Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 18:44 7 868 44

Часът на конституционалиста

  • борислав цеков-
  • кирил петков-
  • конституционен съд

Няма никаква нужда от допълнителни доказателства, защото всички доказателства са налице

Часът на конституционалиста - 1
Снимка: Нова ТВ

Определението на КС, с което се отхвърлят неоснователните искания на Кирил Петков да бъде конституиран като страна и да се събират допълнителни доказателства, е съвсем очаквано за всеки правник, който е компетентен в конституционната юриспруденция. То не може да бъде друго, защото така повелява действащата нормативна уредба.

Това коментира във "Фейсбук" Борислав Цеков.

Няма никаква нужда от допълнителни доказателства, защото всички доказателства са налице, тъй като от конституционноправно гледище казусът е елементарен – трябва да се установи дали към датата на издаването на указа за назначаването му за служебен министър въпросният Кирил Петков е имал само българско гражданство, каквото е императивното конституционно изискване, или е имал и второ, чуждо гражданство.

От представените документи е видно по безсъмнен начин, че Кирил Петков е имал второ гражданство и това е продължило поне до 20 август т.г., когато гражданството му е прекратено. Кога е подадено заявлението е ирелевентен за случая факт и всякакви самодейни интерпретации от корпоративни, търговски, бракоразводни и прочие адвокати, които не са компетентни в тази материя, са несъстоятелни. В публичното право – и това се учи още в началните курсове по право! - по общо правило нищо не се случва само по лично волеизявление на заинтересованото лице.

Винаги е необходим акт на компетентен държавен орган.

Канадският закон за гражданството е категоричен и ясен – съгласно чл. 9 канадското гражданство се прекратява с акт на компетентния министър и то най-рано от датата, следваща издаването на този акт. Следователно, Кирил Петков не е отговарял на императивните изисквания за заемането на длъжността министър.

Трябва да изчакаме произнасянето на КС, но при всички положения имаме още един безспорен факт – че Петков е подвел администрацията на Президента, като е представил декларация с невярно съдържание, че има само българско гражданство.

От морално-етично гледище това е проява на изключителна непочтеност, а от правно – основание за търсене на наказателна отговорност от лицето.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Позорен факт

    14 42 Отговор
    България е въвела СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ за критици на Гешев и Борисов, за каква конституция говориш бре приятелю!
  • 2 Последния Софиянец

    27 49 Отговор
    Кирчо какво е виновен че чиновниците навсякъде работят бавно?Докога един чиновник ще определя съдбата на хората?

    Коментиран от #24, #28

  • 3 SDEЧЕВ

    62 15 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ ЩОМ МИНИСТЪР МОЖЕ ДА ПОПЪЛВА ДЕКЛАРАЦИЯ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ,ТО ВСЕКИ ДРУГ СЪЩО МОЖЕ. С ДВЕ ДУМИ КВИ ЗАКОНИ КВИ ПЕТ ЛЕВА - КАЗВА ПЕТКОВ С ПОВЕДЕНИЕТО СИ.

    Коментиран от #20, #29

  • 4 Питанка

    56 20 Отговор
    Кратко и ясно,киро канадеца НЕ Е ПОЧТЕН.

    Коментиран от #21

  • 5 среднощен

    43 10 Отговор
    "..От морално-етично гледище това е проява на изключителна непочтеност, а от правно – основание за търсене на наказателна отговорност от лицето..."; Кратко, точно, ясно... Измами "още от съблекалнята"... Радев е подведен от съветниците си - ФАКТ!

    Коментиран от #19

  • 6 И сега

    34 12 Отговор
    всички решения докато е бил министър стават невалидни! И уволненията и назначенията и спрени договори! А може да има и дела! Това е почтеността на Прокопиевият проект! Но не се посвениха по медиите да плюят по други!
  • 7 иван4о

    23 23 Отговор
    Аз си мисля за Петков ,4е утре трябва да го разстреляме на площада ,защото разкри крадливите схеми на боко !!
  • 8 Hoho Boho

    20 25 Отговор
    А ако канадците си го искат. И остане канадски гражданин во веки веков?
    Крилил Петков крепостен селянин ли е?
    Или да обявим война на Канада?

    Коментиран от #9

  • 9 Hoho Boho

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Hoho Boho":

    Тя така е почнала и Троянската война.:))
  • 10 Деян Икебаната

    16 28 Отговор
    Точно тоя ли в часа на конституционалиста. Това, че е чел конституцията не го прави конституционалист. Моля ви се.
  • 11 Бамбука

    20 16 Отговор
    Този отворко не беше ли депутат на оня дето щеше да ни оправя за 800-тин дни ? Моралиста ми той.
  • 12 Аламинут

    15 8 Отговор
    Г-жа Киселова,коментира този казус.
    Той има и политическо взискване( мое
    тълкуване),при което няма превес в
    конкретика на правото.Все пак,за в бъдеще е важно какво тълкуване ще бъде дадено.Но за Дянков, нямаше тези
    правни намеси...

    Коментиран от #16

  • 13 Мулю

    11 20 Отговор
    Цеков Кеворкян сулю и пулю всички са клиенти на шкафчето в момента и още 1 месец ще е все така..
  • 14 хъ хъ хъ

    33 8 Отговор
    Кирееее, май време е да подадеш заявление за канадско гражданство.И щом го подпишеш Кире, автоматично ставаш канадец, според твоята логика! А това дали ти го дават няма голямо значение ти нали си го подал!
  • 15 Обикновен юрист

    24 3 Отговор
    Канада не е страна по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи ( 1961 г.). Нямаме и двустранен договор за правна помощ, предвиждащ освобождаване от легализация. Тоест трябва да се направи т.нар. пълна консулска легализация. След издаването на удостоверението за освобождаване от гражданство и поставяне на печат на външното министерство на Канада, този документ следва да бъде легализиран от българска консулска служба в Канада - т.е. в Торонто или Отава. Обаче документът се изпраща в Румъния. Може би нотата на МВнР, с която питат Канада дали Кирил Петков е освободен от гражданство е изпратена чрез посолството на Канада, акредитирано за България, което е в Букурещ. Съответно канадският отговор е получен там. Обаче това не дава отговор на въпроса защо Дирекция "Консулски отношения" на МВнР потвърждава канадския документ, а не съответната българска консулска служба в Канада, както е редно, понеже именно тя разполага със спесимен, т.е. образец от подписа и печата на канадското МВнР. Едва след консулската легализацията (пита се кой е бълг.консул удостоверил документа?) се прави превод - чрез фирма за преводи в България и чак тогава Дирекция "Консулски" на МВнР потвърждава подписа на преводача чрез отдела си за "Административно обслужване на гражданите". Има прескачане на процедури, което е най-малкото странно...
  • 16 Хи хи

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аламинут":

    Дянков има само БЪЛГАРСКО гражданство и към настоящия момент и никога не е имал друго гражданство, пътува с дипломатически паспорт .По думите на самият Дянков преди месец/ коментираха казуса Петков/около 3 месеца е било необходимо на американската администрация да направи всички проверки и да се произнесе по гражданството на Дянков. Разликата , че Дянков е попълнил декларация с ВЯРНО съдържание, разбираш ли ?

    Коментиран от #18

  • 17 Върколак

    7 8 Отговор
    А кога ще отменят всички нормативни актове на крадеца Дянков, който беше с доказано двойно гражданство?Значи за едни може, а за други не!
  • 18 Смехурко

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Хи хи":

    Значи сега Дянков живее в САЩ с зелена карта що ли?
  • 19 карамфила

    14 10 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    Пък може,Радев, да не е бил подведен и да е знаел какво "може би"ще последва но се е надявал на правилото АММ,Ако Мине Мине.

    Коментиран от #22

  • 20 SDEЧЕВ

    17 9 Отговор

    До коментар #3 от "SDEЧЕВ":

    И ЕДНА ХИПОТЕЗА ДА ДОПЪЛНЯ,АКО НЕ БЕШЕ ИЗЛЪГЪЛ ПЕТКОВ И БЕШЕ ПОДАЛ ПРАВИЛНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ,ПРЕЗИДЕНТА НЯМАШЕ ДА ГО НАЗНАЧИ ЗА МИНИСТЪР,В ПОСЛЕДСТВИЕ НЯМАШЕ ДА ИМА ЦЯЛОТО ТОВА БЕЗПЛАТНО МЕДИЙНО ВРЕМЕ И ПРОЕКТА ПП/може би е архитект,както бе възпял неговия съпъртиец хазарта/ НЯМАШЕ ДА Е ВЪЗМОЖЕН С ТОЗИ ВИСОК РЕЙТИНГ.СЪОТВЕТНО ТАЗИ НЕГОВА УМИШЛЕНА ЛЪЖА ОБРЪЩА ХОДА НА ИСТОРИЯТА ЗА ВСЕКИ ЕДИН ГРАЖДАНИН НА РБ. ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ ЗА ДА НЕ МОЖЕ ЕДНА ЛЪЖА ДА ОБЪРНЕ ХОДА НА ИСТОРИЯТА НА РБ.
  • 21 12345

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Питанка":

    Кирчо е обикновен Лаладжия. Като беше министър цял ден висеша по телевизиите и си правеше реклама. сега също имаме министър на икономиката - някой знае ли му името????? Харварда действа като Тиквата, когато бе Главен секретар - цял ден по тв-тата, сега кой е главен секретар???
  • 22 среднощен

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "карамфила":

    По-скоро - не... Да оставиш такъв "сериозен казус" на "случайността" - трябва много сериозна причина... По-скоро "изтърваха работата" в 45-то и 46-то НС и трябваше да "кърпят положението"... Никой от щаба на Радев не е очаквал такъв "отпор" от ГЕРБ и Борисов - мислеха, че всичко ще свърши "бързо"... Познавам поне трима около Радев, които играят "двойна игра" - това е всичко...
  • 23 Анонимен

    18 2 Отговор
    Хах, Кирчо почтенния, дето не спря да лъже. А, помните ли как се хвалеше, че спрял кредити в ББР за няколко милиарда, пък банката имала няколко милиона. Този не знае какво приказва. И няма да повторят пробива на Слави Трифонов.

    Коментиран от #32

  • 24 Буха ха

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Бавните чиновници са виновни че Кирчо лъже и попълва документ с невярно съдържание? А що се отнася до това кое определя съдбата на хората, всеки има право да бъде тъп и глупав, независимо дали е министър или собственик на ресторантче, и да си носи последствията.
  • 25 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    4 6 Отговор
    забравихте чекмеджето!!!
  • 26 факт

    6 4 Отговор
    и марешки е осъден престъпник па не е в затвора
  • 27 Головодов

    4 11 Отговор
    какъв конституционалист пък може да е този Цеко Борев, или обратното...все тая?! Гола вода е. Колко партии и господари е сменил- СДС, НДСВ, Новото време, бай Гиньо, Светия синод, Б-я на гражданите, Радев.....
  • 28 54321

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Към днeшнa дaтa oбрaбoтвaнeтo нa дoкумeнтитe oтнeмa дo 6 мeceцa.
    Кaнaдa cи имa cвoи зaкoни и рaзпoрeдби. Тaзи публикaция нa Кaнaдa Имигрaция и Грaждaнcтвo e oт днec.
    Нa крaткo:
    Кoгaтo пoлучимe вaшaтa мoлбa, ниe щe я прeглeдaмe и пoцeca щe зaпoчнe. Aкo вaшaтa мoлбa e пoтрърдeнa ниe щe ви изпрaтимe ceртификaт зa прeкрaтявaмe нa грaждaнcтвoтo.
    ……………………………………………………………….
    Rеnunсiаtiоn оf Саnаdiаn Сitizеnship Еntitlеmеnts - Gоvеrnmеnt Fееs аnd Prосеssing Timеs
    Аppliсаtiоn Fее $100 (САD)
    Оnсе wе rесеivе yоur аppliсаtiоn tо rеnоunсе yоur Саnаdiаn сitizеnship, wе will rеviеw it аnd bеgin prосеssing. If yоur аppliсаtiоn is аpprоvеd, yоu will bе sеnt а rеnunсiаtiоn сеrtifiсаtе оr соnfirmаtiоn оf rеnunсiаtiоn.
    Prосеssing timе: 6 mоnths

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ИСТИНАТА

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "54321":

    Лъжеш комунистически Тролчо!
    Също като комуниста Борисов!

    Коментиран от #39

  • 31 фбр

    1 4 Отговор
    Долна гербаджийска подлога! А защо не коментираш ин хаус процедурите или авансовите пари за непоправените язовири!
  • 32 фбр

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    Поредният гербаджийски трол
  • 33 Marinov

    5 2 Отговор
    Ей, Най ПОСЛЕ Едно ДОСТАТЪЧНО и КАТЕГОРИЧНО Разбираемо за Гражданството Разяснение от ЮРИДИЧЕСКА гледна точка как стоят нещата с Гражданството на Петков при издаване на Заповета за Назначение като Министър !
  • 34 достойнство

    12 3 Отговор
    ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАКВО СТАВА В ДЪРЖАВАТА СЛЕД КАТО НАЗНАЧЕН ОТ ФИГУРАНТА МИНИСТЪР СМЯТА ,ЧЕ Е ПО-ВАЖНО ТОЙ КАКВО СМЯТА ЗА ПРАВИЛНО А НЕ ЗАКОНА.ПРОСТО ВЪВ ВСЯКА ДРУГА ДЪРЖАВА ДА БЪДАТ ВЕЧЕ СЛЕДСТВЕНИ И ДАЛЕЧ ОТ ВЛАСТТА.НЯМА КАК ЧОВЕК ДА МИСЛИ ДОБРОТО НА ДЪРЖАВАТА ИДА ПОДКРЕПЯ ДОКУМЕНТИРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.СЛУЧАЯТ ПОКАЗВА,ЧЕ ТЕЗИ КОИТО ПОДКРЕПЯТ РАДЕВ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ДЪРЖАВАТА ИЛИ СА ПЛАТЕНИ ИЛИ ПРЕДИШНИТЕ СА ИМ СПРЯЛИ ДАЛАВЕРАТА.
  • 35 Кой ще гласува

    11 3 Отговор
    За президент който нарушава конституцията? Само не ми казвайте, че е бил подведен и не е знаел ..
  • 36 баста

    1 4 Отговор
    Явно господина така си представя почтеността и морала.Ще прилагаме нещо, което болшинството от хората отхвърля.Що професори и нагаждачи станаха за 30 години, Конституция, закони пишат и тълкуват.Играят си със съдбите и правата на 2 милиона българи.То верно, че има талибанска, азиатска и мутренска почтеност и затова не схващате какво ви казва Кирил.А кой на кого ще търси отговорност ще стане ясно на 14-ти.Време е да да си ходите по гардеробите.
  • 37 Браво

    1 2 Отговор
    Когато емисарите доведоха царя, "демократа" Иван Костов направи три фалшиви партии с имена едно към едно с това на Царя.Подлеци и гадняри, наричащи себе си демократи.Та и сега.Старата песен в нов вариант.121 депутата събра.И сега ще е същата история.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 54321

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "ИСТИНАТА":

    Това е страницата на Канада Имиграция и гражданство.
    Това са фактите:
    1. Canada.ca
    2. Immigration and citizenship
    CIT 0302 - Application to Renounce Canadian Citizenship under Subsection 9(1)
    Извадката е копи пасте от там. Прочети ако разбираш а не да бръщолевиш глупости.
    Избягах от БГ много отдавна отвратен от комунистите и техните протежета. Така че не ме слагай в тази категория, ял съм им попарата но ми е тъжно че в БГ няма е не може да има оправия и че неспазване на законите не е чак толкова голям проблем.. Ако този скандал беше в Канада с политическата кариера на КП е свършено.
  • 40 amida

    3 0 Отговор
    друго си е да си почтен канадец
  • 41 777777

    4 1 Отговор
    ЦЕКОВ Е ТОЧЕН И АРГУМЕНТИРАН КАКТО ВИНАГИ! СЛУШАЙТЕ НЕГО, А НЕ САМОЗВАНИ ЮРИСТЧЕТА!

    Коментиран от #43

  • 42 Тапата

    1 0 Отговор
    Всичко е ясно - Петков е извършил престъпление, а Радев, меко казано, е проявил престъпна небрежност. Въпросът е: ще бъдат ли подведени под съдебна отговорност и кой ще го направи?
  • 43 ЧЕРВЕН ЦЕКОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "777777":

    ТОЯ ЧЕРВЕН БОЙКОВИСТ ЗАЩО РАДЕВ ГО ИЗГОНИ А ФАКТИ ГО ТРАПОСВА ПОСТОЯННО НА НАС !
  • 44 ХЛЕБАРА

    0 0 Отговор
    РАДЕВ ДА ВКАРА В ЗАТВОРА БОЙКО И КИРО ЗАЕДНО ЗАДЕТО ЛЪЖАТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове