Last news in Fakti

11 Януари, 2022 16:36 5 620 31

Кантарджиев: Омикрон има и позитиви

  • проф. тодор кантарджиев-
  • омикрон-
  • заразени

Това обаче не бива да ни успокоява, защото когато има много голям брой заразени хора, процентът на хората, които ще са с тежко прекарване, също няма да е малък, допълни Кантарджиев

Кантарджиев: Омикрон има и позитиви - 1
Снимка: БГНЕС

От три седмици предупреждаваме българското общество, че с епидемичното разпространение на новия генетичен вариант Омикрон трябва да очакваме увеличаване на броя на случаите. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община, пред Радио „Фокус“.

Има и някои позитиви при варианта Омикрон, отбеляза той.

„Това бързо разпространение ще доведе до много голям брой хора, като хубавото е, че е доказано, че по-леко се прекарва заболяването. Още преди 2 години казах, че нормалната философия на генетично развитие на пандемичен вирус е да става по-заразен и да прави така, че хората по-леко да го прекарват, така че да не е в състояние да заплашва живота им. Разбира се, това е хубавото засега на Омикрон – доказано е, че е по-малко вирулентен, в смисъл по-леко се прекарва заболяването и експериментално не засяга белодробната тъкан. Такива опити са направени вече върху човешки белодобробни клетки. Афинитетът на Омикрон е много по-слаб от на Делта и Алфа варианта за засягане на белия дроб, което е доброто“, посочи проф. Кантарджиев.

Това обаче не бива да ни успокоява, защото когато има много голям брой заразени хора, процентът на хората, които ще са с тежко прекарване, също няма да е малък, допълни Кантарджиев.

Той посочи, че в момента в столицата работят всички кабинети, които извършват имунизация, включително и в почивните дни. Това, според него е съществена причина в София да има повече ваксинирани - от вчера сложените 22 хиляди дози около 1/3 са сложени в столицата, каза още проф. Тодор Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДП1

    45 8 Отговор
    Тоз и три бустерния Кунчев са два продажни гущера.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Киро Жарта

    31 5 Отговор
    Кукурукукууууу
  • 4 Мнение

    37 7 Отговор
    Ако има господ, такива като този няма да ги има
  • 5 КРА

    43 6 Отговор
    Скрий се палячо. Няма здравомислещ човек, който да вярва и на една твоя дума.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 смерш

    21 0 Отговор
    Странно скоростните превъплъщения на вируса,озадачаващи специалистите в тази област,за много от тях,видно от официални изявления,потвърждават тезата за дизайнерския произход на вируса и контрола на неговото поведение в различните геоографски и етнически райони!

    Коментиран от #30

  • 8 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    19 2 Отговор
    И този започна да употребява думичката ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО" ‼️
  • 9 Хък

    11 5 Отговор
    Оглупял си старче
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не мога да повярвам

    25 2 Отговор
    За пръв път този морж не агитира директно за ваксинация. И най-ревностните глашатаи вече не вярват в догмата.
  • 12 ТОВА Е ЯСНО.

    20 1 Отговор
    БРАВО ЗАПОЧНА ДА ВЛИЗАШ В РЕЛСИТЕ. НО ВИТАНОВ Е ДРУГА
    РИБА. БЕЗ ПЕРКИ. ПЛАШИ ПЛАШИ
    ЯКО.
  • 13 верваи ми

    9 4 Отговор
    Този е за електрическа 30 000 волтова ваксина.
    Няма как да караш хората да се самозаразяват и да мрът като пилци и да рецетираш " Аз съм българче"
  • 14 Ха ха ха

    29 2 Отговор
    А защо никой не казва , че поставянето на ваксини по време на най големия пик на заразата си е пълна глупост и въпиющо невежество от страна на чакащите за ваксина и от страна на разни докторчета пропагандатори . В най големия пик , хора от всякъде дошли се събират да се блъскат на опашки за ваксинация , като по този начин единствено си обменят вируса и тези опашки на практика стават епицентър на разпространение . Отделно от това слагането на ваксина сега си е глупост , защото дори и да може да ти помогне , нейното действие ще се случи след два месеца . А и допълнително да си сложиш ваксинка по време на пика си е доста неадекватно , точно в такъв момент да си понижиш имунитета с поставянето на някакъв ваксинационен компот .
  • 15 dddddd

    17 3 Отговор
    На това недоразумение колко тскива смешни снимки ще му слагате
  • 16 3.14К

    18 3 Отговор
    Всека поява на тоя смешник увеличава броя на неспазващите мерките.
  • 17 незнайко

    11 3 Отговор
    Някой ако не знае проф. Тодор Кантарджиев като малък е искал да стане артист !!! Затова сега в много случаи участва в артистични предавания !!!

    Коментиран от #18

  • 18 .......

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "незнайко":

    Той не е лош човек и гадняр като някой други муцуни, които говорят единствено еднопосочни лъжи.
  • 19 Доктор Ху

    2 7 Отговор
    Руската ваксина вече е одобрена от ЕК. Другата седмица заповядайте да се боцкате. Така ще победим янките !
  • 20 МиМикрони

    10 3 Отговор
    Председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли почина на 65-годишна възраст ..... Той е бил приет в болница в родната си Италия на 26 декември заради "сериозни усложнения", свързани с имунната му система. Мир на ваксината му.

    Коментиран от #25

  • 21 мускул

    3 4 Отговор
    Кантарджи на колко ракийки си?
  • 22 Комон сенс

    7 0 Отговор
    И закога ще ваксинирате хората?
    Ако вярваме на медиите, проидавачите на игли заявили, че две вакси не вършат работа.
    Хайде сега да видим за коилко време един човке може да се бустерира и то ако приемем за чиста момента, че бустера въши някаква работа?!
    Оплитат се в собствената си маркетингова кампания.
  • 23 2020

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да и е леко позацапана.
  • 24 12345

    5 3 Отговор
    по-леко се прекарва заболяването и експериментално не засяга белодробната тъкан. Такива опити са направени вече върху човешки белодобробни клетки.
    Може ли това се каже от нормален човек, още повече лекар и представящ се като професор!

    Коментиран от #31

  • 25 питам си

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "МиМикрони":

    Защо не казват с колко боцкания е - има ли и суббуфер?

    Коментиран от #29

  • 26 мунчо

    2 3 Отговор
    Защо не казваше нищо-мълчеше като риба в НОЩ-а на боко, а сега тъпите мисирки /тяхните началници/ ти дават трибуна навсякъде.
  • 27 1234

    1 3 Отговор
    Тоз е егати мизерни ка, досаден долен б... К
  • 28 Qqqq

    1 0 Отговор
    Ако са направени изследвания с белодробни клетки и е установено, че омикрон не ги засяга , тогава как ще бъдат засегнати тези, които прекарват тежко заразяването с този щам , ако го оставим да се разпространява свободно? Неможе , когато някой кихне да се затварят цели държави , нещастнико. Това ли искаш? Лекарите не произвеждат продукция , а здраве. Когато хората не работят , няма да има кой да им плаща и в края на сметка и те ще вдигнат ръце.
  • 29 Qqqq

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "питам си":

    А руснаците що не се боцкат с нея? А Путин само реве: Ваксинирайте се , аз също съм ваксиниран. Още когато стана готов спутника, Дж. Фаучи (здравния съветник на американския президент) , каза че това е най - голямото достижение на руските учени от разпадането на СССР насам. Значи прави си сметка сам? Също като пфайзер и това си е една ваксина - плацебо. Сиреч не върши нищо. И аз съм ваксиниран и ти казвам , че няма никакъв смисъл от това. И никой никого няма да победи, като избира една ваксина за сметка на другата.
  • 30 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "смерш":

    Точно там,трябва да се натисне. Да се продължи разследването свързано с уханската лаборатория. Ако бяха натиснали, щеше да излязат наяве доста неща и ако всичко беше излязло наяве, вероятно ако е създаден изкуствено, предоставената научна информация може ни предпази много по добре. Но Биг Фарма е добър инструмент за задлъжняване на държавите. Пфайзер само има вече май трийсетина милиарда печалба за 2021. Хората си програмират телата и то с няколко ваксини вече,което може повлияе сериозно на имунната система и отговор към толкова други заболявания, вируси итн. Но понеже човешкият организъм е сложен и зависи от начина на живот,стрес,дейности,среда итн,никога няма да се докаже,че някоя бъдеща болест се дължи на ваксина,която не е като хапче, да ти влияе ако е в големи дози. Тоест вече зависи от нас да си владеем стреса и да си подобрим начина на живот. Защото бий огън с огън не е решение. Хем ни цакат здравето, хем ни празнят джобовете.
  • 31 То това е най вярното

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "12345":

    Му заявление
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове