Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 18:52 1 873 57

Румен Петков: Който се противопоставя на АЕЦ „Белене“, иска обществото да си купува скъп ток

  • румен петков-
  • аец белене-
  • абв

Основният аргумент за настояването на освобождаване на Теодора Георгиева като изпълнителен директор на ICGB е огромното забавяне на газовата връзка Комотини-Стара Загора

Румен Петков: Който се противопоставя на АЕЦ „Белене“, иска обществото да си купува скъп ток - 1
Снимка: АБВ

Задължително е стартирането на процедурата по строителството на АЕЦ „Белене“. Всеки, който се противопоставя на това, иска да принуждава обществото да си купува скъп ток. Това заяви пред медиите председателят на АБВ Румен Петков, който посочи отново числата в микса при формирането на цената на тока – АЕЦ „Козлодуй“ – 55 лв. MWh, ВЕИ – около 320 лв. MWh, Маришкия басейн – около 290 лв. MWh.

„Ние не сме в ситуацията „Козлодуй“ или „Белене“. Защото става дума за базови мощности и става дума за енергийната ни сигурност, част от националната ни сигурност. Затова, успоредно с незабавното стартиране на изграждането на „Белене“, трябва да започне работа по проектиране, подготовка и стартиране на изграждането на два нови блока в „Козлодуй““.

Румен Петков припомни, че АБВ настоява за оставките на Владимир Малинов, директор на „Булгартрансгаз“, на Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB и на Николай Павлов, директор на „Булгаргаз“ от две години с аргументи, които търпят непрекъснато надграждане. Основният аргумент за настояването на освобождаване на Теодора Георгиева като изпълнителен директор на ICGB е огромното забавяне на газовата връзка Комотини-Стара Загора.

Петков припомни, че в края на 2019 година негово интервю в национална телевизия провокира тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова да се включи също с намерение да го опровергае. Тогава тя обяви, че строежът на газовата връзка Комотини-Стара Загора върви в срок и пускът ѝ ще бъде октомври 2020 г. и призова председателят на АБВ да не всява излишна паника. Петков днес нарече това лъжа изрази недоумение защо забавянето на проекта не тревожи включително и настоящото държавно управление.

За Владимир Малинов, директор на „Булгартрансгаз“, Петков коментира липсата на яснота по удвоената цена на разклонението на газовото трасе към Свищов, на Пирдоп-Златица-Панагюрище, както и на забавянето на проектите с между 6 и 8 месеца.

Румен Петков определи освобождаването на Николай Павлов като добро решение. Преди две години причините за настояване от страна на АБВ за уволнението му са две – смяна формулата на определяне цената на газа, което оскъпи горивото, както и липсата на публичност при опериране на втората газова борса.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абсолютно правилно

    26 27 Отговор
    сега остова да го набиеме в кратуната на Киро Шприца преди да стане твърде късно
  • 2 който вярва

    31 25 Отговор
    на този човек е много глупав ....
  • 3 ПЪГУОШ

    25 10 Отговор
    Румене , поне за 1 човек знаемЕ , че хич не му пука колко ще струва тока ! Това е бившия бог Борисов. Особено при наличието на толкоз препълнени чекмеджета ! Още повече , че има и пищоф отгоре , та да ги пази. Спестовник е той , тъй да знаеш !
  • 4 Още един

    14 4 Отговор
    Теникиен Ген.Да питам коя битка спечели ,какво направи във военни действия ?Иначе за тока казва правилно.
  • 5 Последния Софиянец

    16 22 Отговор
    Бедна България не може да издържа две централи.Да разширим Козлодуй и да спрем износа на ток.Няма и специалисти за нова Атомна централа.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 ТаУмВзе

    12 14 Отговор
    Как краварите ще ти разрешат Руснаците да строят АЕЦ бе? Бухахах Тоя добре, че си кърка, че поне да има някакво обяснение на бълнуванията. Друга е темата, че и тоя АЕЦ ще ни го затворят скоро!

    Коментиран от #11

  • 7 Рашавия

    9 1 Отговор
    Нещо пропускат фотоволтаиците.
    1,38 за кВч
    Или
    1380 за мВч
  • 8 Епа направо

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    да дърпаме шалтера тогава. Нали затова е правителството - за да направи стратегия за решаване на проблемите. Като няма, ще проима.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гошо

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Те тия централи не се издържат от държавата ,а те издържат държавата ,бъркаш ги с ВЕИтата
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бамбука

    21 7 Отговор
    Има ли разлика между политик и посетител в кръчмата по начина на говорене, бистрене на политиката и логика ? Съдете сами. АЕЦ "Белене" е проект от преди повече от 30 години, покрай неговото осъществяване са захлебвали всички партии и никой не го е реализирал. Дори един "икономически гений" го определи на гьол, после плати $ 1.4 милиона за тази локва и складира ненужните реактори завивайки ги с найлон под селско стопански двор. И сега някои "умници" искат да загробим 10-тина милиарди и да започнем ново "бригадирско" движение за съживяване на умрелия проект "Белене". Абе, ясно колко комисионери са на клона, но софрата ще я плаща народа, а не тия катили.
  • 13 Иишш

    15 13 Отговор
    Абе този охлюв защо му давате трибуна по въпроси от които нищо не разбира.
  • 14 Казва истината..

    9 3 Отговор
    Човека но пак има някоя далавера тук!ако го построят няма да е български!ще дойдат от сащ и Израел..те ще го построят..ние ще дължим парите 😇
  • 15 Шайба

    16 8 Отговор
    Тоя да не се прави на ударен,Белене е мъртвороден проект,саботиран от самото начало и практически е бездънна яма за крадене на държавни пари.Има цял филм за това в ютуба,където ясно се показват дефектите в основите на строителството,които няма как да бъдат отстранени.Трилиони евра да потънат там,пак няма да има завършена централа.Белене се използва сега единствено за политически натиск от безочливи политици като този Румен Петков.
  • 16 ТаУмВзе

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "за всеки русофил има осигурен безплатен":

    Ток няма, ти електрически столове халюцкаш! БУхахаахх Когато си пациент на промивката, логиката си заминава мигновенно, заедно с последната мозъчна клетка.

    Коментиран от #53

  • 17 Прогноза

    13 9 Отговор
    Да не строим АЕЦи , да си останем с износа на проститутки и миячи на чинии , каквито сме през последните 32 години управление на американо-турски марионетки .
  • 18 Тихо

    10 9 Отговор
    Говорит Мацква.
  • 19 pbdan

    17 1 Отговор
    Защо да строим нови мощности? Зима е, а изнасяме 1500МВт средно денонощно. Централата на Доган(630МВт на газ), стои неизползвана, взима пари за студен резерв без да работи и търгува с еленергия без да произвежда. Ковашките ТЕЦ горят вносен боклук от цял свят, ВЕЦ и ПАВЕЦ са в непрекъснат и несвършващ ремонт, ТЕЦ1 иТЕЦ3 са на дългосрочни договори и само им плащаме СО2 емисиите. За държавната ТЕЦ2 плащаме стотици милиони за СО2 емисии През нощта пролет и есен стигаме до 2400МВт нощен товар, АЕЦ е 2000МВт другите трябва да спират или принудително да изнасят.
  • 20 Скорпи

    10 2 Отговор
    Няма да е лощо да има или още 2 блока в Козлодуй,или начало на Белене.Трябва да се мисли за поколенията,а и докато не са взели твърдо решение за НЕ...на ядрената енергия...А и консумацията става все повече и повече...
  • 21 Ядрената енергетика напредна...

    10 8 Отговор
    Толкова много, че все едно Румен Петков да роди русначе ! Малки модулни реактори и ред други нови енергийни източници, обезсмислят архаичният мастодонт Белене. Кой му дава още пари на Румбата, да се плющи така... ?!
  • 22 мнение

    14 10 Отговор
    Не ни трябва АЕЦ Белене, а седми блок в АЕЦ Козлодуй. Този е на хранилка на Кремъл.
  • 23 да питам

    12 7 Отговор
    Румба , ти би ли си построил къща на основи , изливани преди 20 и повече години ?
  • 24 въпросът е

    6 4 Отговор
    Ти каква полза имаш от тази голяма каца с мед?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Абсурдистан

    7 6 Отговор
    А този алкохолик дали знае колко ще струва тока от Белене?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шайба

    4 5 Отговор
    Напишете в ютуба "КОЙ скри некачествено строителство на АЕЦ Белене" и гледайте внимателно филма в две части.Не мога да ви дам директен линк поради простата ричина,че модераторът тук ме цензурира директно.
  • 31 Прогноза

    12 7 Отговор
    Очаквам всички тролове платени от Козяк 16 и Турция да се включат в саботажа на Втора Държавна Българска АЕЦ Белене .

    Коментиран от #35, #38

  • 32 Да се знае

    7 11 Отговор
    Белене е в рискова земетръсна зона, има доклад от БАН още от комунистическо но е бил укриван.
  • 33 Електро

    4 5 Отговор
    Направете лесна документацията за малките частни веи та по покриви на сградите .Васеки с къща ще иска да си построи .В момента България произвежда три пъти повече ел енергия от колкото и е необходимо.Но нерализираните гаФ доми искат Белене ,да краднат като за последно
  • 34 pbdan

    3 5 Отговор
    Ако бяхме построили Белене навреме сега щяхме да имаме още два реактора на възрастта на 5 и 6 блокове на Козлодуй. През нощта това са над 4000МВт, пролет и есен консумацията у нас стига 2400МВт. Само 1600МВт неизключваема мощност какво ще я правим? Ако пък имахме и 7 и 8 реактори в Козлодуй както Р. Петков иска какъв износ се оформяше с 6000МВт непрекъсваема ядрена енергия.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 jorj

    4 9 Отговор
    Дрогарю Петков, купи си едно москве на части за $10 000дай още 5000 да ти го сглобят и шиткай до Путя и обратно. Приятно пътуване!
  • 37 Селянчето

    3 3 Отговор
    Стига сте купували енергийни източници от вън. Използвайте местните възобновяеми източници. "Умници"такива.
  • 38 Шайба

    3 8 Отговор

    До коментар #31 от "Прогноза":

    Гледай филма и после приказвай,точно тези които натискат за строителството на Белене са душманите на народа,защото искат да крадат чрез проекта.ПОВТАРЯМ,Белене е мъртвороден проект,който не може още да го проумее,действително заслужава да бъде обран до шушка от мошениците.
  • 39 Фонтанът

    3 4 Отговор
    Тоя преди често идваше
  • 40 малии

    2 0 Отговор
    от коя година е почнал строежа на Белене, още за толкова време няма да стане-парите са във вид на хотели по черноморието
  • 41 ДаГе

    2 3 Отговор
    Румен Петков вече започва да работи със заклинания, кой не скача е червен и пр. глупости. Белене е супервреден проект, това и децата вече го разбраха.
  • 42 учен

    11 0 Отговор
    Докога с народна пара ще строите централи и после ще продавате на европата евтин ток през мафиотските си фирми бе прасета ненаядени ,а за Българите скъпия ток МАФИЯ Путин да пуска една атомна бомба и да се свършва .

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Опонент

    6 1 Отговор
    Да, АЕЦ Белене, но само ако е 100% държавна, както е АЕЦ Козлодуй. И без това новите сега взимат заеми с милиарди.
    Иначе, Нубийска инвестиция и ел.ток ще се изнесе за Нубия или съседите, а радиоактивния риск и отпадъци остават за страната ни.😥
  • 45 мдаа

    5 0 Отговор
    МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ как се копуват 18 имота ако не си крадец ,как се правят милиони ако не си крадец как бе МАФИЯ
  • 46 Типично Бг

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "учен":

    Централите са на българския народ ,а някой краде тока да продава на борсата,хванете ги и рязане на ръцете
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 морков

    3 4 Отговор
    какво беляне тоя бълнува ? единия реактор в козлодуй , другия в матиците , само не знам как са с водата там ? има изградена електро преносна система за 3 години са монтитани и могат да работят , а още 10 години строителство и кражби , не
  • 49 ПУТИН

    7 1 Отговор
    Ела да ни освободиш от МАФИЯТА ние сме с тебе брат .

    Коментиран от #55

  • 50 Анонимен

    2 3 Отговор
    Защо му дават достъп до медиите
  • 51 Станислав

    4 5 Отговор
    Никакви АЕЦ Белене и други милиарди за Путин. Като искат някои да раздават милиарди - да ни ги дадат на нас, хората в България, да си поставим фотоволтаици с батерии по покривите.
  • 52 Знаем

    5 1 Отговор
    То това е ясно, но краварите и техните сорошки подлоги не ги интересува

    Коментиран от #54

  • 53 датанаевавхаза

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    не скимти рублофил,ще въртите юзината като хамстери 😀
  • 54 изпили си

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Знаем":

    белината ?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 мнение

    1 0 Отговор
    тегли кредит и го построй тоя АЕЦ и след половин година ще преценим дали си е заслужавало (според сметките) след което си изплати кредита, вземи някой кинта отгоре да се почерпиш и се махай
  • 57 Енергетик

    1 2 Отговор
    Румене, на теб е пределно ясно че БСП като управляваше взе едни големи пари под масата от руснаците за да се случи Белене със руска техника. Бойко нищо не взе и...спря проекта. Да ама сега Путин си иска парите......Затова се говори усилено за Белене. Между другото турбините и генераторите вече са ръждясали....и нищо не става от тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове