Last news in Fakti

1 Декември, 2021 07:24 2 374 14

Валентин Зарев за фаталния участък: този път се експлоатира от 15 години

  • ам струма-
  • изгорял автобус

Той подчерта, че проектът за пътя е създаден през 1999 година, а през 2012 година е допълнен с пътните възли

Валентин Зарев за фаталния участък: този път се експлоатира от 15 години - 1
Снимка: БГНЕС

След проверка на трасето на магистрала "Струма", където автобус катастрофира и загинаха 45 души, от Министерството на регионалното развитие ще искат промени. От МРРБ ще настояват максималната скорост там да е 90 км/ч. Започва и полагането на нова маркировка, която обаче няма да е готова до очакваното пускане на участъка в петък.

"Най-вероятно пътният участък ще има Акт 16 някъде до месец юни, тъй като се промениха много законите. Единственото, което не е направено там е, че не са завършени отчуждителните процедури. Смениха се законите. Вече няма земеразделяне, а има кадастър", коментира изпълнителният директор на "Пътинвест - инженеринг" инж. Валентин Зарев пред "Денят ON AIR".

Той подчерта, че проектът за пътя е създаден през 1999 година, а през 2012 година е допълнен с пътните възли.

"Тук имаме различия с министър Комитова, защото тя твърди, че това е обикновен път. Всичките елементи на пътя са магистрала и отговарят за магистрала", обясни инж. Зарев.

Той поясни, че единственият проблем да не се въведе като магистрала е липсата на Акт 16, който не е направен, защото няма завършена процедура. Инж. Зарев добави, че този път се експлоатира 15 години.

"Неправилно е скоростта да бъде до 90 км/час. Това е магистрала и не е редно да бъде до 90 км/ч, когато са спазени всички условия и изисквания. Всички магистрали, които са строени тогава, са с такива елементи", подчерта той.

"За мен отбивката не обърква водачите, тъй като си има маркировка. За съжаление, едната маркировка не беше завършена и има паднал знак. Иначе всички елементи са правилно означени и действително трябва много бързо да се възстанови маркировката. Това е важното, за да не се заблуждават водачите", разясни инж. Зарев.
"Моите съболезнования на хората, които починаха в катастрофата. Не виновен пътят за инцидента. Вероятно органите ще излязат с решение, че това е човешка грешка. 15 години се експлоатира този участък в този му вид. Трябва да ви кажа, че магистралата е в много добър вид. 15 години няма никакви дефекти", изтъкна той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    15 4 Отговор
    Абе , то не оная шахта с кабел , дето захранваше павилион в София, си стоеше 10 години и никой не пострада, но един ден сакатлъкът се случи. Един баща видя , как синът му умира. Така, че това не е основание.
  • 2 Gdgd

    16 0 Отговор
    Пътя си е супер, а липсващите знаци и маркировка за нас са стандарт. А дано, ама надали
  • 3 Иво

    28 2 Отговор
    През този участък са преминали милиони МПС без да е имало и едно произшествие но нашенските Ганьо-експерти не спират да дуднят,че в него била причината за инцидента а "северно-македонците" вероятно вече пресмятат сумата с която ще ги "обезщетим".
  • 4 ха ха

    6 2 Отговор
    а какво правим с умишлено свалените табели ? като комбинацията при сняг ограничение 70 км/ч където ;случайно; е паднала снежинката ? умишлено обърквате шофьорите , защо ? за удобство на пътните грабители или за увеличение броя на катастрофите , които пък се нуждаят от нов закон с по високи глоби
  • 5 Някой

    14 1 Отговор
    Да, това е интересно. Вече 15 години се използва с ограничение от 120 км/ч. Ако беше толкова опасен, то тякива катастрофи би трябвало да са се случвали нееднократно.
    Все пак, бе трябва да се пропускат уменията и действията на шофьорите. Предпазливите намаляват, когато видят стръмният наклон и завои. Особено, ако карат и 50 човека освен себе си...
    Така че, пътищата не са перфектни, но не са и основната и причина за катастрофите.
  • 6 Реалност

    10 5 Отговор
    Краен резултат ,Лилето (ГРОБ)вдигнаха винетките на 100 лева с обещанието да няма вече опасни участъци по пътя(дупки копки ,липсващи мантинели ,видима маркировка),раздадоха парите и сега при видими липси данъкоплатците ще трябва да карат с 90 през опасните участъци в България въпреки че са си платили да шофират по "новите магистрали" които се споменаваха във всяко второ изречение на вожда.
  • 7 Centyrion

    10 2 Отговор
    Акт 16 по своята същност ,е документ с който се въвежда в експлоатация дад н строеж и дава право за ползване!

    Коментиран от #9, #12

  • 8 БАЙ Х@Й‼

    6 2 Отговор
    Добре е някой хора да си изяснят разликата между ПРЕДПОСТАВКА и ПРИЧИНА преди да коментират ‼️
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Centyrion":

    Липcaтa нa aкт 16 c НИЩO НE ПРEЧИ ЗA EКCПЛOAТAЦИЯ НA МAГИCТРAЛAТA...Вcъщнocт, Aкт 16 cлужи caмo зa включвaнeтo нa учacтък oт мaгиcтрaлaтa в държaвнитe рeгиcтри...
    Акт 16 е "констативен акт", той няма друга функция...
    ...Отбивката за каменната бяла чешма е перфектна...Мантинелата за нея е поставена под ъгъл навън спрямо магистралата...(поне така беше до катастрофата). Няма как да се "наденеш" ако караш нормално...

    Коментиран от #10

  • 10 Петър

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Този участък на автомагистрала "Струма", вероятно никога няма да придобие статут на автомагистрала,или няма да го придобие поне до като не се направи допълнителен път до селата Боснек и Чуйпетлво.
  • 11 177

    5 1 Отговор
    Не знам магестрала ли е, има ли акт 16, но това е категорично най-качествено построения път в България след 89г. Никакви дефекти, пропадания и т.н. за разлика от великите магистрали построени от строителя на магистрали. Що се отнася до маркировката и несъмнените проблеми с нея, тя може да е предизвикала объркване точно у този шофьор, но за управление на МПС се изисква внимание и известни умения. Възможно е и да му е станало лошо. А връзката между "експертите" и лошата маркировка са очакваните парички за "експертизата".
  • 12 Емил

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Centyrion":

    Стига с тоя Акт 16! Такова законово понятие няма вече 20 години! Според кой закон пътят не е законен?! Пишете глупости! А патката, която и по телевизията вчера бълнува Акт 16, Акт16... Живеете в миналото хилядолетие!
  • 13 Казуар

    3 2 Отговор
    Другарят Зарев трябва да знае, че новопостроеният път следва точно стария, при който някои радиуси на криви са за 90 км/ч. А скороста зависи и от центъра на тежеста на превозните средства които преминават през кривите. Центърът на тежеста при леките коли е по ниско, докато при автобусите, камионите, повдигнатите джипове е по високо.
  • 14 Роки

    0 0 Отговор
    Най-лесното нещо бих предложил - отбивката да я има,но да го има и парчето аварийна,та от него да излиза отбивката,но явно за нещо толкова просто трябва няколко проекта за няколко години да се направят, да не говорим за приемане и изпълнение,друг е въпроса как да се избегне това стръмно спускане,като на 500 м към Дупница пак е изкачване и след него веднага спускане,а не е следван баира отляво,дето постоянно се обрушва и все нещо от него пада,и все си има причини за ремонти и съответно плащания от бюджета за любими фирми
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове