4 Януари, 2022 21:38 1 973 22

Омбудсманът поиска от НОИ да информира служебно за новите пенсии

  • диана ковачева-
  • пенсии-
  • нои

Общественият защитник предупреждава също, че не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително и тези с влошено здравословно състояние, да бъдат поставяни в условия, в които да застрашат още повече здравето си

Омбудсманът поиска от НОИ да информира служебно за новите пенсии - 1

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на НОИ Ивайло Иванов, в която настоява пенсионерите да получат служебно разпорежданията, в които са посочени преизчислените им пенсии, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

"Все повече граждани се обръщат с въпроси относно възможността да получат своевременно информация за новия размер на пенсиите им, след тяхното преизчисляване от 25 декември 2021 г. Те изразяват притеснение от невъзможността да получат своевременно информация и при несъгласие или съмнение за допусната грешка, да могат да обжалват административния акт, с който се извършва това преизчисление. Притеснението е породено и от практиката на Националния осигурителен институт (НОИ) да не изпращат разпорежданията, с които служебно се преизчисляват пенсиите на техните адресати, като тези разпореждания могат да бъдат предоставяни само след изричното им поискване", пише Диана Ковачева.

Предвид решението на законодателя за служебно преизчисляване на размера на всички пенсии от 25 декември 2021 г., тя смята, че трябва да се разгледа възможността разпорежданията, с които ще бъде удостоверен новият размер на пенсиите, да бъдат изпратени по съответния законов ред на всички пенсионери. Още повече, че самите разпореждания, освен с уведомителен характер, са и годни за обжалване административни актове.

Общественият защитник предупреждава също, че не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително и тези с влошено здравословно състояние, да бъдат поставяни в условия, в които да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, особено в момент на увеличаващите се случаи на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, за да подадат своите искания за получаване на разпорежданията, с които е преизчислена пенсията им.

"В тази връзка, с цел предотвратяване струпването на множество хора пред офисите на НОИ, а и за намаляване на административната тежест за гражданите, препоръчвам да бъде обмислена възможност за служебно изпращане на изготвените от длъжностните лица на НОИ разпореждания на всички пенсионери", пише още омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милф

    10 2 Отговор
    Мислех че има още снимки

    Коментиран от #8

  • 2 Удавници

    13 9 Отговор
    Като я объркат сега и с пенсиите, както я объркаха с тъпата ваксинация и на БСП ще им трябва шнорхел за да минат 4% на следващите избори, останалите и без това са еднодневки.
  • 3 без пенсия

    7 11 Отговор
    Тая кокона освен да дойде вятър да ми прави ...за друго не става ,освен да лапа яка заплата ,както и сите преди нея ....

    Коментиран от #10

  • 4 Дедо Пенс

    14 9 Отговор
    Киро Канадчето ни излъга! Вън !!!

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Еразъм

    11 5 Отговор
    Еми, права е! Хем разумно, хем човечно. Май случихме на омбудсман.
  • 6 Баба Пенса

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Пенс":

    Ти си си излъган по рождение! Вътре!!!
  • 7 АААААааа

    2 8 Отговор
    А говорим за електронно правителство електронно връчване И.Т.Н. А тя е още в дигиталният свят. Влизаш в сайта и виждаш ЕЛЕМЕНТАРНО!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 разлика

    12 0 Отговор
    В Германия пенсионерите получават оведомителни писма от Пенсионната институция - Дойче рентенферзихерунг. Работещите получават писма за запаметените в системата пенсионни вноски, разясниния за бъдещото пенсиониране и възможностите за плащане на стаж, след като навършат 50 години и всичко безплатно разясняване на хартиен носител У нас ако искаш писмен отговор за това се ПЛАЩААААА⚠️⚠️⚠️

    Коментиран от #12, #19

  • 10 Това е синекурна

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "без пенсия":

    Длъжност, за заслуги към управляващите !
  • 11 Цената

    11 0 Отговор
    Проблема е,че при пенсии отпуснати преди 10 г. са ощитени поне с 10-15 лв и вземат по малко от колкото с добавката 120 лв.Това на Гьоков няма ли кой да му го каже,за да не говори,че никой пенсионер няма да вземе по малко от колкото е вземал...до сега...

    Коментиран от #14

  • 12 ЕВРО НЮЗ

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "разлика":

    Почина мой близък преди години и неможах да се върна за погребението.. Когато си дойдох след време отивам на гробището в администрацията, казвам името и кога е починал, като моля да ми кажат в кой парцел е.... Та да отворят една тетрадка ми казаха че трябва да платя 10 лева. Не са били проблем парите, но точно на гробищата не съм очаквал такъв рекет.

    Коментиран от #13

  • 13 ААА НЕ СИ РАЗБРАЛ..

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЕВРО НЮЗ":

    ...ТОВА Е ЦЕНАТА НА SMS СПРАВКА СЪС СВ.ПЕТЪР😇
  • 14 Посетител

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Цената":

    Значи, те говорят, но някои не ги слушат! А именно, че ако след преизчисляване се окаже, че новата сума е по-малка от преди получаваната, то ще се запази по-високата, по-изгодната за пенсионера и няма да се допусне да се намали ничия пенсия!

    Коментиран от #15

  • 15 Посетител

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Посетител":

    ПП: А за 120-те лева забрави! Ще се дават по 60 лв до края на юни. А и тези пари не са част от пенсиите на хората! Не ги смесвай!
  • 16 Ушанков

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Пенс":

    иди при другаря си путин да живееш, дава огромни пенсии !!
  • 17 Пенсионер

    8 2 Отговор
    Като намалиха добавката на 60 лева,реално ще получавам с 30 лева по малко от предходната година. Разбирам,че добавката не влиза в размера на пенсията но пак ни измамиха.Крайния резултат е -ПО ВИСОКИ ЦЕНИ ,ПО МАЛКА ПЕНСИЯ.
  • 18 Иван

    1 1 Отговор
    Няма как да стане при сменена адресна регистрация,ще трябва да се ходи в НОИ.
  • 19 Не емигрант

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "разлика":

    На други места и банките всеки месец изпращат извлечение на хартиен носител, за това как се движат парите на всеки клиент... У нас - само ако отидеш лично и поискаш такова. Хартията им е скъпа...

    Коментиран от #22

  • 20 пенсионер

    3 0 Отговор
    СПРАВЕДЛИВИ ПЕНСИИ ЗА КАТЕГОРИЙНИТЕ РАБОТНИЦИ !!!
  • 21 гнус

    1 0 Отговор
    Хората трябваше да бъдат информирани. Не при поискване или нещо друго, а да бъдат категорично уведомени по надлежния ред, за да бъдат избегнати всякакви слухове, спекулации и пр.. Сега е такава бъркотия, че няма накъде.
  • 22 фгтр

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не емигрант":

    Направи си онлайн регистрация към банката и по всяко време на денонощието можеш да си проверяваш движенията по сметката. Безплатно е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове