Last news in Fakti

17 Декември, 2021 10:12 2 476 48

Проф. Даниел Вълчев: Смяната на главния прокурор не е реформа

  • даниел вълчев-
  • иван гешев-
  • главен прокурор

Разграждането на модела "Борисов" ще е трудно, но по-важно е с какво ще бъде заменен

Проф. Даниел Вълчев: Смяната на главния прокурор не е реформа - 1
Снимка: БГНЕС

"И днес голямото объркване продължава. Аз съвсем не съм сигурен, че Народното събрание с решение би могло да въведе такъв мораториум, по простата причина, че правомощията на КЕВР идват от закон. Така че, ако те искаха да направят такова нещо, трябваше да ограничат техните правомощия със закон, а не с решение. Да не говорим, че те измениха днес едно решение, което изобщо не беше влязло в сила, тъй като не беше обнародвано. Така че от формална гледна точка проблемът продължава".

С този коментар проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ, бивш министър на образованието, започна анализа си пред БНР на актуалната политическа обстановка в страната.

По думите му не налагането на мораториум на цените на тока, парното и водата е пътят, по който да бъдат подкрепени българските граждани:

"По-скоро трябваше да стане обратното. Цените да останат свободни, а хората да бъдат подкрепени със средства от бюджета. В момента една система, която уж щеше да е на пазарен принцип, ние я върнахме обратно в един коловоз. Последиците от това аз дори не мога да си ги представя".

В предаването "Нещо повече" проф. Вълчев коментира, че разграждането на модела "Борисов" ще е трудно, но по-важно е каква е идеята с какво той да бъде заменен.

"Въпросът с КПКОНПИ е сложен. Във времето тя получи много правомощия и тя стана един много сериозен орган. Сега идеята каква е - едната възможност е въобще да се откажем от гражданската конфискация, втората - комисията да се раздели на две, но това нищо не променя, освен че ще можем да сменим председателя и членовете ѝ. Като се раздели на две и останат същите правомощия - -какво точно правим? Може би да прекратим делата на няколко човека. Това не е реформа. ... Нека да видим какъв ще е законопроектът, но това е сериозен въпрос", обясни той във връзка с обсъжданата идея на управляващите за реформа на КПКОНПИ.

"Смяната на главния прокурор не е реформа. Реформа е, ако видим какви са правомощията въобще на прокуратурата, в частност на главния прокурор, относно мерките за неотклонение, относно фигурата на ОПГ и т.н. Т.е. да се види в цялост наказателният процес и Законът за съдебната власт. Идеята, че като ще сменим Иван с Драган - това е реформа, според мен не е правилна. ... Големият въпрос въобще не е кой ще разследва главния прокурор. Въпросът е по-скоро да се намери точното място на прокуратурата в рамките на наказателния процес, а на главния прокурор - в общия баланс на властите в една държава. Ако се направи нормална реформа, нас дори няма да ни интересува кой е главният прокурор. Това е истинската реформа. А не да снабдиш едно лице с несъразмерна власт и след това да видиш как при случай да можеш да го отстраниш. Това също е важно, но по-важно е другото," коментира проф. Даниел Вълчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    45 10 Отговор
    За да има мир, Гешев във Сибир!

    Коментиран от #27

  • 2 ТАКА Е

    33 5 Отговор
    но нов бардак със стари херовимчета не се праи! Ти това не го ли знаеш?
  • 3 Прав си

    22 22 Отговор
    Не е реформа ама искат да го сменят за да сложат някой послушко на негово място за да не гони олигарсите
  • 4 Делю Хайдутин

    43 9 Отговор
    Герджика е прибрал всички гербави калинки в СУ.Да обират стотинките на децата ни.Гнусно!
  • 5 Притча

    35 4 Отговор
    Вълчев, и при най-добрите закони щом изпълняващите ги нямат капацитета, желанието и най-вече ИНТЕРЕСА да ги спазват проблемът не е в законите, а в личностите!
  • 6 Не те слушам

    28 6 Отговор
    Доказано кръдеж и лъжеш
  • 7 Pilot

    33 6 Отговор
    Този крадец ходи много често до Ница и се пита с какви ли парички си е купил там имотче и дали това не е причината да застава зад каскета ! Реформата трябва да започне точно от каскета, защото той спира делата за големите измами на мафията и след него нагоре по веригата съдий, прокурори и депутати …. !!!
  • 8 пешо

    14 10 Отговор
    но докато се направи реформа в прокуратурата не може един сериен убиец да я ръководи
  • 9 Нашият

    12 13 Отговор
    Аааа Вълчо ти недей. Като сложим нашия на негово място, стой че гледай не е ли реформа.
  • 10 Честно чудя се

    24 4 Отговор
    Как може крадци на милярди да са проф .и преподават в Университети?Може би вербуват млади кадри друго не мога да си обесня
  • 11 Тошо

    25 9 Отговор
    Герберастки лизач !
  • 12 Хи их хи

    27 10 Отговор
    "Смяната на главния прокурор не е реформа" Не е реформа ама е за предпочитане!
  • 13 Жалка работа

    24 7 Отговор
    Вълчев, Вълчев, излагаш се яко! Не те ли е срам от студентите и голяма част от колегите си да защитаваш един толкова компрометиран човек, като Гешев, който е толкова далеч от качествата и авторитета, които трябва да има един главен прокурор!
  • 14 Тръмб

    19 5 Отговор
    Всички п о д л о г и на ДпС на барикадата, да защитават пешев, всс и останалата НАПЪЛНО корумпирана сган.
  • 15 нищо

    22 5 Отговор
    И тебе те видяхме колко пари струваш .
  • 16 ДжойнМиИнДед

    21 8 Отговор
    Този Даниел е възрастен криминоген. Много е откраднал в началото на "прехода".
    Заедно с А. Герджиков и Б.Велчев трябва да бъдат изринати.
    Да не тровят климата със антибългарската си същност.
    Да не преподават на студенти.

    Коментиран от #19, #32

  • 17 праим се на луд

    12 5 Отговор
    То рИформине се праат от ората бе Въчев , какви реформи от Каскета ? Следователно е път към реформи .
  • 18 мнение

    21 2 Отговор
    Не Народно Събрание,а Народен Съд трябва за тези дето ни докараха до тук.Имаме си централи,произвеждаме си евтин ток,а някой го продал в чужбина.За българите пък някой друг купил скъп ток пак от чужбина.Аз не искам атомни централи в България щом ще купувам скъп ток от Европа.Тези наредините около ,,баницата ,,да си постоят АЕЦ в чужбина и да си ходят от тук.Стига толкова-поиграха си..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 висшист от 1982ра

    14 9 Отговор
    Тоя ,като какъв дава мнение ?Че и министър на Образованието е бил,остави ,ами и "професор"...Ами на Гешев му липсва нужния образователен ценз и ниво на компетентност бе мушмул неизбръснат.А и има с кого да бъде сменен сред армията от десетки хиляди юристи ,днес у нас . А, най-добре ще бъде ,ако си внесем един от С.Корея или Китай !
  • 21 ТаУмВзе

    13 6 Отговор
    Право е съществото, има много като него и каскета за Белене при мутрата и шиши!
  • 22 5577

    12 16 Отговор
    Браво професоре. надявам се поне студентите да те чуват, че като дойде време да практикуват да има разумни решения на проблемите. Днешните мутренски времена нямат алтернатива. Само сега ни захапаха мутрите от другата кръчма, дето са по злобни, изгладняли и въобще нямат намерение да построят нещо. Една година всичко се открадна..Започна да се говори за резерви които са на привършване. И Европа не иска въобще дани види. Дори и снимка нямаме от официална среща.
  • 23 ооох

    20 8 Отговор
    Професоре стой си на дирника и не коментирай неща които не разбираш. Между пазарна и спекулативна икономика има голяма разлика. Ама ти беше министър на детските учителки, позволено е да дрънкаш.
  • 24 Даниел Вълчев Отивай стани заместник

    12 5 Отговор
    На Гешев освободисе едно место подлого!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Новата министъра безочливо същество,

    12 9 Отговор
    Той с букет като човек, тя да го маха в ИНТЕРЕС на бойкикев, не на гражданите

    Коментиран от #30, #34

  • 27 Мир за кого

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За червената олигархия, аааа, нееее
  • 28 Тодор Живков

    15 0 Отговор
    Е ми как ще може да въведе мораториум, нали вие продадохте енергийните дружества за без пари и те трябва да правят печалби. Енергетиката трябва да е държавна за винаги. Щом държавата я е построила държавата да я ползва и не е задължително винаги да е на печалба, макар че и в държавни ръце винаги е била на плюс
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 емигрант

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "Новата министъра безочливо същество,":

    Той с букет като МАЗНИК, тъпако !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кумчо Вълчо

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "ДжойнМиИнДед":

    Бе близък до ген. Гоцев, Кюлев, международната ортодоксална банка и др. типове на "прехода". Съветник на ген. Семерджиев, после при Луджев, после при Беров, после при Ценко Барев, после при обединението около "царя" и дружбашите на бай Милан през 1997г., после при "царя", след това при тройните, после при Кунева-Пръмова.Едни и същи хора ни дават акъл и ни поучават, няма ли други в тази нещастна държава?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 тьотка Надежда

    6 4 Отговор

    До коментар #26 от "Новата министъра безочливо същество,":

    Новата министърка е слаба като квалификация, говори с наизустени фрази, някой и ги е писал. Няма речник, няма правен език, няма правна култура, нищо няма. Но иначе е нахална и се бута като провинциалистка.Нещо от сорта на Цачева и Ахладовица, даже по-зле от ония герберасти.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 емигрант

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "тьотка Надежда":

    Голям селяндур си ! Акоюзнаеш какво означава тази дума ?
  • 37 Павел пенев

    5 2 Отговор
    Това ли е мнението на Декана на плагиатския факултет? А защо не назначи Гешев за елитен преподавател, който е мразен от цяла България. Студентите може да го харесат.
  • 38 Адвокат

    5 0 Отговор
    Е тая калинка защо не направи реформа тогава? Ясно е, че сега го е страх новите, като сложат техен човек ще започне да гони всички герберасти но не е ясно дали пе гони със същатото желание хората на новия! Да, прав е, че трябва реформа и те можеха да я направят но не я направиха, защото така им отърваше! Крадоха, като за последно под зоркия поглед на Гешев, който ги пазеше! Нека първо сменим Гешев и веднага след това - реформа!

    Коментиран от #42

  • 39 Серсемов

    4 2 Отговор
    А, бе, няма ли други хора- професори, еуксперти, интелектуалци, в тая държава, ами едни и същи се пъчат от екрана? Преди беше онова пиянде Божо Димитров, сега останаха дежурните- Д. Вълчев, Ат. Семов, Пантев...Те дават акъл, те дават гласа на обществото, а всъщност дотегнаха на всички с тяхното самохвалство и нахалство.Това са псевдоинтелектуалци, напористи, бутат се, гледат да заемат служби, цицат държавата, паразитират върху облагите...Край нямат.
  • 40 Честит имен ден!

    4 0 Отговор
    Какво е "Нормално" в България и света днес? Ако искаш подпомагане на гражданите направи надлежен списък. Много е важно да се знае "името на човека". За решението на НС и законодателството си прав. Законите обаче отново се творят "за човека" .В НС всички го знаят и това е "Нормално".
  • 41 Алоууууу,Седянката....

    2 0 Отговор
    Скрий са,вааааа!
  • 42 Ами щото

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Адвокат":

    Специално Тоа разтуряше даскалски седянки!!!
  • 43 За протокола

    4 1 Отговор
    Навремето задкулисието и управляващите си приемаха законите в тяхна полза. Да, обаче се появи ГЕРБ и започна да използва всичко това в своя полза (с техните камъни по техните глави) и настана вой. Сега паважните и задкулисните се опитват да измъкнат нещата от ръцете на ГЕРБ, но без да правят кой знае какви промени, за да могат да си ползват това, което толкова години са градили. Те нямат интерес от истински реформи и никога няма да тръгнат да правят такива. Всичко е козметика за замазване очите на Европа и хората.

    Коментиран от #45

  • 44 Едуард Петров-Едо

    2 3 Отговор
    Съгласен съм с Даниел Вълчев! Той достатъчно добре се аргументира! Несъмнено, Народните Представители трябва да се съобразят с доводите му! Лошите закони, които тровят живота ни, трябва да се изправят в спешен порядък!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Едуард Петров-Едо

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Едуард Петров-Едо":

    Хитро измислени басни следват и ШАЙКАДЖИИТЕ на Борисов и другите шайки! Те бродят ПО ФОРУМИТЕ като ЗЛИ ДУХОВЕ, изпълзяли от Преизподнята И РАЗНАСЯТ СВОЯТА НЕПОНОСИМА духовна ВОНЯ ДЕ КЪДЕ СВАРЯТ! ,,Но знаем, че и сам сатана се преправя на Светъл ангел, тъй че не е голямо нещо, че и неговите слуги се преправят на Служители на Правдата! Но тяхната Сетнина ще бъде според делата им!"
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 На този много му личи..

    0 0 Отговор
    И знае ,че Влезе ли Иванчо.... В затвора.. . Ще има много Марийки с него ....за това приказва за реформи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове