Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 14:40 7 660 52

Проф. Мурджева обясни кои хора имат най-голям имунитет срещу К-19

  • проф. мариана мурджева-
  • ваксиниране-
  • преболедуване-
  • имунитет

Трайността на ефекта от ваксините е 6 месеца

Проф. Мурджева обясни кои хора имат най-голям имунитет срещу К-19 - 1
Снимка: БАМЛ

"Няма никакво съмнение в ефективността на ваксините срещу Делта варианта на коронавируса, макар че тази ефективност е намалена. Няма и никакви съмнения в надеждността и ефективността на четирите одобрени за използване в ЕС и в България ваксини срещу Covid-19", посочи пред БНР проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог и ректор на МУ-Пловдив.

Според проф. Мурджева периодът на изчакване за ваксиниране след преболедуване e най-рано след шест месеца:

"Това е експертното мнение на Консултативния съвет по ваксинопрофилактика. Има безспорни научни доказателства, че при повечето хора след преболедуване се образуват специфични антитела и имунни клетки срещу вируса, които траят дори повече от 6 месеца.

Но дори да се ваксинират хората след 3 месеца, това не е проблем. Нашите данни сочат, че най-добрият имунен отговор е преболедувал и ваксиниран - тези хора имат по-добра защита от само преболедувалите или пък само ваксинираните", поясни още имунологът.

Според проф. Мурджева третата бустерна доза се поставя също 6 месеца след втората доза, но при хора със силно отслабена имунна система (СПИН, онкоболни, транплантирани, на хемодиализа, на кортикостероидна терапия).

При хора, които не са образували антитела, третата доза може да се постави след 28-ия ден след завършване на двете дози от РНК - ваксини - те също могат да си поставят, без да чакат. Това са ясните препоръки на Експертния консултативен съвет по ваксинопрофилактика, базирани на решенията на Европейската и Американската агенция по лекарствата.

Трайността на ефекта от ваксините е 6 месеца. Препоръките са при тези хора с отслабен имунитет след 6 месеца да се постави третата доза", каза още проф. Мурджева.

Проф. Мурджева уточни, че при преболедувалите хора с висок процент на антитела за неутрализация на вируса - те може да са спокойни, че са защитени и могат да не бързат да се ваксинират. Но това е специфичен тест, който се прави от не много лаборатории.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    92 2 Отговор
    Трайността на ефекта от ваксините е 6 месеца и после пак и пак и пак до изчерпване на количеството :)
  • 2 Професори професори професори.....

    77 2 Отговор
    Много професори много нещо в БГ-то
  • 3 Гого

    98 5 Отговор
    Защо сертификата след преболедуване важи 6 месеца, а след ваксинация е безсрочен. Това бих попитал учените?

    Коментиран от #5, #7, #11, #32

  • 4 Прилики

    55 0 Отговор
    И Мурджо така ми каза тази сутрин с влажен поглед и махаща опашка, гладен беше.
  • 5 шоши

    34 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    от къде издават сертификати след преболедуване?

    Коментиран от #9, #16

  • 6 чичо Доктор

    64 2 Отговор
    Към момента с 90% сигурност може да се твърди че при преболедувалите имунитета срещу К-19 е доживотен! Който иска може да потърси в мрежата мнения на учени по света, статиите са на английски език!

    Коментиран от #25

  • 7 ахоихо

    20 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    Не е базсрочен,просто срока е отворен процес-за едни скоро,за други малко повече.Безсрочен,сигурно им дава безсмъртие?:)))))Смех
  • 8 А защо

    49 1 Отговор
    На мен не ми дадоха сертификат след като съм пребуледувала.Обиколих света и не дават.Снимала съм си теста и болничния лист и ще им го забия в муцуните долни.Пълни измамници и Лъжци.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 За това говоря

    42 1 Отговор
    Чиста дискриминация е факта, че ако съм боледувал и имам антитела, не мога да имам сертификат (или изтича след 6м.), а ваксинираните, които нямат антитела, т.е. не са защитени, имат доживотен сертификат!!!

    Коментиран от #20

  • 11 джаба

    39 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    ЩОТО МНООООО ВАКЦИНА Е КУПЕНА И ТРЯА СЕ ХАРЧИ ПЪК ТО .....НЕ ВЪРВИ СТОКАТА И НЕ ВЪРВИ
  • 12 Стига бе

    36 0 Отговор
    И накъде изкривяват работата-боцкане ежегодно по два пъти!??!?

    Ехааа, само кви кинти ще валят за някои... не е за вярване
  • 13 Анонимен

    45 1 Отговор
    Същата професор Мурджева е ректор на пловдивското МУ, а е и собственик в лаборатории Зинвест! И преди време издаде заповед за сегрегация на база ваксиниран/неваксиниран без да бръсне преболудувалите за слива! Чужденците също са привилегировани в пловдивското МУ ваксинирани или не! Някой да напише, че интереса НЕ клати феса!
  • 14 Гого

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "А защо":

    Искаш ли да ти издам един? 😁😁
  • 15 Слави Трифончук

    27 6 Отговор
    Най-защитени от ковид са неваксинираните, а най-много ги е страх от ковид ваксинираните. Ваксинираните са пътници, но не твърдя, че това е лошо - все пак земята трябва да се пречиства от отпадъци
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "шоши":

    Ако не си кихнал стотинка за ПуСиаР-няма сертификат даже епикриза от Министъра да представиш ‼️ / проверил съм лично , стигнах до министерството/

    Коментиран от #17

  • 17 БАЙ Х@Й‼

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "БАЙ Х@Й‼":

    СТОТАЧКА /изв /
  • 18 провинциалист

    7 2 Отговор
    6 месеца друг път. От сайта на ЕМА: How long does protection from Comirnaty last? It is not currently known how long protection given by Comirnaty lasts. The people vaccinated in the clinical trial will continue to be followed for 2 years to gather more information on the duration of protection.
  • 19 SH BG

    24 1 Отговор
    Фанатичната и бездоказателствена вяра на новите талибани на медикофашизма като тази "проф.", че инжекциите били ефективни и в това нямало никакво съмнение, независимо че няма никакви доказателства, не ви ли светват хиляди червени предупредителни лампи?....

    А?...
  • 20 Хаджи Генчо

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "За това говоря":

    Преболедувала си, ама не си дресирана. Нямаш изграден условен рефлекс : "пандемия-бодене под строй".
  • 21 гост

    39 2 Отговор
    ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ СВОБОДНО . ПРАВОТО , ВСЕКИ ДА РЕШАВА ЗА СЕБЕ СИ . ЖЕЛАНИЕТО ДА СПАСЯВАШ СВЕТА С ФАШИСТКИ МЕРКИ ПРОТИВ КОНСТИТУЦИИ И ЗАКОНИ СА МНОГО ПРИТЕСНИТЕЛНИ . ЧАК ТОЛКОВА ЛИ , ЧЕ МЕ ОБИЧАТ ДА ИСКАТ ДА МЕ ВАКСИНИРАТ . ДАЛИ Е ОТ ЛЮБОВ КЪМ ХОРАТА ИЛИ Е ИКОНОМИКОПОЛИТИЧЕСКА ИЗМАМА . УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ФАШИСТКИТЕ МЕРКИ ДОКАЗВАТ , ЧЕ ИМА НЯКАКЪВ ЗАМИСЪЛ И ЗАТОВА ХОРАТА ЗАПОЧВАТ ДА СЕ СТРАХУВАТ ОТ ВАКСИНИТЕ , НАПРАВЕНИ СКОРОСТРЕЛНО . ЯСНО Е , ЧЕ СТАВА ВЪПРОС НЕ ЗА МИЛИОНИ А МИЛИАРДИ И ОЩЕ ОТГОРЕ . ВАКСИНИТЕ ДОКАЗВАТ , ЧЕ СА ПОЛЕЗНИ , САМО КОГАТО СА НАПРАВЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ОТ ПЕТ ДО ДЕСЕТ ГОДИНИ . ВСИЧКО ДРУГО Е ПРАНЕ НА ПАРИ В ОГРОМНИ РАМЕРИ В ЦЯЛ СВЯТ . НЕ ЖЕЛАЯ ДА МЕ СПАСЯВАТ , ЖЕЛАЯ ДА ЖИВЕЯ СВОБОДНО БЕЗ НАТИСК И ИЗТЪПЛЕНИЯ .

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 перничанин

    26 2 Отговор
    Преболедувах го преди точно една година. Преди седмица си направих тест за антитела. Резултат почти 200. За добър имунен отговор се смята над 130. На кого да вярвам сега?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ваксиниран1403

    10 6 Отговор

    До коментар #6 от "чичо Доктор":

    Ако някои очаква доживотен имунитет срещу респираторен вирус без значение дали естествен или изкуствен е просто наивен. Ако имаше такава нещо от грип всеки щеше да боледува само веднъж в живота си или щеше да се ваксинира еднократно.

    Коментиран от #28, #34

  • 26 1520

    14 2 Отговор
    това се казва медицинско заробване създаване на зависимост която не е нужна на никой ценящ свободата
  • 27 Грета Тунберг

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Скъпи,аз се ваксинирах, ваксинирай се и ти.

    Коментиран от #43

  • 28 Патето Яки

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ваксиниран1403":

    Звучи разумно,но истината е друга...

    Коментиран от #30

  • 29 Билио

    13 2 Отговор
    Най-голям имунитет имат,тези които не гледат тв и не се интересуват от вашия Кукуруз!
  • 30 Ваксиниран1403

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Патето Яки":

    Дали е друга? Имунитета към другите корона вируси е краткотраен.Това не е първия корона вирус с които се срещат хората. Тези вируси вече се изследват от десетки години и за тях е доказано, че имунитета не е доживотен. Още повече, че случаите на повторно заразяване вече са факт и постепенно с времето нарастват.Сигурно затова вече знам 10 случая на повторно заразяване на познати, които го изкараха миналата година и сега пак. Вече има и не малко публични личности които боледуват повторно в целия свят, а и в България.

    Коментиран от #47

  • 31 Смех

    13 2 Отговор
    Пак глупости.. хора от Файзер казват , че ваксината не струва 5 пари и че естествения имунитет е в пъти по добър.. ае малко гледайте и четете

    Коментиран от #33

  • 32 Иванчо

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    Защото трябва постоянно да се харчат пари за ваксини.

    Коментиран от #35

  • 33 Ваксиниран1403

    3 15 Отговор

    До коментар #31 от "Смех":

    Да бе затова статистиката от всички страни, които ваксинираха масово населението си няколко месеца преди делта показва, че при тях делта вълна беше по-ниска от алфа вълната им. За разлика от страните с висока степен на ваксинация тези с ниска степен на ваксинация имаха много по-високи и много по-продължителни и смъртоносни делта вълни.

    Коментиран от #37

  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 7 Отговор

    До коментар #25 от "Ваксиниран1403":

    Това не е вирус.Едно и също го мелите всеки ден.това е "НЕЩО" закачено на корона вирус!Не разбра ли атакува определен генотип!Всички са Преносители,но боледуват тежко определен генотип!това от еднагодина го превъртаме.Става скучно!

    Коментиран от #36

  • 35 Лаборант

    11 0 Отговор

    До коментар #32 от "Иванчо":

    Много си прав! Много по-добре е да се харчат много пари за много тестове!
  • 36 Ваксиниран1403

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Теории колкото искате, но хората си умират и това е факт, които е видим за всеки, който не се прави на щраус и не си заравя главата в пясъка и не повтаря, че всичко било измислица.
    Обясни пак за вечния имунитет и разясни по твоята теория защо със всеки изминат ден боя на повторно боледуващите нараства. Дори и публичните личности се увеличават. Пресен пример от вчера е лидерската на БСП. Как се обяснява това с твоите теории и вероятността за повторно заразяване която до скоро пишеше непрекъснато тук?

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Карлос

    5 8 Отговор

    До коментар #33 от "Ваксиниран1403":

    Ххахаххах не вярвам на никой ....Лъже се масово трябва си много сляп за да не осъзнаеш истината .... В светото писание е написано точно това знака на дявола на десницата ще бъде сложен и без него няма да имате нормален живот ..... Само тези който го нямат душата им ще остане непрокосновенна!
  • 38 Вакси

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ваксиниран1403":

    къде се буташ и ти в дълбокото. Там бродят само дълбоководни виртуални съзнания.
  • 39 tato

    1 7 Отговор
    Тази мом си плаче за ваксина. Има ли някой койти иска да я ваксинира. Аз ще съм с втората игла
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 2 Отговор

    До коментар #36 от "Ваксиниран1403":

    когато аз се разболея ще ти кажа,а дотогава млъкни и не говори простотиите си!Имам много по голям проблем от твоя ковид за да си губя времето в обяснения,Защо е вечен имунитетът срещу НЕЩОТО на преболедувалите!И престани да пишеш с няколко ника!Разбрахме те,че си от факти!

    Коментиран от #41

  • 41 Ваксиниран1403

    1 6 Отговор

    До коментар #40 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Съжалявам за проблема ти дано си го разреши. Надявам се да не се разболееш, но няма да млъкна защото не са простоти, а това е реалност колкото и да не приятна особено за някои, които разчитаха на гръмки теории. Отново се оказах прав и за това, че доживотен имунитет няма.Вечен имунитет към респираторни вируси не съществува никога не е съществувал и никога няма да съществува.И това важи както за изкуствения така и за естествения имунитет.

    Коментиран от #50

  • 42 Ами

    0 6 Отговор
    Да ти кажа Гого и аз мисля в най скоро време да се снабдя с един че нещо в службата ни погват.Ама благодаря ти все пак много си любезен.
  • 43 Насреща съм

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Грета Тунберг":

    Ако ти потрябва 3-та или 4-та доза, ще ти дам от моята ваксина безплатно - натурална е ;)
  • 44 Дрън

    0 6 Отговор
    А защо не дават статистика колко от преболедувалите се заразяват повторно и съответно колко от тях умират след повторното заразяване?
  • 45 ожлжлжл

    9 1 Отговор
    всичко се свежда - до - няма проблем за нищо, само и само се набодете. Глупост след глупост - ваксините не са много ефективни, но са ефективни. Правете си 458 дози на всеки 6 месеца.
  • 46 Сливен

    7 0 Отговор
    И твоето име запомнихме.
  • 47 Пъблик

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ваксиниран1403":

    Това публични личности в публичните домове ли?
  • 48 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 0 Отговор
    И ПОСЛЕ КЛЕТЪЧЕН ИМУНИТЕТ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА!
  • 49 цербер

    0 0 Отговор
    Мариана Мурджева- клинична имуноложка и ректорка на МУ-Пловдив.
  • 50 оэаоэ

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ваксиниран1403":

    Това , че не си чувал за имунитет срещу детските шарки не ме учудва. Все пак образоването от интернет крие подводни камъни.
  • 51 заплес

    1 0 Отговор
    При хора, които не са образували антитела, третата доза може да се постави след 28-ия ден.... и така колко пъти или докато не се разболее??
  • 52 Мега Кух Ганьо

    0 0 Отговор
    Къде потъна моят идол и кумир доцент Пелтеков!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове