Last news in Fakti

14 Януари, 2022 06:16 3 868 40

Гроздан Караджов: Ще предложа тол системата да обхване и второкласната пътна мрежа

  • гроздан караджов-
  • министър-
  • мостове-
  • пътища-
  • тол система

Новите мостове на Дунав ще са край Русе, Силистра, Никопол и Свищов

Гроздан Караджов: Ще предложа тол системата да обхване и второкласната пътна мрежа - 1
Снимка: БГНЕС

"Може да се изгради скоростен път от Гюешево до Дупница. Има такива планове, но те са много стари и по тях не е работено. Въпреки желанието ни за интезифициране работата по коридор № 8, до този момент нищо не е направено. Старите планове могат да бъдат актуализирани бързо, това ще се случи до седмица-две. Ще се строи скоростен път от Гюешево до Дупница и оттам ще се хване за "Струма".

Това каза в "Денят на живо" на NOVA NEWS Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство.

Той добави, че до започването на строежа ще минат поне две години и половина, тъй като предстои отчуждаване, проектиране и ОВОС.

"АПИ има готовност да ремонтира около 3000 километра пътна мрежа тази година. За тези пътища има данни, че са опасни и трябва максимално бърз ремонт. Ще бъдат обявени обществени поръчки според закона.Те ще бъдат разделени на такива с едногодишни договори за текущ ремонт и поддръжка - премахване на препятствия, камъни, свлачища, поддръжка на мантинели, маркировка. Втората група са за основните ремонти, при които се изискват строителни книжа и проектна готовност за строеж, такива до този момент не са правени, а е използвана шапката "текущ ремонт"", информира вицепремиера.

Той добави, че за тези 3000 километра ремонти, които са два пъти повече отпреди, ще бъдат нужни два милиарда и 800 милиона лева. Отчасти те ще дойдат от държавата, отчасти от увеличения обхват на тол системата

"За 2021 година над 450 милиона приходи има от тол системата, амбицията е за 2022 г. да се повиши над 30%. Моето предложение ще бъде тол системата да обхваща и второкласната пътна мрежа за товарните автомобили. За винетките не предвиждаме увеличение", обяви Гроздан Караджов.

"Направихме преглед на готовността за изграждане на мостовете на Дунав. По мостовете е работено много малко, повече е извършено по втория мост до Русе. Мостовете ще са до Русе, Никопол, Силистра и Свищов", добави той

"Първо ще може да започне с моста до Русе, той е абсолютно цивилен мост и е началото на автомагистралата от Русе до Велико Търново. Държавата ще реализира този проект, финансирането е осигурено, то общо финансиране за три обекта - довършването на АМ "Струма", магистралата Русе - Велико Търново и последния етап от тунела под "Шипка". Общо сумата е около 3 милиарда и 300 милиона, по европейска програма са осигурени 1,1 милиарда, останалото трябва да дойде от други източници.

"2026 година е мандатът за завършване на АМ "Хемус", по нея не е спирано да се работи по време на служебните правителства. Първите три отсечки ще бъдат пуснати в следващите година и половина. 4 и 5 лот едва сега започват с проектна готовност. Техният строеж трябва да бъде узаконен, за което ще се търси решение в парламента. 6, 7 и 9 са изцяло нови трасета, като 7 попада в свлачищен район, поради което ще се наложи и изместване по няколко километра встрани", заяви министър Караджов.

Според него не е било възможно магистралата да се завърши през 2024 година.

За АМ "Струма" Гроздан Караджов каза, че има три варианта - тунел, минаване по източния склон на Пирин и трети, с положителен ОВОС - едното платно по Кресненското дефиле, второто по източния склон, но такова решение още не е взето.

"Най-скъпият вариант е с тунела, но той не е и щадящ за околната среда", смята министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моджо Джоджо

    40 19 Отговор
    Така трябва, понеже тираджиите са шмекери минават по селски пътища дето няма тол и не плащат.

    Коментиран от #4, #36

  • 2 Хйкгф

    40 9 Отговор
    Бая обществена поръчка е това...сериозно да се наядем.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сивата чапла

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "Моджо Джоджо":

    Че то за тая работа си има правила и закони.
    Забранен пътя за коли над еди колко си тона.

    Коментиран от #11, #33

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    47 0 Отговор
    3000км за 2.8млрд - демек по милион за километър за ремонт на селски път ;) А аз на всеки 2-3 години сменям окачване.....
  • 7 Трябва

    50 2 Отговор
    И горските пътеки да вкарате в тол системата и пешеходците да плащат. Ей тогава ще избиете рибата.
  • 8 оня с коня

    48 5 Отговор
    Хубо говори Караджов с размах и Патос как ще строи не един а НЯКОЛКО моста през Дунава,но забравя че БГ строи Нашата половина на Мостовете,а Румъния - тяхната.Не знам Румънците дали са хаберлии за Плановете му,но по въпроса поне за Втория Мост при Русе категорично заявиха че СЕ ОТКАЗВАТ от строежа поради силно заблатения и мочуплив Терен на тяхна територия.Колкото до въвеждането на ТОЛ-плащания и по Второкласните пътища,това Министъра може да го направи ОДМА,което пък ще вдигне ЦЕНИТЕ НА ПРЕВОЗВАНИТЕ СТОКИ,т.е. на Практика ще бръкне в Нашия джоб.В общи линии това са планираните Щуротии САМО на тоя Министър,останалите си имат пък СВОИ,а общото между тях е че си въобразяват че ще Управляват 4г....Аз обаче им давам 4 месеца.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ал Бунди

    41 12 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Какви 4 месеца бе, брат. За четири месеца тия цървули ще натворят Такива простотии,че с години не можем да им оправим бакиите. Тия келемета хептен я забиха тая държава в тинята...ДА СИ СЪБИРАТ ПАРТАКЕШИТЕ И ДА С Е МАХАТ, ЧЕ ВЕЧЕ СЪМ ПРИГОТВИЛ КАЛЪЧКАТА.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кога?

    20 3 Отговор
    И тия само обещават, а нищо конкретно не правят. Магистрала Струма я строят вече 30 години! И още не е готова и не се знае кога ще е готова изобщо. Явно, държавата не иска да има такава магистрала, за да не ходят българите в Гърция на море, но те пак ходят, макар и по скапания път до Кулата. Ще уведомим ЕК, че държавата не прави нищо за път до своя съсед-член на ЕС и на практика саботира връзките си с Гърция, дискминира своите граждани.
  • 18 Бостан Караджов

    22 2 Отговор
    Обещават, обещават, обещават....А пътищата няма или са в отвратително състояние. България има две магистрали- Тракия и Марица. Останалите не се знае кога ще са готови, правят ги вече 20 и повече години- Струма, Европа, Хемус, пътя до Видин, Варна-Бургас, Търново- Русе, Русе-Варна и т.н. Най-лошите пътища в цяла Европа са тук и затова има най-много катастрофи.

    Коментиран от #30

  • 19 БожеНеНиНаказвайПовече

    27 0 Отговор
    Ние сме наказани от Бога нация!До сега само крадци и продажници ни яздеха,а тепърва и иди оти !
  • 20 big

    18 0 Отговор
    А ние въобще имаме ли пътища за винетка или тол система? Миналата година се прибирах по "Тракия", в един не къс участък, без малко да ми паднат пломбите, а това е магистрала! Да не говорим за дупките, постоянната опасност да ти падне камък на главата или пропадне пътя! А парите от винетките и тол системата се изпаряват някъде - днес ремонт, утре дупка, в други ден ремонт на ремонта "и така до края на света"!, без гаранции и без отговорности!
  • 21 Ba7_Rambo

    21 0 Отговор
    Този е епилептик май... То по първокласната няма асфалт, той второкласната ще обхващата... Да го обхванат ръкавите!
  • 22 Много правилно

    4 7 Отговор
    За разширение обхвата на ток....който чупи -купи ! Нека собствениците на камионите да плащат за ремонтите които са належащи заради тях а не обикновения човек

    Коментиран от #32

  • 23 ЧОЧО

    15 0 Отговор
    За какво сме в тоя Евросъюз! Някой може ли да ми каже в коя Европейска държава,освен магистралите се плащат и селските пътища.А там и по нивите пътищата им са по добри от нашите. И плащането на селските пътища ни го налагат от Евросъюза!
  • 24 сметки без кръчмар

    16 2 Отговор
    Та тия , "новите", на "промяната", ще изкарат ли до лятото, та правят сметки за пътищата напред.?
  • 25 Кокорчо Измамлиев

    17 2 Отговор
    Ще оправите пътищата на куково лято, освен , ако не дадете оправянето им на някоя немска фирма и тя за две години ще построи магистралите и ще ремонтира всички пътища. Но пък тукашните няма да имат далавера, няма да могат да крадат.Затова ще се я караме както досега-лоши пътища, счурени автомобили, изнервени шофьори, катастрофи, трагедии, присвояване на средства от чиновниците от пътищните служби.

    Коментиран от #39

  • 26 Ехо ПП

    16 1 Отговор
    Чакаме действия, а не приказки в бъдеще време. И тоя несъстоятелният вземете го обуздайте. Както и еконтаджията, както и кирето.
  • 27 ха ха

    8 1 Отговор
    боли го сърцето като някой ползва второкласен път и не му плаща , да не мислите че платеното отива за ремонти и направа на пътища ? може би около 15 % всичко останало се усвоява по методите на борисов

    Коментиран от #28

  • 28 Лапанчев

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "ха ха":

    Сега пък тези -Кокорчовците- започват да лапат. От пътища се краде най-много, а пък пътищата са най-лоши в цяла Европа.Даже в РСМ и Албания, Косово и Черна гора са по-добри от тук. А там са планини. раедставете си какво крадене е било и какво ще бъде. Не вярваме на новите.
  • 29 Киро питоня

    13 3 Отговор
    Така е пичове. Сами си ги избрахте. Ха сега да видим, дали ще успеете да разгоните тоя келеметор. Иначе..жална ви майка. Тиквоча ще ви се стори като херувимче пред тия тарикати. А един чех бе нарисувал една карикатура..ми познал е човека. От първия път..
  • 30 comment

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бостан Караджов":

    "Хемус" вече 50 години я правят...
  • 31 а не е ли редно

    9 0 Отговор
    първо да ги оправите тия пътища
  • 32 ти колко си прост

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Много правилно":

    .....
  • 33 Смех

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сивата чапла":

    Къде са тия закони че ги пропуснах... в мойто село въпреки забраната минават 10ли тириве... някой спира ли ги те знаците явно са за окраса...
  • 34 Шаран БГ

    11 1 Отговор
    Още в края на 2023 "Хемус" може да бъде готова, казаха китайците !!!
    Мисля, че "тол-такси" трябва да има и на горските пътеки. То гора вече не остана, ама пътеки има и свинарите си ходят по тях - два лева не плащат. Ами третокласните пътища ? По тях трудно се ходи пеша - ще си изкълчи човек краката - ама и те без "тол-такси". .От министерското кресло ще те изстреляме в Евро-парламента –– като другарката Павлова, дето стори винетките 100 лева. Дерзай, другарю Караджов !!
  • 35 Васил

    5 0 Отговор
    Тол системата е най справедлива колкото повече навърташ толкова повече плащаш а не като в сегашният вид хората дето карат 1000 километра плащат колкото тези навъртат 500 хиляди на година.
  • 36 пробвай да помислиш малко

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Моджо Джоджо":

    имам малък камион 7.5т самосвал возя на хората инертни материали и карам предимно по селата и вилните зони след като го въведат това аз ще съм примуден да си вдигна цената за транспорт което съответно ще рефлектира върху мен ! с новите цени аз няма да имам по-голяма печалба но хората ще плащат по-скъпо ! и така още ли смяташ че тираджийте били печелели от тази работа ?
  • 37 Ааадее...

    5 1 Отговор
    Скоростен път!? От Дупница до Гюешево са 60 км. Направете магистрали бре и я сеържете със Струма.
  • 38 Гроздан Караджов?? Защо бе Гроздан, защо

    11 0 Отговор
    Предлагаш ТОЛ системата да обхване и 2ро класните пътища!!! Много са хубави, та да се плаща и за тях!! ГЕРБ него направиха, а ти измисли как да се дерат Кожи още от този народ!! Засрами се Гроздане!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 германец

    2 0 Отговор
    направете си КПП та като в белите държави и всичко подп ножа така се изкарват пари за държавата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове