30 Септември, 2021 08:32 3 328 56

Първан Симеонов: БСП от партия на статуквото се превърнаха почти в партия на промяната

  • първан симеонов-
  • бсп-
  • партия-
  • статукво-
  • промяната

Протестните формации са на ръба на мнозинството, смята социологът

Първан Симеонов: БСП от партия на статуквото се превърнаха почти в партия на промяната - 1
Снимка: БГНЕС

Протестните партии са на ръба на мнозинството. Ако изборите са утре, ще им трябва подкрепата на БСП. Това сочат данните за моментните нагласи на „Галъп”. „Има месец и половина кампания. Това е моментна картина”, подчерта Първан Симеонов в „Здравей, България”.

Тази моментна картина обаче давала възможност за съставяне на кабинет. „Голяма част от червените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предишните мандати, сега изглеждат изтрити. Всички партии на промяната дават заявки, че ще си сътрудничат. Но все още не им стигат гласове за мнозинство”, обясни социологът.

Според него едно от най-любопитните развития през последните месеци е при БСП. „От партия на статуквото се превърнаха почти в партия на промяната. Това е показателно колко условни са тези деления и каква поразия стана от това. Може би ще им трябва и БСП, ако данните са такива”, каза Симеонов. Според него друг важен въпрос е дали ще влезе формацията на Мая Манолова. Ако тя влезе, картината може да е малко по-благоприятна за партиите на протеста.

Симеонов коментира и резултатите на „Продължаваме промяната”.

„Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно обществено влюбване. Тези неща са неизчислими и непредвидими на този етап. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже поредният десен проект, ще бъде друго. Засега играят правилно – категорично бягат от ролята на пореден десен проект, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, дошла от президента легитимация, която им дава центристки вот”, обясни Симеонов.

„Хубавото за ГЕРБ от новия проект е, че всички останали може да станат на „салата” и ГЕРБ да „щръкнат” отгоре. Лошото за ГЕРБ, което може да стане, е, ако се окаже, че тези политици предизвикват някаква вълна”, каза Симеонов.

При висока активност „Продължаваме промяната” може да дръпнат повече гласове, смята още Симеонов.

„При каквато и да е активност, ми се струва трудно ГЕРБ и ДПС да имат легитимността да направят правителство. Известно време те трябва да останат в „политическа карантина”, коментира още социологът.

Един от основните резервоари за всички нови политически проекти обичайно били хора, които не гласуват.

„Част от тези, които сега се обръщат към ПП са хора, които биха гласували за ДБ. Други са от хората, които предишните избори гласуваха за ИТН. БСП и ГЕРБ дори може да загубят гласове”, каза Първан Симеонов.

Предизвикателството на президента Румен Радев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов изглежда като провокация, смята още Симеонов. „Румен Радев си го връща. Той подчертава позицията си като основен, почти единствен кандидат. От ГЕРБ ще се надяват той да подцени ситуацията”, каза Симеонов.

Данните на "Галъп" са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    17 0 Отговор
    Питали радио Ереван:
    - По какво си приличат телевизионната водеща и шофьорката?
    - Ти я виждаш, а тя теб не!
  • 2 гост

    33 28 Отговор
    Действително БСП се оказа на най-мислещата партия, с най-трезви послания.

    Коментиран от #41, #45, #54

  • 3 гадно

    14 6 Отговор
    Аре стига лъгал някои от протестните партии (Мая и компания) са на ръбът на изпадането.
  • 4 big

    32 8 Отговор
    Та те са от много време вън от управлението, няма как да не претърпят тази метаморфоза! Същото се случи, поне на приказки, с ДБ. Наследница на Иван Костов и доскорошен коалиционен партньор на ГЕРБ! За мен нито Христо Иванов нито Атанас Атанасов са носители на каквато и да е промяна, но ги величаят с това!
  • 5 БЪЛГАРИЯ ПОМНИ:

    17 21 Отговор
    6 ПРАВИТЕЛСТВА НА БКП БСП-ДПС-ДС И ЕВРО РОМА......6 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И ФАЛИТИ! ФАКТ!
    "ПОЧТЕНИТЕ" ...ПРЕДТЪПНИЖИ, ФАТМАЦИ, ДС-БОКЛУЦИ, ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ ОГРАБИЛИ И ФАЛИРАЛИ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #28, #29

  • 6 Коментар

    23 23 Отговор
    БСП са били винаги и винаги ще бъдат в основата на мафията!!!
    Кой мислите създаде ДПС?!
    Кой предложи Шиши за директор на Данс? (Мая Манолова от БСП)!!!
    Какво направи кака Корни, че омилостиви Боко да вдигне субсидиите от 1 на 8лв на глас???
    Десетилетие БСП крепят тиквеното управление на власт!!! Така, че айде моля нема нужда да се правите на партия на промяната, щото изобщо не сте!!!
  • 7 Той и ти и тя

    3 0 Отговор
    Ти да ВИДИШ
  • 8 Гандалф

    12 9 Отговор
    Да бе да...вълкът козината си мени, но нравът не...или облякъл се Илия, погледнал се в пак тия...народа най точно го е казал...
  • 9 БСП за България и Радев

    13 16 Отговор
    Най-накрая един интелигентен социолог. Всички останали бяха гербави. Правилно е, че БСП ще е непреодолим фактор България да стане Канада на балканите и ще работим с Кирчо по тази линия
  • 10 Реалист

    19 10 Отговор
    Че то за малоумното българско общество една Татяна Дончева и Мая Манолова от статуквото станаха на промяната, че едно БСП ли няма? Колко промени направиха. От БКП към БСП (к) до БСП за България

    Коментиран от #14

  • 11 платенология

    16 14 Отговор
    Колкото и платенолози да наемате, БСП е и ще си остане партия на статуквото и олигархията, групировки.
  • 12 Наблюдател

    13 4 Отговор
    Моята прогноза
    Направена на 16-ти септември 2021 година. Вече бях прогнозирал че изборите ще са 2 в 1. Сегашният президент ще спечели на първи тур срещу когото и да е.
    ГЕРБ ще получи малък спад в резултата а има такъв народ по-голям и ще остане на второ дори трето място
    БСП съвсем малко ще увеличи резултата си и ще запази и дори леко може да надвиши резултата на има такъв народ
    За ДПС предвиждам запазване на получените досега резултати дори съвсем малък спад поради особеностите на техния електорат и сложността на изборите с машини.
    Изправи се ще бъдат на ръба на четирите процента с еднаква вероятност да са малко над или малко под този процент
    Петков и Василев каквото и да направят ще бъдат едни от многото.
    За всички досегашни"патриоти"общо предвиждам не повече от 3%.
    Възраждане както и изправи се ще бъдат плътно до четирите процента с голяма вероятност да ги прехвърлят.
    Предвиждам отлив от ДБ поради тяхната непоследователност

    Коментиран от #15

  • 13 БКП=герп+сдс

    12 6 Отговор
    +дпс.

    БСП са партията, която се изчисти от мафиотите си и е вече европейска лява партия. А мафиотите, които напуснаха направиха сдс, ...... герп, ....., които докараха през последните годни държавата на последно място в ЕС.

    Коментиран от #17

  • 14 Българин в чужбина

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Докато има прости хора да гласуват за такива боклуци като другарката Манолова и Дончева нищо няма да се промени.

    Коментиран от #26

  • 15 добре

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Отлив ще има от ИТН и БСП, най-много от първите. ГЕРБ и ДПС разполагат със своята клиентела, но и те ще претърпят спадове. ДБ със своята променливост през последните месеци, и ако издигне президент, също ще претърпи отлив на гласове.
  • 16 Бедните Стари Пенсии искат

    8 6 Отговор
    Кама Сутра с Мутри и Мутреси ама не могат да раждат и оплождат Не се налива младо вино с стари мехове защото виното изкипява и къса меховете и се похабява и виното и меховете
  • 17 ами

    5 10 Отговор

    До коментар #13 от "БКП=герп+сдс":

    Пребройте си милионерите хотелиери из редиците си, тогава пак приказвай. Освен ако не си от същите, как казвахте, социалисти с много финансови и имотни особености. БСП винаги са били в управлението, явно или задкулисно.

    Коментиран от #21

  • 18 в кратце

    5 8 Отговор
    БесниСтариПенсии вече трябва да си ходят от НС. Наядоха се,ограбиха маса фирми,натрупаха къщи,земи,пари. Стига им толкова. Баце и компания плюс Цецо-Апартамента също трябва да си ходят.
  • 19 Toxic

    7 5 Отговор
    Първан правилно е прозрял нещата, винаги съм го харесвал, защото е умерен и неутрален.
  • 20 добре добре

    2 6 Отговор
    Глупости на търкалета.
  • 21 БКП=герп+сдс

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "ами":

    Колкото и да ги броим, в герп, дпс и сдс са много повече и с много по-големи присвоявания, особено през последните години -- кражба от европейските фондове за милиони евра!
    Няма такова крадене, както това се случва последните години!!!!
    Не случайно са фактите за кюлчетата злато ....... на пожарникаря - чл. на БКП!!!!!!!!!!!!
  • 22 Хуарбуса

    4 1 Отговор
    Социолога Райчев анализира данните от проучването и за срива на ИТН - " Слави имаше своите гласове, това са хората, които гласуваха "за Слави". Към него обаче бяха прибавени други гласове на хора, които гласуваха против Бойко и искаха просто ГЕРБ да слезе от власт и победен. Петков и Василев кандидатстват за тези гласове, защото те се оттеглиха от ИТН. Слави Трифонов не изпълни поръчката на избирателите да смени в управлението Бойко Борисов. Победи го с гласовете от чужбина, но не употреби мандата. Избирателите просто искаха да гледат друг филм, обясни Райчев. "
  • 23 Мая

    7 4 Отговор
    няма да влезе, ще влезе Възраждане
  • 24 Изумен

    3 5 Отговор
    Бареков предупреждава че след като е неутрализирана измамата ИТН сега избирателите му се насочват към нова измама - " Работата е ясна. Олигофрените които гласуваха за ИТН се отляха към "новия проект", който ще обслужи ГЕРБ и синергията. Слави да затвори вратата, другите отвън.
  • 25 Стойко

    6 1 Отговор
    Костадин Костадинов председател на партия "Възраждане", който организираше съвсем скоро протести срещу мерките и че нямало вирус с пост преди малко - "Току що разбрах, че преди часове мой роднина е починал в русенската болница от ковид-19. Беше с двойна доза ваксина срещу ковид-19, сложена му само преди няколко месеца. Не знаех, че е решил да се ваксинира, но така или иначе това вече няма значение."

    Нямам какво повече да добавя. Бог да прости добрия човек! Изводите оставям на вас....
  • 26 Отровното трио

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българин в чужбина":

    То нали си се спасил, аман от "патриоти". Продажник като Зуека. На България й трябват истински мъже да се бият срещу Тиквата, Доган и Слави. Може да станем 5 000 000, но истински българи, не мишки като избягалите в чужбина. От вас нищо не става. Можете да гласувате само за Слави от носталгия по чалгата

    Коментиран от #36

  • 27 M' AНГАЛИ БОЙКО ИДВА ДА ВИ ДОИЗМОРИ

    2 9 Отговор
    САМО МИНАВАМ...НЕ МИ СЕ ИСКА ДА ПРИЗНАЯ , НО...БОЙКО Е ВЕЛИК И БЕЗКОМПРОМИСЕН...ЗА 12 ГОДИНИ НА ТАКЪВ ГЕНОЦИД ВИ ДОКАРА...ЧЕ ДА МИСЛИТЕ КАК ДА ОЦЕЛЕЕТЕ В 21 ВЕК...А БАЦЕ ЗАОБИКОЛЕН САМО ОТ МЛАДИ КРАСИВИ ЖЕНИ.. С ПЪЛНИ ШКАФЧЕТА И ЧИСТО ЗЛАТО...А ВИЕ БОРБА ЗА НАСЪЩНИЯ..И СКОРО 27 ПОБЕДА ЗА БОЙКО ИДВА ..ВЕЛИК СИ БОЙКО , НАИСТИНА ВЕЛИК....ДОВЪРШИ БЕДНЯЦИТЕ С ГЕНОЦИД ДО КРАЙ..С НАМИ БОГ😁🦝🎃
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "БЪЛГАРИЯ ПОМНИ:":

    МУТРИ СБОГОМ
    31
    ГОДИНИ СТИГА
  • 30 Българин в чужбина

    5 7 Отговор
    Добре помним как ни променяхте 45 години другари, толкова добре ни подредихте че 31 години след вашата промяна още не можем да си покажем главите от казана. Комунистите сте най долната измет.
  • 31 ГЕРБ ще спаси България

    2 7 Отговор

    До коментар #28 от "Хихихихии.. хихихихии":

    За това България е най бедната страна в Европа, защото е пълна с такива салфетки като теб.
  • 32 Айдеде

    6 4 Отговор
    БСП е крайно време да се разкара. И другите стари муцуни кака промяна са? За идиоти ли ни имат? Мая Галева Костинбродска и Дончева Ванко 1 промяна, хайсхахахаха.
  • 33 СМЕШНИК

    6 5 Отговор
    БСП ПАРТИЯ НА ПРОМЯНАТА.......че как от сто годишна старица, ще станеш млада мома....смех, смех....тия освен власта нищо не ги интересува.....били непреодолим фактор.....видяхме ги колко са непреодолими при съставяне на правителство
  • 34 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    5 4 Отговор
    Видяхме ги партиите на промяната...вдигнаха си заплатите, партийните субсидии.......и цените на
    ..НАРОДА.....РАДЕВ, КЪДЕ СИ

    Коментиран от #37, #38

  • 35 LOSHIA

    5 4 Отговор
    ПЪРВАНЧОВЦИ,КЪНЧОВЦИ, ХРАНИЛАНЧОВЦИ,НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА!!!
  • 36 от Европа

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Отровното трио":

    Ами нали им се даде възможност да се бият срещу баце?И какво направиха?Цирк.Не можаха да си поделят баницата.И мислиш че тия партии на подмяната ще ти оправят живота?Да, да,чакай си.
  • 37 Стойко

    3 5 Отговор

    До коментар #34 от "ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА":

    Браво на служебното правителство за увеличението на доходите . При инфлация от 2% са увеличили доходите с над 14%. Сега ще увеличат и минималната работна заплата. След като приеха и добавки към пенсиите от 120 лв., след като минималната стана на 370. А помните Борисов когато затвори държавата преди година и половина не индексира нищо, каза " нямало мазнинка", чак когато почнаха протестите прие през август да се дават по 50 лв.към пенсиите. Социалния министър на служебното Донeв - 14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, посочи Донев. А ръстът на инфлацията е малко над 2%. Той припомни и, че пенсиите са се увеличили. Според него това нарастване надминава инфлацията.

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Стойко":

    И при БАЦО бяха същите условия, ама такова КОЖОДЕРСТВО на народа като при фатмаците немаше...що ли
  • 40 ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НИ УБИВАТ

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Стойко":

    Я питай хората в магазина скъпо ли им е....другото е демагогия
  • 41 123

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Xa-xa-xa-xa...... голям Смях!!!
  • 42 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    3 2 Отговор
    ЗА нас цената на тока е супер...пълним здраво шкафчетата
  • 43 така ще е

    3 4 Отговор
    Всички тези посмешища от т.н. протестни партии, колкото и да се цепят, обединяват, разчленяват, съвукупляват и т.н., си остават все с един и същ процент. Едните качват за сметка на другите и обратно, но резултатът е същия. Даже общо ще намалеят, защото хората се отвратиха от тях. Вчера Митов е бил в САЩ - защо го викнаха изащо точно него сложиха на мястото на Борисов - как мислите ? Сега никой няма да го каже, но след изборите управлението ще е ГЕРБ-ПП. Стабилно дясно правителство. Всякакви комунисти, социалисти, неокомунисти, ретроченгета и други пътуват в канала. От президентството го знаят, но засега ги лъжуркат, за да си запазят шансовете за втори мандат. Затова хем уж са с левите хора, хем се дистанцират от тях и не желаят да се припознават. Да им вземат гласовете, пък после - .......
  • 44 БСП ИМПОТЕНТНОСТ

    4 3 Отговор
    Като партия на промяната, как ще защитите трудещите се от убииствените цени на фатмаците, другарко Нинова
  • 45 Болярин

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Нищо ново за еволюцията на БКП-БСП, едно към едно, ДИНОЗАВЪР - ХАМЕЛИОН !!!
  • 46 ууууууу

    7 1 Отговор
    Маи, Татяни, Корнита и други бесни и агресивни женоря с незнайно какво под полата...Разкарайте се, другарки, гледайте си старините, щото от стара чанта не става млада мома на промяната...
  • 47 Бройка

    3 2 Отговор
    В предния парламент ,на БСПим показаха,че партиите на протеста,ги използват само,ако им трябват да попълнят цифрата 121.Корнелия Нинова уж е мъжко момиче,но се оставя на някакви младоци да я командват и да й диктуват нещата.Даже вярва на УТОПИЯТА---с десни мерки,леви резултати.Или така й е изгодно,не че вярва.Пълна КАКАФОНИЯ!!!
  • 48 СТОЛЕНИЦАТА СТАНАЛА....МОМА

    5 1 Отговор
    Вица на деня
  • 49 Го4о

    7 1 Отговор
    Ние знаем, че БСП може да осъществи една дълбока промяна (правила го е и в миналото) НО в негативна посока. Ако искате да ни върнете 50г. назад, продължавайте да рекламирате БСП!
  • 50 СМЕШНИК

    4 1 Отговор
    Първанов, в промития ти мозък май още кънти...соца
  • 51 5577

    1 1 Отговор
    Ако има референдум БНТ всяка вечер нещата ще се поизбистрят.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 тгрт

    3 1 Отговор
    БСП е статукво и ще си остане статукво. Не ни промивайте мозъците, че уж БСП са станали партии на промяната.

    Коментиран от #55

  • 54 Мишо Константинов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Т.н. " протестърски" партии,включително и новите мераклии за власт от ПП събират най- много 100 депутатина¡!! Не стигат!! Без БСП правителство НЯМА ДА ИМА!! Схващате ли бе тикви!??
  • 55 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "тгрт":

    Ало,имаш ли представа какво означава " статукво" бе тикво?? Ще те светна! Произлиза от латинската дума status quo- СЪСТОЯНИЕ в МОМЕНТА!! А в момента на власт не са нито ГЕРБ,нито БСП,нито ДПС!! Схващаш ли бе тикво??
  • 56 За протокола

    1 0 Отговор
    Партиите на статуквото са тези от прехода, а не от последното управление!!!
    И още, освен партии на статуквото, има и политици на статуквото. И това са много от тези, които се изживяват и представят за такива на промяната.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол