6 Август, 2021 06:49 1 723 20

Проф. Каракостов: За реформа в здравеопазването е нужна подкрепата на 100% от депутатите

  • професор васил каракостов-
  • болница свети иван рилски-
  • здравеопазване-
  • реформа-
  • коронавирус

Трудно е да се гарантира дали една личност ще направи нещо, ако зад него има политическа структура, смята началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Проф. Каракостов: За реформа в здравеопазването е нужна подкрепата на 100% от депутатите - 1
Снимка: Bulgaria On Air

Ставащото не е казус, системата позволява и това е масово явление - болниците да бъдат управлявани така сякаш директорът е едновластен. Промяната в здравеопазването за мен е много дълбока оран. Човекът, който прави тази реформа, трябва да бъде подкрепен не от 50+1 от депутатите, а от 100% от тях. Това каза за "Денят ON AIR" началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” проф. д-р Васил Каракостов.

Според него назначенията на директори в болници доскоро са били на политически принцип.

"Управлението на едно предприятие трябва да е от човек с визия за бъдещето и той да милее за това. Моделът на клиничните пътеки се изпълни със съдържание докрай, няма повече накъде", посочи лекарят.

Проф. д-р Васил Каракостов подчерта, че всичките министри досега са успешни, но попита: "Резултатът нали го виждате?!"

"Трудно е да се гарантира дали една личност ще направи нещо, ако зад него има политическа структура. През последните 3 години, след като в НЗОК настъпиха промени, това да се правят регулярни проверки за пътеките в болниците е нещо абсолютно нормално. Когато един пациент не лежи в болницата, не присъства в болницата - тази пътека на Здравната каса отпада. Може да се е подписал 55 пъти, да са направени всички изследвания, ако той не е открит там, това нарушава лечебния процес", коментира той.

По думите му навсякъде има проверки в болниците, дори в Германия, особено когато става дума за частни здравни каси.

"Избягвам да плаша хората, COVID-19 е по особено заболяване и вирусът се стреми да оцелява. Чрез адаптиране, в комбинация с други варианти. Хората обаче са подготвени и вече имат представа за какво става дума. Ще има четвърта вълна, заведенията бъкат и никъде не съм видял маски. Вероятността на плажа човек да се зарази е много по-малка. Мисля, че ще се справим, бих се обърнал към хората - нека се ваксинират. Няма мутация до този момент, има варианти", допълни още началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    1 2 Отговор
    Жена крещи:
    - В банята ми има голям паяк!!!
    - Къде е? Как изглежда? - пита съпругът.
    - Ми много грозен и голям.
    Паякът е много обиден:
    - Е, ти па щото си Мерилин Монро!
  • 2 Рошко

    5 1 Отговор
    240 или там колкото са дупетатите, по един милион превод в някоя офшфорка удари ги наполовина във валута, ей ти на закона и реформата от кого? Ще си зададете въпроса, ами от фармацията, бълха ги ухапала няма ляво няма дясно всичко вчр се купува с пари
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    2 0 Отговор
    😃🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔Един ЛИЧНОСТ 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    3 0 Отговор
    Труден е Българският език , а !

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 По Мутафчийски

    2 1 Отговор
    Щом пак се заговори за "реформи", тъжна ви майка.
  • 7 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    СИСТЕМАТА
    Всеки е чувал за системата на здравеопазване. Тя регулира отношенията между търсещите здраве и всички останали, от които зависи какво ще получат първите. За да изясня ситуацията нека първо видим участниците, т.е. компонентите на тази система:
    1. Пациенти – те са тези, без които системата губи смисъл.
    2. Здравни заведения – там болните очакват да възстановят здравето си.
    3. Индустриални предприятия – те произвеждат медицинска техника и лекарства.
    4. Аптеки, дрогерии и т.н. продаващи лекарства.
    5. Държавата – тя създава механизъм за регулиране на отношенията в системата /включващ законодателство, здравна каса, надзор .../.
    И така задавам фундаменталния въпрос: Какъв е характерът на тази система? Каква е тя изначално? И веднага отговарям. Това е търговска система. Ще се обоснова защо.

    Коментиран от #8, #14

  • 8 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Просветен илюминат":

    1. Всеки, решил да предоставя здравни услуги, медицинска апаратура, лекарства и т.н. първо се регистрира като търговец и след това извършва дейността си, т.е. той е първо търговец и после какъвто и да било друг.
    2. Всички участници в системата влизат помежду си в търговски взаимоотношения. Получаващият услугата я заплаща независимо дали на 100% сам или в някаква степен чрез здравната каса. Държавата е най големият клиент на регистрираните в системата търговци.
    Какво следва от горните констатации:
    1. Участниците в системата се подчиняват на търговските правила и търговската логика.
    2. Критериите за оценка на работата на системата трябва да изхождат от гледна точка на търговията.
    Стигам до моята логика: Системата работи добре. Ще кажете: Как така, като сме все по-малко здрави. Припомням – това е търговска система. Оценявайте я според търговските критерии. Колко процента от доходите си харчи българинът за здравеопазване? Вероятно най-високият процент в ЕС е у нас. Ето Ви го най-добрият показател за оценка. Ако питате къде е мястото на здравето в една търговска системата и не можете да си отговорите – ще ви подсетя - здравето е най-добрата реклама!

    Коментиран от #9

  • 9 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Просветен илюминат":

    Ако здравето липсва,а материално работещите в системата предлагайки услугите си са подобрили състоянието си,което е доста очевидно за мен,то можем да кажем,че в действителност търговските показатели са много добри.
    В следствие на това какво очаквате като промяна и кой се нуждае от нея?
    След толкова години ходене на избори промениха ли те нещо?
    Благодарение на кой са богати богатите?

    Коментиран от #16

  • 10 Миризлив пор

    3 0 Отговор
    И сега всички крещят срещу лошите с 1200 лева клинична пътека, а за кардиохирурзите с пътеки от по над 50 000 в частни клиники нищо не се казва?

    Коментиран от #13

  • 11 Д- р

    4 0 Отговор
    Поредният " професор" който дрънка глупости!! Ало,Каракостов!! През 1999г. ,ЗА НУЛА ВРЕМЕ беше сменен ДАНЪЧНО осигурителния МОДЕЛ на здравеопазването със КАСОВО осигурителен, при който от .т.н. НЗОК се граби и краде законно!! Неслучайно тоя НАЧАЛНИК на клиника дрънка за " реформи" ама нито дума за смяна на МОДЕЛА!! Щото тоя модел го устройва!! Я да каже колко му е заплатата плюс парите от частния му кабинет!! И колко е заплатата на редовия лекар при него!;
  • 12 Д- р Хаус

    2 0 Отговор
    Поредният " професор" който дрънка глупости!! Ало,Каракостов!! През 1999г. ,ЗА НУЛА ВРЕМЕ беше сменен ДАНЪЧНО осигурителния МОДЕЛ на здравеопазването със КАСОВО осигурителен, при който от .т.н. НЗОК се граби и краде законно!! Неслучайно тоя НАЧАЛНИК на клиника дрънка за " реформи" ама нито дума за смяна на МОДЕЛА!! Щото тоя модел го устройва!! Я да каже колко му е заплатата плюс парите от частния му кабинет!! И колко е заплатата на редовия лекар при него!;
  • 13 Д-р Хаус

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Понятието " клинична пътека" трябва незабавно да бъде премахнато!! НЗОК - също!! Частните болници- на ПЪЛНА САМОИЗДРЪЖКА!!
  • 14 Д-р Хаус

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Просветен илюминат":

    И за неграмотния стана вече ясно, че не " системата" а МОДЕЛА на здравеопазването е СБЪРКАН. !! При тоя КАСОВО " осигурителен" модел, парите на данъкоплатците се КРАДАТ ЗАКОННО!! Трябва да се върне ДАНЪЧНО осигурителния модел,който беше работещ и ефективен до1999г. Схващаш ли бе тикво??
  • 15 КуКу Къш

    1 1 Отговор
    Никакви реформи няма да има. За такива трябва стабилно мнозинство. Освен това те са непопулярни и носят негативи за управляващите, така, че популистките партии като паважните "реформатори" никога няма да започнат такива. Ще се задоволят с разни откъслечни реформи, които отговарят на личните им и тясно-партийни интереси, както и някои козметични популистки такива, за да ги използват при следващите избори за да си гарантират преизбиране.

    Коментиран от #17

  • 16 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Просветен илюминат":

    Така.Първо в тази система няма пациент .Има клиент.Второ : виждаме ,че клиента е издояван и не получава качествена услуга.Трето: клиентите са повече от търговците затова те трябва да решат за промяната.
  • 17 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "КуКу Къш":

    За кого е " непопулярна " смяната на МОДЕЛА на здравеопазването бе тикво?? Я прочети внимателно #14!! А нали новите мераклии за управляващи декларират промяна на гербераджийските модел, включително и в сферата на здравеопазването??

    Коментиран от #18

  • 18 КуКу Къш

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Д-р Хаус":

    Виж сега:
    1. Няма система, която да удовлетвори всички. Промяна заради самата промяна не гарантира нищо.
    2. Една промяна може да е към по-добро и към по-лошо.
    3. Една реформа в здравеопазването не може да се извърши изолирано. Трябва да се променят доста други неща.
    4. Ако искаш, може да се обзаложим дали ще има здравна реформа или не. Само ще ти подскажа, че тези, които се облагодетелстват от здравеопазването у нас имат сериозен гръб и в този Парламент и няма да позволят промяна, която да им отнеме кокала.
    5. Сегашната ситема е приета през 1999г и от тогава имаше управления и на НДСВ и на БСП, и на ДПС и никой нищо не промени. Така, че приказките за ГЕРБ си ги бодни на шапката.
    6. Това за тиквата не съм го прочел ;)

    Коментиран от #19

  • 19 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "КуКу Къш":

    Никой не говори за промяна на модела и за " реформа"!! Просто ВРЪЩАНЕ на ДАНЪЧНО осигурителния модел на здравеопазването действащ до 1999г. и ДОКАЗАЛ своята ефективност!! Сега вече схвана ли бе тикво???

    Коментиран от #20

  • 20 КуКу Къш

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Д-р Хаус":

    А бе не ти е много ясно какво е било и какво трябва да се прави и връща, но на тикви си го докарал.
    Развивай се в това, което ти спори - във викането "тикво"
    И се опитай да го спрегнаш - Аз съм тиква, ти си тиква, той, тя то е тиква. Ние сме тикви и так далее.
    Дерзай!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове