Last news in Fakti

6 Януари, 2022 12:50 7 774 23

Витанов: Който си позволи компромис със Северна Македония изчезва от политическата сцена

  • петър витанов-
  • северна македония

Според социалиста отстъпление от българска страна ще бъде наказано от избирателите

Витанов: Който си позволи компромис със Северна Македония изчезва от политическата сцена - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

„Всяка една политическа партия, която направи отстъпление по темата със Северна Македония, ще понесе тежки щети. Едва ли някой ще си позволи да направи компромис с тази кауза, защото това ще означава – политическа смърт“. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в предаването „Темите“ по ТВ Европа.

Петър Витанов коментира статуса в социалните мрежи на лидера на ИТН Слави Трифонов за условията, при които България трябва да пусне РСМ до преговори с ЕС, който предизвика сериозни дискусии в социалните мрежи.

„В контекста на амплоато на Слави Трифонов на шоумен реших, че това е новогодишна шега, защото България има позиция, приета с решение на Народното събрание, която е подкрепена от всички партии. Нещо повече, имаме широк обществен консенсус по темата и подобни фриволни изказвания могат да донесат щета на коалицията, но съм сигурен, че няма да доведат до промяна в позицията на България“, коментира Витанов. „Видяхме, с какво недоволство и с каква негативна конотация се посрещна този пост от българското общество. Защото няма как да бъде продадено националното ни достойнство за туристически визи“, добави социалистът.

Петър Витанов отчете, че отношенията между България и Република Северна Македония са влошени сериозно поради ред причини. Но според него българската страна няма право на отстъпление, защото не става въпрос за незачитане на суверенитета на съседите ни, а за спазване на подписания с България договор.

„Лесно е, когато имаш национален консенсус, да защитаваш позицията си. Не считам, че България ще се подаде на натиска, въпреки някои непремерени изказвания, които може да отдадем и на липсата на политически опит“, добави Петър Витанов по повод коментарите, че новото правителство може да направи сериозни компромиси под силен външно-политически натиск.

„Факт е, че от 2017-та година до днес България не постигна напредък в подобряване на отношенията. Скопие и София нямат жп-връзка, нямат високоскоростен път. Не успяхме да убедим и нашите западни партньори, че имаме системно неспазване на договора за добросъседство от страна на Северна Македония. Затова и се сблъскваме с непознаване на политическата ситуация в региона“, каза още Витанов.

Според социалиста отстъпление от българска страна ще бъде наказано от избирателите.

„Ако има отстъпление от позицията ни, най-малкият проблем ще е дали ще има разногласие в коалицията. Тези партии, които допуснат отстъпление по темата със Северна Македония, ще понесат много сериозна политическа щета. Това ще бъде свързано с рязък спад на обществено доверие“, каза още евродепутатът и цитира данни, според които 95% от българите са обединени около идеята, че Скопие трябва да спазва договора си със София, за да получи „зелена светлина“ за ЕС.

„Който си позволи компромис със Северна Македония, ще изчезне от политическата сцена. Не мисля, че има партия, която може да си позволи подобно нещо“, прогнозира Витанов.

Петър Витанов коментира и цените на тока, които удариха българските потребители и бизнес.

„Поскъпването на тока е общоевропейски проблем, но в България се усеща особено болезнено, защото сме най-бедната страна в Съюза. И ако в Дания хората не усещат особено драматично поскъпване с 15-20 евро, то у нас това повишение означава още по-голяма мизерия за много хора“, каза Витанов и добави, че според европейските статистики близо 40% от българите са енергийно бедни.

Тази криза показа, че Европа не е енергийно независима. Но Старият континент може да постигне по-голям суверенитет със серия от стратегически решения – развитие на атомна енергетика, на възобновяемите енергийни източници, енергийна ефективност в индустрията и при битовите потребители.

България е силно заинтересована да развива атомна енергетика. В момента Франция, която е ротационен председател на ЕС, планира мащабна програма за построяване на нови ядрени мощности.

„Важно е атомната енергетика да стане устойчива, така че да могат да бъдат заделяни европейски средства за изграждане на централи. Това ще даде и сигурност на частния сектор, на банките, да кредитират атомната енергетика, да отпускат средства на подобен тип инвестиции. Вижда се, че тези базови мощности са изключително необходими“, каза още Витанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шам фъстък

    16 6 Отговор
    Ти Суафчо Босоногов Дънков,не го отчитай,той едно си знае,едно си бае. Сигурно иска да ходи в Америка вече,затова сее измишльотини.
  • 2 Ти гледай какво мислят отвъд океана

    5 24 Отговор
    хахмериканците, че те са новия голям брат и който не мисли като тях съвсем със сигурност ще изхвърчи от политиката и то вероятно завинаги!
  • 3 Педофски

    8 28 Отговор
    Честита Новата 2022г. на вси северомакедонци по света, даже и в Бугариа!

    Коментиран от #7, #8, #12, #16

  • 4 Сандо

    25 5 Отговор
    Кой е на сцената не е важно,важно е кой е режисьора!А мен лично повече ме тревожи дали България ще остане не на политическата сцена,а на географската карта.
  • 5 Огнян

    37 0 Отговор
    Малко наказание е това. България е къде по-важна от процентчетата на някакви партии.
    Да не пипат националния интерес, защото не само ще си загубят процентите, ами ще бъдат запомнени от идните поколения все едно са предали Левски на бесилото.

    Коментиран от #20

  • 6 Крум лабави

    26 5 Отговор
    Македония е една фиксация на РБългария!
    Винаги ме е очудвало, защо не ревем за Беломорието, чиято загуба е салеч по- съществена, а не спираме да се тръшкаме за Македонските чукари, че и кръв проливаме не един и два пъти! Но като това ни е останало....

    Коментиран от #10

  • 7 Да видиш друже

    37 2 Отговор

    До коментар #3 от "Педофски":

    Никой не се интересува от вас(5коментара) никоя телевизия не ви отделя повече от 2 минути (можеш да засечеш) а вие имате 3 телевизии дето 24 часа да ни плюят! Защото сте крадци на историята ни и на гръцката! Изгонихме македонците за да ви освободим земя да живеете, смесихме се с вас за да станете от славяни българи, 3катастрофи преживяхме заради вс за да сте с нас, цял живот ни учиха да ви обичаме, а вие цял живот учихте да ни мразите и че сме татари! Повече може да сме кумани отколкото татари! Лека ви нова година, дай боже да се отдели Албания от вас и да влезе в Европа! Амин!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Изключително

    16 6 Отговор
    нагли са комундетата. Точно те, чийто идол, Гошко Тарабата, предаде Македония на сърбите, сега дават акъл?! Безсрамници, но не и безсребърници!
  • 10 Прав си, Круме

    30 2 Отговор

    До коментар #6 от "Крум лабави":

    Проблемът е в краденето на историята, общо казано. Наливаната в главите им омраза към нас също е проблем. Като територия не си заслужава даси мръднем пръста даже...
  • 11 Калбо

    26 2 Отговор
    Нека почакат още 20 и 30 години като гърците ги накараха да им дойде акъла и тогава нека дойдат да говоря писна ми от тези македонци
  • 12 Ей, муле/катър

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "Педофски":

    българо-сръбски, учи албански, защото скоро ще ви стане единствен!
  • 13 XAAXAAAXA

    27 1 Отговор
    А някой може ли да обясни как става така че от толкова много светила в политиката и дипломацията в тая страна точно пък Слави се изтъпани пред всички и на цял свят обяви какво представяте ли си мислел той!???? ТОЙ???? Гъдуларчето!?
  • 14 Анди

    27 0 Отговор
    Колко си прав, Витанов!! Дай Боже всички партии и подпартии да се вслушат в теб!!!
  • 15 Болярин

    15 5 Отговор
    Г-н Витанов, за съжаление, има такива политически еничари, като канадското недоразумение, готово да продаде българският народ, срещу потупване по рамото от чужди лидери - ОТВРАТ !!!

    Коментиран от #23

  • 16 Пак съм аз

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Педофски":

    Честита да им е Новата 2022 година на северномакедонцете, през която отново ... само ще сънуват "зелен сфетофар" за преговори с ЕС ! Ще мечтаят ТИЯ катъри под българския "червен светофар", докато не изпълнят точка по точица договора с България !!!
  • 17 абв

    12 1 Отговор
    Само така никакво отстъпление
  • 18 Жоро

    12 1 Отговор
    Македонеца още като се роди ,има чувството че целият свят му е задължен.Погледнал луната македонеца и казъл: земьо македонска как ке те делиме.Тия ако им подадеш ръка ще ти отхапят рамото,доколкото си спомням навремето им подарихме танкове.
  • 19 Миро

    11 2 Отговор
    Твърдо НЕ за РСМ и завеждане на дела в международните съдилища и на база документи да се види кой крив ,кой прав след като не можем сами да се разберем
  • 20 Абе,

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Огнян":

    Измислен патриоте!Ти дали въобще си наясно,какъв точно е националният приоритет на България?!България има интерес Македония да влезе в ЕС,а не да остане под Руско и Сръбско влияние и чрез това да се дестабилизират Балканите!България има интерес да не дразни македонците в собствената си територия,защото,колкото и да не ви се ще ,тук има и такива.Същото се отнася и за турците в страната ни.Трябва да определим общите интереси на всички в България,за да имаме бъдеще!И ако продължите да се правите на големи "патриоти"и баш мъжкари,утре не история и нац.интерес,а от самата България нищо няма да остане!А,кой има интерес от това?!Русия,Турция и почти всички на Балканите!Не си създавайте врагове!Печелете приятели!
  • 21 Кой си ти ПЕТЪР ВИТАНОВ!! ДА НЕ СТЕ

    2 1 Отговор
    Братя с Психара Витанов!! Този, който Опсихясва хората вече 2год??
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 е па

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Болярин":

    Канадското недоразумение е с мак корени и с мак сантименти, небългарско образование и изповядващо либерални ценности. На него не му пука, че ще го запомним като Гошо пияндето, стига му, че ще изпълни "мисията" ;)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове