Last news in Fakti

18 Януари, 2022 09:03 2 341 47

Българинът харчи половината заплата за наеми, сметки и храна

  • храна-
  • разходи-
  • заплата

Средно за страните от ЕС само 4,6% от разходите на хората са за здравето им

Българинът харчи половината заплата за наеми, сметки и храна - 1
Снимка: БГНЕС

Всеки пети лев на българите отива за храна, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. 20,7% от разходите на домакинствата са за храна и безалкохолни. А само за храна даваме 19% от парите си. По този показател сме на четвърто място в ЕС. По-голям дял от разходите си дават за храна само в Румъния (25,1%), Литва (20,1%) и Естония (19,9%), пише Труд.

Другото най-голямо перо в домакинските бюджети са разходите за наеми и сметки за вода, ток и парно. За наеми и сметки българите дават 20% от всичките си разходи. По този показател повечето страни от ЕС са по-зле от нас, но това се дължи на факта, че повечето българи живеят в собствени жилища и не плащат наеми.

Това, което най-много ни отличава от останалите жители на ЕС, са разходите за здравеопазване. В България 7,2% от всички разходи на домакинствата отиват за здраве като по този показател сме на първо място в ЕС.

Средно за страните от ЕС само 4,6% от разходите на хората са за здравето им. Като причината за това не са само ниските доходи на българите, а високите доплащания, над разходите за лечение, които покрива здравната каса. В свои доклади Европейската комисия нееднократно посочва, че в България доплащанията от страна на пациентите са твърде високи. В Кипър например, само 2,5% от разходите на хората отиват за здравето им, а в Чехия - 2,8 на сто. У нас е голям делът спрямо другите държави от ЕС както на разходите на пациентите за лекарства, така и за болнични услуги.

За образование също харчим повече, отколкото другите жители на ЕС. У нас за образование отиват 1,3% от всичките ни разходи, при 0,9% средно за страните от ЕС.

За да закърпят семейния бюджет, българите пестят от дрехи и обувки. Само 3,2% от всичките ни разходи са за облекло, което ни поставя на четвърто място в ЕС. По-малко от нас за дрехи и обувки дават само в Унгария, Франция и Чехия (и в трите държави по 3,1% от разходите).

За алкохол, цигари и наркотици отиват 5,7% от разходите на българите, показват данни на Евростат. По този показател сме близо до средното ниво за страните от ЕС. Най-голям дял от разходите си дават за алкохол, цигари и наркотици в Чехия - 8,4 на сто. А най-малко в Португалия - само 3%. Но има голяма разлика по отношение на алкохола и цигарите. За алкохол даваме 1,9% от всичките си разходи, което е близо до средното за ЕС ниво. За цигари обаче отиват 3,6% от разходите ни, с което се нареждаме в челните редици в ЕС. По голям дял от разходите си дават за цигари само в Унгария (4%), Чехия (4,3%) и Люксембург (5,2%).

Транспортът е съществено перо за домакинските бюджети в България. За транспорт даваме 11,6% от всичките си пари, което е близо до средното ниво за страните от ЕС. Но разликата в доходите ни спрямо хората в другите страни от ЕС се вижда при покупките на коли. За покупка на автомобили българите дават само 1,6% от разходите си, докато средното ниво за страните от ЕС е 3,6 на сто. По-малък дял от разходите си дават за коли само в Словакия (1,4%), а в Хърватия харчат колкото нас за автомобили. Причината за това е, че след като купим храна, платим сметките и дадем пари за лекарства и лечение в медицински заведения не остават много пари, с които да купуваме коли. Затова караме старите си коли, а в Германия 5,1% от всички разходи на домакинствата отиват за покупка на автомобили.

Българите са на първо място в ЕС по дял на разходите за комуникации. Основни причини за това са покупката на скъпи мобилни телефони и разходите за пощенски услуги. За ресторанти и хотели българите дават само 4,9% от разходите си, при средно ниво от 6% за страните от ЕС. Най-много за ресторанти и хотели дават в Кипър (12,9% от всички разходи) и Португалия (12,4%).


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня

    45 2 Отговор
    Доста повече...
  • 2 Цялата

    24 2 Отговор
    .......
  • 3 guest

    50 4 Отговор
    поредната лъжлива статия от факти , прости сметки : заплата 1000лв нето , наем 500лв, сметки 200лв в най добрият случай , та колко харчи българинът ?
  • 4 провинциалист

    22 3 Отговор
    А българката?
  • 5 цербер

    30 6 Отговор
    Българинът харчи половината заплата и почти цялата си пенсия за наеми, сметки за консумативи и за храна.

    Коментиран от #42

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    22 3 Отговор
    НАРОДА КАЗВА "ОПЛЕТЕНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА" .... .. ДА РЕЧЕМ ПЛОВДИВСКИЯ ВЛАДИКА СВЕТИ НИКОЛАЙ СРЕБРОЛЮБЕЦ Е В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЙ- ГОЛЯМАТА ВЕРИГА ПАСТНИ БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ. :)). ... КАК БЕШЕ " ВСЕКИ КЛИЕНТ УЧТИВО ПОСРЕЩНАТ, ГЛАДКО ИЗБРЪСТНАТ И КУЛТУРНО ИЗПРАТЕН". .. ПРИ ГОСПОД :)
  • 7 Нормален

    30 7 Отговор
    А другата половина харчи за кръчми, чалгаджииници, телефони за по 2000лв, скъпи коли, ненужни парцали от моловете и се оплаква, че няма пари да гледа деца.

    Коментиран от #22, #46

  • 8 Пич

    27 4 Отговор
    Кажете какви мерки ще вземат кирчовците !!!??? Иначе лакърдиите , които разтягате , е като да ни кажете , че водата е мокра...!!!??? Идва ново увеличение на горивата , значи и на информацията , а канадците блеят...!!!???

    Коментиран от #10

  • 9 Едва ли

    38 2 Отговор
    Така излиза ,че му оставала половината заплата след разходите. Лъжа ! Харчи си цялата заплата за горепосоченото и не му остава нищо.
  • 10 Пич

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Инфлацията
  • 11 Surko

    31 1 Отговор
    КВА ПОЛОВИНА БРЕ,ЦЯЛАТА ДАЖЕ И КРЕДИТИ ТЕГЛИМ.
  • 12 каква лъжа!

    34 1 Отговор
    Заплатата не стига за наеми, сметки и храна!
    Дефакто заплатата стига само за храна, ако нямате никакви други сметки, камо ли наем, и то ако купувате евтини вносни и вредни продукти.
    Българското качествено и евтино производство го ликвидирахте.
  • 13 Мазньо

    13 4 Отговор
    Не се спряхме да ядем и да пием...
  • 14 Дуду

    9 5 Отговор
    Аз харча от заплата ми,която е 485 лв,към 3000 лв. за бира и мезета :)
    А вие чакайте да ви кликне некой на рекламата :)
  • 15 Реалист

    3 7 Отговор
    Афточето ти наемите колко са незнаеш май:) и не всеки взима министерска заплата:) средния доход е 1200 лева:)
  • 16 Ирена

    6 10 Отговор
    Така харчат хилядите провинциалисти заселващи се като скакалци в СофиЯ.

    Коментиран от #19

  • 17 Behemoth

    10 8 Отговор
    Яжте по малко бе бо.рсуци!Вижте се какви сте усфинени...я като дадат някой филм от соца хората какви са слаби...
  • 18 ха ха

    11 0 Отговор
    пак статистически врътки , така започва всяка пропаганда за увеличаване на данъци
  • 19 хмм

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ирена":

    В София е най-евтино, затова!
  • 20 Мария

    11 0 Отговор
    Статия писана само за София не за България
  • 21 меломан

    29 0 Отговор
    Абсолютно пропагандна статия.Заплатата ми е 1400лв.Имам ток 450лв, вода 20лв, интернет 20лв, телефони 50лв.,Вноска гражданска 60лв., купих и винетка 100лв., платих данък на колата 80лв.Както и да го погледна половината ми пари и повече отиват за разходи, над 50% от заплатата ми.Какви проценти ми цитират и пишат в тази статия, направо не е истина, абсолютни лъжи.За храна давам много пари, реално искам семейството ми да има храна и да му е топло за зимата.Колата ми е стара и на газ и там има разходи, купувах и зимни гуми, масла и тн.За мен това са си голями пера.Отделно и лекарства, ако се разболее детето 80лв не ми мърдат, за мен ако се разболея, отивам на лекар само в краен случай, дори не мога да си позволя всичко, което ми изпише да си купя.За дрехи, гледаме на детето да има, за нас и мен най-вече в краен случай и то рядко.Нося си храна на работа, защото ако отида да си купя храна за обяд, не ми мърдат 6-7 лв.Тъпото е, че даваме много пари за скъпа храна, която е пълен боклук, пълниме гушите на мошениците, като им ядеме пумиите.После от тази храна се разболяваме и почваме да купуваме лекарства, излиза, че се трудя и трепя и всичко, което го изкарам го давам на разни мошеници и крадци и на държавата, а чрез държавата разни богопомазани пък ги крадът и реално всичко ми изчезва.Искам да спестя някой лев, ако умара или нещо стане, да не се тормозят и да ме погреабат, но и това дори не мога да си го позволя, тъй като нищо не е сигурно около короната, утре или
  • 22 Тошко

    6 10 Отговор

    До коментар #7 от "Нормален":

    По-добре да имам 3 коли отколкото 3 деца...

    Коментиран от #26

  • 23 Таня

    21 1 Отговор
    Грешка! Не, половината, а цялата заплата!
  • 24 Не половината

    15 1 Отговор
    А цялата Понякога и недостига
  • 25 Механик

    20 3 Отговор
    А какво прави с другата половина? Нещо яхти, Кариби?!
    Каква половина бе? Българинът харчи цялата си заплата за храна,, наеми,сметки, акцизи...
    Само мнооого малка част от българите успяват да заделят. Кой в шкафче ( Боко), кой получвава цели фондове (Лорер). А Кирцата ги влага в безформените торти на жена си.
    п.п.
    Хайде роби! Стига сте чели! Ставайте да работите, че новите и те искат шкафчета!
  • 26 Кози

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Тошко":

    Що така бе, мъжки? Направи поне едно дете, да има на кой да завещаеш колите :D
  • 27 гиш иш

    3 0 Отговор
    чети ЦЯЛАТА
  • 28 Кирчо Тортата

    7 2 Отговор
    Обичам да си похапвам парченце торчика за стотачка,защото скоро ме чака народната стачка.
  • 29 El chapo

    10 0 Отговор
    По тези земи сме някаква чудовищна изненада оцелява напук в очите на масоните
  • 30 Беден студент

    14 0 Отговор
    До заслепената авторка, 750лв нето заплата в провинцията, на длъжност с изисквания: висше образование, компютърна грамотност и т.н. 20% от 750лв са 150лв... 5лв на ден за храна?!?. За наеми няма да говоря
  • 31 Бамби

    9 1 Отговор
    Българинът харчи минимум 80% от заплатата си за тези разходи, а понякога и не стига за най-необходимото. Стига лъжи!
  • 32 Гост

    9 1 Отговор
    Лельо, българина трябва да взима 2500 за да излезе сметката, за която пишеш! Капиш? Да ви....у математиците...
  • 33 Нахранен

    6 2 Отговор
    Последните 10-12 години имало ли е такава мизерия? Да са ни честити "умните и красивите"! След такова щастие защо се оплакваме!

    Коментиран от #40

  • 34 Абсолютно НЕвярно

    5 1 Отговор
    Всичко отива за храна, горива и данъци. Евростат сигурно си прави стЪкмистиката като свинско със зеле. В България над 80% са на зеле. Свинското незнам кой го яде, ама не са обикновените хора !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Teodor

    3 0 Отговор
    Интересна статистика
    Хахахахахааааааааааа
    Факти хахахаааааа
  • 38 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    3 1 Отговор
    БРУТАЛНО, ЖЕСТОКО, ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ
  • 39 Фиде

    4 0 Отговор
    Не мога да се съглася с тази статия. Реалната картина на разходите е следната: На заплата 650лв даваш половината за наем, платиш ток вода и телфон и остават едни 150лв за храна. Яде се основно само боб и леща. Ако имаш деца тежко и горко.
  • 40 До Нахранения

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Нахранен":

    Ясно, защо си нахранен. Като си оправиме направената Кочинка ще те провериме и теб.
  • 41 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 0 Отговор
    Как ги правите тези сметки?

    90% от доходите на 1,5 млн. пенсионери и 0,5 млн. работещи на минимална работна заплата отиват за храна, електричество, В и К, отопление.
  • 42 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "цербер":

    "Българинът харчи половината заплата и почти цялата си пенсия за наеми, сметки за консумативи и за храна."


    Мнозинството от българите кога ще проумеете? Пенсионер и беден не винаги са едно и също. Да у нас само 1,5 млн. пенсионери, които СА Много БЕДНИ. Но също така ИМА и 300 000 богати пенсионери с автомобил, апартамент, вила и 120-1500 лева месечна пенсия. И да не забравяме и допълнителни 120 лева месечно популистка коронавирус тиквопомощ.

    Кога ще го разберете мнозинството българи? Социални помощи трябва да се дават само на бедните хора, независимо дали са пенсионери, работещи, инвалиди ... Не трябва да се дават социални помощи на богати пенсионери с повече от един имот, 100 000 лева в банкова сметка, автомобил, над 500 лева месечна пенсия(толкова е чистата минимална работна заплата, след плащане на осигуровки и данци).

    Откъде накъде, след като работници на минимална работна заплата(650 лева месечно,чисто 500 лева) не получават САЦИАЛНИ КОВИД ПОМОЩИ(ДОБАВК). То богати пенсионери с над 1100 лева месечна пансия ще получават СОЦИАЛНА КОВИД ПОМОЩ.
  • 43 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 1 Отговор
    Мнозинството от българите кога ще проумеете? Пенсионер и беден не винаги са едно и също. Да у нас само 1,5 млн. пенсионери, които СА Много БЕДНИ. Но също така ИМА и 300 000 богати пенсионери с автомобил, апартамент, вила и 120-1500 лева месечна пенсия. И да не забравяме богати пенсионери получават и допълнителни 120 лева месечно популистка коронавирус тиквопомощ.

    Кога ще го разберете мнозинството българи? Социални помощи трябва да се дават само на бедните хора, независимо дали са пенсионери, работещи, инвалиди ... Не трябва да се дават социални помощи на богати пенсионери с повече от един имот, 100 000 лева в банкова сметка, автомобил, над 500 лева месечна пенсия(толкова е чистата минимална работна заплата, след плащане на осигуровки и данци).

    Откъде накъде, след като работници на минимална работна заплата(650 лева месечно,чисто 500 лева) не получават САЦИАЛНИ КОВИД ПОМОЩИ(ДОБАВКИ). То богати пенсионери с над 1100 лева месечна пансия ще получават СОЦИАЛНА КОВИД ПОМОЩ.
  • 44 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗА ТАЗИ СТАТИЯ ---НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЧЕТЕМ И СЕ СМЕЕМ !!! ТРАБВА ДА ПОЖИВЕЕШ С НАС- БЪЛГАРСКИТЕ СЕМЕЙСТВА --- ЗА ДА ПИШЕШ -/ АЛА БАЛИСТИКИТЕ СИ / !!!!!!!!!!! ПРОБЛМИТЕ НИ СА ЗА ДЕЦАТА НИ -УЧЕНИЦИ - НЕ ЗА ХРАНА И ОТОПЛЕНИЕ !!!!!!!!!!!!!!
  • 45 Да виии

    0 0 Отговор
    Половината ли хахаххаха Абе вие Галакси правите. Те заплатите за храна не стигат те. Килограм и половина домати и кило краставици 11лв. Хаххахахаха
  • 46 подкрепям те !

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нормален":

    А другата половина харчи за кръчми, чалгаджииници, телефони за по 2000лв, скъпи коли, ненужни парцали
  • 47 Тити

    0 0 Отговор
    Излиза че цялата държава работи ток вода и парно а за друго пари не остават
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове