10 Януари, 2022 11:49 1 948 12

Акция на "Спаси София" срещу готвения ремонт на Театър "София"

  • спаси софия-
  • театър софия-
  • ремонт-
  • акция

Фасадата на сградата осъмна с транспаранти срещу ремонта 

Акция на "Спаси София" срещу готвения ремонт на Театър "София" - 1
Снимка: Спаси София

Сграда на Театър "София" осъмна с големи транспаранти, разположени по фасадата ѝ. С тази акция, активистите от "Спаси София" критикуват готвения от Столичната община ремонт на емблематичната сграда, който изцяло ще наруши автентичния ѝ вид. На транспарантите са написани призиви сградата да бъде спасена от алчността на управляващите, които са готови да я превърнат в предната бутафория в името на бързото усвояване на поредните милиони европари.

“Проблемите с този ремонт са много и се опасяваме, че ще се превърне в поредната бутафория. Красивата каменна фасада ще бъде свалена и заменена с окачена, нямаща нищо общо с оригиналната, а знаковият интериор ще бъде изкъртен и подменен с гипсокартон и плоскости от пресовани дървесни частици (ПДЧ). Всички характерни елементи ще бъдат премахнати и няма да бъдат върнати, но пък ще се появи стъклена пирамида директно върху откритата сцена! Става въпрос за подмяна, не за реставрация и запазване на оригиналната замисъл на колектива архитекти на Театър София” - твърди Стефан Спасов от "Спаси София".

“След прекратяването на предишния търг, ние от "Спаси София" събрахме екип от най-доказаните експерти в сферата на опазването на старите сгради и на поредица от срещи се опитахме да убедим управляващите проектът да бъде променен, така че да се запази автентичния вид на сградата. Беше изготвен и експертен доклад с аргументи и списък на стъпки за подобряване на проекта, но за съжаление от Столичната община останаха глухи” - казва Стефан Спасов от гражданската организация.

Според градските активисти още по-учудваща е позицията на зам.-кмета по строителството предвид факта, че дори и експерти от общинското звено Софияплан се обявяват за промяна на проекта и запазване на оригиналния вид на сградата. “Неразбираемо е Общината да продължава с този проект на всяка цена, даже срещу аргументите и становищата на собствените си експерти. Каква е целта да се настоява толкова усилено, освен за да се усвоят поредните 10 млн. лв. европейски пари? Време е зам.-кметът по строителството, инж. Джоргов, да даде отговори пред обществото!” - категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев.

От "Спаси София" настояват за цялостна преработка на проекта, така че автентичният вид на сградата да бъде запазен. Според тях, зданието на Театър София е едно от най-ярките образци на българския модернизъм и не случайно има инициатива за вписването му в списъка на националното недвижимо културно наследство. “На софиянци ни омръзна от бутафорните ремонти на властта, които изтриват различните културни пластове от лицето на София и заличават нейния дух. Призовавам управляващите да бъдат разумни и отговорни и да не преследват единствено усвояването и материалните интереси. Очаквам незабавно да бъде възложена цялостна преработка на проекта” - казва Борис Бонев.
От "Спаси София" споделят, че са изчерпани всички експертни аргументи и времето за диалог е минало, без управляващите да се вслушат в тях. Активистите казват, че ще дадат още един шанс на Общината, след което ще подготвят мащабен протест, на който ще поканят столичани да изразят недоволството си от начина на управление на София.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сила

    18 6 Отговор
    те НДК то съсипаха,та един театър ли ще им се опре.....Дебелото Лили и Боршош изкъртиша и окрадоха тонове мрамор
  • 3 УУУУУУУУУУУУУ

    17 4 Отговор
    Крадливите телибани на Фандъкова. Боршош унищожи за много пари НДК, сега ще действа пак. Кошмар, на скъпо платен.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Поцинкована кофа

    9 2 Отговор
    Хм...ами направете направо театър "София" в "Гранд Казино София"..

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 комунистче

    8 2 Отговор
    телибаните, всичко от социализма им пречи, а новото дето го строят, сто пъти по калпаво, жалко за сградата, много красива и модерна, водеха ни на представление когато бяхме в средното училище
  • 8 Ким Бун Сан

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "6. ваксина":

    Посолство не знам, но голям китайски мол става!
  • 9 ГЕРБ

    5 3 Отговор
    Превърна България в Бутафория!
  • 10 ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАКАРА ФАНДЪШКА В

    1 4 Отговор
    СЛИВЕНСКИЯ ЗАТВОР И ДА СЕ ПРЕДАДЕ ЗА РЕСТАВРАЦИЯ НА ПИТОМЦИТЕ !
  • 11 В ТЕАТЪРА МОЖЕ ДА СЕ ОБОСОБЯТ МНОГО

    6 1 Отговор
    ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ ЗА КЮЛОТИ И КИНКАЛЕРИЯ
  • 12 Мунчо

    4 1 Отговор
    Просто инж, Джоргов очевидно е поел нЕкои ангажименти към нЕкои наши Ора и както е текущата практика с-у нЕкви комисионни ! Така стоят нещата в Софииска община и навсякъде където ГЕРБ се вихри. Все 1 за чекмеджета
    ли става въпрос или Кайманови и други острови....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове