Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 08:15 2 594 44

160 хиляди българи останаха без работа от юли насам

  • безработни-
  • работа-
  • българи

Сред причините за това е промяната на мярката за запазване на заетостта 60/40 от служебния кабинет

160 хиляди българи останаха без работа от юли насам - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Над 106 хил. души са уволнени от началото на месец юли насам. Оттогава всяка седмица броят на уволнените е по-голям от назначените на работа, показват данни на Националния статистически институт. В резултат проблемите на пазара на труда се задълбочават, предава Труд.
Сред причините за това е промяната на мярката за запазване на заетостта 60/40 от служебния кабинет, така че много беше ограничен кръгът от фирми, които могат да се възползват от нея. Веднага сред това броят на уволнените нарасна. След въвеждане на зеления сертификат за достъп до редица обществени места оборотите на много фирми намаляха и уволненията станаха още повече.

Само от въвеждането на зеления сертификат досега регистрираните нови безработни в бюрата по труда са над 23 хил. души, показват данните на НСИ. Същевременно назначените на работа са 12,5 хил. Така се оказва, че нетно над 10,5 хил. българи са останали без прехрана в рамките на месец.

Най-големи проблеми на пазара на труда има в Пловдив и Бургас, става ясно от данните на НСИ. От началото на юли насам в Пловдив са уволнени 8835 души, а са назначени само 5506. Така нетно 3329 души са останали без работа.

Почти същата е и ситуацията в Бургас. Съкратените за периода там са 7121, а назначените са 3842. Така нетно без работа са останали 3279 души.

На трето място по загуба на работни места е Благоевград, където нетно 2818 души са останали без препитание.

Само в две области назначените от юли насам са повече от уволнените. Това са Габрово, където работните места на нараснали с 99, и Перник, където назначените са с петима повече от уволнените.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    61 1 Отговор
    А колко безработни отчете преброяването? Защото освен официалната има и скрита, която е в пъти по-голяма.
  • 2 Ами ...

    62 3 Отговор
    Това е само началото. Ваксинацитата оставят хората без препитание.

    Коментиран от #41

  • 3 гробаджийско тролчи

    18 5 Отговор
    И ний скоро влизаме с тая статистика
  • 4 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    40 2 Отговор
    ШЕФОВЕТЕ ВЗЕХА ПАРИТЕ И НАРОДА ПАК ГЛЕДА ,АМА МИСИРИТЕ ВИКАТ ОК Е ВСИЧКО.И КЪДЕ Е КУНЧЕВ ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ПИТАМ
  • 5 house of Este

    42 1 Отговор
    Рано или късно и на ваксинираните балъци ще им писне да се дупчат като наркомани и тогава ще има избесени професори и математици
  • 6 истина е

    52 1 Отговор
    Има работа и за китайският народ , но тук така набедените работодатели дават по 700-800 лв. заплати !!
  • 7 Фдхньхй

    39 4 Отговор
    С тия измислени вируси дето ни плашат ,така е. Медиите пишат за което им се плати , няма свобода на словото тука. Създават страх и паники сред нас с платените глупости за ваксините. От 259 страни в света ние сме на 120 по свобода на словото
  • 8 5577

    35 2 Отговор
    Ми да продължаваме промяната. Явно ни хареса. Само мутрите се оправят. За хората никой не мисли. Дори избори минаха без нищо да не ни обещаят. Още бая избори ще има през 3 месеца май.
  • 9 Миризлив пор

    32 5 Отговор
    Във Бургас имало много голям срив... А бе вие дето пишете на коя планета живеете? Там всяко лято има заведения които отварят само за лятото и разчитат на туристите. Много ясно че кога си заминат туристите затварят заведенията, хотелите и обслужващия персонал остава без работа, всяко лято е така.
  • 10 Деф

    39 1 Отговор
    Още много ще станат безработните. Продължавайте да лъжете населението. Тежерата ври, но след малко и ще изкипи.....
  • 11 Българин

    32 2 Отговор
    На депутатите, избрани от 30% наивника, изобщо не им дреме за тая работа, те нали си вдигнаха заплатите! От тях се иска само да изпълняват заповедите на Вашингтон и Брюксел. П.П. Последно колко са безработните - 160 000 или 106 000?
  • 12 Дара

    34 0 Отговор
    Сега има много паразити, които получават заплати отне продуктивен труд, като например да контролират сертификати и тормозят народа.
  • 13 5577

    39 0 Отговор
    Предлагам заплатите на депутатите да са обвързани с тоя показател за безработица. Ще видите как ще тръгне икономиката тогава.
  • 14 Селяк

    29 4 Отговор
    Това е статистика от регистрираните в бюрата по труда а не е от НОИ или НАП където статистиката е друга и неработещите в базата данни там са в пъти повече! За половин година служебното правителство само показа какво ни очаква в бъдеще - промяна на схемата 60/40 за да може само богатите фирми да получават помощи, и тотално убиване на малкия бизнес! Намаляване на пенсията! Високи цени! Задължителна ваксинация! И разбира се да не забравяме увеличаването на заплатите на политиците по -три пъти в годината! Гласувайте пак овце! И като гледам с какви хора Кирето преговаря (като Румен Овчаров) става ясно колко искат корупцията да я няма и за каква промяна се работи! И те са като ГЕРБ и останалите!
  • 15 Псевдоним

    22 2 Отговор
    При капитализма трудовият пазар е схема за изнудване. От една страна са мултинационалните корпорации, които търсят всеки който е съгласен да ги слуша и да им работи за жълти стотинки, а от друга страна е държавата, която следи някой да не кривне от пътя и да предприеме нещо самостоятелно.
  • 16 И.а

    24 2 Отговор
    Борисов се спаси на време не ми се мисли какво чи очаква новите управляващи. Тиквуня е роден с късмет явно.
  • 17 Шопо

    13 8 Отговор
    Кво ще каже Раданч РАДАВЪ ???
  • 18 Бамбука

    10 5 Отговор
    Колко хиляди българи се върнаха от чужбина след влизане на правила за КОВИД ? Нормално е всички назначени на временна работа по курортите да останат без работа. Картината е такава, каквато ни остави управлението през последните 12 години. Кражби и раздадени авансово стотици милиони.
  • 19 доктор Косев

    8 11 Отговор
    Голяма драма, сервитьорите и продавачките в мола останали без работа. Може пък да е за добро, току виж си намерили истинска такава. В строителството не можеш да намериш кьорав човек за 50 лв надник, всички се натискат да разнасят чинии и да прибират бакшиши. От тия паразити никаква полза няма, те участват само в преразпределението на вече изработени от някого пари.

    Коментиран от #23, #30

  • 20 Ламбо будалата

    8 1 Отговор
    като имаме , прости , тъпи , крадци - така ще е
  • 21 123

    7 4 Отговор
    Пак се започна, старата песен, та нима Костов не уволни с малки деца цели семейства, продължи ндсв, след това герб не само, че уволняваше, а и наддаваше, като увеличи х 5 бюрокрацията. Защо трябва да търсим, кой прав, кой крив. Алилуя
  • 22 ????

    23 0 Отговор
    Аз пък се интересувам колко торни бръмбари от администрацията са останали без работа? Защо не се започва със съкращението на тези тунеядци, за да има средства тези, които са засегнати от безработицата, въпреки че не съм съгласен че трябва да се дават на ресторантьори и хотелиери. Крайно време е да се съкрати раздутия административен апарат достигнал чудовищни размери при управлението на Простаков!

    Коментиран от #28

  • 23 Хаха

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "доктор Косев":

    За 50лв, кой ще работи тежък физически труд. 50лв днес нямат стойността на 50лв преди 10 години, погледни цената на имотите и другата обща инфлация. Адекватен надник за строител е минимум 100лв чисти.

    Коментиран от #26

  • 24 НАТО ВЕЦ

    16 0 Отговор
    Така ще е като изнудвате хората със "зелените" си "сертификати" и натиска за набождане, които практически нямат никакъв смисъл, освен като "декларация" за покорство. Другите ефекти от "ваксините" тук няма да коментирам.

    Коментиран от #29

  • 25 Киро Шпека

    17 0 Отговор
    много продажни ,прости и тъпи Политици имаме , затова е така
  • 26 дан дилидан

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хаха":

    Правилно , в строителството категорията трябва да е 1-ва степен .........студ , вятър , дъжд, жега и т.н. Работещите в строителството трябва да ги пенсионират след 20 г. стаж , те не са „полиционери“ -те , които охраняват ВЛАСТТА ...............въобще , хората в РЕАЛНОТО производство , трябва да се пенсионират с ПЪРВА категория , останалите .....да продължават да се трудят до 65г. и +++
  • 27 Оставкааа

    11 3 Отговор
    Идва и по-страшно.
    Отваряне на нови частни кърлежи ВЕИ-та, ВЕЦове, Фотоволтаици.
    Премахване за енергокърлежите регулации-Натура, земеделски земи, Право строеж.
    Концесия Козлодуй на САЩ фирми, заедно с платеното от нас Белене.
    Драстично повишаване на сметки за ток и парно.
    ГЛАД, фалит на фирми и студ.
    Още безработни на улицата.
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ.
    Народът трябва да е пред НС, още при опит да се формира ПРЕДАТЕЛСКИЯТ СОРОСОИДЕН КАБИНЕТ.
    ОСТАВКАА, харвардците в Харвард.
  • 28 ПродажнициПП

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "????":

    Защото от срещите разбрахме едно-ПРОДАВАТ ДЪРЖАВАТА и ЕНЕРГЕТИКАТА, соросоидите.
    Точат лиги, вкарват ни в еврото АКО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ.
  • 29 др Уотсън

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "НАТО ВЕЦ":

    Причината за ваксините се изясни - ВЛАСТНИЦИТЕ , като панаирджийски факири , пуснаха СЛУХ за вирус-убиец , плашливите го налапаха в същото време вдигнаха цените и стандартът на живот спадна с 30-45% . Със жена ми сме на две мнения - тя се страхува да излиза от вкъщи заради „СТЪКМИСТИКАТА “ с вирусите , обратното , аз си излизам и хойкам навсякъде , но ,НО , НО ....понеже страх , лозе пази , не живеем заедно , когато отивам при нея , трябва да си слагам МАСКА , за да не я заразя . Брат и е същия , като излиза на пазар , се облича и пакетира , като КОСМОНАВТ , щом се прибере , сваля дрехите в коридора и тича за дезинфектанти в банята . Добре , че излиза 1-2 пъти в седмицата . Жена ми даже не излиза от вкъщи , но не желае да се ваксинира , както и нейния брат ....................... какви времена ни докараха ВЛАСТИЦИТЕ , да се чудиш и маеш на глупостите им ..................но именно това е целта , както написах по-горе , отконяване на вниманието от същността - СТАНДАРТА на живот да се понижи до жизнения минимум .
  • 30 Ами ...

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "доктор Косев":

    Докторе, ти какво разбираш от строителство? Този си касата и си трай. 😀
  • 31 Хлъц

    7 1 Отговор
    Това е една от целите на Страшилката.Източване на милиарден ресурс през игли и тестове( при тях е много по огромна печалбата във вътрешен план) и безработица в двуцифрено измерение.За да може без проблем,чорбаджията да подбира раята срещу грош пара заплащане.Завръщат се времената на ...Ще работиш колкото и когато аз кажа,и ще ти плащам аз колкото реша! Иначе - вратата! Отвън чакат 20 за това място!"

    Коментиран от #35

  • 32 5353

    7 3 Отговор
    Безработните се увеличават, а от Бюрото по труда изкарват данни, че борят безработицата и броят на заетите се увеличава. Тая пропаганда я въведоха от ГЕРБ, че даже ревяха от глад за кадри, щяха да внасят от чужбина. Бюрата по труда бързо ще стопят безработицата- ще накарат безработните да се отпишат от борсата. Това го измислиха пак от ГЕРБ. Цели 12 год. караха безработните да се отписват от борсата и да оцеляват сами, а работа предлагаха само на младежи до 29 год. Друг е въпросът, че Бюрата по труда са неефективни- настанили се едни каки, назначени до пенсия, които само чакат да стане 16:00 часа и да си тръгнат.
  • 33 Герб

    7 2 Отговор
    Сега пак ли Бойко им е виновен ???

    Коментиран от #36

  • 34 Roro

    7 2 Отговор
    Това е истината за БГ. Утре тези безработни ще бъдат изкарани виновни пред обществото, че са бедни. Виновни сме и, че не искаме да се ваксинираме. Виновни сме, че сме живи, мрънкаме и създаваме усложнения на правителства и олигарси. Но нас ни има и ще се съобразявате с нас. Защото пак ще има избори и пак ще ви треперят алчните душици.
  • 35 5353

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хлъц":

    И преди пандемията в провинцията беше така- работно време неограничено, по 10-12-14 часа, няма събота, няма неделя, няма празници, заплата- колкото ти даде, извънредният труд не се заплаща, права нямаш, имаш само задължения. За капак синдикатите одобриха 300 часа извънреден труд, което се равнява на 2 месеца работа безвъзмездно за алчника.
  • 36 5353

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "Герб":

    Да, точно ГЕРБ са виновни. Безработицата расте още от началото на 2020 год. ГЕРБ научиха бизнеса само да прибира печалбата. ГЕРБ не дадоха на хората нито стотинка по време на локдауна, а по целия свят правителствата подпомагаха населението. Горанов се изгаври с хората, че няма да даде помощ и наляха парите в колекторска фирма. На бизнеса обеща 60/40 и даде пари на едрите фирми на ГЕРБ, малките фирми започнаха да затварят. За самолета с фурми да напомня ли?
  • 37 хдфх

    6 3 Отговор
    Е нали искахте промяна ,ето вече не се налага да работите....
  • 38 ПЕЕВ

    4 4 Отговор
    РАДЕВ ОПОСТУШИ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА,НО ТОВА ЗАСЛУЖАВА ПРОСТИЯ НАРОД.
  • 39 Баро

    2 0 Отговор
    Сега обратно на село че ще изпуснете есенната сеитба
  • 40 гчиче

    1 2 Отговор
    И по зле ще става на малограмотните и неквалифицираните. Все повече процеси се автоматизират и всеки ден намалява нуждата от обслужващ персонал. Дори офисния планктон постепенно е изтикван от технологиите. Съвсем скоро предстоят големи изменения в транспорта, стотици хиляди шофьори ще станат излишни. Който не успее да се преориентира го чака мизерия. В същото време квалифицираните хора имат все по-високи доходи и живеят в все по-голямо материално охолство. Та вместо да мрънкате, гледайте да се впишете в модерния свят.
  • 41 стоян

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ами ...":

    До 2 ком -Да ваксината е една от причините -а другата страшно високата цена от правителството на Радев -от 020 лв преди -сега 052 лв за фирмите -затова тези заводи с голяма консумация на ток затвориха
  • 42 иско

    2 0 Отговор
    какво става с това правителсто ,сокерес брат ми...........
  • 43 Пламен

    1 0 Отговор
    Защо не гонят работещите пенсии.
  • 44 Жорж

    0 0 Отговор
    Кажете с колко са се увеличили Здравно неосигурените? Това са реално безработните
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове