28 Юли, 2021 06:47 2 710 28

Д-р Георги Михайлов: Лечебните заведения не могат да бъдат търговски дружества

  • д-р георги михайлов-
  • бсп-
  • има такъв народ-
  • здравеопазване

БСП и ИТН са постигнали съгласие по повечето от основните въпроси в здравеопазването

Д-р Георги Михайлов: Лечебните заведения не могат да бъдат търговски дружества - 1
Снимка: БГНЕС

По повечето от основните въпроси по отношение на здравеопазването е постигнато съгласие.

Това коментира проф. д-р Георги Михайлов от БСП пред журналисти след разговорите на партията с представители на "Има такъв народ", цитиран от Епицентър. бг.

Той уточни, че за финансирането и управлението на лечебните заведения е постигнато съгласие.

"Лечебните заведения не могат да бъдат търговски дружества", изтъкна Михайлов.

По думите му, ще бъдат направени сериозни промени в Закона за лечебните заведения и в Закона за публичните предприятия, предаде Дарик.

По време на разговорите е бил поставен много сериозен акцент върху това, че изискванията към различните лечебни заведения в страната са различни и условията, в които те работят, са различни. Затова трябва да се заложи на принципа на подпомагането, особено на малките лечебни заведения в отдалечени райони, които изпитват големи трудности. Това е свързано с проблемите на регионализацията, които БСП засяга в своята програма.

Много сериозно внимание е било обърнато и на проблемите с кадрите.

"Ние сме изключително неприятно изненадани от това, че беше премахната Наредбата за специализацията на българските лекари. Но смятаме, че тук трябва да се направят много по-сериозни промени, за да могат българските лекари с удоволствие да остават да специализират в своята родина, а не цели курсове да напускат страната след завършването на образованието си", добави представителят на БСП.

Сериозни въпроси са били поставени и по отношение на лекарствената политика. Тепърва предстои тяхното изясняване. Като положителна се приема идеята на БСП за намаляването на ДДС, но трябва ИТН да прецени до каква степен ще подкрепи предложението на левицата.

"Това са повечето неща, които обсъждахме на тези преговори", обобщи проф. д-р Георги Михайлов.

Днес разговорите продължават с политически сили, отново на експертно ниво.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чалгар питек

    18 12 Отговор
    Чалгаря да мисли как да свали Гешев, а не да отклонява вниманието с Космос, хеликоптери и таблети.
  • 2 хаберих

    18 3 Отговор
    - Какъв е вашият сексуален живот?
    - Като в приказка...
    - Значи ли,че е чудесен?
    - Значи: „имало едно време”.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 0 Отговор
    има и бяла мафия

    Коментиран от #5

  • 4 Питащ

    10 9 Отговор
    Не могат да бъдат търговски дружества? Защото тогава те трябва да се управляват без да се крадат и докарват до фалит: нещо, което другаря Михайлов / с два пъти свалян имунитет за кражби и безстопанственост/ не направи като директор на хематологията, затова тя сега е една фалирала болница!

    Коментиран от #27

  • 5 Така е

    3 14 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    БСП искат болниците да не са търговски дружества, а на бюджетна издръжка, защото тогава държавните пари се отпускат на калпак и болниците не трябва да са печеливши. Така ще настане едно общо крадене на нашите пари. Това е мечтата на всеки крадец като този Михайлов.

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Сссс

    23 0 Отговор
    На Костов англонаглия модел, който го рекламираха, за да завладеят държавните и общински болници, а докторите търговци, които също като търговеца, който ти продава некачествена продукция, ти продава не качествено лечение.
  • 7 Рошко

    16 1 Отговор
    Били са и могат, сзо каза хората трябва да се изцеждат до стотинка докато умират
  • 8 choko

    21 0 Отговор
    търговски дружества - на принципа имаш пари ще ви лекуваме нямаш пари ше мреш ;\
  • 9 Пич

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Така е":

    То пък като бяха търговски дружества , все едно имаха някаква печалба... Милиарди гълтаха , повече от всички бюджетни организации. Плюс рекет на пациентите. Иначе съм съгласен с Вас , че мъдрят нова схема за кражби , а не са се загрижили за интереса на пациентите...
  • 10 Сссс

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Така е":

    Ама как пък позна от раз? Сега парите хич не се отпускат на калпак, само се финансират и частни болници с пари и на по бедните българи, които като се разболеят се търкалят по стълбите на общинските и държавни болници,а не пред финансирани те и от тях частни б~ци.,то почти не останаха б~ци за обикновените българи, но то и това което остана само искат да приватизирайте. , мечтата на гербоиди и ДБ.
  • 11 плюс минус

    16 0 Отговор
    Защо не се говори за лекуването и здравето на пациента, а все за пари, пари, пари.....
    Къде изчезна етиката и Хипократовата клетва?

    Коментиран от #26

  • 12 Мислещ

    1 1 Отговор
    Хм, и как стигна до извода, че ще се направят сериозни промени, като още не са обявили и кои ще са министри?
  • 13 тони

    4 6 Отговор
    НАГЛОСТ Е ТОЧНО ТЕЗИ ДА ГОВОРЯТ ПО ВЪПРОСА, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ИМЕНО КОМУНЯГИТЕ ГО ИЗМИСЛИХА ПРЕДИ 18 ГОД.БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН, ТАКА КАКТО И ТИРАДЖИЯТА С ЕДИН КАМИОН

    Коментиран от #15

  • 14 тоз пък и той

    4 1 Отговор
    абе ти каде живееш те много отдавна са ТЪГОВСКИ ДРУЖЕСТВА !!!
  • 15 Сссс

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "тони":

    Що лъжеш бе? Гуруто на ДБ Костов го въведе, я попрочети преди да пишеш лъжи.

    Коментиран от #23

  • 16 7272

    10 0 Отговор
    Нещо ще предприемат по въпроса за болниците, които отказват да лекуват пациенти и ги пращат вкъщи да оцеляват сами?
    Защо се мълчи, че лекарите отказват да лекуват?

    Коментиран от #25

  • 17 Ванче К

    0 0 Отговор
    Говори ми
  • 18 Дедо

    6 0 Отговор
    Не знам какви по статут трябва да са болниците, но лекарите отдавна са станали търговци.
  • 19 кога

    6 0 Отговор
    ще се изключат частните болници от НЗОК ? Докато това не сатане източването няма да спре. Наложително е и да има поне още два здравно осигурителни фонда и всеки да избира. НЗОК трябва да остане за задължителното здравно и държавно осигуряване. Кога ще има и електронна здравна карта. Само с такива мерки може да има промяна. Всичко друго е замазване на положението.
  • 20 пациентчето

    7 0 Отговор
    Айде бе докторе, айде действайте, че вече имам стент на здраво сърце и изкуствена тазобедрена става в рамото, щото пътеката била по-скъпа. По документи съм лежал в болница 3 години, а аз през това време бях в чужбина да събирам пари за доплащанията за избор на екип. Мерси
  • 21 Пипи

    1 1 Отговор
    Докога доказани корумпирани крадци ще дават мнения за развитието на здравеопазването? Този отдавна се знае какви ги е вършил. Лекувал пациенти с лекарства с изтекъл срок на годност, но паричките прибирал тук сега. Източил е цяла една болница като директор. Срам и позор!
  • 22 747329210

    0 0 Отговор
    За тия 32 години е доказано ,че могат да бъдат търговски дружества.Преди демокрацияъа всяка година на зъболекар по два пъти ,усмиваката свети,ходене по кабинети ,здравето на 6 ,след така заветната епоха на демокрацията ,зъби нямам,здравето съсипано,докторите гледат цифрата повече и ти казват идваш късно,кво късно няма пари да ядем тоя ми вика късно.
  • 23 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сссс":

    Първоначално идеята е на Борислав Китов! Илко Семерджиев и Стойчо Кацаров (министър и зам.) довършиха идеята при Костов! Те направиха ЕТ от личните лекари и ги изкараха вън от клиниките! Те направиха от болниците търговски дружества! Те вкараха сарафите и търговците в храма на здравето! Сега Стойчо Кацаров трябва да довърши започнатото преди 20 години!

    Коментиран от #28

  • 24 ДОФТУР

    2 0 Отговор
    ЕИ БУНАК ДОКТОР В АФРИКА 3000 Е /КОЙ ЩЕ ТЕ ЛЕКУВА ТЕБЕ БЕЗ ПАРИ БЕ МЪРЩЛЯК/
  • 25 ДОФТУР

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "7272":

    НЕ ЛЕКУВАМ БЕЗ ПАРИ И НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ТИ СЛУГУВАМ ОПРАВЯИ СЕ КАКТОММОЖЕШ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Питащ":

    Ало,Михайлов!! А какви МОГАТ да бъдат бе тикво?? Защо не обелваш и дума за СМЯНА НА МОДЕЛА на здравеопазването връщане на ДАНЪЧНО осигурителния вместо сегашния КАСОВО осигурителен,който позволява да се краде " законно"¡ Нито дума за това частните болници да минат на пълна САМОИЗДРЪЖКА!! Я да каже Михайлов колко от БСП притежават частни болници??
  • 28 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    Ало, " анонимния" Май откриваш топлата вода!! Истината за КАСОВО осигурителния модел на здравеопазването и до какви поразии може да доведе я казах и предупреждавах още преди 20 години!! Схващаш ли бе тикво??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове