Last news in Fakti

25 Януари, 2022 16:27 2 626 48

ВМРО: Спряха филм за насилието над българи в Македония заради посещението на Ковачевски

  • вмро-
  • младежи-
  • оставка-
  • министър-
  • култура

Недопустимо е политическа намеса в програмата на БНТ в 21-ви век! Това е скандално!, пишат от младежката организация

ВМРО: Спряха филм за насилието над българи в Македония заради посещението на Ковачевски - 1
Снимка: БГНЕС

Недопустимо е политическа намеса в програмата на БНТ в 21-ви век! Това е скандално!

Това гласи позицията на Националния младежки комитет на ВМРО. Тя идва в отговор на мистериозната подмяна на филма за гоненията на българите в Македония по времето на Тито по БНТ. Той беше обявен, рекламиран и подменен. Защо?

Вчера станахме свидетели на поредното безпрецедентно потъпкване на свободата на българските медии. Обект на грозно посегателство беше не коя да е телевизия, а националната телевизия. По план БНТ трябваше да излъчи точно в 22:00 ч. „Само защото бяха българи“ (1999 г.) – документалният филм на Милена Милотинова за насилственото обезбългаряване на Вардарска Македония след 1944 г.

Без предизвестие и без обяснение обаче програмата беше сменена с филм за великия ген. Вазов. Все още не е ясно защо лентата, която показва историческите насилия над българите в Македония, не беше излъчена, но медии в България и в Република Северна Македония твърдят, че е по поръчение на правителството, за да не се разтълкува като провокация спрямо гостите ни от Скопие.

Нещо повече – в редица медии в Македония това беше изтълкувано като: „Прва отстапка од Софија за Скопје“. И за това тълкование има доста причини, като предварително обявената в Телевизионните гайдове програма, според която точно този филм ще се излъчи в 22.00 ч. Нещо, което беше публично оповестено и от Генералния директор на БНТ Емил Кошлуков в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на 23 януари (неделя).

„Този понеделник излъчваме филма „Само защото бяха българи“ – за прочистване на българското самосъзнание, за да се македонизират. Знаете лагерите, знаете убийствата по време на Тито. Ние не можем да ги направим българи насила, но не можем да се откажем от историята.“ (бел.ред. – говори за братята ни от другата страна на границата).

А целта на цялото интервю е да се изтъкне ролята на националната телевизия в културната интеграция на РСМ по пътя ѝ към ЕС. В същото това интервю г-н Кошлуков изтъкна и задълженията на БНТ, залегнали в ЗРТ и по – специално в чл. 6 - да отстоява националните интереси.

„Политическите решения ги взимат политиците. Тази политика се определя от президент, кабинет, парламент – не от нас. Ние сме длъжни да ги отстояваме и не е достатъчно просто в новините да отразим или да направим „Референдум“ по темата – правили сме. Или да направим „История.бг“. Ще има пак предаване за 150 години от рождението на Гоце Делчев по другия понеделник. Ще има отново тема за Македония. Аз смятам, че БНТ трябва да направи повече.“

Дано обаче не се окаже, че и ефирните решения ги взимат политиците, защото случилото се с филма „Само защото бяха българи“, е много лош знак.

Именно това странно натрупване на факти доведе и до гнева на хиляди българи, които очакваха да гледат именно този филм, но бяха излъгани. Кой и защо свали от екран именно тази символна лента?

Недопустимо е историческата истина да е провокация, напротив, филмът трябваше да бъде излъчен и трябваше да бъде гледан съвместно от двата кабинета. Защото докато Кирил Петков се обясняваше дали сме „фашистки окупатори“ или не сме, някой си е позволил да нареди да бъде спрян от излъчване филм за Македонската Кървава Коледа. За масовите преследвания и разстрели, за скалъпените процеси срещу хора с българско самосъзнание, за масовата смяна на имена, немалка част от които посмъртно.

Това е позор. Позор, защото някой си е позволил вмешателство в свободна медия в 21 в. като променя програмата ѝ. Позор, защото подмяната на историческото ни минало се случва не само в Скопие, но и в София. Позор, защото даваме обяснения за неща, които не са се случили, но се опитваме да скрием репресиите, които нашите сънародници са преживели, за да не се наранят нежните чувства на гостите ни. Именно заради тях свалихме, заглушихме, изтрихме от национален ефир близките на нашите сънародници, загинали в онези мрачни събития. Те вече нямат право да говорят, „само защото бяха българи“.

Само че ние няма да търпим такава гавра с националната ни кауза. Обръщаме се към г-н Атанас Атанасов. Като министър на културата Вие сте длъжен да защитавате свободата на българските медии, особено на националните ни. Вие сте длъжен също така да пазите и разпространявате националната история и култура. Апелираме да направите всичко възможно да стане известна причината за тази „тиха подмяна“ на програмата на БНТ за 24.01.2022 г. и след това да поемете своята отговорност, че сте я допуснал, като по подобен тих начин подадете своята оставка.

Подкрепяме протеста, организиран от възмутени граждани, който е обявен за днес от 18.00 ч. пред БНТ.

Обръщаме се и към тях и всички българи. Нека всяка вечер в 22.00 ч. да пускаме на стените си във Фейсбук филма на Милена Милотинова „Само защото бяха българи“ (1999 г.). Споделяйте го от страницата на Националния младежки комитет на ВМРО и всички свързани с тях страници. Защото от Скопие може да принуждават нашите управници да не излъчват този филм по националната телевизия, но не могат да забранят на ВМРО да показва историческата истина такава, каквато е!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 16 Отговор
    Шкембе торба усети ли се, че кошлука е гербераст и слугинажчето на козяк-министърче на халтурата, няма Нищо общо?

    Коментиран от #42

  • 2 МВРО

    18 10 Отговор
    Властите от Русенко: Гладни сме, гладни сме, дайте ни торбички
  • 3 Територията

    36 9 Отговор
    Абе, вие още ли си мислите, че имате държава? Ние изпълняваме чужди разпоредби. Македония ще бъде пусната.
  • 4 Путин

    8 34 Отговор
    Азбуката е македонска.
  • 5 История БГ

    14 24 Отговор
    ВМРО са обявени за терористична организация едно време щото са правили атентати срещу цара и трепли хора по сред бял ден в София и чужбина.
  • 6 истина е

    13 20 Отговор
    Ама ВМРО е в умряла кома отдавна !!!
  • 7 сара

    21 2 Отговор
    Бре, този Кошлуков взе да се бори за "независима" тв, а преди спеше летаргичен сън.
  • 8 3.14К

    14 23 Отговор
    А кой и защо насрочи за излъчване точно в този ден филма на Милутинова? Какво точно се целеше с излъчването му, когато ние настояваме да отпадне езика на омраза. Кога е направен филма и защо не е показан досега? Явно това е част от цирка режисиран от толупа и неговите слуги!

    Коментиран от #9, #20

  • 9 коко

    14 9 Отговор

    До коментар #8 от "3.14К":

    Много точен коментар !

    Коментиран от #34

  • 10 Нетърпимо

    25 4 Отговор
    БНТ са много зле.как не ги е срам.Продажници.Трябва да се казва истината.че македонците са си българи и всичко е една Голяма лъжа.която не т.ябва да търпим .ВМРО са прави в този случай.Докога ще се изкривява историята и истината
  • 11 Перо

    12 5 Отговор
    Съгласен съм със статията,но не вярвам,че джендър като М.Милотинова може да направи качествен,исторически издържан и с добър сценарии филм! Това не е тема за такива личности! Все едно Азис да прави филм за Гоце Делчев.
  • 12 Сделано в СССР

    8 11 Отговор
    А кой нареди на КГБ доносника Кошлуков - Сузи дългото краче, да го включи в програмата, точно при посещението на македонските ни братя ? Кремълска паплач !

    Коментиран от #13

  • 13 АЛОО..

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Сделано в СССР":

    Кишлука е човече на ЦРУ и ДПС. Къде го видя това КГБ?
  • 14 Цялата

    10 8 Отговор
    Герберска сган се активира,но времето ще ги изчисти до един
  • 15 Абеееее

    7 5 Отговор
    Струва ми се,че Кирчу скоро ша яде и той сопатаааа....После пак (като на всички министър председатели на РБ) народя(матряла,чипа и прочее определения за нас) ще му е виновен!!!
  • 16 tate

    4 4 Отговор
    Нали тази коалиция назначи Кошлука ,какво реват като вдовици за К......
  • 17 Ха ха ха

    6 1 Отговор
    БНТ и БНР свободни медии. Това свинско банкянски медии, и представят нещата винаги изкривено.
  • 18 Алфa Вълкът

    3 1 Отговор
    Да я анексираме половината Македония до Охридското езеро пък друга половина, пък другата половина, ако искат в ЕС, ако искат в Сърбия, ако искат и щат на Америка да стават, тяхна си работа!
  • 19 Деградация

    7 9 Отговор
    Съмнявам се,че соростутката Милотинова е в състояние да направи обективен филм. И какво щяхме да постигнем с тоя филм ?Нов кръг на взаимно смразявяне. И двете ВМРО-та и в Макединия,и в България са скачени съдове и взаимно се подханват с омраза. Цялата история на ВМОРО може да се опише с 2-3 изречения. ВМОРО започва като революционна организация с левичарски и анархистки възгледи и като такава вдига Илиндинско-Преображенското въстание и Крушовската република. След Първата световна война ВМРО деградира до вътрешна терористична организация с фашистки изцепки,а днес са просто захлебващи шмекери.

    Коментиран от #29, #30

  • 20 И. Иванов

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "3.14К":

    Това излъчване си беше планирана провокация.
    А в Ютюб го има филма - точно от програма БНТ отпреди година. Всеки може да го гледа, ако има желание.
    Стига глупости!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Коментарите

    4 2 Отговор
    на националните предатели и безмозъчни амеби не се различават особено от тези на макетата промъкващи се във форума. Само че докато макетата работят за своя интерес амебите работят срещу себе си
  • 23 Пенсионер

    5 3 Отговор
    С този краен национализъм сме за никъде
  • 24 Киро снегорина

    6 6 Отговор
    Спрете да живеете в миналото трябва да има добро бъдеще за нашето поколение

    Коментиран от #46

  • 25 Бай Яни

    1 2 Отговор
    След Македония е ред да се отцепи и Родопската област от тереториялният кенеф.
  • 26 Да живее

    4 7 Отговор
    Харвардската Джендърляшка Демокрация!
  • 27 Дежндър от "Промяната"

    3 0 Отговор
    Стига с тия караници бе хора, я сакам да се омъжим за некой МакеДжендър, а тая българска история ми пречи! На мене ми требе само една туба лубрикант и съм готов да спасявам света!
  • 28 Карловско

    5 0 Отговор
    Представяте ли си,колко хора и какъв протест щеше да стане,ако Красимир не беше изхвърлил от ВМРО най-истинските,най-смелите,най-принципните,.....от 20 години агент Иван само обезличаваше организацията,и използваше шепата послушни паркетни войводи за лични облаги.....
  • 29 тая

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Деградация":

    пусна как клаха войника на живо!Тая гнусна пача...
  • 30 за ванчо

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Деградация":

    у,биеца ..
  • 31 Геноцид !

    11 1 Отговор
    Македонците са българи с отровени мозъци от Титовата пропаганда ! По-големи врагове от сърбите нямаме ! В сравнение с тях турците са ни приятели !Гледайте филма на Милотинова . Всичко е подкрепено с факти и документи ! Масови убийства на хиляди българи които не се отказват от корените си !Реално е извършен геноцид на българите в Титова Македония !

    Коментиран от #32, #33, #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Соросоид

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "коко":

    Така е! Боко Тиквата е наредил да се направи филма и да се излъчи точно сега! Подлите герберасти се опитват да торпилират братските ни отношения с Македония! Всички герберасти в пандиза!
  • 35 Чичо Гошо

    4 1 Отговор
    Какво е ВМРО?

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Македонец

    1 9 Отговор

    До коментар #31 от "Геноцид !":

    Що па не вършиме таков над бугарите?! Всички знаят ке бугарите са фашисти!

    Коментиран от #41

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор
    ...........слаб филм!!! МодераторСКИ, Защо 4 ПЪТИ изтри ОБЕКТИВНИЯ МИ КОМЕНТАР, нямаше никакви обиди и спам????

    Коментиран от #40

  • 39 Стринка ти

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Чичо Гошо":

    Питай деда си. Он ке знае!:)
  • 40 И. Иванов

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Вероятно те трият заради дадените указания от някого и съответно - заплащането от него. Едва ли е нещо лично или от морални подбуди.
  • 41 Мнение

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "Македонец":

    Кои всички знаят ,че са фашисти,или сърбите с бой ти го набиха у кухата глава.Това е стокхолмски синдром....да обичаш мъчителите си.Кажи нещо....

    Коментиран от #43

  • 42 Македонец

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Да живее свободата на словото! Тия, които са направили тоя филм трябва да бъдат предадени на съда! Защо прокаратурата не се самосезира?! Гешеф е виновен! Сигурен съм че следващият прокурор ще ги предаде на безпристрастният български съд и той ще ги осъди! И присъдите им ще бъдат сериозни!

    Коментиран от #44

  • 43 Македонец

    0 6 Отговор

    До коментар #41 от "Мнение":

    Право е дека србите много ни помогнаа в борбите срещу бугарските фашисти! И ние ке сме вечно благодарни за това сборуване!

    Коментиран от #45

  • 44 Какво

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Македонец":

    Има общо Гешев,със обърканото самосъзнание на българите от западните покрайнини ,които горките не са издържали на жестокостта на сръбете,и са се пречупили. Жалко за хората....за да оцелеят,и езика и имената,и мислите са си пречупили......жестоки и лоши сръби....ужас...

    Коментиран от #47

  • 45 Напълно

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Македонец":

    Объркана работа.Няма спасение.Отровено съзнание........Сталин и Тито са използвали войната и насилието срещу беззащитни хора,които сега за да оцелеят ,са се превърнали във техни верни кучета...Жалко.
  • 46 Македонец

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "Киро снегорина":

    Требе Кире!) Требе! Ние, ке ти го сториме!
  • 47 Македонец

    0 4 Отговор

    До коментар #44 от "Какво":

    Ти па! Я, ти думам за филмот! Дека сме били трепали бугарити у Македония! Па, не е верно!
  • 48 Поне

    0 1 Отговор
    Наречете "Северна" татари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове