Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 09:17 3 196 26

Делийски: Петков и Василев – ангелоподобните технократи с 20 г. закъснение

  • страхил делийски-
  • петков-
  • василев-
  • ангелоподобни-
  • технократи-
  • 20 г закъснение

Политологът посочи, че на равнище публично поведение се наблюдава една лековата веселост, граничеща може би с наивност

Делийски: Петков и Василев – ангелоподобните технократи с 20 г. закъснение - 1
Снимка: БГНЕС

Лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев имат тежката задача да управляват България в ситуация на кризи, но в същото време имат и леката задача, че на първо време ще се наложи да менажират конкретни проблеми, а не да правят големи концептуални трансформации. Това каза в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски. „В момента не е на дневен ред въпросът за концептуалната реформа на българската държава, защото се намираме в кризисна ситуация. Ще видим капацитета на тези по най-нови кандидати за управлението през това как чисто технологично и мениджърски ще успеят да се справят с текущите кризи“, каза политологът и добави, че това ще си проличи по начина, по който сформират правителство и отношението им по конкретни публични политики и тяхното управление.

Делийски посочи, че на равнище публично поведение се наблюдава една лековата веселост, граничеща може би с наивност.

„Това не означава, че лидерите на „Продължаваме промяната“ нямат капацитет. Тяхното отношение към политическото е различно и в момента им носи подкрепа и успех. Те изградиха образа си на това, видяхте какво направихме в служебното правителство, такова нещо ще правим и по-нататък. Само че те бяха министри за няколко месеца в служебния кабинет, което е различно от това да поемеш отговорността за едно по-дългосрочно управление“, каза Делийски.

Според него Кирил Петков и Асен Василев са добре направени от маркетингова гледна точка – млади, усмихнати, симпатични, с ясни центристки послания, прагматични.

„Това са онези добри ангелоподобни технократи, които трябваше да свършат работата в държавите в преход отпреди повече от 20 години. Същият този маркетингов продукт се продава добре на българска територия, което не говори добре за динамиката на развитие в България“, предупреди политологът.

Той обърна внимание и на факта, че самите те се наричат проект.

„В този смисъл съм скептичен относно дълготрайността на техните политически амбиции“, каза Делийски и добави, че в някакъв краткосрочен вариант те ще изпълнят функцията, за която са създадени като проект.
По отношение на състоянието на българската държава в момента политологът заяви:

„Състоянието на българската държава е функция на идеята за държава, която ние реализираме през последните повече от 15 години. Това е малката държава, която преразпределя малко в сравнение със средното за Европа, чиято концепция за икономическо предимство е свързана с ниски заплати и ниски данъци, която е превърнала основни блага в стоки, като здравеопазване, образование и т.н. Това е една характерна представа за държава идеологически фундирана, която през последните години започва да дава изключително големи дефекти“.

Делийски заяви, че в момента расте поколение, което иска да живее добре и не се интересува дали тази държава е лява, или дясна, дали преразпределя, или не преразпределя.

„Това е поколение, което усеща, че нещо не е наред и иска това нещо да е наред. То няма проблем със старите пропагандни идеологически противопоставяния“, посочи политологът.

Това не се случва само в България. Едно изследване на американския център „Пю“ показва, че по-голямата част от младежите в САЩ /над 60%/ заявяват, че не харесват капитализма.

„В България имаме едно поколение, което е много по-близко ценностно като начин на живот, като представи за света, като нагласи за политиката и държавата, до връстниците си в САЩ и Европа, отколкото до своите родители“

Делийски заяви, че това поколение вече навлиза мощно, по чисто демографски причини, в политическите процес като граждани, като избиратели.

„Със сигурност няма да е далеч времето, когато ще навлезе и като политици. В този смисъл политическият елит, за да достигне това поколение, трябва да предложи такъв тип разказ за обществото и държавата, който разказ да достигне до тях“, обобщи Страхил Делийски.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 малко оптимист

    8 2 Отговор
    Айде да видим!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 питам

    16 1 Отговор
    В милата ни родина и да отвориш телевизора и да повдигнеш камъче от всякъде изкачат наведнъж поне 5-6 политолози, социолози, наблюдатели, анаЛизатори, ПОУЧИТЕЛИ и всякакви подобни същества. Та питам: Тези хора какво работят? Кой ги храни горките, че повечето от тях са над 100 кг.? Сигурно по призива на вождовете или садят лозя/И.Костов/ или пасат овце/Б. Борисов/?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГЕРБ

    4 11 Отговор
    Оставка чекмеджане и чекмеджиков също
  • 6 сара

    7 3 Отговор
    Никой вече не е за слушане - промиха ни главите , разни социолози и политолози ни "убедиха" как ГЕРБ ще са пак номер едно, сега пък почнаха новоизлюпените нови капацитети да се произнасят...починете си, бе, не се ли уморихте ?
  • 7 поговорки

    8 1 Отговор
    Волът рие - ма гърба му пада. Та и българите ... така.
  • 8 Мзааа

    15 0 Отговор
    Няма нищо по-лошо, от това да се събудиш след купон (избори), и да установиш, че красивата дама хъркаща до теб от снощи, всъщност е мъж, още по-лошо 2-ма мъже, най-лошого.
    Е...., вие си го знаете, измамени българи, все ни оправят за 800 дни.
    32 години си ходите оправени от "дами" в панталонки.
  • 9 NeXu s

    18 4 Отговор
    Много държа някой от червените тролове да обясни: какво направиха Кирчо и Кокорчо, докато бяха министри, освен източване на ББР, прикриване на данъчния измамник и теглене на кредити? Нещо положително?

    Коментиран от #10

  • 10 коко

    7 9 Отговор

    До коментар #9 от "NeXu s":

    Никой не ти дължи обяснение - всеки сам се ориентира, ако има глава на раменете и не обвинява другите за различното им мнение.

    Коментиран от #11, #21

  • 11 NeXu s

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "коко":

    Изглежда ти нямаш глава, ако не забелязваш, че не обвинявам никого, а задавам въпрос, на който не си в състояние са отговориш и обиждаш.

    Коментиран от #22

  • 12 Интервюта

    10 1 Отговор
    Евгени Минчев, вчера интервю беше в пъти по-интересен от Петков и Василев-Герджиков, като говорим за по-различни.
    За батко Елтън да не говорим -Колос.
    а нашите са евтини копия ПП на великите различни, дори Парцалев и Димитров бяха по-колоритни образи от ПП.
    Хората не ги обвиняват, затова че ПП са различни, а затова че продават България на безценица.

    Коментиран от #13

  • 13 Gazoo

    3 13 Отговор

    До коментар #12 от "Интервюта":

    Не забравяй, че Борисов окраде България. И тези ще го вкарат в затвора, както си е редно.

    Коментиран от #19

  • 14 ТаУмВзе

    8 4 Отговор
    Ангелоподобните соросоидчета се сцепихте да ги хвалите. Като ни го отвинтят злокобно, по поръчка на козяк, какво ще лае тоя талибан? Щото мутропитека си джитка на свобода и ще забегне с 200 в най скоро време.
  • 15 Кокорчо

    16 1 Отговор
    "Политологът посочи, че на равнище публично поведение се наблюдава една лековата веселост, граничеща може би с наивност"
    Не, драги, това не е наивност, а много добре изучено поведение за да привличат хора. Това е западният PR-модел, където всички се усмихват и успокояват другите, че всичко ще е Окей. Абсолютно фалшива и лицемерна история.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 gost

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това са онези добри ангелоподобни технократи,...Хахаха- на тези двамата не им достига умствен капацитет, за да бъдат бизнес- ангели. Иначе за марионетки стават;0 Специално к.п. в желанието си за власт на всяка цена, прегази конституцията и на два пъти изборният кодекс- нещо, което дори при качеството на досегашните ни политици, не се е случвало в България от 1989г. И този бил еманация на някаква си промяна- ми, добре- щом наивитетът на гласувалите така го определя, така да бъде- и когато същите тези зареват заради налазилите ги съвпадащи си кризи, да не мрънкат, ами да си носят последиците от избора си. Разочаровани или не- те и семействата им ще стоят гладни и на студено през зимата...
  • 18 За протокола

    11 1 Отговор
    След като на всички е ясно, че тези двамцата са проект, което, според автора, и самите те си признават, въпросът е чий е този проект и какви са целите му. Защото тези, които могат и правят такива проекти най-малко се интересуват от благоденствието и просперитета на обикновените хора. Което са и доказали с няколкото си други проекта досега.
  • 19 Да е само Той

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Gazoo":

    Ох, м$$$$, много са продажниците на България, то да е само Борисов, Колко БКП-3-ти ешалон слугинаж, стана милионери, сега са първи "демократи".
  • 20 ИСТИНАТА

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Професор Герджиков":

    Народ, който не знае историята си , е паплач!
    Тези историци,
    които продължават да папагалстват
    комунистическия и руски прочит на българската историята
    са дипломирани идиоти!

    На днешния 16-ти ноември,
    1658-ма година.

    Архиепископ Петър Богдан пише до
    българина архиепископ и барон Петър Парчевич във Виена:

    "Народът в България е решил да въстане против турската империя
    и да отхвърли игото на плачевното робство.
    Ние с труд успяваме да задържим населението,
    докато се подготви помощ отвън".

    Надеждите на българите по това време са обърнати към
    Австрия, Полша и Венеция, които се намират в постоянни войни с Османската империя.
    От тях българите чакат помощ за своето освобождение.

    Руската империя също е била в постоянни войни с Османската империя.
    Но просветените българи още тогава са разбирали
    хищническата същност на Русия,
    и не са очаквали нищо добро от нея!

    Факт, който се потвърждава и до днес!
  • 21 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "коко":

    Напротив- като чуя някое глупаво твърдение, се интересувам как авторът му е стигнал до тази идея? И има мъничък шанс, докато се аргументира, да вдене, че не е прав- или поне да научи повече.
  • 22 Айде бе

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "NeXu s":

    Не само- ами прехвалените немски инвеститори, които се оказаха фалирали косовари, ама им снесоха едни милиони! Ами уж преизпълнения с два милиарда приходен бюджет, а теглене на кредити всяка седмица? А декапитализация та на ББР с милиард и половина? А назначенията на аверчета с многохилядни заплатки? На мене Кирчо, особено по гримасничеше, ми прилича на съвсем семпъл мошеник, да не говорим за приказките: ще направимЕ, ще говоримЕ, пък за идеите отделно! Винаги съм си обичал и ценил народа и сега ми е болно, че така лесно се подвежда!
  • 23 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    САМОУКРАСЕН -НИСКОЧЕЛ -ПОЛЮЦИОЛОГЕ ---КАК ЩЕ СТАНЕ УПРАВЛЕНИЕТО ---ЦРУ СЕ ГЪРЧИ ;КОРКА И СЕ ЧУДИ -"КАК И С КОГО -НЕГОВИТЕ ПУПЛЯЦИ -ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ПО ЦИОНИСТКИ -БЪЛГАРИЯ "!?!?!?!????
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Неразбрал

    1 0 Отговор
    Всичко е ясно, само не разбрах как ще се кръсти предстоящата криза - Радева зима или Кокорчова зима.

    Коментиран от #26

  • 26 За протокола

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Неразбрал":

    Харвардска зима!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол