Last news in Fakti

15 Декември, 2021 17:25 2 132 38

Божанов предлага идентификация с мобилни телефони като алтернатива на личните карти

  • божидар божанов-
  • мобилни телефони-
  • лични карти

Според министъра на електронното управление трудовата книжка трябва да отпадне

Божанов предлага идентификация с мобилни телефони като алтернатива на личните карти - 1
Снимка: БГНЕС

Една от краткосрочните промени, с които ще се заеме Министерството на електронното управление е електронната идентификация. Според министър Божидар Божанов в момента тя е „забила“, съобщи бТВ.

„Ще направим една система за електронна идентификация чрез мобилни телефони, така че да не разчитаме на личните карти. Личните карти остават приоритет, но мобилните телефони ще са удобна алтернатива. Личните карти трябва да бъдат с чип“, допълни министърът.

Друга приоритетна мярка е отпадането на най-често използваните удостоверения.

„Ще променим вътрешните правила, заповеди, така че тези удостоверения да бъдат премахнати и да спестим нуждата от такава услуга. Искаме администрацията да стане ефективна и гражданите да спрат да бъдат куриери на администрацията“, каза още Божанов.

Министърът изтъкна, че електронното управление ще допринесе за развитието на икономиката и по-успешното управление на бизнеса. Той обясни, че новото министерство ще се базира на Държавна агенция „Електронно управление“. По думите му една дирекция от Министерство на транспорта също ще бъде част от новото министерство.

„Министерството ще направи удобен, лесен и безплатен достъпа до електронни услуги. Електронните подписи в момента не са удобни. Те съществуват, но създават много проблеми заради различни технически особености. Ролята на държавата ще бъде да се грижи за разбирателството между отделните структури на министерството. Данните ще бъдат достъпни за граждански активисти и медии“, заяви Божанов.

Министърът на електронното управление допълни, че обществените поръчки и търговският регистър ще бъдат отворени, за да могат да бъдат анализирани.

„Контролът е друга важна функция на министерството. Има хубав Закон за електронното управление. Трябва да наблегнем на контрола както като предписания, така и от гледна точка на санкциите. Нашето министерство ще бъде обърнато предимно към администрацията. Дигиталните услуги са друг важен приоритет“, каза още Божанов.

Той очерта и средносрочните и дългосрочни мерки, които ще бъдат приоритет на Министерството на електронното управление - премахване на 80% от административната тежест чрез отпадане на удостоверенията.

Според Божанов трудовата книжка също трябва да отпадне, но това няма да е чак толкова лесно.

„Надграждането на ключови регистри също ще бъде важно за нас. За да имаме електронно управление, всяка услуга трябва да се основава на национална база данни. Постоянно регистрите трябва да бъдат надграждани с постоянни удобства за гражданите и бизнеса. Имаме ангажимент да дигитализираме голяма част от държавните регистри. Смятаме да направим централизирана система, която да ги, да осигури възможност те да бъдат сигурни. Всеки един регистър трябва да има своето отражение и върху данните“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 44 Отговор
    С телефона може да се прави всичко.Гласуване,плащане, документи.

    Коментиран от #4, #34

  • 2 ХАХАХАХАХААХАХ

    39 10 Отговор
    Я, В ЛЯВО, БЕ, ДЕБИЛ!
  • 3 В Киреча

    56 13 Отговор
    Това с телефоните е тъпо! Никой не длъжен да ползва смартфон! Очаквам следвашито предложение "чип в главите" !? От "харвардската" соростия само ушни марки, нищо добро!

    Коментиран от #12

  • 4 Софиянеца

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А ти дори и отдзад да си го пъхнеш можеш на вибрация

    Коментиран от #11

  • 5 Божанке

    39 5 Отговор
    Хващай телефона, вкарай си го на едно удобно кафяво място и го пусни да ти сканира точката, ш$бан п€д€р@ст!
  • 6 жттр

    44 2 Отговор
    Стига сте се бъркали в телефоните на хората! Ще отпадне хартиената трудова книжка и едно хакване на системата- край с трудовия стаж на човека, върви доказвай, че нямаш/ имаш сестра.

    Коментиран от #8

  • 7 обаче

    34 2 Отговор
    Това е възможност, която не трябва да отхвърля пластиката лична карта. Последната трябва да е не изключваща се първа възможност за удостоверяване на самоличността. Не съм длъжен да нося телефони. Отделно при толкова много операционни системи и версии, ще бъдат ли изцяло обхванати? Батериите на телефоните се разреждат и остват бе захранване?
  • 8 Последния Софиянец

    3 12 Отговор

    До коментар #6 от "жттр":

    А като загубиш книжката?

    Коментиран от #18

  • 9 Сатана

    15 0 Отговор
    Хаха,Абе,Калино Божанов,иди на Запад и виж как стават тия работи.На тел.номер ти изпращат код за верификация на акаунта бе.При PayPal,при банковите разплащания и къде ли не. И най-важното е ,че не се таксуват плащанията по никакъв начин.
  • 10 Пази БОЖЕ

    24 1 Отговор
    Сляпо да прогледне!майка му на тоя сигурно е била телефониска с телефон на вибрации са го правили в обора.
  • 11 ПАСИВЕН ПУШАЧ🚬

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянеца":

    АМА ТРЯБВА ДА ГО СВЪРЖЕ СЪС ЗАРЯДНОТО ШОТО КАТО ПРОПАДНЕ В ЗОНАТА БЕЗ ПОКРИТИЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ГОВОРИ📴
  • 12 Пръц

    6 20 Отговор

    До коментар #3 от "В Киреча":

    Никой не те кара насила да ползваш тази услуга след като нямаш умен телефон.

    Коментиран от #14

  • 13 Селяк

    33 3 Отговор
    И какво правим като ти откраднат телефона?! Ами възрастните хора и онези които не могат да боравят със Смарт телефони и предпочитат старите модели?? Не сте го обмислили добре!
  • 14 В Киреча

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пръц":

    Така и за "ваксините" говорят, налЕ ??
  • 15 Мишки

    21 1 Отговор
    Ползвам нокия 3310. Мога ли да сложа личната карта там?
  • 16 Кой68

    7 1 Отговор
    Електронно гласуване.
    Да се гласува с карта/банкова/.
    Личната карта -с нея да гласуваш като в банкомат.
  • 17 Разбрахте ли

    16 2 Отговор
    Пак ще " кихате" за нови лични карти и да висите на опашки в МВР-то. Фирмите , които ги изготвят са милиционерски.

    Коментиран от #19, #21, #23

  • 18 жттр

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Досега хората все са си губели трудовите книжки и добре, че са имали електронни книжки, че иначе живи да ги оплачеш. Вместо да ни залъгват с детинщини, да намалят държавната администрация и да въвеждат електронно правителство.
  • 19 Vans

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Разбрахте ли":

    Винаги можеш да отидеш да си чакаш по гишетата

    Коментиран от #26

  • 20 Тия ще излязат

    15 0 Отговор
    тъпи коп....та.
  • 21 Пръц

    5 7 Отговор

    До коментар #17 от "Разбрахте ли":

    На неуките Българи трябва да се обясни какво значи електронно правителство първо.Давам пример за смяна на шофьорска книжка. Влизаш в сайта на КАТ и си регистрираш акаунт ,попълваш апликацията за подмяна на шофьорска книжка и плащаш някаква такса и новата книжка ти идва по ЕКОНТ до седмица.Така е на Запад

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 жттр

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Разбрахте ли":

    Ти да не мислиш, че ел. трудова книжка и електронната лична карта ще са безплатни?! Кой знае какви платени условия ще има... Лична карта се издава на няколко години веднъж, при възрастните е безсрочна.
  • 24 един от стадото

    14 1 Отговор
    Понамирисва ми на оня филм с Киану Рийс , дето му истриха личността , и той после трябваше да докаже че няма сестра . ТИ ДА ВИДИШ.....
  • 25 ха ха

    9 0 Отговор
    добро като оправдание за постоянното слухтене на телефона , а да питам министъра за новите автомобилни стикери , и какво снима камерата ? стикера или пътуващите , защото случайно е така разположен че да снима ;случайно; всички вътре , защото ако не беше ;случайно; щеше да е незаконно
  • 26 Сатана

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "Vans":

    Гишетата отпадат и нямаш достъп до жив човек.Целият този ненужен обслужващ персонал се уволнява или пренасочва .Няма корупция.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Aaa

    12 2 Отговор
    Личните карти трябва да бъдат с чип“, допълни министърът. Ами ако загубиш пластиката или телефона? Чип в мозъка е по-модерно.
  • 29 Ааа за еконтчето ли ставало дума? 😁

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пръц":

    За приятелчетата на Кирето... Мхм, хич няма далавера, мдааа!
  • 30 Ицо

    7 0 Отговор
    Новата лична карта ще върви в комплект с чип и смартфон

    Коментиран от #32

  • 31 tate

    10 0 Отговор
    НЕЕЕЕЕЕЕЕ отива на бой работата ! НЕОЛИБЕРАЛИЗМА НАПАДА ДАЙТЕ ОТПОР БЪЛГАРИ
  • 32 чичо

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ицо":

    До сега само ни снимаха за лични карти и книжки , от сега направо сигурно и чип ще ни инплантират. Слава богу, че преди месец си ги подмених и двете и даже младата ,засукана дама зад гишето ,ми каза ,че тая ми лична карта ще е безсрочна вече от тук нататък ,което ми прозвуча -като ...последна (тъжно малко) и се зачуди , защо ,като съм си подменял СУМПС съм се подложил на толкова процедури за медицинското освидетелстване за професионалните категории ,които ги имам от години и защо не съм се откажел от тях ,като ме пита : "Ама Вие от сега нататък смятате на камиони ли да се качвате ?"(аз съм само на 64 -още дори не и пенсионер) ...аз я гледам ,суча мустак и какво да и отговоря ... Викам и що да не се кача бе Уважаема - стига да е млада и да не я боли глава ...то с днешните съвременни камиони ,къде ...къде е по-лесно от колкото от ония от мое време...пък ,както е тръгнало и до 70 ще се наложе да бачкаме .
  • 33 бай Иван

    9 0 Отговор
    Така значи,баба Пена от Куртово конаре требе да си купи джиесем за да замести личната и карта който джиесем струва две,три пенции.
  • 34 варненец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ...даже и с любимият ти Кирчо да си лафиш ...:)))
  • 35 Грульо

    5 0 Отговор
    И спира тока и изчезваш от архивите - ни личност, ни магазини, ни пари, ни нищо. И тва без да слагаме в сметката, че някой администратор или хакер може да те занули по всеки параграф, и после въри доказвай кой си и какво имаш.
  • 36 Николай

    2 0 Отговор
    Всичко е заради ID2020.org , както и ковид сертификата и сега личните карти в телефоните , после цифровите пари и накрая patent060606. ЧИСТИТО на балъците
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Крали Марко

    1 0 Отговор
    Ужасяващо е! Ама е истина!Дали те разбира овченаселението? Тея с тампоните (слушалки) в ушите, парцали на устите и кухи глави в телефоните забити плащащи "гордо" на безчовечни каси ! ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове