Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 09:11 1 717 17

Експерт обясни, че шест основни експертизи се правят при произшествия

  • ам струма-
  • боснек-
  • изгорял автобус

Отбивката за почивка в завой по съвсем друг начин трябва да е отделена, без да има конфликт с пътя, допълни Ананиев

Експерт обясни, че шест основни експертизи се правят при произшествия - 1

Нямам спомен да има пътен знак, който да сигнализира, че в участъка на катастрофата на АМ "Струма" има отбивка. И да има, знакът трябва да е такъв, че да се забележи. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на вещите лица и експертите.

Той допълни, че няколко пъти се е обърквал на това място и е бил на косъм да влезе в т.нар. отбивка за почивка, която не е сигнализирана, има завой, има и денивелация.

Отбивката за почивка в завой по съвсем друг начин трябва да е отделена, без да има конфликт с пътя, допълни експертът.

Когато се стигне до произшествие, независимо в каква сфера и се стигне до съдебно дело, основната роля да се изяснят причините е на експертите, каза още той. Опитът показва, че напоследък се формират екипи от т.нар. комплексни експертизи, в които участват различни експерти, заяви Ананиев и обясни, че има 6 основни експертизи, които трябва да се направят.

Първата, по думите му, е експертиза за проектирането на пътя, като има европейски директиви. В едно такова проектиране има наклони, настилки, сигнализации. Прави се сравнителен анализ, обясни той.

Втората точка е изпълнение на строителството, каза проф. Ананиев.

„Какво е техническото задание - има случаи, в които се оказва, че отдолу вместо да се сложи чакъл, се слага минен отпадък със сяра, който водата го разяжда и пътят пропада. В този участък пътят не е от най-добрите“.

Третата експертиза е превозното средство – кога е произведено, технически паспорт, има ли лиценз, има ли ограничител на скоростта, обясни експертът.

Той допълни, че за автобусите имат ограничител на скоростта, а редовна практика на Балканите и да се маха ограничителят. Ананиев каза още, че винаги трябва да има двама водачи, които да почиват на 3 часа, по нашите стандарти – 4,5 часа, Тахошайбите са с две карти, но при експертизите понякога се установява, че има само един шофьор, отбеляза Ананиев.

„Може да се окаже, че вторият шофьор е жив и здрав в Македония, само са му взели картата. Аз съм участвал в такива експертизи“, поясни той.

Четвърта експертиза е пожарната експертиза – да се докаже къде е бил пожарът, какви са възможните варианти, допълни проф. Ананиев.

„След като се види къде е бил, ще се търси от какво е, възможно е искра в двигателя от спукана гума. Възможна е и друга хипотеза – статистиката е показала, че в новогодишните празници има много пожари в следствие на пиротехнически средства. Това са екскурзианти, които са били на пазар, има опасения, че автобусът е бил пълен с пиротехнически средства, които се запалват. Какъв е източникът на пожара, ще каже експертизата“.

Петата експертиза е логистическата – каква е нормативната база, кои органи какво извършват, каза още професорът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    При всякакви експертизи е Важно, долната мутра да е Невинен!
  • 3 Иван

    6 4 Отговор
    Експерти??? По скоро пиявици на държавна хранилка...,
  • 4 Пич

    6 1 Отговор
    Всички експертизи ще покажат , че шофьорът е виновен... Другото значи , да плащаме милиони на македонците ( албанци ). Това е положението !
  • 5 прав си

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    Не е спестил пачките от заплати, но и преди него пътищата са били такива... В очакване съм новите какво ще направят, дали вече ще караме по нормални пътища, дали ще има маркировки....

    Коментиран от #15

  • 6 да бе

    10 5 Отговор
    още пътни знаци слагайте, по 50 знака за 30метра и 18 пешеходни, аз кола ли карам или се занимавам с луди ходещи из пътя и дебнещи за некой лев

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Бойко

    3 0 Отговор
    Аман само от експерти
  • 8 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "да бе":

    Ходи пеша Бе

    Коментиран от #9

  • 9 ти АКО МИСЛИШ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    че да ходиш пеша е лесно, явно не си излизал от вас да се огледаш кой как ходи :))
  • 10 хаберих

    0 2 Отговор
    Експериментална дъвка, съдържаща протеин, който „улавя“ частиците на коронавируса, може да ограничи количеството вирус в слюнката и да помогне за ограничаване на предаването, когато заразените хора говорят, дишат или кашлят, смятат изследователи, цитирани от "Ройтерс". Дъвката съдържа копия на протеина ACE2, намиращ се върху клетъчните повърхности, който вирусът използва като шлюз, за да проникне в клетките и да ги зарази. При експерименти в епруветка, използващи проби от слюнка и тампон от заразени индивиди, вирусни частици се прикрепиха към ACE2 „рецепторите“ в дъвката.
  • 11 Урко

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "да бе":

    Може да отидеш в немско да караш кола както си искаш,,, но едва ли първо ще допуснат колата ти на пътя или ако все те допуснат, бъди сигурен, че вече на втората пешеходна пътека вече ще си дълго време пешеходец, без кола, без книжка, ако изобщо имаш книжка, защото и това е съмнително при теб

    Коментиран от #14

  • 12 Българка

    3 0 Отговор
    Вече втори ден се говори само за смърт и се изреждат вякакви експерти! Мисля, че тази огромна трагедия не трябва да е повод за спекулации, за кариеризъм на вся спецове. Хора, нека се смирим и покажем уважение към загиналите!
  • 13 ДаАмаНе

    9 0 Отговор
    Без да съм експерт,виждам само една причина за експлозията и високата темперетура,при която жертвите са изгорели мигновенно.В товарното помещение е имало туби с бензин,които шофьорите са си пренасяли за собствена консумация,след като в момента в Турция заради курса на лирата да се купува гориво е изгодна инвестиция.Ако е имало бомба,то тя ще убие,но няма да изгори всичко живо.Шофьора е заспал и се е нанизал на мантинелите,които са минали през товарното помещение и са дали необходимата искра.Та автобуса дори не се е обърнал нито са засегнати седалките.Всичките щети са от огъня,но не от нормален огън,при който всички са щели да се спасят а такъв като напалм или бензин.Да разпитат хората от другите реисове ,все някой ще е видял как купуват бензин.

    Коментиран от #16

  • 14 ako идеш

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Урко":

    в бангладеш обаче може и с един крак да шофираш и то автобус, не говоря за това нещо, но както и да е, всичко е идеално на пътя
  • 15 Няма значение

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "прав си":

    какви са били преди него. Той беше на власт не 2 месеца, не една годинаа 12 години.
    За това време е трябвало да ги оправи нещата.
  • 16 МИТНИЦА СОЛУН

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДаАмаНе":

    ЗАЩО КАТО СА БИЛИ В КОЛОНА 4 АВТОБУСА, ПРЕДНИТЕ КАТО СА ВИДЕЛИ КАКВО СТАВА. ЗАЩО НА СА СПРЕЛИ ДА ПОМАГАТ А СА БЕГАЛИ БЪРЖЕ ДА СТИГНАТ ГРАНИЦАТА????? ЗАЩО СА ИЗБЕГАЛИ????? ЯВНО Е ИМАЛО МНОГО КОНТРАБАНДА. СНИМКИ ОТ МИТНИЦАТА КАК Е МИНАЛА ПРОВЕРКАТА НА ТИЯ АВТОБУСИ!!!!! ЯВНО ПЛАТЕНО И ОТГОРЕ,ОТГОРЕ.

    Коментиран от #17

  • 17 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "МИТНИЦА СОЛУН":

    до 16 ком -защото катастрофиралия автобус е последен -как ще го видят ония са пред него
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове