Last news in Fakti

24 Януари, 2022 10:50 1 697 21

НИМХ пита премиера защо го прехвърля към МОСВ

  • нимх-
  • синоптици-
  • мосв-
  • кирил петков

Смятате ли, че може да направите декларираната от Правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област?, питат синоптиците

НИМХ пита премиера защо го прехвърля към МОСВ - 1
Снимка: БГНЕС

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) зададоха няколко въпроса към премиера Кирил Петков с открито писмо. Те питат защо правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН.

"Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ? Смятате ли, че може да направите декларираната от Правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област? Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване?", питат синоптиците.

Работещите в НИМХ питат още дали са ясни на Петков действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да „извади“ една национална научна организация със 132-годишна история от Министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти.

"Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега?", пише още в писмото.

"Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и да получаваме средства по тях? Чий е този „пропуск“, питат още от НИМХ.

Експертите на Института настояват за среща, на която да бъдат обсъдени въпросът и необходимостта от прехвърляне на института към екоминистерството, както и да се даде яснота за начина, по който ще се финансира занапред работата на учените.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батко

    10 5 Отговор
    Защото и той е тик.вундер

    Коментиран от #3

  • 2 Грульо

    9 8 Отговор
    Оставка за Кикирчо, братя метролози! :D
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стига бе

    18 6 Отговор
    Ама и тия ли правят "наука" !?
    Не че съм компетентен да преценя с каква шапка трябва да ходят, ама чак па наука да правят?
    Станаха много нещо таквиз доктори, кандидати на науките и там незнам си какви. Откакто го няма ВАС се удесеториха. Раздават се титли на килограм. И кой печели? Знам кой губи обаче от това.

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 5 Хи хи

    10 7 Отговор
    Голямата промяна настъпи дами и господа и тя се състой предимно в местене . Прилича на оня виц за работа с компютър в клас. Другарката рекла на Иванчо: Иванчо вземи компютъра от първия чин и го премести на втория, а Драганчо да го премести на третия чин и т. н. Това било работа с компютър , та и Простото Киро същото важното е да кипи без мислен труд,
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт

    7 6 Отговор
    Пак не познаха времето!
  • 9 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    9 8 Отговор
    Питайте защо ТОЗИ ни е премиер ‼️
  • 10 Иванчо

    14 8 Отговор
    Мрънкат, защото от години са си изградили комунизма, взимат си парите, ползват си облагите и сега ще им се наруши комфортът.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 боко

    9 4 Отговор
    Там вие мястото, бързо станахте доценти професори а и туроператорски фирми направихте
  • 14 висок

    4 7 Отговор
    Ежедневно ползвам услугите на НИХМ... техен фен съм. Браво, подкрепям ви. Но да сте мислии когато гласувахте за РРадев и ПП "Продължаваме измамата"!
  • 15 Еми така

    1 4 Отговор
    Защото промените ще са само с прехвърляне, затова. Да се готвят знайни и незнайни институти и институции... Липсата на ясна визия, опит и диалог със засегнатите е очеизвадна.
  • 16 ТИХОмир

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Стига бе":

    Супер изказване....."Не че знам какво е наука и за какво иде реч, ама да си туря празното мнение!" С Тролове и дървени философи в нета е пълно.... Моля не бъдете такива! Ако не разбирате за какво говорите, по- добре не говорете!
  • 17 ТИХОмир

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Стига бе":

    Хора първо пеоверете за какво говорите и после говорете! Първо позицията на института е точно срещу тези които "взимат титли"... Като г-н Денков...който съвсем наскоро беше награден с такава титла от бившите "собственици" на НИМХ - ( БАН ) , дадена му бе от същите хора на които преди 2 години НИМХ поиска оставката в множество протести ! В НИМХ титли няма титлите са в БАН и са давани от тях! И сега гн Денков връща услугата за тази титла, като се опитва да прецака НИМХ!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТИХОмир

    2 1 Отговор
    И трето....според една ТЕОРИЯ... със случая, в този опит тихо да се "премести" НИМХ към РИОСВ, единствено се цели да се спре възможността на НИМХ( като експерт в областта си в България) да участва в европейски проекти!! А тези проекти да бъдат раздавани на разни знайни и незнайни частни фирми, които са собственист на доближени на министъра на РИОСВ! Фирми които хабер си нямат как да вършат дейността която НИМХ върши 132 години, но да използвт данните на НИМХ за тази цел! ТОВА Е САМО ТЕОРИЯ! НЕ ИСКАМ ДА БЪДА СЪДЕН! ТОВА Е ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ... КОЕТО НЕ МОЖЕ В МОМЕНТА ДА БЪДЕ ДОКАЗАНО!
  • 20 qwerty

    1 0 Отговор
    Прехвърлили са ги точно където им е мястото.
  • 21 НИМХ какво е?? ЕООД Частна Фирма, от

    1 0 Отговор
    Оялисе чиновници! Кой им плаща заплатите на тези?? "Държавата, Народа!! Държавата, решава към кое министерство да се водят, а не чиновниците, които работят в НИМХ!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове