Last news in Fakti

30 Юли, 2021 14:38 2 670 37

Атанас Костадинов: Изпариха се всички мантри за това, че БСП е партия на статуквото

  • бсп-
  • атанас костадинов

Какви са предизвикателствата и има ли криза на легитимността, разясни народният представител

Атанас Костадинов: Изпариха се всички мантри за това, че БСП е партия на статуквото - 1
Снимка: Фейсбук

„Тази агресия, на която сме свидетели в последните дни от страна на лидера на ГЕРБ и това съчетание между уплах, агресия и наглост, която продължава, е акордът на финала на модела на управление на Бойко Борисов. Далеч съм от мисълта, че цялата политическа партия ГЕРБ е подвластна на такива настроения и съм съгласен, че ако намерят сили да станат някога партия, а не клуб по интереси, вероятно биха имали място в политическия живот”

По-важното е друго, че близо 80% от българските граждани категорично не желаят да живеят в модела, който битуваше през последните 12 години, коментира за зрителите на предаването „Лява политика“, Атанас Костадинов, народен представител от „БСП за България“. Той добави, че важното в момента е, че всички мантри за това, че БСП е партия на статуквото, са се изпарили още в хода на преговорите през последните дни. Според Костадинов, трябва ясно да се изговаря, че без БСП няма да може да се сложи началото на края на този модел на управление на ГЕРБ, който всички искат да заличат.

Какви са предизвикателствата и има ли криза на легитимността, разясни народният представител Атанас Костадинов. „Политическата система като цяло е изправена пред много сериозни предизвикателства в това число и ситуацията за ИТН е сложна. Но виждаме един коренно различен подход и една коренно различна рамка в сравнение с предишното Народно събрание, в сравнение с първоначалното им изявление за един кабинет, който не бяха комуникирали с никого. Категорично има криза на легитимността, когато е толкова нисък процентът на гласуващите, когато най-голямата парламентарна група е с 65 гласа, когато т. нар. „партии на протеста“ сами не могат да сформират кабинет, очевидно е поставена под въпрос легитимността на политиката като цяло. Това според мен колегите от ИТН са го разбрали и аз приветствам стартирането на едни преговори, които първо са добри като тон, освен това са отворени и публични и четвърто се оказа, че разговорите между групите са доста задълбочени и експертни.“

Костадинов изрази мнение, че има нещо добро в това, че няма да се върви към коалиционни кабинети и коалиционни правителства. А що се отнася до суверенът, той се е произнесъл категорично за това, че пътят към стабилността в държавата е в диалога и обединяването около най-важните каузи. Според Костадинов е дошло времето, в което диалогът ще се върне в парламента, което е и най-логичното нещо за една парламентарна република. Това може би изглежда странно за голяма част от хората, които са свикнали да гледат на народните представители като безгласни свидетели на всичко, което се случва в държавата.

„Политическата и социално-икономическата криза, в която сме живели 12 години, до такава степен е проникнала и е кристализирала в множество държавни структури, в политически формации, че ние действително не можем да си представим, че най-естественото нещо е в това да си говорим. Завръщането на нормализацията в политиката и във всички нива на държавата ни се вижда странно, заяви Костадинов.

Още в първата седмица на 46-ото Народно събрание, парламентарната група на „БСП за България“ е входирала предложения за 5 законопроекта, касаещи най-важните приоритети на българските граждани, свързани с повишаване на доходите и жизнения стандарт, здравеопазването и прекратяването на корупционните практики, намаляване на безработицата, икономическо възстановяване и растеж и повишаване на пенсиите.

Народният представител Атанас Костадинов, който е и член на Националния съвет на БСП, не пропусна да направи коментар за последния пленум на социалистите.

Според него е важно да се отчете всяко мнение, всеки да каже какви са му грешките и да се върви напред. Костадинов изрази мнение, че такъв катарзистичен момент винаги е необходим, за да може след като е изказано всичко, оттук нататък приоритет да бъде адекватното участие на БСП в политическия процес и да се върви към точка на равновесие в партията и в държавата.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    13 4 Отговор
    От утре Пена не е ку...!
  • 2 123

    14 7 Отговор
    Сина на Нинова работи в банката на Ротшилд - Голдман Сакс. Случайно ли е?

    Коментиран от #7, #24

  • 3 165

    14 3 Отговор
    СТАТУКВОТО Е Х. ИВАНОВ, ОТ ИТН ОБАЧЕ ГО НАБАРАХА И ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ГО НЕУТРАЛИЗИРАТ ИЗПОЛЗВАЙКИ ОБАЧЕ ПОДКРЕПАТА НА ДБ.

    Коментиран от #5

  • 4 лъжа

    13 11 Отговор
    колкото и да манипулиране, няма да преметнете хората, наивните, ще подведете, но вие сте партия на статуквото, вече част от новото статукво ИТН-ГЕРБ БСП ДПС

    Коментиран от #17

  • 5 с чужди пари

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "165":

    колко плащат?
  • 6 Последния Софиянец

    12 13 Отговор
    В 16 часа се събираме пред Президентството да накараме Слави да върне мандата.Искаме промяна,а не Подмяна.

    Коментиран от #9, #10, #12, #13

  • 7 Емил

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Не е! По роднинска линия е - братовчеди са!
  • 8 Българка

    18 2 Отговор
    Как разбра какво искат 80% българи?!? Това , че 65% не излязоха да гласуват , означава, че сте им много , много антипатични. Те не мразят ГЕРБ, а всички вас.

    Коментиран от #21

  • 9 Бесен Ром

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Лод ле се ?
  • 10 Психo от Курило

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    В 15 и 30 и ние ще сме там и ви чакаме, викнахме подкрепление от Карлуково, няма страшно, места има, ще ви приберем.
  • 11 адаша

    5 1 Отговор
    "Всеки да каже какви са му грешките и да се върви напред." То до сега не беше ли "грешка - прошка, грешка - прошка...Омръзнахте ни. Стига грешки. Трябва да бъде "грешка - наказание". Иначе -оправия няма.
  • 12 гадно

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Чий ще го търсите пред президентството??? След като не сте съгласни нали Мая едва ли не е твой човек трябва само с ДА България да не са ЗА и учиндолския си заминава.

    Коментиран от #14

  • 13 Ако успеете

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    да го направите не пет, а поне 1000 човека ще ги стисна ръката!
  • 14 ГЕРБ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "гадно":

    няма да присъстват в залата. Ако са там, ще гласуват против. Поне това са им заявките. Остава да видим ДПС какво ще изръси. Ако и те не гласуват, Нинова не е важна в гласуването.

    Коментиран от #15

  • 15 гадно

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ":

    Ако съм на мястото на гербавите и ДПС ще гласувам за учиндолския и после ще му гледам сеира как се пържи в собствен сос.
  • 16 ЛеваАлтернатива

    2 3 Отговор
    Не знам дали 80% от българските граждани не желаят да живеят в сигурността и стабилността на държавата при СТАТУКВОТО , които битуваха през последните 12 години, НО категорично не желаят да живеят и в перманентната криза на ПРОМЯНАТА, със задаващата се инфлация и криза, всекидневното увеличение на цените и с несигурността и нестабилността при управлението на държавата от партиите на Протеста...!!

    Коментиран от #18, #20

  • 17 И ОТНОВО8434

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "лъжа":

    ДБ е разклонение на статуквото и това се знае от всички българи.

    Коментиран от #19, #25

  • 18 10 стинки

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ЛеваАлтернатива":

    вие нали сте богати и "усвоили" сумати пари, какво сте се загрижили за бедните? То ще е някакъв майтап. Дайде да видим тези с хотели и далаверите, тези с джипките и яхтите, тези с къщите за госи, с партаментите, с майбасите и бентлитата. Вие нали отново ще сте си добре? Какъв е този вторачен поглед все към джоба на бедните, но така се става богат нали?
  • 19 статукво

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "И ОТНОВО8434":

    аз си мислих че статуквото е герб дпс и бсп и техните сателити, вече и итн?

    Коментиран от #22

  • 20 LOSHIA

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "ЛеваАлтернатива":

    80% от гражданите на РБ не искат ни да ви видят ни да ви чуят!!!!!!!
  • 21 Новогвинеец

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Драга Българке, има различни начини да изразиш неодобрението си и дори омразата си! Един от тези начини е да гласуваш за когото предпочиташ, а избор има и клишетата "няма за кого" или "всички са маскари" са просто оправдание обикновено за проява на мързел или пълно безразличие кой ще те скубе! А пък и законодателят е допуснал опция "не одобрявам никого", което красноречиво говори за отношението ти към всички кандидати за управляващи...Така че е повече от глупаво да изтъкваш факта, че 65% не гласували, защото всички им били антипатични...Нека да ти припомня какво казва Джордж Оруел по този повод: "Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели не е жертва. Съучастник е."...Казал е и още нещо, което е в сила и за нас: "Масите никога не въстават сами по себе си и никога не въстават, защото са угнетени. Още повече, че те не осъзнават, че са угнетени, докато не им се даде възможност за сравнение."...
  • 22 И ОТНОВО8434

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "статукво":

    Какво статукво са ИТН, като те никога не са били в политиката.Стига с това Copy Paste

    Коментиран от #23, #26

  • 23 ами

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "И ОТНОВО8434":

    отпред назад или отзад напред?
    1. С мълчание излъгаха хората
    2. Не предложиха своите хора преди изборите
    3. Предложиха Никито, който носи своите обвързаности и му дадоха трибуна
    4. Съюзиха се с партии от статуквото, твърдяха обратното, че няма
    5. Говори се че предлагат масон, който също е в обвързаности, че и бил на хранилката при БСП, консултанти нали, удобно
    6. Нападат служебното правителство
    7. Нападат ДБ
    8. ГЕРБ и ДПС ѝм ръкопляскат
    9. Вече са из медиите на олигархията

    ако иска да направи някой списък и да го разпространява и допълва

    на, избирай си
  • 24 Не е

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Лошо
  • 25 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "И ОТНОВО8434":

    Абсолютно си прав
  • 26 Статукво са

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "И ОТНОВО8434":

    Защото са издънки на хора от статуквото. Изпълняват поръчки
  • 27 Страничен

    1 2 Отговор
    Най голямото зло за България винаги е било БКП -БСП !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мамун

    1 0 Отговор
    Велико народно събрание
    старите в зандана
    и то от зарана
  • 30 мамун

    0 0 Отговор
    сичките са маскари
  • 31 мамун

    1 0 Отговор
    тян ън мън
    май требе
    за да се разтребе
  • 32 пешо

    1 1 Отговор
    не е. взели са го, защото са преценили, че има качества. някъде в света е така. при боцю и гербавите не беше.
  • 33 бай Даньо

    1 0 Отговор
    БСП е партията на промяната! Да ни е честито!
  • 34 док

    1 0 Отговор
    бате насо е пич. разбойник, но от готините. казвам го без ирония.
  • 35 мамун

    1 0 Отговор
    велико народно събрание
    и после ще се подкара както требе
  • 36 мамун

    1 0 Отговор
    всичко в бг е толкова случайно
    че е чак нарочно
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове