18 Октомври, 2021 12:25 2 370 24

Харизанов: Партиите още спят вълшебен сън и сънуват

  • георги харизанов-
  • герб-
  • избори-
  • партии

Свидетели сме на една изнервена кампания с много неясноти. Политиците са виновни за озлобяването и радикализирането на гражданите, каза политическият анализатор

Харизанов: Партиите още спят вълшебен сън и сънуват - 1

Свидетели сме на една изнервена кампания с много неясноти. Политиците са виновни за озлобяването и радикализирането на гражданите. На 15 ноември ще се събудим с усещането, че няма никаква промяна в сравнение с предишните избори.
Това заяви в интервю за БГНЕС Георги Харизанов, главен изпълнителен директор на телевизия „Европа“ и политически анализатор.

„Началото на предизборната кампания „2 в 1“ изглежда изнервено и с много неизвестни, с известна неяснота – вие харесвате дадена партия, гласувате за нея, но тя като влезе в Народното събрание, започва да се кара с всички останали. Ако няма скоро коренна промяна, а такава няма да има, това ще доведе до продължаващо дезинтересиране на хората от политиката“, каза Харизанов.

Според него това ще даде възможност на все по-странни политически явления да намират представителство само заради своята новост, екзотичност и интересност.

„Политиката започна да става крайно безинтересна. Ще гласуваме за някакви партии и какво от това, те се карат и плюят по цял ден. При това става дума за именно тези партии, от които се очаква най-много – да направят обединение на промяната, протеста“, каза той.

По отношение на ГЕРБ, която според социологическите проучвания излиза начело в предпочитанията на избирателите, Харизанов заяви, че срещу нея все още има силни обществени настроения.

„Пропагандата от последната година, компроматите, многото надъхване и насъскване продължават да дават резултат. Ще трябва да мине още време, за да стане ГЕРБ приемлива за голяма част от българското общество. Или ще трябва да претърпи коренна промяна“, каза той.

Според него ГЕРБ не е партия, която ще предприеме резки промени.

„Това е силно лидерски проект. Не очаквам изненади от тях. Те ще продължат да бъдат в ситуация, в която ще трябва да мине още време – много или малко – за да станат приемлива управляваща политическа сила за по-голямата част от българското общество, а не само за своите привърженици, които са около една четвърт от имащите право на глас“, заяви политическият анализатор.

Коментирайки разделителните линии между основните кандидати за поста държавен глава, Харизанов отбеляза, че „ако питате г-н Радев, това е корупцията и отношението към мафията, което клише започва все повече да бъде изпразнено от смисъл“.

„Шести месец слушаме за корупцията и нищо от фактологията не я потвърждава. Най-големият опит за скандал с т.нар. инхаус две поредни проверки на Сметната палата потвърдиха, че няма никакви нарушения в Автомагистрали. Другият голям опит за скандал е ББР. Прословутият скандал с кредитите, които уж трябваше да бъдат проблемни, те са с гратисен период, по тях се плащат само лихвите и се обслужват в срок. В този смисъл за мен остава неясно къде е корупцията. Г-н Минеков говореше колко много се е крало в неговото министерство, нула факти в подкрепа на тази негова теза“, каза той.

Ако се пита г-н Лозан Панов, разделителната линия е отношението към съдебната система.

„Той много старателно заобикаля въпросите, свързани с неговото избиране. Доказателствата подкрепят, че той е бил част от това статукво и система, срещу която сега ще се бори. 99,9% от правосъдната реформа на Христо Иванов беше приета. Единственото, което не беше прието, беше разпределението на квотите в прокурорската колегия. Продължавам да не разбирам за каква грандиозна реформа тепърва продължават да говорят тези хора. Личните фиксации на Лозан Панов не могат да бъдат тема на цялото общество. Резултатите от изборите ще го покажат“, категоричен е Харизанов.

Ако питате г-н Анастас Герджиков, разделителната линия е тази на юмруците, и тази на обединението в името на по-важни приоритети.

„Това е приемлива теза за голяма част от хората. Те видяха, че юмруците стоят добре на площада, но не могат да вършат работа в кабинетите. Видяха, че има хора, които са много добри в спирането, свалянето, блокирането и т.н., но са безкрайно некадърни в свършването на някаква работа. Тук искам да вметна, че г-н Кирил Петков говори как на всяка година сме могли да строим по една магистрала „Хемус“. Минаха 6 месеца от служебното правителство, къде е половин магистрала „Хемус“? Те не са построили и един метър, те я блокираха и спряха. Разминаването между приказки и действия прави все по-голямо впечатление. В следващия месец ситуацията още ще се усложни и може би тезата на проф. Герджиков, с която той влезе в кампанията, че юмруците не работят и трябва да има обединение в името на приоритети ще стане все по-чуваема и все по-важна“, заяви Харизанов.

Според него на 15 ноември ще се събудим с чувството, че нищо не се е променило в сравнение с първите или вторите избори.

„Партиите не са се събудили от вълшебен сън и политиците не са станали едни мъдри и разумни хора, които могат да седнат, да загърбят миналото и комплексите и да видят кои са важните неща за вършене. Това на 15 ноември ще го разберем за пореден път“, каза той.

Харизанов посочи, че виновници за това са всички, които насаждаха омраза през последната година и половина и хората започнаха да не се понасят. „Това се пренесе и върху политиците. Никой от тях няма да седне да преговаря с друг, бидейки наясно, че неговият електорат не може да понася електората на другата партия. Това ограничава и самите политици. Те са с вързани ръце, заложници на електоратите си. А именно те направиха електоратите така озлобени и радикализирани. Всички ние ще сърбаме тази попара“, обобщи Георги Харизанов.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    39 13 Отговор
    Най хубавата снимка е когато водят жоро тръбата с пранги под конвой.А сега без срам дава акъл на белите мишки

    Коментиран от #3, #16

  • 2 тръбичке

    33 11 Отговор
    За партиите не знам , но Буцито ти сън го не лови.
  • 3 гербаджия

    12 28 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    Споко! Връщаме Бацето на бяла джипка!
    26% на предстоящите избори. Ако пак няма кабинет, на следващите 30%.

    Коментиран от #5

  • 4 БокоТиквата

    24 6 Отговор
    тоя Трол е Мой, аз съм го охранил .............
  • 5 да да

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "гербаджия":

    Га му върнеш тутурутката зя Мата Харитата да е в кондиция , омекна тоя от секъде.
  • 6 Караибрахим

    27 8 Отговор
    Не е нужно мнението на една утайка.Не запълвайте новините с плява.
  • 7 Българка

    25 11 Отговор
    Харизанов единствено е прав, че на 15-ти ноември няма да има промяна. Те пак ще бъдат токсична, прокажена крадлива шайка и няма да управляват.
    А относно огромната корупция да спре да демагогства и лъже. Той много добре знае, че докато Цацаров и Гешев са начело на държавното обвинени, мафията безнаказано си продължава кражбите .
    Гласувайте масово за ДБ, ПП и ИБГНИ, за да има стабилно реформаторско правителство и НС. Само така ще се случат тъй очакваните реформи за законност и по-добър живот

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Българка

    25 10 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Няма да има промяна за ГЕРБ. Те са аут!
  • 9 меги

    21 9 Отговор
    Харизанов, гледай си часовника за 2000 и млъкни! Тези от ТВ "Европа " са луди.
  • 10 Иво🇧🇬

    13 26 Отговор
    Целта на Радев и неговата Хунта е партиите да имат все по малка роля в управлението. Така той ще постигне основната цел на преврата президентска република. Но тази лъжица е голяма за алчната му уста.
  • 11 добре

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Манете ги Ристюто и Гнома , забравете русофобството , защото не ни е в интереса , забравете за джендър конвенции и ако ви остане и нещо друго може и да размисля.
  • 12 666

    21 5 Отговор
    Смешника аризанчо са мисли за много оргинален а всъшност е въздух под налягане !
  • 13 Мутренския отпадък

    17 4 Отговор
    Със селския идиот тиква,скоро няма да се промени мнението за герб.Не казвам че и там няма качествени хора,само че всички са лакей бб боклука.

    Коментиран от #15

  • 14 Деймос

    20 4 Отговор
    Този КРАДЕЦ до кога ще се появява ??
  • 15 без куртоазии

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мутренския отпадък":

    Това за " качествените " хора от куртоазия ли го казваш , наистина качествен човек не би бил в Шайката на Бандита. Всичките там са боклyци , дори тези , които се усетиха на къде отиват нещата и напуснаха , като Дариткова .
  • 16 ПОЛИВАНЕ

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    ТОЗ ТЕРОРИСТ ДА МУ СЕ ИЗЕМЕ ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО ЗАРАДИ КРАЖБАТА НА ПОЛИВНИТЕ СИСТЕМИ НА БЪЛГАРИЯ!
  • 17 мутри вън

    7 1 Отговор
    Наризане, ти също обслужваш корупционния модел в България. Всички знаем защо съдебната система бездейства срещу корупцията.
  • 18 Ама че времена

    8 2 Отговор
    доживяхме...Айдуците да ни ръсят акъл от телевизора....
  • 19 инчхай

    4 3 Отговор
    Гешев не ще да се сезира щото тоя е от ГЕРБ
  • 20 иванчо

    3 1 Отговор
    Жоре, бий звънеца, удри камбаната, буди заспалите и гледай да имаш какво да ги правиш после ........

    Аман от дървени философи, жадни за суетна слава ........... !!!!!!!
  • 21 поливач

    2 1 Отговор
    с тръбите ли си купи директорския пост бе умнико
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мамун

    0 0 Отговор
    ша одат на епитет майна
  • 24 Пешо

    0 0 Отговор
    КАнализатор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове