11 Януари, 2022 11:46 1 350 21

Икономист: Правителството да поеме цената на скъпия газ за бита

  • икономист-
  • скъп газ-
  • георги ангелов

По думите му има близо 8 млрд. лв. повече приходи за 2021 г. в сравнение с 2020 г.

Икономист: Правителството да поеме цената на скъпия газ за бита - 1
Кадър NOVA NEWS

"Ако се изпуснат цените на тока и енергията, инфлацията може да скочи до 10-15%. Правителството ако поеме цената на скъпия газ за бита и на Топлофикациите, ще избегне този сценарий". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Георги Ангелов, икономист от института "Отворено общество".

Той разкри, че има 7,9 млрд. лв. повече приходи от миналата година, при планирани 3 млрд. А в края на годината 3 млрд. лева са били оставени за разходи през 2022 г.

По думите му икономиката се възстановява по-бързо от очакваното, но това е проблем, защото има дефицит на суровини и енергия, както и проблем с доставките. "Оттам е и поскъпването на услугите и инфлацията. Изнасяме ток на рекордни цени в големи количества", обясни той. И допълни, че бюджет, съставен през октомври няма нищо с реалността през януари.

"Добре е, че бюджетът остана за по-късно, за да видим реално колко е инфлацията и колко са намалели доходите на домакинствата, за да бъде по-адекватен на ситуацията. Ако бяхме го направили октомври, трябваше сега да го актуализираме", сподели експертът.

Според него пари има много, но трябва схема какво да се прави с тях. "Печалбите на енергетиката са огромни, за едно тримесечие печалбата беше 14 пъти по-висока в сравнение с 2020 г. Имаме около 15 млн. квоти за замърсяване с въглероден диоксид, по 100 евро всяка. Всичко това е много повече отколкото в нормална година", посочи Ангелов. За него са били нужни компенсации за бизнеса, за да не се вдигат цените. "Инфлацията се дължи на скока на енергията и на тока. Почти невъзможно е бизнесът да свали цените, по-скоро е необходимо да се работи да не се вдигат повече, а доходите на домакинствата да растат повече от инфлацията", посъветва икономистът. И прогнозира, че инфлацията ще се ускорява още няколко месеца, много вероятно е да достигнем двуцифрено ниво.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    21 1 Отговор
    Инфлацията вече е над 15%. Влезте в магазините, вижте какво става с цените!

    Коментиран от #6

  • 2 Пич

    18 1 Отговор
    Тоест , да дават държавни пари на хора , които да ги връщат в частните фирми ! Брилянтен измамник , но според него си !!!
  • 3 Павел пенев

    16 0 Отговор
    Не може ли Отворено общество и Сорос да поеме цената на скъпия газ? Това е идеята на друг икономист.
  • 4 Комуниста

    18 0 Отговор
    Аха дааа.. това да не ви е социализма държавата да плаща на частни бизнеси тока и газта! Аз с моите пари ще си плащам веднъж моя ток и после тока на съседната кръчма, а ще вечерям ли безплатно в кръчмата или само ще плащам тока? Що от мойте данъци трябва да се плаща тока на частни цехове и заводи да не ми дават после безплатна продукция или на преференциални цени? Който не можежда се справи да фалира пазарна икономика!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лонг Зи

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    15 - 20 % така е за цяла Европа защото спеколантите от борсата продават газ на целия ЕС!
  • 7 Кирчо и Кокорчо

    17 0 Отговор
    Кирчо, ко стана бе? Уйде коня у ряката! Кога ще спрете милиционерите от ДС в Енергото? Трупат милиарди на наш гръб.

    Коментиран от #14

  • 8 -ки-ро-

    8 0 Отговор
    Ако поемат разликите в цената на битовия газ е редно да поемат и разликите в цената на останалите битови горива.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Еврозона

    6 0 Отговор
    Еврозона през крив макарон. Поредното ограбване на племето.
  • 12 Entropa 2009

    8 0 Отговор
    Как така все хора на Сорос, който преди 5 години спомена за предстояща световна икономическа криза дават все напътствия и препоръки за справяне с нея?
    Както казват гърците: / ............./
    Ο Γιώργος περπατάει στο δρόμο
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 айде бе

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кирчо и Кокорчо":

    БРАТЧЕД, само те ли са виновни според теб и то от един-два месеца работа...Ама ти не виждаш по далече от ковидния си нос

    Коментиран от #20

  • 15 УСА боклук

    2 1 Отговор
    Ей икономисте, аз ,който се отоплявам с твърдо гориво ли ще плащам на столичани и газифицираните топлото?! Докога бе!
  • 16 Адолф

    3 1 Отговор
    От къде на къде ще плащаме на софианците газата и топлото бе аланкоолу???На когото му е скъпа газта да минава на ток,дърва,въглища,пелети или квот там си иска.И аз искам евтино парно,топла вода и газ ама до мене не стига ни едно от трите.
  • 17 За протокола

    2 0 Отговор
    Правителството да поеме това, правителството да поеме онова...
    Хайде стига, да не сме в социализма, че правителството да се грижи за всичко и всички в тази държава? И само да товари и без това ошмуления народ с данъци и дългове, които и внуците ще плащат.
  • 18 не правителството

    1 1 Отговор
    А ГЕРБ и лично бай боце тиквун,дето прецакаха 3 газови и един ядрен проект!
  • 19 Продавач на боклуци

    1 0 Отговор
    Че ще поемат е ясно,защото повечето хора на газ имат финансови възможности за 5-6 дена да минат на климатици и така и ще направят.Вместо да дават по 700-800 лв на месец,ще изплатят инвестицията още този сезон.Като мен.
  • 20 Айде бе

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "айде бе":

    какви месец-два ти се виждат.То ще стане година откак ни управляват,но разлика не виждаме.
  • 21 Бай Спас

    0 0 Отговор
    Отворковците от оПществото, какво стАна със свободния пазар, дето щеше да се саморегулира, бе?
    Гиди мискини грантаджойски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове