Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 13:15 2 215 14

Бозуков: След изборите ще има дърва за огрев в изобилие

  • христо бозуков-
  • изборите-
  • дърва-
  • огрев-
  • изобилие

Около 30% от заявените животни са виртуални, каза министърът на земеделието

Бозуков: След изборите ще има дърва за огрев в изобилие - 1
Снимка: БГНЕС

По време на мандата на служебните правителства Министерството на земеделието е било отворено за диалог със стопаните, каза в интервю за БНР министърът на земеделието Христо Бозуков. По думите му е направено много за малките и средните стопанства.
В ДФ „Земеделие“ вече се работи по нов начин за разглеждане на проектите, уточни Бозуков във връзка със забавянето, което за някои проекти е било почти тригодишно.80 на сто от хората в списъците на кметовете вече са получили дърва за огрев, съобщи Христо Бозуков. По думите му в района на Гоце Делчев вече има излишък на дърва в складовете.

С прогнозата, че след изборите дърва ще има в изобилие Бозуков даде пример от Кърджалийско, където кметовете имали по три списъка – „един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези списъци въздействат върху населението“.
По повод приключилия одит в Агенцията по храните земеделският министър изтъкна, че „има доста интересни неща“.

В предаването „Преди всички“ проф. Бозуков каза, че ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на Агенцията по храните (БАБХ). Той съобщи, че проверката на инспектората сочи, че БАБХ е действала в полза на конкретни големи фирми. Вносът на пилешко месо е бил ограничаван под претекст, че има салмонела.

„В разписания текст на заповедта пише, че птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонелата, като заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца предизвикват известни съмнения“, каза министърът.

Той обърна внимание и върху „превъзлагане на дейности, които самата БАБХ може да извършва със своите лаборатории, а по незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории“, което е довело до натрупване на задължения от 18 милиона лева към тези фирми. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства, допълни Бозуков.

По темата с виртуалните животни министър Бозуков отбеляза, че излизат все нови и нови данни и предстои сигналите да бъдат предоставени на ДФ „Земеделие“ и на Агенцията по храните за извършване на проверки.

„И констатираните нарушения ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че около 30% от заявените животни са в сферата на виртуалните.“
Бозуков е на мнение, че драма с напояването няма и предстои то да се подобрява.

„Трябваше да помислим за възстановяване и устойчивост на българското земеделие, а не на „Напоителни системи“, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фатмак

    18 3 Отговор
    Ще има ако спрете да ги изнасяте!!!
  • 2 гласувайте

    26 4 Отговор
    Изкарайте всичко на показ. Осветлете ѝм имената на участниците в корупцията.
  • 3 да питам

    13 6 Отговор
    Какви "списъци на кметове" те гонят ве ?! Не всички живеем по чукарите ..
  • 4 Българка

    12 6 Отговор
    Хахаааха, министър Бъзиков иска полско пилешко без да го проверява никой. Старо, позамирисало, лепнещо, три пъти замразявано, нали е на негови хора. Сега "лошите" инспектори, които са му бъркали схемите ще разберат "кой кум, кой сват". Колко си прозрачен Бъзикооов.
  • 5 Българка

    14 4 Отговор
    В момента има изкуствено създаден дефицит на дърва от дървената мафия на ДПС, за да може хората да се настройват срещу Радев и ПП. Тези данни ги изнесоха от "кухнята" в петък по TV1.
    Кризите са предизвикани от окопната война на ГЕРБ и ДПС срещу промяната, която се очаква да ги измете от властта и изпрати заслужено в затвора

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Оня

    8 1 Отговор
    За напояването се обърнете към Харизанов човека и тръби ще ви даде само него бийте
  • 7 5577

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Българка ли си българомразка ли си или и двете. Какви войни какви празноти между ушите ти. Стига ти настройва българин срещу българин. И която и мутра да ви яхне в София при нас матряла е един и същ. Толкова сме малко че няма вече кой срещу кой да воюва. Спрете се вече мутри тъпи. Дайте правителство на хората няма значение с кои мутри от коя кръчма ще изпълзят. Тия войни са само във фантазиите ви. Моля не ги реализирайте.
  • 8 Лудница

    1 0 Отговор
    До изборите ще се сурка без мярка, че след това не се знае кой ще дойде на власт. Затова спокойно чекмеджета та се изпразниха за купени гласове и трябва пълнене.
  • 9 да питам

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    И колко избори трябва да има , за да ги "изметете" ? Смешници ..
  • 10 2324

    0 1 Отговор
    Един от най-некомпетентните министри в служебния кабинет. Определено не знае нищо за проблемите в сектора и само плямпа ГЛУПОСТИ!!! От хората на Гергов и сие!!!
  • 11 8848

    1 0 Отговор
    Какво стана с Иван Пилето??? Или той сега е от Вашите хора???
  • 12 Нищо ново

    0 0 Отговор
    Всичките европейски пари за земеделието са виртуални. Защо не се въведе спешно плащане срещу земеделска и животинска продукция както е в много страни? Това изисква само организация. Колко време вече сте на власт и само се оправдавате с праисторически времена! Гледате за малкото време което сте на власт да крадете като за последно.
  • 13 Само те са

    1 0 Отговор
    Комунистите бандити, БКП-БСП, създадоха корупцията в България. Нашите пари са в техните джобове, в техните луксозни жилища и автомобили, в техните фирми и банки. Те ограбиха народа ни, те ни докараха до просяшка тояга, а днес с усмивка до уши ни обещават "светло" бъдеще, бъдеще на кукуво лято............................!
  • 14 ХАЙДЕ ОТМА

    1 0 Отговор
    "Другарю", Бузов, след изборите запази за себе си и за твоите другарчета комунисти дървата за огрев...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол