8 Февруари, 2022 23:15 1 587 33

Стефан Янев се срещна със съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей

  • стефан янев-
  • дерек шолей-
  • сащ

В рамките на срещата беше разгледана темата за усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница

Стефан Янев се срещна със съветника  на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей - 1
Снимка: МО

Министърът на отбраната Стефан Янев се срещна със съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей днес, 8 февруари. Срещата беше проведена в рамките на посещението в България на делегация, включваща представители на Държавния департамент и на Департамента по отбрана.

Сред основните теми, дискутирани по време на разговорите, бяха развитието на двустранните военни отношения и продължаването на стратегическия диалог, възможностите за сътрудничество между България и САЩ в сферата на отбранителната индустрия и проектите за модернизация на въоръжените ни сили.

„За нас е важно в този критичен момент да сме сигурни, че вървим в правилната посока чрез модернизация и изграждане на способности“, заяви министър Янев по време на разговорите. Той постави акцент върху необходимостта от реализиране на проекта за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от усилията ни за изграждане на тежка механизирана бригада, който определи като приоритетен за Българската армия във възможно най-кратки срокове.

В рамките на срещата беше разгледана темата за усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница, ролята на НАТО в този контекст, както и възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението. Акцент беше поставен върху стратегическото партньорство между двете страни-членки на Алианса. Обсъдени бяха и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия. Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер атаки, като от българска страна беше заявено, че се работи по изготвяне на национална киберстратегия, както и по изграждането на способности за киберзащита.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Простьо

    49 5 Отговор
    Принципно нямам нищо против ген. Янев, но като цяло: Аман от послушни слуги.
  • 2 Направо да му казва да докарват

    16 30 Отговор
    оръжия и армия. Скоро почва екшъна, а ние имаме две казарми със дебели чичковци и ръждясали железа.

    Коментиран от #11, #24

  • 3 Мда

    25 8 Отговор
    Ужас. Днес Боко не се срещна с никого, освен със Севда, Герб е аут, факт...
  • 4 мхм

    41 3 Отговор
    Стане ли война в Украйна, нещата ще станат грозни, мътни и кървави, вкл. и за Чичо Сам.
  • 5 Пешо

    57 3 Отговор
    България да запази неутралитет.

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 66677

    56 4 Отговор
    Днес Байдън унижи Германия(Шолц) , като каза пред него че има начини да спре северен поток 2. А спомняйки си как някакви дипломати на на ниско ниво дойдоха в България и спряха тръбата от Русия, сега ми е ясно че скоро ще дойдат нежелани чужди войски в България уж да ни пазят а всъщност ще подстрекават война която ще е далеч от Америка. Министъра изглежда честен човек, дано опази интересите на макка България

    Коментиран от #8

  • 8 дано

    27 5 Отговор

    До коментар #7 от "66677":

    Румъния се натиска за повече натовски войски на нейна територия. Имат голямо пристанище и голяма сухопътна граница с Украйна да си разгърнат фронт.
    Ние сме за гъби.
  • 9 ТаУмВзе

    30 3 Отговор
    Инструктаж, калибровка и дресировка на слугинажа Винаги се налага!
  • 10 Тиквун

    27 2 Отговор
    А 2 милиарда за самолети
  • 11 asd

    44 3 Отговор

    До коментар #2 от "Направо да му казва да докарват":

    Имаме територия, на която ние решаваме какво ще има! Не им искаме армията!

    Коментиран от #15

  • 12 това ни идва в повече

    57 4 Отговор
    Русия не желае американска техника и чужди войски до границите си. Като глутница вълци са я обкръжили. Срамувам се, че сме част от този сценарий. Налагат ни и ние приемаме. Нямаме думата за нищо. Едно се говори, друго се върши. Когато става дума за толкова важни неща като присъствие на чужди войски на територията ни и превръщането на населението в пушечно месо, трябва да има референдум. Това засяга целия народ. Не може шепа хора да решават съдбата на всички.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кои сте вие

    6 47 Отговор

    До коментар #11 от "asd":

    Защото българите я искаме. За това плащаме вноска. За да ползваме натовската армия когато ни трябва. Плащаш ползваш. Даже е задължително да дойдат и да ни пазят да спим спокойно докато там се колят.

    Коментиран от #16, #20, #25, #27

  • 16 здравейте

    32 3 Отговор

    До коментар #15 от "Кои сте вие":

    Доста тъпо изказване от Ваша страна.

    Коментиран от #18

  • 17 ИсторикА

    7 27 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо":

    дааа, Бяхме неутрални и затова 5 века под Турско Робство, аман от неук народ с къса памет !!

    Коментиран от #32

  • 18 Да, благодаря за аргументираният

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "здравейте":

    отговор. Нямаю как да защитя тезата си след фактите които представихте.
  • 19 Търновец

    21 3 Отговор
    Чували ли сте за “IAI” - Изpаeлски Аерокосм. Индустрия – доскоро закъсала - там в момента ce правят крилата на свръхскъпите F 16 които ние платихме предваритeлно след лобиpане от “Aтлантици” и Цветанов. Аз твърдя че платормата на F 16 – по отношeниe на якостна издръжливоcт на термaлни и динамични натоварвания е инженерен примат, a cъщо и по отношение способноcтта да демпферира pадарни вълни. Сравнете със CУ – 27, Rafale, Gripen – исkате ли да знаетe една от причините? Примеpнo в платформата на Rafale процента на композитите е 70, a в F 16 caмо 4%, a титaна е caмо 8%, останалотo е алуминий – много по-слаб от композитите . Вече е пpактика крилата на caмолетите да cе правят oт kомпозити. Когато прeз 1944 в Гермния се разрботва невидим бомардировач той е изцяло от дърво – истински кoмпозит. През 2016 Служебното правителство правилно избра Gripen.
  • 20 Оооо

    19 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кои сте вие":

    Ние сме тези които сме служили и работим за България, Данъците които плащаме да остават в Страната а не аванси за Ф 16 , Сега сигурно и за сухопътна техника,,А болниците затворени,,,
  • 21 Николаев

    25 3 Отговор
    Какво общо има България с Украйна, още повече с положението на границата с Русия? Нищо! Освен че и двете държави сме под американско управление. Стефан Янев има много трезво реалистично мнение, но е министър и дойдохо от САЩ да му напомнят, че им е подчинен!

    Коментиран от #26

  • 22 патриот

    8 3 Отговор
    Съгласно Интернет, Сащ заделят за отбрана 738 милиарда долара, а Русия 61,7, което е почти 12 пъти по малко! Освен това, ако се вземат под внимание средствата заделяни за отбрана и от страните членки в НАТО, става ясно, че "силите на мира" са многократно по големи от "силите на войната"!
  • 23 Блиааат

    3 12 Отговор
    Руските агенти пак църкат..

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сивата чапла

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кои сте вие":

    Слушай, лакирания, стига простотии.
    Образовай се малко, че ни писна да те учим.
  • 28 Сивата чапла

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Блиааат":

    Е как не можа да се научиш да различаваш България от Русия.
    България да пазим,
    тя Русията ще се оправи и без нас, но ние, ние за къде сме с такива управници и политика.
  • 29 big

    5 2 Отговор
    Така, дръпнали са му ушите и сега да видим, колко американци ще окупират България допълнително! Колкото и да критикувате "комунизма" или "социализма", според умственото си развитие, тогава у нас е нямало руски или съветски войски, независимо, че Турция и Гърция и тогава бяха членове на НАТО!
  • 30 НАЦИОНАЛИСТ

    7 1 Отговор
    нато($ащ)-Т€РОРИ$ТИ циони$ти!
    д€р€к $ол€й-€вр€й -циони$т!
    ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!
    НЯМА РУСКА ЗАПЛАХА ЗА НАС,ЧАКАМЕ РУСНАЦИТЕ ЛЯТОТО НА МОРЕТО!
  • 31 шолей

    0 0 Отговор
    С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ НИ ДАДЕ ГАЗ НА ПОЛОВИН ЦЕНА ..........
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 сноу

    2 0 Отговор
    Кравите не ги свърта в обора и току цъфнат някъде непоканени... и все от специални по-специални ,че и тъмноспециални..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове