членове на ЕС. Даже самите Китай и Русия модернизират в момента жп линията в Сърбия от Белград към унгарската граница!
    Всякакви приказки, че това е антируски, антикитайски и антиевропейски проект не отговарят на истината и имат за цел да дезинформират обществеността с един гол популизъм.

    Коментиран от #51

  • 46 Да прав си

    0 2 Отговор
    БАБА Ванга каза че ще дойде време когато 8 държави ще се обидинят. И висок човек , който е богат чужденец с буквата гн А ще ги води като федерален президент а друг с буквата гца А ще помага на българския федерален министър председател с буквата гн Б. Много смятат че смъка пробутвания от различни слоеве със инициали С.Т. Че Ще е той , но това само да скрият истината за гн А е доста изпитан организатор и политик живе в друга държава , не български гражданин , но обича България и знае за мисията да обедини 8 държави във федерация. Също се отнася за гца А. Тя е в първите 100 във форбс. Гн Б с много старж в политиката и доказани големи постижения в икономиката. Гн О , Гн Х и Гжа Р също са съгласни за Федерална Държава и желаят да помогнат това да стане. Най много се радват цялата ни фамилия чичо , тате бате и роднини и комшии.

    Коментиран от #53

  • 47 Иванов

    1 1 Отговор
    То си има причина , прибалтика и Полша да са русофоби. Който го интересува,да прочете.Иначе , автора на статията е отявлен руски агент. И комунист. Най-лошата комбинация.
  • 48 Симо

    3 1 Отговор
    КОЛОНИЗАЦИЯТА Е ТОТАЛНА , ОБРЕЧЕНИ СМЕ , КРАЙ С МИРНИЯ ЖИВОТ. ЖАЛКО ЗА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ . НЕКА БОГ ДА ГИ ПАЗИ .
  • 49 Психиатър

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Трик":

    Не ми се вярва в Раднево да открият изборна секция, точно там където си!:)
  • 50 123

    1 0 Отговор
    К . НИНОВА БЕШЕ ПРАВА , КАТО СЕ ВЪЗДЪРЖАШЕ ДА ПОДКРЕПИ РАДЕВ . ,,И ТОЙ ЩЕ ИГРАЕ ПО ЧУЖДА СВИРКА.
  • 51 Точно така

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Тотални лъжи":

    Даже Русия обновява с руски капитал жп линията от Белград към пристанището Бар на Адриатическо море в Черна гора. Интересно как в Сърбия същият този коридор Адриатическо море-Балтийско море не е антируски проект, а в България щял да бъде такъв!
    Освен това е от интерес и на руската Калининградска област на Балтийско море по-добрата интеграция на анклава с Полша и Литва.
  • 52 Голем смях

    2 2 Отговор
    Мале...Чехия не била настроена срещу Россия..Щото малко ватенки изгони Чехия ..Щото през 1968 не загинаха десетки чехи от совецкия ботуш и танкове.Чехите мразят ватенките дори повече от поляците.То къде ли ги обичат тези азиатски примати.Щом и 80 процента от българите ги мразят.

    Коментиран от #55

  • 53 Голем смях

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Да прав си":

    Нещо за мармота ,който завива шоколад каза ли баба ти Ванга?
  • 54 Ти ела

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Атлантик":

    Ти ела да кажеш тая тъпня у нашия градец, че да видиш за колко време главата нЕма да ти се вижда от юмруци.
  • 55 Не, не ги мразят...

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "Голем смях":

    85% от българите уважават Русия и руснаците, но градове като теб работят за да създадат русофобия у младите поколения...лъжи, манипулации, фалшиви анализи на исторически събития, така работите вие.
    Аз ако бях на мястото на Русия щях да създам един отдел само за локализирането и зачистването на такава сган, като теб...Точно за 2- 3 години ще ви науча на две истини:1. В нета не си анонимен.2.Да се води хибридно-информазионна война е също толкова смъртоносно, колкото и реална...
    На 100тния труп ще мирясват...

    Коментиран от #57

  • 56 Аман от редактори

    0 0 Отговор
    Градове да се чете - тролове
  • 57 Голем смях

    2 2 Отговор

    До коментар #55 от "Не, не ги мразят...":

    Може да ми пръднеш на дядовеца.Сред десетките ми приятели и роднини няма някой ,който да обича руските орки.Вековни врагове на България.Радвам се ,че възпитах децата си да обичат България и да ненавиждат руските примати.Радвам се,че младите българи не са отровени от комунистическата пропаганда за големия брат.Радвам се че руските лизачи в България са малцинство и че българите предпочитат САЩ и ЕС.А сган сте вие гадове...свиквайте с реалностите.България не е вече руска губерния.

    Коментиран от #58

  • 58 Рано или късно

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Голем смях":

    ...ще те намерят и убият българи патриоти, американско цукало.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове