Last news in Fakti

21 Януари, 2022 10:21 4 979 40

Тодор Галунов: Чува се за нов президентски проект

  • президент-
  • партия-
  • румен радев

Радев не е бил много прецизен в изявлението си

Тодор Галунов: Чува се за нов президентски проект - 1
Снимка: БГНЕС

”На мен ми се струва, че в рамките на втория мандат Румен Радев ще има възможност да назначи и друг служебен кабинет. Трудно ми е да си представя как сегашното правителство ще изкара 4 години. Има слухове за нов президентски проект, но ако го направи в началото на мандата, ще бъде подложен на много сериозна критика”, коментира пред БНР политологът проф. Тодор Галунов, преподавател във Великотърновския университет.
Според него животът на правителството на Кирил Петков не зависи само от съдебната реформа, определяща ще и темата "Северна Македония".

"Заявката на Румен Радев за конституционна промяна е много сериозна, ако не я изпълни в рамките на мандата, сигурно ще бъде доста критикуван. Промяната на Конституцията, ако визира формата на държавно управление, това минава неминуемо през Велико народно събрание, т.е. една дълга процедура, която трябва да стане в условията на една много сериозна политическа и икономическа нестабилност, струва ми се, че точно в момента България няма да мине към такъв вариант", коментира още политологът.

"В обръщението пред Народното събрание Румен Радев по-скоро очерта проблемите пред страната, защото ще сбъркаме, ако приемем това за програма за работа на президента, тъй като голяма част от приоритетите не са в неговите правомощия", уточни той.

Според него президентът Радев не е бил много прецизен в изявлението си, че е готов да носи споделена отговорност с правителството, защото България е парламентарна република, в която отговорността се носи от кабинета и парламента: "Така той насочва донякъде към бъдеща конституционна промяна в посока на разширяване на правомощията на президента."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    16 23 Отговор
    ТОДОРЕ ОТ ДНЕС ТЕ КРЪЩАВАМ НА ГАЛФОНОВ,МНОГО КОШМАРИ СИ СЪНУВАЛ.

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    20 14 Отговор
    И аз така чух вчера на Агора България пред Президентството.Един съветник на президента ми каза Пеканов и Мая Манолова.Тя горката Мая ходи като сянка след Радев.Сама си е виновна .Казах и да изгони предателите Хаджигейов и Бибиткян.
  • 3 Последния Софиянец

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    Има нещо.
  • 4 Румен

    24 48 Отговор
    Точно така. Президенска Република . Целия народ е с Радев. С изключение на мафията. Парламента е една сбирщина от некадърници и крадци.

    Коментиран от #12, #34

  • 5 Факти

    38 30 Отговор
    Колкото и да се пъчи като „спасител“ Радев бе избран от позорно малцинство втория път и още по-позорното му дупене пред Херо Мустафа го докара до масов потрес точно у тези, които иначе някога го припознаваха като „водач“. Опита да избяга от ЛИЧНАТА СИ ОТГОВОРНОСТ ЗА КИРЧО И КОКОРКО с правене на „нова“ партия е поредната илюстрация на психопатийното комплексарство и нарцистичен инат да овладее всичко в тази държава на този иначе семпъл, нехаризматичен човечец, който ако не беше Корнела, щеше още да се вихри в хотела в село Труд на Копринков.

    Коментиран от #18, #19, #24, #30

  • 6 гост

    23 18 Отговор
    така е , сега всеки коалиционен си прави каквото иска , всеки управлява еднолично , няма общи действия ,на ген. Радев това не му харесва и на хората също , не са очаквали подобно управленоие .. а ИТН най безсрамно вкара и запазва постовете на старите мутри във властта ......добре е да има служебно правителство още пролетта
  • 7 ТаУмВзе

    37 9 Отговор
    Верно ли? Козяк на пролет ще има нов кастинг за слугинаж премиерче! Мдааа Честито, робе овца!
  • 8 Пламен

    35 15 Отговор
    Кире „умното“ хвърля кърпата до края на март 2022г. поради обрат на ваксинацията по света и у нас и множество гневни бунтове на увредилите имунитета си хора. Хвърчилото е пътник - след него и идва възраждането на отечеството ни…

    Коментиран от #11

  • 9 Калинка

    38 8 Отговор
    Всички ги е страх от една партия и най-вече EU и САЩ, особено НАТО. Да не би пък този робски народ да им обърка плановете при следващите избори, които изглежда не са далече. Затова пак са спуснали директивата към Радев да направи нов проект. На тях вече е пределно им ясно, че народът няма дълго да го трае това нефелно правителство.

    Коментиран от #16

  • 10 Филип

    42 8 Отговор
    Киро и Асен бяха подхвърлени наРадев от "Козяк"...Виждаме "Козяк" какви некадърници слага..

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    6 28 Отговор

    До коментар #4 от "Румен":

    Вчера на Агора България приехме декларация за Президентска република и ще я внесем днес в Президентството.

    Коментиран от #13, #37

  • 13 Тиквата

    22 10 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Я, пак..... Кой си ти , че ще внасяш

    Коментиран от #17

  • 14 На този спец

    11 5 Отговор
    нещо му се счува... Това не е ли диагноза?
  • 15 На Радев

    33 9 Отговор

    До коментар #10 от "Филип":

    всичките му „проекти“ са загорял тюрлюгювеч от набутани нефелници. И който все още не вярва в това и продължава да живее в розови облаци от овчи възторг към този лицемерен рецитатор, може да проследи всичките му „екипи“ – като се почне от Герджиков и се стигне до прокситата му Киро и Кокорчо.
    Сега пак ще прави „нова“ партия и пак с чурук дъски една до друга. Който не помни кой пък е Пеканов, да си припомни, че аман от леваци! Който не помни Мая-та и „мутри вън, мутри вътре, изправи се, падни и ние идваме“, да си припомни, че аман от некадърни зависими „борци“!
  • 16 Напълно

    9 15 Отговор

    До коментар #9 от "Калинка":

    Нормално Действие на Демонократите!!! Когато Обществото се Поляризира и една Голяма част от него негласно стои в Опозция на Управляващите, ТЕ бързат да Разцепят тази Част. Страх ги е тази Поляризация да не се Циментира около Единственната Опозиционна Партия - ВЪЗРАЖДАНЕ!!!

    Коментиран от #31

  • 17 Последния Софиянец

    9 17 Отговор

    До коментар #13 от "Тиквата":

    Агора България ! Всеки четвъртък вечер сме пред Президентството да решаваме какво правим.Подготвихме и петиция до Народното събрание срещу зелените сертификати.Имаме 100 000 подписа.

    Коментиран от #20, #29

  • 18 Президентът Радев

    15 19 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    е избран за ВТОРИ път с мнозинство от 65:35. По-голяма част от негласувалите не отидоха до урните, защото състезанието беше с предизвестен резултат - на безспорните лидери бе противопоставена несъстоятелна алтернатива. А според Конституцията и избирателния закон изборът е напълно легитимен. Така че мантрата "недостатъчен брой гласували" гали ушите на победените - как беше там - "Битият - бит...,продължението го знаете.
  • 19 3333

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Точно казана и право в 10-та.
  • 20 ХАХАХАХАХ

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    И като се натряскате ви се струва, че сте решили всичко?! ХАХАХАХАХАХАХА

    Коментиран от #23

  • 21 брутално

    16 5 Отговор
    Има нужда от нов проект. Новите, особено с Рашков начело, нещо се отклониха от демократичните принципи и проевропейския път на развитие на страната. Нещо се отклоняват от корупцията по високите етажи на властта, "усвояванията" в особено големи размери и насочват целия ресурс към низините- полицай с подкуп 20 лв., кварталния кокошкар, дърва без печат и др. дребни работи.
  • 22 Моряка

    18 15 Отговор
    Защо пък не?Прехвалената уж най демократична конституция ни докара до безпрецедентна диктатура на Б.Б. и до най голямата ни национална катастрафа за цялана ни 1300 годишна история-загуба на 3 милиона население и загуба на суверининет.И то без война.С демократичната конституция.Някой може ли да каже,колко американска войска има в района на американската авиобаза Безмер?Съмнявам се, и Премиера и Началника на отбраната дали знаят.И защо никой депутат или водещ журналист не ги пита.Някой досеща ли се,какво ще стане в Безмер,Граф Игнатено,Ново село,София,Варна,Атия, при конфликт между Русия и НАТО.И ако се досеща,кому е нужно да умираме заради американските интереси?И кой после ще търси сметка на Пасито,че ни вкара в тази скотобойна?

    Коментиран от #26, #39

  • 23 Ангелинов

    15 6 Отговор

    До коментар #20 от "ХАХАХАХАХ":

    Коментарът на професора е точен и балансиран. За съжаление компетентните хора като него не искат да участват в политиката. Не всеки иска да се подлага на потоци от злоба и охулвания.
  • 24 Да бяхте образовали циганите ,

    10 14 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    та срещу 50 лева да бяха дали едно рамо на ректора ,та да дуднете, че имало мнозинство , ама фалшиво мнозинство както е избран и Чехльо и фъндупкува и цялата шайка на Гроб .
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор
    Тодор Галунов е още едно потвърждение:Шахмата и заниманията с шах създават Човеци и Личности!
  • 26 Зззз

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Моряка":

    И последния останал американофилистик ще им издигне паметник ,защото са ни унищожили за да ни спасят от Русия.
  • 27 РОТИ

    14 3 Отговор
    Дано ако има нов президентски проект не е като сегашният. Май проектите не вършат работа в полза на народа. Най важното си остават кадрите подготвени, можещи, честни и авторитетни.Вносните кадри при " царя" и сега нема да оправят дереджето на държавата и народа.

    Коментиран от #36

  • 28 Абе тия

    7 6 Отговор
    защо не си гледат преподавателската дейност. Качеството на висшето образование е на кота нула. И преподавателите са неуки, както и студентите. Студентите не могат да съставят едно изречение. Нали е забранена политическата дейност във вузовете, а всички се надпреварват да политиканстват. И то на тема, какво щяло да стане. Обучавайте и възпитавайте студентите.
  • 29 Не се хабете

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    вече и СЗО послуша д-р Мангъров и призова да няма сертификати, да не се ваксинират с n-брой дози, защото сриват имунната система.
  • 30 Друг път

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    вижте преброяването. Населението е по- малко от броя на избирателните списъци. Аз съм го изчислила, и като се махнат децата и младежите, излиза че е избран с 52 процента. А избирателите са му толкова, колкото на Плевнелиев преди 10 години.

    Коментиран от #40

  • 31 Тази партия

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Напълно":

    е на един продажник! Копейкин му викат, първа патерица на Доган!
  • 32 666

    12 9 Отговор
    За нещастие явно сме продадени пак на Русия. Имаме Радев назначен от Решетников и партия на Костя копейкин. България пак под робството на Русия. Честито на печелившите.
  • 33 Борис

    5 4 Отговор
    Този отскоро професор е напълно в политиката. Дъщеря му е депутат от възраждане,а доскоро шеф на възраждане беше г-н Спиридонов привати затор и брат на председателя на об
    съвет от Герб във Велико Търново
  • 34 Иво

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Румен":

    За кой народ говориш. Сигурно за руския.
  • 35 Диамантената ръка

    9 3 Отговор
    Пилот-президент, пожарникар-премиер, инженер по поцинковани кофи-шеф на НС, никому неизвестни хорица-министри, шефове на комисии и т.н. Ефект на Дънинг-Крюгер.
  • 36 И аз да кажа

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "РОТИ":

    Ама вие сериозно ли мислите, че Радев заради народа цял мандат дудне срещу управлението? Той имаше да се отчете пред онези, които му подариха, както сам каза ,тоя пост. Но се попрестара като напълни президентството с войскари, чингисари и шпиони, и в един момент ножа опря до кокала- нещата вървяха към обвинения в държавна измяна ( питането на Гешев към КС) и тогава скокна с юмручето да буни държавата. А за да докопа втори мандат и жизненоважния имунитет, целуна ръка и на Херо. Но след това- изтъка платното и ритна кросното- оттук нататък нищо про-американско няма да се види от него. Даже мисля, че нарочно се държат така гламаво по отношение на Северна Македония, за да се настройват българите ,че американците го искали. Нали е в НАТО Сев.Македония- дреме им на американците дали е в ЕС. Освен дето лобистите на СМ предизвикват някаква шумотевица.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    7 2 Отговор
    Толкова злобен, дребнав, отмастителен и разюзден президент не сме имали Първата му опашата комунистическа лъжа бе още на дебата със Цачева. Че не е бил член на БКП. Всеки млад офицер със пагоните му се връчваше и партийният билет. Юнакът също е бил и делегат на 14 конгрес на БКП Цачева интересно защо не го закова още на мига, кой и заповяда да млъкне. Тя и затоваи се разплака,,, от бесилие. Та това руско мекере правещ се на натовец ще ни надроби много бели и по лошо. Народа трябва да се усети и съвсем скоро да го изрита със ипийчмън
  • 39 Kresi

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Моряка":

    Ако тук имаше руски войски нямаше и да чуем гласеца ти.Но всичко свърши.Надявай се пак да влезем в руската зона на влияние т.с да влезем пак в затвора с бодлива тел
  • 40 Kresi

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Друг път":

    Радев на балотажа получи22% от 40% гласували
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове