Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 21:30 1 385 25

Президентът: Вдъхновени от Гоце Делчев, и днес от двете страни на границата ни с РСМ се нуждаем от смелост и сила

  • румен радев-
  • честване-
  • гоце делчев

Слово на президента Румен Радев на тържественото отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на великия български революционер Гоце Делчев в Благоевград

Президентът: Вдъхновени от Гоце Делчев, и днес от двете страни на границата ни с РСМ се нуждаем от смелост и сила - 1
Снимка: БГНЕС

В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи.

Само месеци след възкресението си през 1878 г. Свободна България бе разпокъсана, а Македония и Тракия отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да угаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода. Защото имаше хора, революционери като Гоце Делчев. Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Васил Левски и продължи борбата, в която завинаги ярко ще свети името на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя.

И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя.

Изстрадали насилственото разделение на своя народ, дейците на ВМОРО отрано прозряха, че Македонският въпрос буди не само светлия идеал за национално обединение на българите, но и користните цели на Великите сили и на близки и далечни съседи. Даме Груев си спомня думите на Гоце Делчев: „Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на този въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония...“ В тази свещена кауза Гоце Делчев неведнъж е призовавал, че трябва да се борим за свободата на Македония и Одринско сами с общи усилия и жертви, за да не допуснем още едно разделение.

През целия си живот Гоце Делчев остава дълбоко убеден в идеите на хуманизма, в социалната справедливост, солидарността и братството между хората. В отхвърлянето на всякаква тирания и национално подтисничество. Думите му, че възприема света само като „поле за културно съревнование между народите“ описват най-добре мащаба на идеите и убежденията на тази невероятна личност.

Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме, както и самият Делчев би желал, защото и приживе той събираше и обединяваше, и се бореше срещу разделението и нашите общи слабости.

Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята и силата, честността, с която той ръководеше освободителното движение, предците ни възпитаха у себе си смелост и сила, с която отстояваха светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите окови и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред.

Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата обща история.

Вечна памет пред живота и делото на Гоце Делчев!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нашия

    21 2 Отговор
    Президфнта не "бяга по тъча" като просто Киро и пак наби кимбарицата на просто Киро....кирчо го беше страх дори да спомене за връзка на Гоце с България,а президента цитира думи на Гоце които го определят нееднозначно като българин ....тааа така....
  • 4 Мунчо

    22 0 Отговор
    Румен еее, кажи на западнярите ключови я израз Кражба на самоличност, че да те разберат.... Гоце Делчев се е смятал за българин, а тия уроди му крадат самоличността и го пишат в учебниците, македонец....
  • 5 Факти

    24 0 Отговор
    Изключително обидно е, че днес родината ни бе сравнена с расисткия апартейд в Южна Африка. Не бива да си мълчим! Българският Мандела с казва Коста Ципушев, македонски българин, прекарал 19 години в сръбски затвори, защото не се е отказал от българския си произход.
  • 6 Кочо

    23 5 Отговор
    Стига дрънкахте празни приказки, направете нещо реално и смислено! Постройте Белене, разберете се като Орбан с руснаците за доставки на евтин газ, оправете здравната и образователната система, спрете бягството на българите извън родината им! Само слугинаж, верни на НАТО, верни на Херо, българите за мед. експерименти! Какво ще остане от вас след време, нищо, само, че сте били жалки предатели!
  • 7 Калмук

    14 0 Отговор
    Само не разбрах ние от кави заблуди трябва да се освободим ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! ...Или Руменчо така си говори ?
  • 8 Помак

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Rothschild":

    Р.Радев каза...бош лаф
  • 9 Кики

    7 3 Отговор
    Тоя пак ръси празни приказки ,президент на нищото
  • 10 Доцента

    5 7 Отговор
    Радев Българомразец скоро ще бъде вдъхновен от Гешев с чифт пранги
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 666

    7 3 Отговор
    Празноглавеца и Лъжеца заедно държат речи в момент когато България загива, хората умират от ковид,нямат пари за хляб и храна. Хиляди са на студено и тъмно благодарение на тези негодници. ПОЗОР!!!
  • 17 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "джаич":

    От бугарска македонins!

    Коментиран от #20

  • 18 КРАДАТ НИ ПЛАДНЕШКИ

    4 0 Отговор
    За миналата година 31,8 млн. са раздадените бонуси в НАП
    Общо сумата за НАП за допълнителни възнаграждения на служителите е 31 млн. 844 хил. и 300 лв. Това каза министърът на финансите Асен Василев
  • 19 Перо

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "джаич":

    Чест му прави на Стево Пендаровски,който е македонист,че призна Гоце Делчев за българин и днес му поднесе цветя! Това е добър знак,че югославския калъп на Тито, югокомунизма и шовинизма се пропуква в последната титова република! Дано се разбере и проумее историческата истина,укривана с всички сили в РСМ от десетилетия назад! Успех!
  • 20 македонче

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    Перо , я се стегни ! Избистри си мислите ! Не се излагай с неадекватност , неграмотност и некомпетентност ! Ако пропагандата промила мозъка ти беше поне 10% истина то тогава ние трябва да сме потомци на Авитохола , Чингис Хан , Аспарух , Крум , Омуртаг , Маламир , да сме с дръпнати очи , криви крака , ниски на ръст с мургав тен , говорещи на турски език - кутигури , онугури и чукундури !
  • 21 Протестърът.

    4 1 Отговор
    Радко и Куролалацио говориха говориха и накрая нищо не казака, нямат твърда позиция по въпроса. Нищо не става от тях, жалки палячовци.
  • 22 Шамара

    4 0 Отговор
    Аз се въодошевявам от цените в магазина! Оставка боклук!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Абе

    2 0 Отговор
    Добре, ама стига сте им се натягали за тая "обща история" ! Ние нека си ги честваме героите и царете като наши, понеже са си наши, и толкова !
  • 25 Гоце

    0 0 Отговор
    Аз съм турчин
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове