12 Септември, 2021 12:25 4 195 42

Зам.-министър арх. Шишков: Строителството на “Хемус” се е превърнало в илюзия

  • арх. иван шишков-
  • ам хемус-
  • трасета

Това, което намерихме, едни могат до нарекат хаос, а други да кажат, че е организирана престъпна група, заяви той

Зам.-министър арх. Шишков: Строителството на “Хемус” се е превърнало в илюзия - 1
Снимка: МРРБ

„Предишното правителство бе създало илюзия за строителството на АМ „Хемус“ - как се строи, колко е важна, но вместо приоритет на държавата, имаме строителна илюзия, в която констатирахме огромно незаконно строителство и изплатени предварително средства за несъществуващи участъци. По този начин държавата се е оказала най-големият нарушител на Закона за устройство на територията“. Това заяви в предаването по БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той коментира, че допреди да влезе в МРРБ си е представял, че цялата магистрала се строи и като български гражданин се е радвал за това .

“Не мога да си представя защо не е планирана цяла магистрала, защо не е отчуждена цялата земя, защо не е получила разрешение за строеж . Никой не е знаел кога АМ "Хемус" ще бъде завършена“, каза арх. Шишков.

Той припомни, че служебното правителство е заварило строителни разрешения и документи за участъци от 1 до 3, а за лотовете от 4 до 6 забавени процедури. За участъци 7, 8 и 9 дори няма трасе на магистралата.

Подобен проблем съществува и при строежа на магистралата Видин - Ботевиград, където не е уточнено трасето между Монтана и Мездра. „Там се строи от двата края, а в средата няма трасе“, коментира той.

Зам.-министърът беше категоричен, че не е спрян строежа на магистрала „Хемус“. "За 4-ти лот вече има решение на Министерския съвет за отчуждаване. В момента се довършват процедурите по заплащане на собствениците на имоти. За 5-и лот предстои да се внесе за решение в МС за отчуждаване. „Така, че лъжата, че ние сме спрели строителството на „Хемус“ се оказа плоска“, посочи арх. Шишков.

Той е убеден, че се работи ударно магистралата да се построи със всички законови процедури.

„Оказва се, че докато ние бързаме да довършим процедурите, някой си е позволил да строи незаконно в чужди имоти и няма жалба от собствениците. Жалби е имало заради унищожени горски територии заради строителството на магистралата", коментира още в предаването арх. Шишков. Зам.-министърът заяви, че се търси кой е строителят. Към този момент единственият строител е "Автомагистрали" ЕАД, но не е започнало строителство официално".

"Предишните управляващи са раздали пари за АМ "Хемус" напред и то дори на места, където не се знае къде ще мине трасето. Хаосът, който намерихме, е документален и юридически. Те така са си работили", коментира още арх. Иван Шишков и уточни, че за МРРБ е важно да се направи анализ, а не ревизия на това, което се строи, за да може да се продължи.

И още - “намереното от нас едни могат до нарекат хаос, а други могат включително да кажат, че е организирана престъпна група. Значи може да го тълкувате от единия до другия край, както си го представите”, посочи заместник-министърът.

Арх. Шишков обясни, че държавното дружество "Автомагистрали" е използвано за пощенска кутия, тъй като се води официален строител на магистралата. „Изкуствено е създаден проблем, защото "Автомагистрали" няма ресурс да строи. Тя обаче не прави договори за подизпълнители за строителство, а прави договори, свързани с доставка на материали и строителна техника. Но накрая ще се окаже, че държавното дружество е виновно и всички щети ще останат за държавата. Едни фирми ще си получат парите, защото ще доставят материали, други ще си получат парите, защото са доставили строителна техника, а накрая качеството и некачеството на строителството ще остане в "Автомагистрали", коментира той.

“За нас беше ясно, че се случва нещо, което не е в реда на нещата. Мащабите са големи, проблемите, които установихме са, че има голяма количество строителство без разрешения за строеж и одобрени проекти..“Държавата е допуснала огромно незаконно строителство, а това крие риск за качеството. Сега създаваме ред в хаоса, защото раздаването на пари без да има основание и планиране е повече от хаос. „Сега говорят, че правим хаос, но това, което заварихме, е истински хаос“, коментира арх. Шишков и изрази предположение, че до момента е нямало сигнали за нарушения, защото най-вероятно ДНСК с предишното ръководство е мълчал за тях.

“Сега ние проверяваме дали назад във времето е имало жалби, защото може да се окаже, че има непроверени документи“, каза заместник-регионалният министър.

Той увери, че служебното правителство ще остави решение за завършването на ‚Хемус“ на следващото редовно правителство в няколко аспекта. „Първият е мащабите на незаконното строителство, което трябва да се констатира на 100%, както и предложение за законни процедури, с които проблемите да се преодолеят. Работи се усилено за проектиране на лотовете 7, 8 и 9. Искаме да оставим на следващия редовен кабинет свършена процедура за участъците от 4 до 6-и лот, и трасе за останалите. Тази магистрала е важна, но няма как да стане до 2024 г., подчерта още арх. Шишков.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    60 11 Отговор
    Хемус е илюзия,но пачките в чекмеджето са напълно истински.хо хо хо хо хо хо

    Коментиран от #6

  • 2 Кире

    18 20 Отговор
    Кво ми казваш? Няма да има Хемус??? довиждане, айде.
  • 3 врътна се

    9 15 Отговор
    Бре, този слуга на ГЕРБ и ДПС се обади и той, но след като се изписа в медиите , че забива нож в гърба на Комитова.
    До сега играеше ролята на троянски кон.

    Коментиран от #15

  • 4 Behemoth

    35 3 Отговор
    Китайците за пет години са построили по дълга магистрала цялата на колони във въздуха(който не вярва да провери)!!!!В Африка няма такава държава!

    Коментиран от #9

  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    28 2 Отговор
    Ооооо, Хеопсе, стани и им покажи ‼️ / Хеопсовата пирамида е построена за 20 години , а АМ "Хемус" за 50 години е до средата/
  • 6 Борисов

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Караянчева е проста кърджалийска пА тка,
    а на Дончев устата е като маймун ски гЪ з.
  • 7 ТОЧНО

    27 8 Отговор
    КАЗАНО. БИБИТКО САМО С ТОВА СЕ
    ГОРДЕЕШЕ. А ТО ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ИЛЮЗИЯ. САМО В МОКРИТЕ МУ СЪНИЩА. 12 ГОД. ПОДВЕЖДАШЕ И
    ЛЪЖИШЕ НАРОДА.

    Коментиран от #20, #22

  • 8 Българка

    31 5 Отговор
    Раздадените милиарди през разпределителната касичка Автомагистрали авансово, дори за участъци, които не се знае от къде точно минава пътя си е чиста проба криминално престъпление. Това са документи с невярно съдържание с цел обогатяване срещу нищо. Такива са всички договори за наемане на техника или персонал. Това са фалшиви договори, които реално са за строителство. Кога най-накрая каскетурата ще се самосезира с обвинителни актове срещу конкретни министри и шефове на Автомагистрали и АПИ. Има конкретни хора, които, начело с Бойко Борисов са причинили източването на милиарди пари на данъкоплатците
    И сега виновниците продължават престъпната си дейност с подстрекаване на работниците в строителните фирми да стачкуват, ама не казват, че милионите за заплати са у собствените им шефове

    Коментиран от #14

  • 9 Бай Яни

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Направиха да но ако откажеш да работиш за благото на нацията те бият а може и да те убият. Да не говорим че там няма частна земя. Поживей малко в Китай,поработи за стотинки и тогава я хвали комунистическата им хунта. А и запаси се с повечко маски за лице,че без маска ако то мярнат яко щете наложат гърбината.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 22 Отговор
    РАДЕВ Еаут той е престъпник
  • 11 и моята държава

    4 4 Отговор
    Само не разбирам защо наричаш държава ОПГ-то на Толупа , което в най-добрия случай може да се нарече държавна администрация. Научете термините , държава е нещо друго , нещо с което никой не може да се титулува , най-общо тя е обществен договор между народа и политиците т.е. политически организирана общност и т.н..
  • 12 Бай Яни

    7 20 Отговор
    Заместник министър,ненужна длъжност . Създадена да храни бълхите обслужващи власта. Илюзия е че тоя цървул върши някаква работа. Комитова и тя е кукла на конци,хратутница на държавен пост, ама толкова е проста и наивна ,говори и тя без доказателства онова което и напишат сценаристите на родоостъпника Радев.
  • 13 Мдаа

    12 1 Отговор
    В Румъния преди време един бизнесмен се хващи и финансира и построява един километър магистрала. Напълно готова. Тогава се вижда реалната цена и доказва колко се краде от мафията им.
  • 14 Така се случва

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    А има ли действия на прокуратурата в тази насока? Няма! А "Автомагистрали" си е чисто ОПГ. Когато Гешев вече не е главен, ще станат ясни много действия и бездействия на ПРБ! Преди това обаче трябва да се случи обаче т.н. съдебна реформа...
  • 15 Една от жените на Шишков

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "врътна се":

    Тоя за нищо не става
  • 16 Триадица

    10 3 Отговор
    Шишков- яко корумпе. Сега се е променил?

    Коментиран от #17

  • 17 Хамелеон

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Триадица":

    Да бе, да. Тоя проектира ЗАЙЧАРНИКА на Бойко, сега анти ГЕРБ. Наследствен комунист. Всички тези ВЪН. Млади некорумпирани хора трябват.

    Коментиран от #19, #37

  • 18 Б Борисов

    15 2 Отговор
    Работа ,работа и пак работа. Какви магистрали ви построих! Е еее, след 6 месеца се рушели,няма нищо вечно на този свят.И аз не съм вечен.Колко неприятно...
  • 19 Пунта Мара

    14 7 Отговор

    До коментар #17 от "Хамелеон":

    Само за едно е прав: строи се незаконно. Но народът наистина е прост и не може да го разбере. А за Нанков да не говорим. Той ЗУТ не е чел. Всички са престъпници
  • 20 Чичо Гошо

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТОЧНО":

    И не само. Най лесно и бързо се пълнят чекмеджетата от магистрала. Дават парите авансово и веднага ресто. Това е истината. Затова е тоя вой сега. За пари! Не за магистрала. Дреме им.
  • 21 крадлив гербераст

    15 3 Отговор
    Кой ще ни даде пари! Искаме си милионите авансово. Спряха ни хранилката. Рев в хаоса!
  • 22 Боко крадеца

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТОЧНО":

    500 хил. километра магистрали ви построих. С мои пари!
  • 23 РЕалисто

    8 0 Отговор
    То Констатации много, ама действия на прокуратурата защо няма ?? само Шум за нищо !
  • 24 Опорка

    12 11 Отговор
    Ква илюзия бе м. у. х. ъ. Л. До преди 5 месеца бачкаха по 12 часа бе. Нали всеки ден пътувам. Крадци сте вие по големи от гробарите. Спряхте всичко. Ония поне имаше нещо насреща. А тоя ще опапат 2 милиарда до коледа и пито платено. Но като сме витороги и рунодайни така е.

    Коментиран от #25

  • 25 Ко прайм...?!

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Опорка":

    Не си интересен с тази изтъркана опорка...!
  • 26 До зам.-мин.

    10 12 Отговор
    Ти нормален ли си! Тази магистрала е строят от години и ако е имало незаконно строителство, не мислиш ли, че хората досега, нямаше да пропищят! Все едно да имам земя там и да не се поинтересувам, минава или не минава магистралата оттам! Всеки изминал ден, в който това служебно правителство е на власт е пагубен за страната ни!
  • 27 БЕТОНДЖИЯ

    8 5 Отговор
    АБЕ УМНИК СЛЕ ДВА МЕСЕЦА СТЕ В КАНАЛА БАРАБР С ПИНГВИНА КВИ МАГИСТРАЛИ СЪНУВАШ ДРЪНКАЛО А ОЧУЖДАВАНЕТО ЗА ПЪТ НЕ МОЖЕ ДАСЕ ОСПОРВА ПЛАЩА СЕ ДАНАЧНАТА ОЦЕНКА И ТОЛКОВА
  • 28 Зайко Байко многознайко

    4 6 Отговор
    Да бе да Илюэия эа нас , но эа ОПГ-то на Тиквоций Едно , реални милиарди. Теэи където протестират да идат под проэорците му в Банкя!🎃🎃🎃🎃🎃
  • 29 УжасРадев импийчмънт Радев оставка

    7 4 Отговор
    Служебни Превратаджии Крадци Лъжци Мошеници Назначени Мразещи България Окрадохте парите за Хемус и останалите Пътища И сега се чудите как да лъжете Българи докога ще се оставяте в ръцете на тези Дърти Мутри Крадци
  • 30 Ами КАЖЕТЕ

    6 1 Отговор
    имената на облагодетелстваните фирми!!! То не че не ги знаят хората, ама все пак! А за "много гладните" им протестиращи под строй с лъскави униформи работнЕци, ще им кажа, че само малко гел им липсваше и са готови манекени! А ако трябва да сме точни мястото на протестите им трябва да е в Банкя и пред Хасиендите на собствениците на Инж, Хидро, Път и т.н. строй! А и къде е проКУРора ...!!
  • 31 прррц

    7 2 Отговор
    Абе направете я тая скапана магистрала най после. Само кусури търсят...
  • 32 Гандалф

    8 4 Отговор
    Вие направо ни казвате, хемус няма да се строи...а не можеше ли по просто, няма пари за хемус...пренасочихме ги в друго направление...
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор
    Винаги съм знаел, че архитектите са малко тъпички или както казваше за тях един преподавател те са "природно незнаещи" , но този е архитект над архитектите...
  • 34 Курнелия

    0 2 Отговор
    БСП магистрали не строи ,герб краде и строи.
  • 35 АМОН

    0 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Предишните управляващи са раздали пари за АМ "Хемус" напред и то дори на места, където не се знае къде ще мине трасето."

    НИМА НЕ ЗНАЕТЕ ФИРМИТЕ И СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КОИТО СА РАЗДАВАНИ ЕЙ ТАКА ПАРИ БЕЗ ДА ИМА ПРОЕКТ , БЕЗ ОТЧУЖДАВАНЕ, БЕЗ СТРОИТЕЛСТВО ЗА СТРОЕЖ!!!!!!!

    ЗНАЕТЕ НА КОГО СА ДАДЕНИ , НО И ВИЕ СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ МЪЛЧИТЕ!!!

    КАЖЕТЕ ФИРМИТЕ И ЩЕ ВИ ОЛЕКНЕ.
    ИНАЧЕ И ВИЕ СТАВАТЕ СЪУЧАСТНИЦИ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО!!

    ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ КАЖЕ ПО ВЪПРОСА СИВИ КОГАТО ГЕШЕВ И ДОКЛАДВА ЗА ПРОБЛЕМА.

    СИЛВИЯ КОЯТО Е МАТА ХАРИ НА БОРИСОВ Е ТАЗИ КОЯТО УПРАВЛЯВА , ПРАВОРАЗДАВА И Е МАТА ХАРИ.

    Коментиран от #40

  • 36 Шишков е Прав,! Строителство в Хауса е

    2 4 Отговор
    Имало, хората са се жалвали със сигурност за имотите си, но жалбите са в Кошчетата на Прокоратурата и ДНСК!! Едните и другите са Съучастници за това Архитекта казва ОПГ!! Давани са пари, връщани са половината обратно, това основно е правено и имитация, тук там сее работило, да се вдига пушилка, да ни показва Севда и Борисов, че много се строи!! Много Яко сее крало, Милиарди!!
  • 37 АМОН

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хамелеон":

    В ТЕЗИ АВГИЕВИ ОТБОРИ САМО МИНИСТЪРКАТА Е ЧИТАВА.

    ОСТАНАЛОТО ВСИЧКО Е ЗА ЗАТВОРА.

    СКОРО И НА ТОЗИ ЩЕ МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО.

    И ТОЙ Е ЧАСТ ОТ ТАЗИ ЛАПАЧКА.
  • 38 АМОН

    1 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: “Държавата е допуснала огромно незаконно строителство, а това крие риск за качеството"

    НЕ БРАТОЧКА ДЪРЖАВАТА Е ДОПУСНАЛА ГРЕШКА!!!

    ГРЕШКАТА СИ Я ДОПУСНАЛ ТИ И ОПГ КРАЙ ТЕБ.

    ВСЕКИ ПРОБЛЕМ ИМА ТОЧНО ИМЕ ФАМИЛИЯ И АДРЕС - казва КОБА.

    ТИ И ОСТАНАЛАТА ГЕРБЕРСКА ИЗМЕТ СТЕ ПРОБЛЕМА.

    ВЪПРОСЪТ Е КОГА ЩЕ БЪДЕТЕ АРЕСТУВАНИ !!!

    СЛЕД ПАДАНЕТО НА ГЕШЕВ ЩЕ ПЕЕТЕ КАТО ПТИЧЕНЦА КЪДЕ СА ПАРИТЕ В КОЯ БАНКА И ЗАЩО НЯМА НИТО ПРОЕКТ , НИТО ОТЧУЖДАВАНЕ , НИТО ПЪК РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ!!

    БОКЛУЦИ МРЪСНИ!!!
    САМО БЕЛЕНЕ И СКРАВЕНА В ОПРАВЯТ!!

    Коментиран от #41

  • 39 Това трябва да стане

    3 3 Отговор
    Г-н архитект много думи как няма да стане и какви били процедурите пощенски кутии и други работи за договорите.Победителите търсят начин победените обективни причини и виновни.ББ каза че тази магистрала няма проект и всичко се прави сега.Ако бяха тръгнали с поръчки до 2040 г това няма да стане заради обжалвания и изнудвания чрез тях.В България пътностроителната фирми и инжинери се знаят и не са много.Техниката също.Работниците се понаучиха и компромиси от едно време вече почти няма Казват че било скъпо но нека ми направят калкулация без да сравняват с Полша защото там си е Полша. да кажат толкова камък от кариерата транспорт цена работа на техниката изобщо неща които се смятат.Цените на горивата бяха ниски и според мен правилно са давали пари напред и то в ковид кризата .Само от горивата трябва да има икономия.Сега скочиха и сметките трудно ще излязат.Трасето е ясно слагаш линията заобикаляш големите нивелации и чертаеш максимално права линия.Който и да чертае няма какво да направи повече.Това сега което се прави са глупости.Пак бай Иван багериста Жоро шофьора ще работят.Само че като не им платят ще отидат в Англия и ние пак ще ревем че няма кой.Айде кажете как ще я построите и кога иначе ЗА НИЩО не ставате особено Комитова . Друго е да четеш лекция ха сега вземи покажи как става .Не става ами изводът е ясен.А тя цялата глупост дойде от нея че върна 500 милиона заради измамника Василев който няма пари дори по декларация.Другите имат само той няма и.Или лъ
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "АМОН":

    Зa cвeдeниe, aвaнcoвитe плaщaния ca пo дoгoвoр и c цeл, изпълнитeлят дa нe зaвишaвa цeнитe пoрaди инфлaциятa... Дocтa умнo рeшeниe c кoeтo се цели дa oхлaдят жeлaниeтo зa нaдувaнe нa цeнитe...Cъщeврeмeннo, дo ceгa ca cпecтeни милиoни при aктувaнeтo нa зaвършeнитe рaбoти...или казано на професионален жаргон "работата е взета на АКОРД".
  • 41 ЧОБАН

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "АМОН":

    АМОНЧО БУЦИ НАПРАВИ ТАКА ЧЕ ЩЕТЕ НЕ ЩЕТЕ ЩЕ СТРОИТЕ ХЕМУС И НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ПАРИТЕ КОЙТО ТОВА ЩЕ СТРУВА КОФТИ ВМЕСТО ДА ПРАВИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРИТОНЕТКИ ЗА ПО 30 000 ЕВРО ЩЕ ТРЯБВА ДА СТРОИТЕ МАГИСТРАЛИ АДЕ ДЕЙСТВАЙТЕ И ГЛЕДАЙТЕ ДА СПАЗИТЕ СРОКА ЩОТО ИНАЧЕ ДЪРВОТО
  • 42 Евгени Денчев

    0 0 Отговор
    Иване, позволявам си да те нарека така, защото сме приятели, продължавайте процедурите и всичко ще си дойде на място. Дано имате сили да пооправите нещата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове