Last news in Fakti

19 Януари, 2022 21:25 1 993 18

Близки на загиналите в автобуса на "Струма" искат паралелно разследване

  • ам струма-
  • паралелно разследване-
  • запален автобус

Почерните семейства все още чакат спасените вещи на своите близки. Те са върнати от българското следствие в Северна Македония, но процедурата по разпознаване все още не е започнала

Близки на загиналите в автобуса на "Струма" искат паралелно разследване - 1
Кадър БНТ

След трагедията с македонски туристи на магистрала "Струма", оцелели и роднини на загиналите настояха пред районния съд в Перник за паралелно разследване на причините за катастрофата. Близки на загиналите търсят още информация за злато и бижута за хиляди евро останали сред отломките, съобщи БНТ.

Близо два месеца след жестоката трагедия на магистрала "Струма", част от оцелелите отново се връщат в България.

Братът на Кямуран живее втори живот. Вече е възстановен физически, но не и психически. Откакто се е завърнал у дома е спрял да говори.

Психически не е добре. Два месеца е до мене. Пазя го. Имаме и други, които не са добре психически. Не могат да говорят. Само повтарят едно и също - "не знам", "не знам". Какво да ти кажа. По-голяма катастрофа няма на света, споделя Кямуран Паязитовски.

Почерните семейства все още чакат спасените вещи на своите близки. Те са върнати от българското следствие в Северна Македония, но процедурата по разпознаване все още не е започнала.

Снаха ми, имам и доказателства, че при пътуването е имала накити за 7 000 евро. Златото не гори. Може да е станало на топка. Нашите власти да кажат имаме злато, или читави куфари, или пари, допълва Кямуран Паязитовски.

Оцелели и родини на загиналите настояват още и за паралелно разследване на причините за трагедията, различно от наказателното производство образувано от прокуратурата. Делото за обезпечаване на доказателствата е заведено пред райония съд в Перник.

Много лесно е да кажеш шофьора загинал. Никому нищо. Това е само за нас, някой да се спаси, за това шофьорът е виновен, каза Кямуран Паязитовски.

По делото в Перник експерти отново ще изследват пътната настилка, виражите, маркировката и каква е била поддръжката.

АПИ много скоростно и в срок започна да ремонтира неща, които са били разрушени от катастрофата, но започна и промяна на някои детайли по пътя, които нямат дефекти от катастрофата. Така че по това, което е ремонтирано ние най-вече ще търсим евентуални недостатъци, които са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия инцидент, каза адвокат Николай Димитров.

От Националното следствие определиха още през декември като водеща версия за катастрофата несъобразена с пътните условия скорост и заявиха, че пътната настилка е отговаряла на изискванията.

Фаталната отсечка от магистрала "Струма" вече изглежда по различен начин. Зоната за отдих е отделена с буфер, поставена е нова мантинела и маркировка. Въпреки това пътни експерти продължават да виждат недостатъци като например големината на болтовете, с които е захваната мантинелата.

Ако се установи, че шофьорът е единственият виновен, тогава наказателното производство ще бъде прекратено. Близките на загиналите ще имат право на претенции по застраховката на шофьора. Претенциите ще бъдат предявени в България, където лимитите са европейски и са почти 20 пъти по-големи от тези в Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо ли .

    12 8 Отговор
    Килограми злато е имало по хората , а нищо няма намерено!!

    Коментиран от #4, #17

  • 2 сигурно

    11 7 Отговор
    Поне за 10 мил. евра ще е осъдена държавата ни !!!
  • 3 Последния Софиянец

    23 3 Отговор
    По телевизията казаха че са дошли за накитите на роднините.Златото според тях не горяло.МВР ги било откраднало.Златото не гори но се топи.Тъпи шиптари.
  • 4 Последния Софиянец

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "защо ли .":

    Позлатило е магистралата.Стопило се е.
  • 5 амон ра

    26 3 Отговор
    алчнотията на македонците е потресаваща ... близките им станаха на въглен, пък те си търсят синджирчетата ...Отвратително ...
  • 6 Какви Претенции?

    30 1 Отговор
    Какво се оказва сега,че това не е било автобус а инкасо,а и сигурно сте го декларилари на границите(както е било редно)?!
  • 7 ТаУмВзе

    8 5 Отговор
    Знаят, къде е банкя!
  • 8 Перо

    24 0 Отговор
    Има лимити и регистрационен режим на митницата. Ако покажат декларации с описани предмети от скъпоценни метали, да си търсят златото! Много БГ НПО-та и гладни адвокати решиха да направят пачки от държавата и се поставиха в услуга на СМ. Вината е изцяло на шофьора!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 щиптъриалчни

    18 0 Отговор
    Ако при разследването се окаже, че автобусът е преминал незаконно границата и е превозвал леснозапалими прекурсори, може да се наложи финансовите претенции да имат обратен знак.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    БОГ да прости загиналите ХОРА
    възтановяване на ОЦЕЛЕЛИТЕ
    КУРАЖ
    на БЛИЗКИТЕ
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    безсрамнико не се гаври с трагедията на ХОРАТА психопат такъв
  • 13 Ще има и още

    8 3 Отговор
    Може би малко пояснение би било добре - ако претенциите са по застраховката на шофьора защо ще се предявяват в България ? Тази застраховка не е ли сключена от застрахователна компания от Македония ? Иначе още през ноември беше ясно , че наши адвокати и пътни експерти точат здраво зъби за съдебни искове срещу държавата но това не го обвързвам със застраховката на шофьора а по скоро с доказване, че за катастрофата вина носи състоянието на пътя, което пък поне на този етап се отрича от следствието.
    Нещо не е обяснено тук добре.
  • 14 ОК!

    7 0 Отговор
    А кой ще плаща разходите по паралелното разследване...?!?!
  • 15 Да бе да...?!

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    И като пренасят контрабандни туби с гориво и прекусори за наркотици...току-виж гръмнал и самолета...
  • 16 МааааВиШиптърска

    0 0 Отговор
    Да ми пишат курацата айахахахсхахаха
  • 17 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "защо ли .":

    Защото просто не е имало То така отиваш в чужбина за ден два с рейса и се накичваш с по кило злато най малко за да ти е по уводно и спокойно пътуването ,а и без злато как ще заспиш в рейса ?
  • 18 64646

    0 1 Отговор
    автобуса освен леснозапалима суровина за производство на хероин е превозвал и злато....още малко време да мине и ще си кажат всичко шиптърите.....ще се окаже,че автобуса е превозвал и противоракетни обстановки втора ръка....и после ревем за шенген ...какъв шенген цялата нелегална търгувия между европа и азия минава през капитан андреево
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове