9 Февруари, 2022 23:10 1 846 15

Важните новини във ФАКТИ на 9 февруари

  • новини-
  • факти-
  • 9 февруари

Премиерът Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова на разпит в прокуратурата, депутатите приеха бюджета на ДОО, НЗОК и гласуваха новия шеф на КЕВР

Важните новини във ФАКТИ на 9 февруари  - 1
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков: Разпитът ми е излишен пиар ВИДЕО

"Този разпит не го намирам като изнудване, а като излишен пиар", заяви пред журналисти в прокуратурата премиерът Кирил Петков.

Той разкри, че носи списък с 19 имена.

Моят екип събра публичната информация за хората, чийто имена се въртят от години. Това заяви премиерът Кирил Петков преди разпита в Прокуратурата. Министър-председателят не смята, че разпитът му е натиск. Определи го като излишен пиар.

„Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи допълнителна информация и иска доказателства. Тук съм да предам всичко, което е в моите ръце. Тези хора не са от днес или от вчера. В момента са 19 човека - крайният списък, който съм донесъл.

Една прокуратура би трябвало сама да си напише домашното и да се сезира. Ако има нужда от помощ - тук съм. Разпитът е излишен пиар”, заяви министър-председателят.

Дискусията за бюджета в пленарна зала започна разпалено

Депутатите се захванаха с приемането на трите бюджета за 2022 г. - на държавата, на общественото осигуряване и на НЗОК. Разпалената дискусия в пленарната зала започна по темата здравеопазване.

"Системата на здравеопазването има огромна необходимост да бъде променена. Притеснява ни, че пропорцията между болнична и доболнична помощ е същата, както предходните години при управлението на ГЕРБ", изтъкна Джевдет Чакъров от ДПС и допълни, че движението няма да подкрепи бюджетът на НЗОК за 2022.

"Наблюдаваме нарастването на бюджета през последните години от 800 млн. на 6 млрд лв., но кое се е подобрило във функционирането на здравната система? Пациентите по-доволни ли сме или медицинските екипи са достигнали добро заплащане и да са мотивирани", коментира още Чакъров.

Бориславова след разпита: "Надявам се институциите да започнат да работят най-накрая, както се очаква от тях"

Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков, бе на разпит в прокуратурата заради участието си в среща от миналата седмица между главния прокурор Иван Гешев и Петков, на която премиерът е споменал имена, които може да са свързани с неправомерна дейност.

"В момента има на няколко фронта атаки срещу действията на правителството, което възприемаме единствено и само като индикатор, че сме на прав път", каза Бориславова пред медиите в отговор на въпрос за обвиненията, че изпълнителната власт оказва индиректен натиск върху прокуратурата. Тя добави, че действията на кабинета са насочени към това да се възстанови законността, справедливостта и институциите "да започнат да вършат своите действия и отговорности, с които са натоварени по закон".

Президентът свиква КСНС за заплахи за националната сигурност

Президентът Румен Радев е свикал заседание на КСНС заради заплахи за националната сигурност и състоянието на въоръжените сили. Парламентарните партии, които участват в Консултативния съвет по право, вече са получили поканите си от държавния глава. Поканите са получени и в правителството, съобщи БНР.

Заседанието е насрочено за вторник, 15 февруари, от 14.00 ч., а темата е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки”. Предвидено е да има специален доклад на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Мандатът на Борисов изтече, преизбират го на 13 март

Национално събрание свиква ГЕРБ на 13 март, за да преизбере лидера си Бойко Борисов, съобщава “24 часа”. Причината е, че е изтекъл мандатът на Борисов и по устав трябва да се проведе отчетно-изборно събрание. То ще е с дневен ред от 7 точки, в които отчет ще дадат изпълнителната комисия и контролната комисия на партията.

Ще се изберат и нови членове в тях. Ще бъдат преизбрани и зам.-председателите Томислав Дончев и Даниел Митов. Националното събрание ще започне в 12 часа в Изложбена зала 3 на “Интер експо център”. Последното събрание на ГЕРБ бе преди по-малко от година. На него от поста на заместник-председатели бяха отстранени кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов.

Приеха на първо четене бюджета на Здравната каса

Депутатите приеха на първо четене бюджета на здравната каса. Здравноосигурителните приходи са с 11,1% повече спрямо миналата година. Разходната част на бюджета е увеличена с 604 млн. лева. Първичната извънболнична помощ се увеличава с 33,5%, специализираната извънболнична с 31,6%, а парите за дентална помощ с 15,9%, съобщава БНТ.

Бюджетът на НЗОК е над 6 млрд. лева, което е с около 604 млн. повече в сравнение с миналата година. Приходите от здравноосигурителните вноски трябва да се увеличат с 433 млн. лева и да достигнат 3.7 млрд. лева. Размерът на вноската се запазва на 8%.

Планираните приходи общо са 5.8 млрд. лева или с 690 млн. повече.

Увеличението на приходите от здравноосигурителни вноски се очаква да дойдат 3.7 млрд. лева или 433 млн. повече. 2 млрд. лева са трансферите от централния бюджет.

В новия бюджет са отчетени ефектите от увеличаване на минималната работна заплата, максималният осигурителен доход , както и увеличението на пенсиите.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 политкорект

    10 8 Отговор
    Споко бе Кирчо! Нали ви пуснаха да излезете с Ленчето от Главна Прокуратура, а можеше да останете там с белезници!?!

    Коментиран от #10

  • 3 Последния Софиянец

    10 6 Отговор
    Ниска топка е Премиер на който са подчинени всички служби за следене, разследване, разпитване, проучване в държавата имайки огромни възможности за достъп до всякаква информация да отиде при Гешев с изрезки от вестници и публикации в гугъл! Смешник е Кирчо, а не държавник!

    Коментиран от #13

  • 4 Където публикациите са доказателства

    10 2 Отговор
    за вина, там някой се опитва да направи народът на идиоти!
  • 5 Мда

    10 2 Отговор
    На снимката трябваше да бъде боко инстумента. Както и да е, хората не са чак толкова прости.
  • 6 Гешо ги извика да им покаже кой кара

    7 2 Отговор
    влака! Показа им колко са безпомощни извън дефилирането, като на модно ревю и приказките, като холивудски звезди и Кирчо и невръстната му любовница. А къде е Рашко Имотния? Какво стана с проверката на имотите и доходите му?
  • 7 Киро ти даде ли на Гешев имената на

    6 2 Отговор
    новите шефове на Булгаргаз, дето ти ги назначи, щото те още от първият си ден се оформиха, като крадливо ОПГ и плачат за бай Ставри!
  • 8 Искам да ме затворят в една килия

    7 2 Отговор
    с Ленчето да я разпитвам, да я разпитвам, да я разпитвам.....
  • 9 Noname

    7 3 Отговор
    Еи това е да си гений.Искаш инфо отваряш Гугъл.Трябват ти доказателства пак отваряш Гугъл.Търсиш криминално проявени пак Гугъл и излизат Капоне,Ескобар и дрън дрън.Моите уважения но незнам колко трябва да си проЗд за да го изтърсиш това.
  • 10 ГРУЗУТУИЯ

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "политкорект":

    ГРОЗНА СУРЪТЛА ЕЙ ПФУУУУУУУУУ!!!!
  • 11 Кирчу

    3 1 Отговор
    Излишен пиар, можехме и без него !
  • 12 Колко

    6 3 Отговор
    немощ и злоба в гербеските тролчета.ГЕШЕВ искаме ти оставката недоучено и нагло човече.Ако не си отидеш идва якото ти падане и дебелото няма да ти помогне.Нещо много си си повярвал и развърташ премиери ,министри ей това ДПС много те използва бе и ти като Боко си бита карта отвсякъде ,ама май не искаш да повярваш.А ние нарада вече знаем кой повече дори от Боко ти опъва жартиерите и това е ДПС и ШИШИ.Само се потвърди отдавна знаеща се истина.Нямаш шанс ОСТАВКА и сбогом Иванке!
  • 13 мдда

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    E нали ти преди изборите писа цитирам "Ние с кирчо ще имаме 240 депутата и ще управляваме".
    Хайде отивай да си готвиш манджите и не се показвай повече тук.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол