Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 15:38 2 264 25

Делчев: Новият КЕВР трябва незабавно да провери енергийната борса

  • димитър делчев-
  • кирил петков-
  • кевр

Кирил Петков има тази особеност на характера, че е пристрастен към съобщаването на добри новини, коментира бившият депутат

Делчев: Новият КЕВР трябва незабавно да провери енергийната борса - 1
Снимка: БГНЕС

Най-важната задача на новоизбраното ръководство на КЕВР е да провери дейността на българската енергийна борса. Досегашните проверки бяха проформа и не спомогнаха за прекратяването на спекулата и непрозрачността в търговията. Това каза Димитър Делчев, председател на Движение България на гражданите, в предаването Въпросите по TV1 България.

Според него "свещената мисия" на управляващите не е Северна Македония или нов футболен стадион, а повишаването на стандарта на българите. Най-големите усилия в момента трябва да са насочени в удържането на скока на цените чрез намаляване на кражбите в енергетиката и вкарване на допълнителни количества евтин газ в България.

Кирил Петков има тази особеност на характера, че е пристрастен към съобщаването на добри новини. Вярно е, че българите имаме нужда от това, но от друга страна като не назовава вините на ГЕРБ за настоящата енергийна криза, излизат управляващите виновни. Това не е честно, при положение, че правителството е на по-малко от 2 месеца, категоричен е Делчев.

Предложихме на Министерството на финансите законопроект с по-справедлив модел за разпределяне на партийната субсидия, който да се разгледа с държавния бюджет. Проблемът сега е, че големите партии получават свръхсубсидии, които не могат да изхарчат и трупат в банкови сметки. Решението е регресивна скАла, при която малките ще получават достатъчно за офиси, сътрудници и нормална дейност, а за големите ще има праг от 2,5 млн. лв. на година. От ДБГ очакваме становището на Асен Василев, като ако ПП възприемат този подход, това ще покаже благородство, защото ще оставят част от своето в държавния бюджет, за да се постигне справедлив модел.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Писна ми

    11 0 Отговор
    Няма оправия тази орисия наречена държава.
  • 2 Незабавно!

    11 1 Отговор
    Проверява. Обвинява Съди. Затваря престъпниците и конфискува имуществото на тях и роднините им, които не могат да докажат откъде са се сдобили с имуществото си.

    Коментиран от #15

  • 3 Милиционер

    11 3 Отговор
    Трябва незабавно да се махнат всички милиционери от ДС в енергетиката.
  • 4 Watchdog

    7 3 Отговор
    И какво да и проверява на "борсата". Чуждестранни търговци и финансови посредници надуват цените и изнасят евтин ток с цел препродажба... Това европейските регулации го одобряват насърчават. Борсова търговия се казва.
  • 5 pbdan

    12 0 Отговор
    Ceбecтoйнocттa нa тoкa в AEЦ e 50лв/МВтч или 55лв/МВтч c 10% пeчaлбa и тo въпрeки гoлeмитe зaплaти нa пeрcoнaлa и ocoбeнo шeфoвeтe. Cтрoeнa e c изцялo бългaрcки държaвни пaри бeз никaкви зaeми и зaтoвa вcичкaтa eлeнeргия зa битa трябвa дa e тaкaвa нa eдрo. Ocтaнaлaтa трябвa дa ce прoдaвa нa бизнeca чрeз дългoтрaйни дoгoвoри и чaк тoгaвa дa ce изнacя. Eтo тoвa трябвa дa ce нaпрaви и тo нe caмo тaм, a и в ТEЦ2, ВEЦ, ПAВEЦ.

    Коментиран от #17

  • 6 pbdan

    7 0 Отговор
    В Румъния например само нетните производители на ток имат правото да продават. Държавата следи зорко енергийната борса и прибира 80% от печалбата. Чисто и просто. Тук все да забраним на КЕВР, да компенсираме бизнеса, въвеждане на квоти, енергийни помощи и какви ли не щуротии. Свободна енергийна борса за частните производители. Собствениците на ФЕЦ, ВяЕЦ, малки ВЕЦ, американските ТЕЦ да си продават енергията на свободния пазар и да печелят колкото си искат. Ама не, ще продаваме от държавната АЕЦ и ТЕЦ2 с платени от държавата СО2 емисии.

    Коментиран от #9

  • 7 Проверяващ

    6 0 Отговор
    А стига сте се проверявали, ефекта е нула. Свършете някаква работа.
  • 8 Пич

    10 0 Отговор
    Казах ви , че решението е елементарно ! Прехвърлят държавните институции и храмовете към регулирания пазар , и готово ! Тези не са по прости от мен ,за да не го видят ! Значи не искат ! Защо ?! Защото ги устройства , да плащат на частни фирми с държавни пари , и частниците да им връщат ресто по офшорките !!! Не ги интересува ,на народа да му е евтино ,а да му е скъпо , за да има печалба за " нашите хора " , които да връщат !!!

    Коментиран от #10

  • 9 Българка

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "pbdan":

    Не само в румъния е така, примери много. Ха познайте защо нашите убавци не искат да прилагат европейските практики в енергииния сектор. Нали точно заради тия не малки пари Служебните първо премахнаха всички хора на Борисов,а след това кокорчовите премахнаха тях. На ниските нива са се окопали червени олигарси вече второ поколение.
  • 10 Третият

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Енергиен пакет на ЕС не допуска държавна регулация на цените. Т.е няма как да "връщат" никой към регулиран пазар. Дори напротив. Директивата на ЕС изисква и домакинствата да преминат на цени на борсов пазар. Целта е изграждане на ЕДИНЕН европейски пазар с хармонизирани цени за всички потребители на територията на съюза.

    Коментиран от #12

  • 11 борса да се закрие и мораториум

    3 0 Отговор
    на произведения ток в бг който да се продава само тук и без ддс
  • 12 Българка

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Третият":

    Не е лошо, първо заплатите да приближат европейските, пък после да влизаме в европейски единен пазар. Сега сме гола вода.

    Коментиран от #13

  • 13 Третият

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    За заплатите нищо не е упоменато в Третия енергиен пакет на ЕС. Просто обръщам внимание, че проблемът не е толкова "елементарен" както го е описал в поста си по долу колегата читател на сайта.

    Коментиран от #24

  • 14 НИМРОД

    3 2 Отговор
    КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ СПЕКУЛАТА НА БОРСОВИТЕ ИГРАЧИ НА ТОКА , КОИТО КАКТО СЕ ЗНАЕ СА ПЕЕВСКИ И ДОГАН.

    Естествено банките в които те са открили акредитиви за участието си в търговете.

    ОТ ТАЗИ СПЕКУЛА ПЕЧЕЛИВШИ СА ЧЕТИРИ БАНКИ НА КОИТО НИЕ СМЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ЖЕРТВЕНИ АГНЕТА!!!
    ЗАЩО ПЕТКОВ И КОМПАНИЯ НЕ ЖЕЛАЯ ДА НАРУШАТ ТАЗИ ОГРАБВАЩА НИ СХЕМА Е ВЪПРОС , КОЙТО НИ КАРА ДА ПРИЕМАМЕ, ЧЕ ТЕ СА ЧАСТ ОТ ИГРАТА НА БАНКЕРКИТЕ БОРИСЛАВОВА И СЛАВОВА!!

    АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИГРАЯТ ВСЕ ТАКА НА РЪБА НА БРЪСНИЧА, СКОРО И КИРЧО И КОКОРЧО ЩЕ СА ЧАСТ ОТ МИНАЛОТО НА ОБРУЛЕНАТА НИ ДЪРЖАВА.

    С ТЯХ ЩЕ СИ ОТИДЕ И ТОЗИ ЧИИТО ПРОЕКТ БЯХА КИРЧО И КОКОРЧО.
  • 15 НИМРОД

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Незабавно!":

    НАВЯРНО ИСКАШ ДА КАЖЕШ ГЕШЕВ ДА ПРОВЕРИ "НЕЗАВИСИМАТА" БЪЛГАРСКА ЕНЕРГИЙНА БОРСА, ДА ПОВДИГНИ ОБВИНЕНИЯ И СЪДА ДА ВКАРА В ЗАТВОРА ТОЗИ КОЙТО РАЗПРЕДЕЛЯ НЕ САМО ПОРЦИИТЕ В ДЪРЖАВАТА, НО И СТОЯЩИЯТ ДО НЕГО КОВАЧКИ.

    Това няма как да стане.
  • 16 Сатана

    5 0 Отговор
    Свободният пазар на електроенергия е творение на глобалистите.Не забравяйте,че Тексас първи пострада от тази схема преди 2 години.В този му вид държавата е притежател на АЕЦ Козлодуй но не може да ползва евтин ток а трябва да го купи чрез посредник.Централата от своя страна плаща ползвания ток на ЧЕЗ.У вода газиш,жаден ходиш.
  • 17 Пръц

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "pbdan":

    5ти и 6ти блок на Козлодуй ще работят още 7—8 год.Ще удари кепенци през 2030 год.България трябва да даде
    750 000 000 €ВРО за затваряне на тези блокове.За първите 4 блока получи някакви пари но всичко останало ще е за наша сметка.След това—“Пълен мрак”с Вин Дизъл
  • 18 Az2021

    2 0 Отговор
    На тоя трябва първо да проверят баща му, Андрей Делчев.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 доктор филгууд

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "доктор филгууд":

    то4но така е
  • 23 Васил

    4 1 Отговор
    По скоро тази борса трябва да бъде закрита самата тя компроментирана. Няма нищо пазарно в нея.
  • 24 И какво

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Третият":

    Предлагаш ! Да стоим на тъмно ли ! Защото "Европа " го иска !!! АЕЦ Козлодуй ще работи още няколко години ! И после !? Ще купуваме европейски ток , на европейски цени , с български заплати !? Няма не може , когато ножа опре в кокала !

    Коментиран от #25

  • 25 Третият

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "И какво":

    Аз нищо не предлагам защото не съм нито законодател, нито комисар в евро комисията. Просто обръщам внимание, че проблемът с цените на енергоизточниците стои извън компетенциите на националните (така да ги наречем) институции. Това е факт, доколкото правото на Европейския съюз е вътрешно право за България, което се ползва с предимство пред местно законодателств, което му противоречи. Третият енергиен пакет е факт. Попитай представители на бизнеса дали преди 15 години са вярвали или са си представялу че ще купуват енергоизточниците на борсови европейски цени... Положението не е никак за подценяване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове