Last news in Fakti

10 Януари, 2022 11:15 2 653 66

Околийски: Пандемията ще свърши до края на 2022 г., но не и в България

  • доц. михаил околийски-
  • пандемия-
  • край-
  • заразени-
  • ваксини

Той допълни, че ако човек е ваксиниран, вероятността да се зарази с „Омикрон“ е по-малка, но дори и това да стане – заболяването протича много по-леко

Околийски: Пандемията ще свърши до края на 2022 г., но не и в България - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

„Пандемията може да свърши до края на 2022 г., но само в страните, които успешно се борят с вируса. За България тази прогноза не е валидна“, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, в „Тази сутрин“ по бТВ.

„Данните, че „Омикрон“ е по-лек са твърде оптимистични. Към този момент видното е, че вирусът много бързо намира неваксинираните хора, което важи също за страни като Германия, Испания и Великобритания, които имат покритие над 80% с ваксини“, каза Околийски.

По думите му фактът, че се заразяват толкова много хора за толкова кратко време сериозно ще натовари здравните системи и ще доведе до повече хора с по-сериозни усложнения.

Той допълни, че ако човек е ваксиниран, вероятността да се зарази с „Омикрон“ е по-малка, но дори и това да стане – заболяването протича много по-леко.

Околийски предупреди за опасност за появата на нови видове мутации в страни като България и Румъния, където ваксинационното покритие е ниско.

Анкетно проучване на СЗО и МЗ показва, че едва 12% от българите са истински антиваксъри. По-висок е процентът на хората, които са скептици и имат страхове и нужда от адекватна информация – 50%.

„Хората имат нужда някой да говори с тях по емпатичен и топъл начин, трябва да има диалог“, каза Околийски.

На въпрос дали има риск от появата на флурона и у нас, Околийски коментира, че има. „Сезонният грип, въпреки че е слабо изразен, също е наличен. Двойната комбинация от коронавирус и сезонен грип е още по-смъртоносна и това е тревожно. В годините преди коронавируса губехме около 2000 души на година заради сезонния грип, въпреки наличието на ваксини и на национална програма, която ги финансира“, каза Околийски.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    113 9 Отговор
    Пандемиятя свърша когато народа се вдигне и се изчегъртат фашистите.. тя като цяло е свършила, но нали трябва пари да се усвояват, пари да се генерират да се трови народа...

    АЙДЕ ПЪК ДА ВИДИМ ДАЛИ НЯМА ДА СВЪРШИ ПО РАНО... кой ще вдигне пръв ръце фашистите или народа...
  • 2 Пич

    98 6 Отговор
    Въх...не думай... Значи , като се набодеме , тогава ще свърши ! А относно Омикрон , той протича леко и без вашите отрови !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сила

    79 5 Отговор
    не може да свърши нещо което не е съществувало....фантастика
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ваксиниран3002

    70 1 Отговор
    Всички учени по света казват, че настинката омакарон не се влияе от ваксите и че основно ваксани са по болниците, тоя по умен от тях. Няма никакво значение дали си боднат или не, даже с боц риска е по голям.
  • 7 Стойко

    13 48 Отговор
    НЕВЕРОЯТНО , НО ФАКТ : Костадин Тодоров Костадинов днес е подал жалба в съда за това че са разкрили личните му данни и здравен статус , както неговия , така и на останалите депутати от Възраждане! Жалбата е срещу БТВ които са ги направили достояние на обществото. Значи Костадинов с тази жалба не желае населението да е информирано че имат зелени сертификати и са ваксинирани. Трябвало е да бъде обществена тайна затова е подал жалбата! Според него всички трябвало да са с впечатление че са против ваксините и сертификатите след като популистки организират протести срещу тях!? А те и ваксинирани и със сертификати. Повечето депутати от партията твърдят че са се ваксинирали заради близките си. И както каза депутата и орг.секретар на Възраждане Дренчев на Цънцарова " Съжалявам няма да се повтори", Цънцарова "За кое съжалявате , че сте лъгали хората ли", Дренчев "Не,че съм се ваксинирал"

    Коментиран от #13

  • 8 ΣΣΣΣ

    59 2 Отговор
    А пък шефа на Пфайзер казва, че коронавируса щял да продължи десетилетия, затова се налага четвърта доза преди годишната ваксинация. Всяка година трябвало да се боцкаме, но преди това Четири дози:)
  • 9 Лост

    34 2 Отговор
    Сега пък и Мераклийски се изказал.
  • 10 grnbtnb

    39 3 Отговор
    След като ваксините не пазят от заразяване поради коя причина ще свърши пандемията при ваксинираните ? Ако нямаше ваксини и локдауни и маски пандемията щеше да е свършила навсякъде , но с много повече умрели. Когато говорите като учени се дръжте по-адекватно.
  • 11 Последния Софиянец

    40 3 Отговор
    Четири години лъжи.Стига вече!
  • 12 Няма да свърши...

    35 2 Отговор
    ....защото НЕ е започвала , мисирко !
    А при другите ще свърши защото и без повече пропаганда ще са вече зависими и доброволно ще се редят за поредната доза !
  • 13 Не е така

    72 5 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

    Костадинов не е против ваксините. А против сертификатите и задължителното ваксиниране. Казва така:който иска да се ваксинира, който не желае, да не се ваксинира. Но да няма разделение между ваксинирани и НЕваксинирани, т. е. е срещу зеленият сертификат, който прави това разделение.

    Коментиран от #20

  • 14 Хари

    34 2 Отговор
    Прочетох до " представител на СЗО" и ми стана ясно. Реклама на продукти!
  • 15 CCCPE

    4 33 Отговор
    Kомунистите пак реват против България, като изказват антиевропейска пропаганда, не случайно в цяла европа тече ваксинация!!! Явно на ( Бай Ганьо ) му харесва да бъде последен във всичко и заклет антиваксър!!!

    Коментиран от #21

  • 16 нека

    28 0 Отговор
    позная защо без да чета статията, заради това, че не сме ваксани сигурно..А защо кирчо излъга за 35%, като са 28% ваксани ?
  • 17 Верно ли

    27 1 Отговор
    Абе хубаво представител на СЗО, ама сексолог... Тъй като е терапевт смятам, че е по-добре да се изказва по въпроси от неговата компетентност, като как се отрази пЛандемията върху емоционалното здраве на населението. За ваксините си има имунолози!
  • 18 псевдо

    23 1 Отговор
    пландемията ще свърши ако бъдат заличени с бомби лабораториите прозвеждащи вируси и лекарства ама те с на власт-тоест никога
  • 19 Пак за ГРИП..Ако

    16 1 Отговор
    Не е за Грип..ще е за това. КОЛКО ЛОША И НЕПОСЛУШНА Е РУСИЯ. ЗАЩОТО НЕ СЕ НАВЕЖДА НА САЩ И ЕВРЕИТЕ..😂🤣😅
  • 20 Стойко

    4 30 Отговор

    До коментар #13 от "Не е така":

    Че то В България не е задължително ваксинирането и сега! За разлика например в Русия където Путин заповяда да е задължително. И сертификатите не са задължителни.. Може да излезеш да се разхождаш без сертификат, да влезеш в банка , в телеком и т.н. За разлика например във Франция където сертификатите са задължителни...Костя просто търси пиар с популизъм...

    Коментиран от #23

  • 21 Бай

    3 15 Отговор

    До коментар #15 от "CCCPE":

    Бай Ганьо е най умен,затова сме на това дередже

    Коментиран от #61

  • 22 Gfооо

    17 3 Отговор
    България за 30 години се ктопи от почти 9 мильона на 6.5 мильона от които 2 мильона са в чужбина. Явно се вижда не демографски срив ами направо си изчезваме като народ и за тези 30 години нито едно правителство не направи необходимото за да спре тази тенденция, но сега много са се загрижили за народа. Пошли лъжи и манипулации. Рано или късно истинската цел ще излезе на яве. Всички ще отговарят пред Господ.
  • 23 Не е така

    16 2 Отговор

    До коментар #20 от "Стойко":

    В Бг не е задължително, но сертификатите ги има, което означава, че винаги могат да те глобят ако влезеш в банка да речем. Т. е. ти си в нарушение. А, че в Бг е най либерте, относно ковида, и не ви "гонкат" много... е вярно Но мисля, че за да работите в Бг трябва да си правите тестове, за да ходите на работа. Нали така? Аз живея извън Бг и плащам по 100 евро на месец за тестове за да мога да ходя на работа!
  • 24 Коко

    15 2 Отговор
    Е как ще свърши нещо което не е започвало.Пандемия има само в медиите и в няколко математикопрофесородоцентски глави.
  • 25 Жалка картинка

    17 2 Отговор
    Поредната изцепка на накриво сресания лалугер на СЗО в България - дрън-дрън по опорките и нито една разумна приказка. Отново насаждане на паника под егидата на мафиотизираната СЗО, която за цялата пандемия доказа две неща - пълна некомпетентност и подчинение пред голямата Фарма. Благодарение на техните "експерти" вирусът се разпространи по целия свят с всички произтичащи от това последици за хората. Седнал да ми говори, че 30% от преболедувалите отключвали психични проблеми - ами какво друго да отключат на фона на неспиращото облъчване с тенденциозно представяна и изкривена информация, предназначена за сплашване насаждане на страх. Колко стабилен психически трябва да е човек, за да издържи на това.

    Коментиран от #29

  • 26 Баба Страпоница

    10 1 Отговор
    Поредният "Нострадамус" предсказващ бъдещето.
  • 27 Цоликофер

    17 0 Отговор
    Ми то протича при 80% без симптоми, официално казано преди година и половина. Тези 80% защо трябва да се бодат? Реалната смъртност е под един процент! Защо репресирате 99% от населението. Вирусът е средство! Целта е друга. Ваксините какво са? Или са добре печеливша смазка на "пандемията" или целта е да нанесат ущърб на населението, точно какъв ще се разбере.
  • 28 Гост ?!?

    7 0 Отговор
    Ей този сексолог терапевт и той специалист по ковид !!!!!
  • 29 Хммм

    13 1 Отговор

    До коментар #25 от "Жалка картинка":

    Познавам хора, които прекараха вируса още преди година, и за сега не виждам разлика в поведението им. Не са се и ваксинирали.Но наблюдавам познати, които не са прекарали вируса, но се ваксинираха с две дози. Не знам дали е от ваксините, но има промяна в поведението им. Някак си са по изнервени... припряни може би е по точната дума..Някак си като чели хаотично поведение. Това са моите наблюдения. И няма как да бъркам, защото ги познавам и преди да се ваксинират.
    Аз предпочитам да се заразя и да го прекарам, отколкото да се ваксинирам.

    Коментиран от #30, #31, #34, #38

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Доктор

    7 0 Отговор
    Господинът е сексолог и е несеризно да се изказва по въпроси извън неговата компетентност.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 фифи

    3 0 Отговор
    педест
  • 36 Селяк

    7 1 Отговор
    Е ние виждаме как се борят с вируса страните с висока ваксинация...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Коко

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Хммм":

    Много вярно го казваш двама приятели се набодоха и вече не са същите сприхави изнервени и само повтарят- въпрос на личен избор.Е вече бивши приятели.

    Коментиран от #43

  • 39 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    2 0 Отговор
    НЕКОЙ ЦЪРВУЛ СИ КАЗАЛ НЕЩО СИ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хммм

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Коко":

    Зная, че е така, но тук един Иванчо не е съгласен с това. И оспорва, но без аргументи!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Милен":

    Готово, колко залагаш ?
  • 48 Алекс

    6 1 Отговор
    В България Коронавирусът ще изчезни когато изчезнат тези уж лекари и доценти които обикалят телевизиите и бълват глупости.
  • 49 Ива

    0 0 Отговор
    Защо България не закупува новата ваксина " Нова вакс"???
  • 50 Ентропа 2009

    8 1 Отговор
    Околийски ли си или Областен, но някой от Вас да излезе и да каже:
    Колко са ваксинираните у нас?
    Колко са преболедували и изградили антитела?
    Не ни баламосвайте с европейски приказки за 100 % ваксинирано население.
    Видя се че самата европА не е обединена по проблема.
    Всяка от страните сама се спасява, като налага какви ли не фашистки методи.
    Гърция, Франция, Белгия, Италия Германия - Явно четат книгите на фрюрера за световен ред.
    Отворената европА остана затворена като нужник в административна сграда, като ключовете са за определени и избрани да го ползват.
    Къде отиде правото на свободно движение ха хора, добитък и капитали?
    Излиза само за парите забрани няма.
  • 51 NOVAX

    2 1 Отговор
    Епидемията ще свърши, но и след нея ще продължават да дърдорят глупотевини бай Шиле Ракиджиев, пишман математика Витанката, Папардак Петрунов, Бабет Аргирова, лаборанта от Берн Аzzпродухов и т.н. прокламатори на фъкцинката.
  • 52 Механик

    6 1 Отговор
    Най-отгоре пише "...ще свърши". Малко по-долу пише, че "може да свърши". Още малко по-долу се оказва, че е по-вероятно да не свърши.
    И всичко това завършва, че в БГ със сигурност няма да свърши, точно както и по цял свят.
    Статия от типа дойчевеле.
  • 53 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Този не помни ,какво е казал вчера,но дава прогнози за година....Дано познае...Според мен тепърва ще виждате проблемите с Ковид в алианса,а за бг...Израел
    27.12.2021 г.–9.01.2022 г.
    Общ брой случаи 138 123 тези са на 4 игла 1570/100000....Великобритания
    27.12.2021 г.–9.01.2022 г.
    Общ брой случаи 2 343 094
    Смъртни случаи 2 284
    тези са 72% на 2 и 3 игла....3550/100000.....бг 27,7% дупчени България
    27.12.2021 г.–9.01.2022 г.
    Общ брой случаи 45 697
    Смъртни случаи 982
    662/100000.ТОВА еситуацията с лъжливи данни за бг.Реално сме ,като Беларус...Искате ли Ваксиниран 1403 да погледнем към Русия....171/100000........Ако Някой Убит Либиец....Е Направил лаборатории,това не означава,че в тях ще работят само арапи.....

    Коментиран от #57

  • 54 ГОСТ

    1 1 Отговор
    Къде мога да поръчам пандемия за 04.03 .2023 ,спешно ми трябва .
    Моля от СЗО да се свържат с мен лично.
  • 55 amida

    3 1 Отговор
    ето Теодор Ушев го кара леко и на системи във ВМА след бустера
  • 56 Потребител

    2 1 Отговор
    Мръсен продажник,без морал и съвест
  • 57 Коко

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Нещо да ти хлопа ?
  • 58 Хихата

    2 0 Отговор
    Тцъ! Хората нямат нужда и наистина им ПИСНА да ги омайват и лъготят с едни и същи мантри, които се оказват ОЧЕВИДНИ лъжи. И престанете с лепенето ан етикет "антиваксър", тези гадости НЕ СА ваксини!
  • 59 Тракиец

    1 0 Отговор
    Аз искам да попитам само защо при нас няма да свърши.Ако в другите страни свърши,ние от къде ще го внесем.Незнайно защо ние нямахме Омикрон когато другите пламнаха.Но също знаем,че неваксинираните не можеха да излизат и влизат в друга страна..А как стана ,че дойде при нас.Тук има нещо гнило.Някой да не казал,че ако нямаме 90% или 100% ваксинирани ще ни го напомнят,че го има.Поне на мен така ми звучи
  • 60 Щом е от СЗО

    0 0 Отговор
    да бяга от БГ щото ще го търсим да го масажираме.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове