Last news in Fakti

9 Септември, 2021 22:55 2 278 24

И след 12 часа депутатите не успяха да актуализират бюджета на Здравната каса

  • здравната каса-
  • бюджет-
  • депутати

Приети бяха само няколко различни предложения от парламентарните групи

И след 12 часа депутатите не успяха да актуализират бюджета на Здравната каса - 1
Снимка: БГНЕС

След дълги процедурни спорове и няколко прекъсвания за изясняване на технически подробности, депутатите още не могат да актуализират бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде БГНЕС. Причината – пленарната зала прие няколко различни предложения от парламентарните групи, които на практика променят рамката и изискват допълнителни разчети.

Парламентът няма готовност да гласува тази вечер актуализираната рамка на бюджета на НЗОК, стана ясно след извънредно заседание на бюджетната комисия.

По-късно депутатите от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се, БГ! напуснаха залата. Въпреки липсата на кворум останалите народни представители продължават само с обсъждане на следващите текстове от законопроекта.

„Нали не си мислите, че в главата ми има компютър, който може да сметне веднага. Предлагам да прекъснем“, мотивира поредната почивка председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, за да бъде изготвено допълнение към доклада.

По-рано през днешното пленарно заседание пък депутатите загубиха време да издирват здравния министър Стойчо Кацаров, който напусна пленарната зала по време на обсъжданията.

„Министър Кацаров не вдига телефона си, включително и на мен“, отговори председателят Ива Митева на многобройните призиви Кацаров да се върне и да участва в обсъжданията.

„Оттеглих се, за да не ви попреча да гласувате по-бързо законопроекта за бюджета“, отговори по-късно здравният министър, след като се присъедини към дебатите след над час отсъствие.

„Няма проблем с финансирането на лечението на децата в чужбина. Средствата са предвидени в закона за държавния бюджет, който ще гледате утре. Не е нужно да ги приемате с днешния закон“, коментира той от парламентарната трибуна, подканяйки депутатите да работят по-бързо.

Министър Кацаров коментира още, че „няма драма“ с бюджета на НЗОК, а по-важните текстове са в закона за държавния бюджет, който все още предстои, където са разписани средствата за медиците на първа линия, както и за лекарствата като "Ремдесивир".

По-рано парламентът прие решение, че ще заседава до окончателното приемане на текстовете, което изглежда ще стане късно тази вечер.

След почивката част от депутатите не са явиха в пленарната зала. Стана ясно и, че парламентът няма готовност да гласува тази вечер актуализираната рамка на бюджета на НЗОК. След почивката председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански /ИТН/ докладва, че нямат готовност да представят новите изчисления и посочи, че утре сутринта комисията продължава работата си в 9.00 часа. В момента министърът и експерти от НЗОК казват, че има колизия между отделните членове, които вече сте приели, обясни той. Каримански помоли за прекратяване на заседанието, но предложението беше отхвърлено.

Председателят на НС Ива Митева посочи, че може да продължат с обсъждането на останалите параграфи и за утре да оставят само гласуванията. По-късно беше установено, че няма кворум и затова депутатите продължиха само с обсъждане на следващите текстове от законопроекта.

От ДПС обвиниха отсъстващите депутати, че заради тях лекарите и фармацевтите ще останат без пари.

"Факт е, че бламираха бюджетите. Изнесоха се от залата и е факт, че нямат място в нея. Маските паднаха, защото всичко това е било, за да може Румен Радев да си нагласи удобна дата. Оказа се, че и маските там паднаха и приказките за актуализацията на бюджета бяха ала-бала", осъди Хамид Хамид и обвини президентът, че не спазва Конституцията.

Депутатите приеха предложението на Мая Манолова за 2 млн. лева за зъбни протези, както и неподкрепените от бюджетната комисия предложения на Георги Ганев /"Демократична България"/ и на Корнелия Нинова /"БСП за България"/. С тях беше променена разходната част, одобрена от бюджетната комисия.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    14 26 Отговор
    Не е ли обидно, тези варвари, които Радев натика с юмручето си в парламента, да бъдат наричани депутати!?

    Коментиран от #4, #5, #6, #8, #23

  • 2 500 К

    16 21 Отговор
    Абе никаква актуализация, Фатмака говори за някакъв...10 % ръст.
    На мойте кинти ли бе шапкар?

    Коментиран от #17

  • 3 боклуци

    21 3 Отговор
    Нали си гласуваха заплати по 10 бона !Бюджета ще почака
  • 4 РИСТЕ КЬОРАВОТО

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Виж ги на снимката само, приличат на Анадолски духов оркестър
  • 5 Обидно е

    13 10 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    как с гласове от определени махали ГЕРБ се натикваше във всички управленски институции на страната. Я да видим как Данчето Фъндъкова стана за втори път кмет на София с гласове от един известен квартал на София, който хукна да гласува след 17 часа... или колко гласа на ГЕРБ не се състояха , защото едни други, а и тези същите гласоподаватели, не умеят да боравят с машините, защото там има текст, който трябва да се прочете, пък и не им платиха ...
  • 6 Сатана

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Те не са там от наше име.Всяко депутатско място се заплаща минимум 200 000 лъва на този,който реди листите.Там сега тече наддаването за следващите избори.Тези бюджетни пари(наши) ще потънат в нечии джобове без съмнение.Огледайте се и се запитайте,защо трябва да гласувам.С нищо няма да се подобри нито моя ,нито твоя живот.Те ще се наредят хитреците с подли усмивчици и грозен речник.
  • 7 Хахаха

    6 10 Отговор
    Тия са там само за кражбите. Ясно е, че нищо няма да свършат. Дори спряха строежите на магистралите, че и оправдание си намериха. Мрэсни маэнй комисти!

    Коментиран от #10

  • 8 РЕЗИЛ

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Плямпалото Борисов го е страх да се кандидатира за президент!
    Защото ще загуби катастрофално от Радев!
    И ще стане за резил!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тия са там

    8 14 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Всички леви и десни комунисти се обединиха срещу ИТН!
  • 11 Когато Фактите говорят

    6 2 Отговор
    Боговете мълчат и Богоизбраните коментират а модераторите трият коментари
  • 12 Разпущай

    3 7 Отговор
    Герболята и амуджите нищо друго не правят освен да затлачват всеки въпрос с процедури, реплики, дуплики и прочие рушителна плямпалня. Към тях сериозно се присъединяват и някои мераклии за изява от новите. Това не е НС!
  • 13 опаопа

    11 0 Отговор
    Ей на тва му се вика лош човешки матриал.
  • 14 НАТЕ

    5 6 Отговор
    герб,бсп,дпс на боклука
  • 15 240 разбойници но без Али БАБА

    5 0 Отговор
    Заплатите си ги решиха от хорска срама за 15мин.9959
  • 16 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 7 Отговор
    Видяхте ли сега, защо този парламент трябва да приключи без правителство на ИТН + ДБ? Защото ГЕРБ, БСП и ДПС имат мнозинство от 128 депутата и те управляват(приемат бюджета на държавата, приемат закони...). Айде плюйте още по ИТН и ДБ, че не можели да направят правителство и да са заложници на статуквото.
  • 17 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "500 К":

    "Фатмака говори за някакъв...10 % ръст." Въпрос на проста математика и икономика, но не е за прости военни пилоти. Нито за популисти министри и депутати. През 2020 г. има 10% спад на икономиката в Бг спрямо 2019 г.. През 2021 г. имаме 10% ръст на икономиката в Бг спрямо 2020 г.. Извода е, че през 2021 г. изчислено в левове/тоалетна хартия/ имаме 0% ръст на икономиката в Бг спрямо 2019 г.. Обаче през 2021 г. имаме също така и над 6% инфлация. Така, че изчислено в стоки, през 2021 сме произвели/сме си си купили/ 6% по-малко количество стоки. И сме се хранили с 6% по-малко. Но за да съм обективен, трябва да отчета, че населенето през 2021 г. е със 100 000 човека по-малко спрямо 2019г.. Така че реално на глава от населението потреблението на стоки е намаляло не с 6%, а с 5,9%.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 нннн

    10 0 Отговор
    Здравната каса се източва безмилостно от мошеници с бели престилки. Каца без дъно. И целия бюджет на държавата да й налеят, пак ще го източат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Суха съчка

    2 2 Отговор
    Откраднаха парите от Хемус и раздават ли раздават ........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове