16 Септември, 2021 09:05 5 075 28

Как се пази границата ни със Сърбия?

  • граница-
  • сърбия-
  • охрана

Служителите на Гранична полиция патрулират основно по пътищата

Как се пази границата ни със Сърбия? - 1
Снимка: БГНЕС

Всеки, пожелал да влезе или да излезе от страната ни през браздата, може да го направи за не повече от 1 час. Това съобщава „Телеграф“, позовавайки се на своя проверка на държавната ни граница край ГКПП-Калотина в посока Сърбия, известно като черното трасе за Западна Европа.

Оказва се, че никой не пази старите граничарски пътеки, които са добре познати на каналджиите. Именно тези маршрути водят към т.нар. втора врата, т.е. изхода. Първата врата е входът от южната ни граница в района на Капитан Андреево.

Служителите на Гранична полиция патрулират основно по пътищата, проверяват товарните отсеци на бусове, камиони и пътниците в такситата, пътуващи в посока към границата. Патрули рядко минават по черните пътища около граничната бразда. Разчита се главно на ултрамодерни термовизионни камери. Те обаче освен да фиксират движение в граничната зона, няма как да заловят нарушител. Тук човешкият фактор е важен, но реакцията на граничните полицаи не е от най-бързите, установява проверка на изданието.

Иначе северната част на границата ни със Сърбия - от Брегово до Драгоман, е охранявана от модерна автоматизирана система за наблюдение с термовизионни камери, която бе изградена за близо 5 млн. лева през 2017 година. На книга камерите се води, че са с висока резолюция и разполагат с лазерни далекомери с обсег минимум 10 км. Само че има десетки мъртви точки, които познавачите на терена използват, за да се скрият от обсега на видеоконтрола. Принципно системата би трябвало да осигури непрекъснато наблюдение на границата, да открива признаци за подготвящо се нарушение, както и да проследява незаконно преминали границата хора и автомобили. На практика обаче в рамките на 60 минути човек или група хора пеша по пътеките около ГКПП-Калотина могат да стигнат до браздата и да я преминат, без никой да реагира. Екипът на „Телеграф“ успява да стигне браздата и е проверен едва на връщане от граничната линия 15 минути по-късно, съобщават от медията.

При границата с Турция има ограда, но на излизане от България през Сърбия няма ограда, а само остатъци със скъсана мрежа от стария и отдавна неработещ граничен кльон. Голяма част от западната граница си остава покрита и от камери. Реакцията на граничните полицаи, които са оборудвани с модерна техника и джипове, е значително по-бавна от тази на някогашните Гранични войски. Според тогавашните нормативи прикриването от граничната застава до кльона при задействие става за 12 минути, при по-сложни и пресечени терени е максимум 30 минути.

Сега в помощ на Гранична полиция освен с техника се включва и подкрепа със сили от други държави. В района на Драгоман патрулират униформени от Полша и Унгария, но и те отново вардят единствено шосетата, но не и реалната зелена граница, където навремето се разполагаха нарядите на Гранични войски.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mire

    21 1 Отговор
    Разграден двор!!!
  • 2 Клитор

    1 7 Отговор
    Има само няколко пъти в които съм минавал под час. ВСЕКИ ДРУГ ПЪТ поне 1.30-2 часа висиш.

    Коментиран от #6

  • 3 Гранична полюция

    15 3 Отговор
    Затова няма да ни приемат нито в Шенген, нито в женшен.
  • 4 Сатъра на Хана

    6 2 Отговор
    Хайде сега СОФИЯНЦИ ЗАВИЖДАТЕ ...СПОРЕД ВАС НЕ МОЖЕ някой Граничар, Шоп или Помак да стане милионер от трафик, понеже вий не сте му разрешили :)
  • 5 Сатъра на Хана

    6 3 Отговор
    Минавам през Гръцките и Сръбските ГКПп-та само когато не ме мързи и возя роднини на плаж...Обаче не ходете пеша през границата ....МЕЧОЦИТЕ СА ГОЛЕМИ КОЛКОТО ФОЛКСВАГЕН ГОЛФ :)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    20 0 Отговор
    Трябва да се укрепи яко Турската граница !
    Веднъж влезли в ЕС през България, после всички евро държави могат да ни връща талибаните, щом сме страната на първо влизане в ЕС.

    Без стабилна стена на турската грануца сме загубени !
  • 8 Посока

    12 0 Отговор
    Гледайте към южната граница, от Турция и Гърция влизат мигрантите.
  • 9 YUI

    10 2 Отговор
    Бил съм войник точно на тази застава, "Хала" през 97-98. Истината както я видях тогава, половината местни са каналджии, другата информатори или барат меча. Кльон имаше от двете страни на ГКПП Калотина - ливадите и ЖП-то както го наричахме на жаргон. Но имаше и много мъртви точки или където система липсваше и местните го знаеха. Нощно време се виждаха ходещи фенери през гората, които така и не даваха задействие. Имахме и секретни постове от стационарните по вишките на границата, но с малък ефект. Въпреки това имахме заловени нарушители, имам награда за залавяне нарушители на ДГ. (5) дни ДО. :) Сърбите отсреща бяха по трима в наряд, винаги са по трима, в замаскирани в гората постове/бункери. Задействаха се, когато ние имахме задействие на системата, слушаха и наблюдаваха нашите действия. При тях кльон не видях, не съм сигурен дали имат. Това беше тогава. Сега нямам идея как е. Но и преди и сега, за да има ефективен контрол по ДГ, трябват средства/обучени ресурси, с какалашки граница не се охранява, да кеси на пътя с палка всеки може, да си на бариера тоже, да си на паспортен/визов контрол еле, но в гората, на баира, колцина.

    Коментиран от #15, #16, #22

  • 10 Възмутен

    9 3 Отговор
    Закривай милицията!
    Най-корумпираната част на държавата!!!
    Гранични войски подчинени на Армията, както е в САЩ!

    Коментиран от #12

  • 11 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 7 Отговор
    Стига с този комунизъм/социализъм/. Тогава не пазеха границата/някой да влезе/, комунистите пазеха "робите" да не избягат на Запад. Никой и тогава и сега не иска да остава тук, ние сме транзитна територия, Сърбия също. Проблема е в законите и че не се спазват. Като хванат нелегално влязъл, трябва тежко наказание например 10 години концлагер. Само така ще ги спрем да не навлизат у нас.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Болен си ти!

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "вевеве":

    Разбира се, че трябва да се закрие милицията, защото това 70 000 души на държавна хранилка!
    На едно от първите места сме по брой на милиционер от глава на населението, а в същото време сме най-корумпираната държава и то не само в ЕС!
    За 30 години след 89 г. ние сме най-изоставаща държава от целия ЕС!!!

    Коментиран от #17, #27

  • 14 нннн

    9 0 Отговор
    Кравата Пенка показа как се пази границата. Разходи се до Сърбия и обратно пасейки, пасейки. ..
  • 15 Сатъра на Хана

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "YUI":

    Сега няма нищо ... Няма, кльон .. Можеш да си ходиш свободно .... Без оръжие и пеша е риск понеже има яки мечоци по високото. Женските и малките стоят по ниското понеже мечоците като лъвовете трепят мечета за да могат пак да заплодят женската.
  • 16 255

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "YUI":

    Сега им разкажи как е било до 89 та. И си много прав за ресурсите, ама трябват и хора, а къде ги тия юнаци.......... СЛАВА НА ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ. Ето защо пускат инструкции на дой. Чланд веле да плюе граничарите.
  • 17 YUI

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Болен си ти!":

    И затова ти е виновна "милицията"??? В МВР числения състав е наполовина, 35к, може би към 5к са в Гранична полиция. Само идеот може да вини една от многото виновни страни за корупцията и статуквото в страната. Къде са прокуратура, съд, политическата клика, която съсипа цяла икономика и работещи държавни структури, за да могат да крадат/приватизират на спокойствие? А да, милицията им е виновна на някои. Бате, не пропускай и ден без лекартства, важно е.
  • 18 Ловци на хора

    2 4 Отговор
    E отдавна мина времето комунистическо,когато границата ни със Сърбия бе най строго охраняваната граница с бразда, мрежи и кльонове, НЕ за да ни пази от сърбите и за да НЕ ВЛЕЗЕ НЯКОЙ чужденец или СЪРБИН В бЪЛГАРИЯ, А за да попречи на българите които са избрали пътя към Свободата и КОГАТО в Бългapия пpecлeдвaнeтo нa бeгълцитe бe занаят и пpиeлo ocoбeнo ĸъpвaвa фopмa с разстрели, лагери и затвори,А пък и пocoлcтвoтo нa ГДP зaплaщaше нa гpaничapитe пpeмия oт 2000 лeвa зa вceĸи зacтpeлян гepмaнcĸи бeглeц. Зa българите тaзи cyмa тoгaвa бeшe eднo мaлĸo cъcтoяниe и затова ycпeлитe в лoвa нa xopa гpaничapи пoлyчaваха 10 дневен отпуск ако заловяха някой български мигрант, решил да напусне и да избяга от РАЯТ на КОМУНИЗМА ...!!!
    Сега България е член на ЕС, а Сърбия-бъдещ член И в Европейския Съюз необходимостта от строго охранявани граници отдавна е отпаднала и не е необходима...!!!

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Очевидец

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ловци на хора":

    По границата със Сърбия никога не бе изграден цялостен кльон в Северозападна стара планина. През 60-те години съкратиха заставите през една. Огромният и стръмен Чипровски балкан се охраняваше от само една застава в с. Мартиново,а най-близките застави бяха в Дълги Дел и Горни Лом. Който познава терена знае,че това беше Пунта Мара охрана. Германските туристи не знаеха това и се бутаха основно по гръцката граница на която имаше цялостен кльон и заставите бяха нагъсто. Бразда можеше да се открие в Чипровския балкан само ако се загледаш по поляните на билото - правена преди 10-15 години. Цяло Чипровци знаеше канала - през сръбско до Триест щото този град в ония години се водеше отворен град. Който е искал е бягал. Сърбите често връщаха заблудени туристи през Драгоман. Кльон и пост за гранична зона се сетиха да правят 10-на години преди демокрацията. Кльона така и не успяха да го довършат целия. Като почна демокрацията ходихме с баща ми да си купим 5-6 кангала бодлива тел от заставата в Мартиново. Продаваха и хубави,яки циментови колци на символични цени,но бяха останали само по стръмните места и беше голям чанч да ги извадим и снесем до транспорт и затова се отказахме.
  • 20 Angry Bird

    1 1 Отговор
    Ех тази БГ-комунистическа носталгия! Та нали замисълът беше да живеем всички европейци, вкл. и руснаците задружно и, като един народ - само така в помощ и единство се затварят стари исторически рани! До 2001ва така беше - повече от десетилетие добруване. Та германци и руснаци даже заедно търсеха артефакти от войната в интерес на историческата истина и прошка! Вървеше се бързо към Шенген - за какви кльонове да мечтаеш?! Идеята беше и Турция в ЕС, за да варди на една линия всичко идващо насам, 1500-2000 км предварително. А какво стана? Тероризъм, Арабска пролет, Ердоган, Фарадж, К19, някой(и), кой ли(?!) провокира и раздразни Руската Мечка... И пак се хващаме за кльона!!! Sad but thru.
  • 21 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ловци на хора":

    Ти се шегуваш, колега! Специално за тия 2000 лева!? Нали се сещаш, че коментара ти може да го прочете и някой на или близо до години за пенсия и при това изкарал военната си служба по границата! Истината е в коментар № 19 на Очевидец! Моите лични изживявания са от Смолянския граничен отряд и гръцката граница! Вярно е, че там се набутваха основно германци, а веднъж се появи и един кардинално заблуден поляк /тръгнал да мине през Рудозем към Ксанти, а се появи в Триград/с натоварен като мъглижки катър велосипед! Сега там горе гранични застави и читав кльон няма!

    Коментиран от #26

  • 22 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "YUI":

    Така е! Има една стара, но много точна поговорка : ПРАЗНА РАНИЦА НЕ ПАЗИ ГРАНИЦА!
  • 23 Анонимен

    1 0 Отговор
    И да не забравя : военната служба се признава за трудов стаж при пенсиониране като трета категория труд! Причина : България няма право на наборна армия след Втората Световна Война!
  • 24 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Не е носталгия по "комунизЪмЪ " Ядосана птицо ! Жалба по младост се казва.Особено от тия с побелелите коси, които в сняг до пояс и кал до колене са търчали да охраняват БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА. Защо не разкажеш / ние откъде-накъде ще знаем/ как се се охранявали границите ни с южните съседки през Царско време ?? И у комунистическо, и у царско време е имало ДЪРЖАВА!! А сега държава има само да събира данъци за заплати на държавните чиновници, които се "плодят като зайците" Разбрахте ли за какво ни е мъчно ??
    Аз съм работил по изграждането на системата"КЛьОН" в Странджа. След като бе унищожена, Валери Симеонов изгради мрежа за синигери !?
    Като станахме "натовци и европейци" може ли аджеба, човек да влезе в ЕВРОПЕЙСКИТЕ Гърция и Румъния, само като помахаш на техните граничари и митничари ??
    Сърбите ги оставете. Те са по-уредени от нас. Въпреки войни и бомбардировки от янки и дойчовци,въртят я, сучат я , отново са по-добре от нашего брата. А че нямаме охраняема граница със сърбите - това си е наш проблем. Като ги знам какви са войници маджарите и полските панове, ясно ми е какви "помощници" по охрана на границата ни са........

    Коментиран от #25

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шаран БГ":

    Любeзний мнeниeдaтeлю, Виe кoгa хoдихтe зa пocлeднo в Cърбия?
    Нaвcякъдe cи личи, чe cирoмaшиятa ги e cтиcнaлa якo зa шиятa...Мъкa ми e кaтo ги глeдaм кoлкo ca зaкъcaли...Туриcтитe oт Бългaрия, в пoчивнитe дни, тaм ca "ГOЛЯМA РAБOТA"...Нo пък имa и нeщo пoлoжитeлнo, cръбcкитe цигaни чувcтвитeлнo ca ce рeдуцирaли нa тaзи тeритoрия...
  • 26 Ловци на хора

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Въобще не се шегувам колега, защото патрулиращите югославяни от граничните им войски са постъпвали по хуманно и имаха договореност с българските гранични власти да получават по една угоена свиня, за всеки един заловен и върнат обратно български беглец от Югославия...!!!
    НО във филма на Паул Туцек и Дитер Розер документално се показва че десетки източногерманци са загинали от разстрели по границите на България в опит за бягство на Запад! Двамата германски журналисти са разговаряли с редица бивши офицери и служители на гранични войски в България, които с гордост и без капка покаяние са признавали пред камерата, че са убивали бегълци от ГДР, като между август 1961 и ноември 1989 година е имало между 3 000 и 4 000 опита за бягство , а бегълците най-често са били млади хора на възраст между 20 и 30 години от големите градове като Източен Берлин, Лайпциг и Дрезден и най-много опити за бягство е имало по границата с Гърция или са правили опит да преминават през границата с Турция или с бивша Югославия. Бегълците през България в един момент се превръщат в толкова сериозен проблем за ГДР, че страната сключва специален договор за съдействие със София. Онези, които не са били разстрелвани направо на граничната бразда, са били арестувани и отвеждани в София, откъдето ги поемал човек на ЩАЗИ който е поемал разноските по репарацията им и след това бегълците са били осъждани в Източна Германия и изпращани в затвор...!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тези Мигранти са тръгнали за Западна

    1 0 Отговор
    Европа, за какво да остават при нас?? Ще им дадем работа, по добър живот, да си Продължават по пътя, към Белите държави!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове