Last news in Fakti

11 Декември, 2021 22:01 2 058 27

Реставрират видинската синагога

  • видин-
  • синагога

Инициативата е на местната власт

Реставрират видинската синагога - 1
Източник: община Видин

Заместник-министър Нина Стоименова проведе работна среща по проекта за превръщане на синагогата във Видин в "Културен център "Жул Паскин". Целта на проект "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин" е да бъде реставрирана и социализирана сградата на еврейската синагога в град Видин. Планирано е прилежащият поземлен имот да се превърне в туристическа атракция, обединяваща функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парк на открито.

Множеството други исторически обекти на територията на стария град на Видин ще бъдат оживени и така ще се създаде завършен туристически продукт като съвременен и модерен музей от типа open-air. В допълнение, всеки един от обектите със своя характер и специфична функция, ще допринесе за обогатяване на туристическото преживяване. В обхвата на този туристически ареал попадат средновековна крепост, молитвени храмове (действащи и не - които биват преосмислени като функция), еднофамилни жилищни сгради от началото на XIX в., парк, река Дунав.

Проект "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин" е одобрен по процедура "Развитие на туристически атракции" по Приоритетна ос 6 "Регионален туризъм" на ОПРР 2014-2020 г. Договорът с община Видин е подписан на 06.06.2019 г. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Дейностите по проекта стартираха на 29.12.2020 г. и трябва да приключат на 29.12.2022 г. Бюджетът на проекта включва безвъзмездна финансова помощ (100 %) в максимален размер до 8 078 591,44 лв.

В срещата участваха също ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков, проектантите на обекта, представители на строителя и консултанта, който упражнява строителен надзор. По време на посещението на обекта заместник-министър Стоименова обсъди етапа на реализация на строителните дейности, текущите проблеми и необходимите мерки, които да бъдат предприети, за да се гарантира изпълнението на проекта в срок.

"Възстановяването на сградата на еврейската синагога във Видин, която е втората по големина в България, и превръщането ѝ в културно-туристически център "Жул Паскин" по проекта, финансиран от ОПРР 2014-2020 г., ще помогне на община Видин не само да осъществи и разгърне своята мащабна инициатива за създаване на туристически комплекс от исторически забележителности, но и ще допринесе за социално-икономическото развитие в региона и привличане на туристи и гости на града", каза заместник-министър Стоименова.

Ръководителят на Управляващия орган на програмата допълни, че "чрез инвестициите по ОПРР 2014-2020 г., уникалността на сградата не само ще бъде запазена, но и преобразена, като така ще отговори на нуждите на града за изграждане на съвременна концертна зала, както и превръщане на общественото пространство в сцена за различни културни изяви, събития и прояви: фестивали, празници, панаири, състезания и др.".

С реализацията на проекта ще се възстанови уникалния по своя вид обект "Еврейската синагога във Видин", както и ще се подобрят качествените характеристики на публичното градско пространство, което стои в основата на обществения и културния живот на града. Очакванията са с изпълнението на проекта да бъде постигнато единство между съвременните технологични изисквания на градската среда и характерната атмосфера на стария град, в чийто обхват са разположени синагогата и множество други сгради, обявени за недвижими културни ценности.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го превърнат в църква като

    9 9 Отговор
    Санта София и да видят апаратура за болницата там и добри лекари да се спрът глупостите

    Коментиран от #3, #18

  • 2 Запознат

    40 11 Отговор
    Нямат кревати в общинската болница ще спонсорират синегога пфуу продажни майцепродавци
  • 3 Анонимен

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Да го превърнат в църква като":

    Ние да не сме мизерници, като турчлята.
  • 4 Госあ

    24 20 Отговор
    Най добре да я реставрират с динамит.

    Коментиран от #9

  • 5 да питам

    7 22 Отговор
    Абе , русоснята .. що си мислите , че само вие имате право да живеете ...
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 13 Отговор
    БРАВО
    НАРОД
    без
    КУЛТУРА ИСТОРИЯ ПАМЕТНИЦИ ПАМЕТ
    е обречен на забрава

    Коментиран от #8

  • 7 А само

    18 1 Отговор
    Да знаете кой я реставрира
  • 8 Град Лом

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Търсят те , ОТ ХУМАТА ..
  • 9 Обесен Язовец

    18 7 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Не бива така. Тя е много красива. Притеснявам се, че просто ще откраднат парите и нищо няма да направят.
  • 10 БОЛШЕВИК 🌟

    12 8 Отговор
    Религиите да не се мешат с държавата, вярващите да си поемат всичко за религията и държавата да не раздава нашите пари за храмове и религии.

    Коментиран от #11

  • 11 ха ха хааа

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Вярващ БОЛШЕВИК ...🤭🤭😁

    Коментиран от #14

  • 12 Грульо

    10 1 Отговор
    Синагога, Гога и Магога. :D
  • 13 Герги

    18 8 Отговор
    Възстановяват синагогата във Видин? Дали няма да се заселят там групи изселници от Израел? Това е много, много неприятно за нас. В Украйна и Русия вече се заселват евреи от Израел. Много неприятно. Ще видим, какво ще правим, лошо.

    Коментиран от #15, #23

  • 14 БОЛШЕВИК 🌟

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха хааа":

    Не съм вярващ, Атеист съм. И съм против религиите, но тия заблудените да си поемат разходите за храмове и религия !

    Коментиран от #16

  • 15 БОЛШЕВИК 🌟

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Герги":

    И тука действа такъв план, правят го бавно и изчакват да намалее и измре това население където знае и помни род, родина.
  • 16 Абе ,

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Товариш , кога ще поемете отговорност за избитите руски попове ?
  • 17 Анонимен

    15 6 Отговор
    Кому е нужно това? Колко евреи живеят във Видин?

    Коментиран от #20, #22

  • 18 вщрващ

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да го превърнат в църква като":

    ЗНАЧИ ЦЪРКВИ ПАДАТ СИНЕГОГИ РЕСТАВРИРАМЕ!КАНАДЦИ И РАДЕФЦИ СЛУГИ НА ГЛОБАЛИСТИТЕ!

    Коментиран от #19

  • 19 Все едно

    0 9 Отговор

    До коментар #18 от "вщрващ":

    Така ли си прибираш стотинките
  • 20 Те хора във Видин не останаха

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    ти за евреи питаш! Но зраел не е далеч, да построят храма.. а за другото... билетите са вече купени.
  • 21 Националист

    8 4 Отговор
    Вместо да я запалят те я реставрират. Никога няма да се оправим докато не решим еврейския въпрос
  • 22 Ами

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Колко римляни живеят в София, та пазим "римската стена" ? Невежи !

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стига бе

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    Да бе, за това са гонени и необичани в много страни, щото са много добри
  • 25 ОсмиЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    Ами това не е никаква римска стена както се зна от софиянци а място за молитва построено от османско време.
  • 26 Факт

    0 1 Отговор
    Отде накъде най-бедната община ще възстановява храма на Луцифер? Мойшетата от Израел да дадат парите ако им пука, ако не да се събори и на мястото парк.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове