13 Февруари, 2022 13:28 1 581 34

Сандов ще сваля две наказателни процедури срещу България

  • борислав сандов-
  • сваля-
  • наказателни процедури-
  • българия

Наказателните процедури бяха 16, но станаха 17, защото ни догони още една, която влезе в сила заради липса на приложение и нормативна база за неорганизираните източници на шум, коментира министърът на околната среда 

Сандов ще сваля две наказателни процедури срещу България - 1
Снимка: БГНЕС

Има опасност от наказателна процедура за страната ни, ако не се справим с мръсния въздух. Съдът в Люксембург отсъди през 2017 г., че България не прави нищо, за да реши проблема, а 5 години по-късно ситуацията не е различна. Това обяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в интервю за news.bg.

Как Вие виждате прехода към чиста енергия?

Виждам го като стратегически важен, за да може страната ни да бъде енергийно независима от други страни. Според мен, това би било и възможност страната ни да има енергийна демокрация. Целта е производителите на енергия да стават все повече, за да може всеки човек не само да употребява, но и да произвежда енергия.

Как ще процедирате по отношение на наказателните процедури срещу България в сектор Екология?

България е допуснала много нарушения и не се справя с управлението на политиките за околна среда. Наказателните процедури бяха 16, но станаха 17, защото ни догони още една, която влезе в сила заради липса на приложение и нормативна база за неорганизираните източници на шум. Съставили сме ясен план. Предвиждаме до лятото да успеем да сме предотвратили 6 наказателни процедури. Целта е до края на годината да може да свалим още две, за да може до 2023 година, да влезем с по-малко наказателни процедури в ЕК.

Какво очаква страната ни, ако до края на годината не бъдат свалени част от наказателните процедури срещу нея?

Очакваме поне 2 решения на съда, които ще бъдат в наш ущърб. Едното е за въздуха, от което ще протекат санкции и ние ще започнем да плащаме. Другото е, че очакваме част от наказателните процедури да минат на следваща фаза.

Кои са най-големите пропуски на МОСВ, върху които трябва да се работи?

Едното е капацитетът на човешкия ресурс, заради нефинансирането на определени звена на министерството. Поради липсата на приоритетност от страна на държавата редица дейности свързани с околна среда, не са се случвали. Предвидили сме 10 милиона за решаване на проблема с едни забавени, нерегламентирани сметища. Също така трябва да имаме различни прегледи, свързани с биоразнообразието, защото ако ги нямаме, не може да получаваме пари от ЕС за каквито и да е проекти.

Как страната ни ще се справи с проблема със старите пречиствателни станции?

Често пъти ние имаме огромни пречиствателни станции, които са скъпи, амортизирани и тежат на конкретната община, която трябва да покрие разходите за ремонт и поддръжка. Понякога се получава така, че тези станции просто не работят. Те са изградени с Европейски средства , но не работят, защото общините не могат да ги поддържат. Ние ще търсим решение за нов модел за отпадъчните води, които са природосъобразни.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    20 4 Отговор
    Зеления талибан затваря Мариците първо, след това и АЕЦ! Цял свят Строи АЕЦ, но територията не е свят де. Да не се объркаме нещо.

    Коментиран от #5, #24

  • 2 Туристическа гимназия

    11 2 Отговор
    Този наш кадър стана като една квачка
  • 3 НЯКОЙ

    14 2 Отговор
    След като ЕС ни затрупва със старите си коли, не ни разреши АЕЦ Белене /чрездовереното си лице БМБ/, позволява докарването на боклуци на наша територия от чистичките богати и т.н., сега ще осъди българския народ! Излиза, че не само дишаме техния боклук, но трябва и да си платим за удоволствието! Какви лицемери!

    Коментиран от #9, #14

  • 4 Смърфиета

    1 5 Отговор
    Този трябва да заптичи задължително с тибетски лешояд. Колко петиции писахме, участвахме в кампанията "За да има тибетски лешояд в България", правихме шествие до МОСВ и МЗ с искане, между другото да се забрани лекарството диклофенак, защото в България има много артрози, тогава министър беше Кирил Ананиев, и накрая нищо, тибетският лешояд измътва мъртвородени и умира в агония, защото диклофенакът артрозите го отделят и отравя водите. А той е токсичен за лешояда. Може би Белев беше идеалист, и трябва да хвърлиме Ананиев в свинарниците, ако не унищожат окончателно свиневъдството като отрасъл, вместо да го предадат в ръцете на народната власт. Съботьори много.
  • 5 Смърфиета

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Айхман ако имаше един АЕЦ, ехеееее !!! Ама чфутите се беха настанили насекъде по катедрите по физика.

    Коментиран от #7

  • 6 Тома Белев

    2 0 Отговор
    Тибетски лешояд ще има, ако фенаците бъдат изцяло заменени от μ-рецепторни агонисти. И египетският ще се завърне. От тях, демек сетете се, ще останат да се белеят само едни кокали.
  • 7 ТаУмВзе

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Смърфиета":

    Нищо не мога да направя, че си изпердашил легена пич.

    Коментиран от #10

  • 8 Сандов

    7 0 Отговор
    най-мръсно то място в Европа сме, газим кал, дишаме пепел и навсякъде се въргаля боклук, ужасно е.
  • 9 да ,бе

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "НЯКОЙ":

    Все някой ти виновен!!Защо в другите страни от ЕС нещата са наред??Ами щото......пари за всичко се отпуска от ЕС,според нуждите на всяка държава!!Всяка държава харчи отпуснатите пари по предназначение , а у нас се крадат и изпират,което не никакъв проблем за българския политик!Краде ги ,в лични сметки и офшорки а после казва,връщаме ги , и ги връща от хазната!!Е кой ти е крив,че си крадец
  • 10 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    От теб абсолютно нищо не се иска да правиш.
  • 11 ШиШиШиШи

    2 1 Отговор
    Това ЗЕЛЕНО ЧОВЕЧЕ математика учило ли е ????????????
  • 12 ШиШиШиШи

    5 0 Отговор
    Швабите ни налагат ЗЕЛЕНА енергия, защото купуват евтино ЯДРЕНА ЕНЕРГИЯ от Чехия, Франция....на европейската борса !!!!!!! ИЗМАМАТА Е ПЪЛНА
  • 13 Госあ

    2 0 Отговор
    "енергийна демокрация" 😂 достатъчно !
  • 14 Johansson

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "НЯКОЙ":

    Нямаме нужда от АЕц белене. Най-много беля да стане.

    Коментиран от #18

  • 15 Ч.котка

    3 0 Отговор
    Напрегнат ми се вижда...да разпусне с една Мария...

    Коментиран от #17

  • 16 Дар от БОГ ТАНГРА

    0 0 Отговор
    Щом като България ме дискриминира мен и не иска аз да живея добре, значи не е нормална страна !
  • 17 бай Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ч.котка":

    Като тази от Розино ли? Ами сега? Мляс!!!
  • 18 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Johansson":

    Айхман ако имаше един Козлодуй направо щеше да ги опече по жиците на далекопровода. Хем не мирише, хем елегантно.

    Коментиран от #20

  • 19 Тома Белев

    3 0 Отговор
    Днес съм входирал питане до министъра докъде стигна поръчката за конски вагони. Не можеш да пуснеш ток или газ на еврейте, ако първо не ги извозиш.
  • 20 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Смърфиета":

    Да бе, ама и Айхман със газта се заигра ! Иначе коментара за мошетата в катедрите по физика изнесли всичко у сащ е бомба !
  • 21 Верно ли

    5 1 Отговор
    И този приглася на брюкселските лицемери - първо им горим боклука, после им плащаме за това, вместо те да ни плащат! Сега ни баламосва, че въздухът е мръсен, а от миналата година откак не им горим боклука, си е в рамките на нормалните стойности.
  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 0 Отговор
    Сандов много ти е сбъркана тактиката, трябва яко изчегъртване и в Брюксел. Това ЕНП, това Евр..ГЕЙО..вете на Сер..Ге.й Станишев, това "ЗЕЛЕНИТЕ" талибани подръжници на АЕЦ начело с франсето геронтофил Макарон, това евролиберастите на ДПС и Сопо..ла... всичко е за изчегъртване. Също и фашистите налагащи насилствено ваксинациите и "зелените" сиртифшкати. И най-вече гласуващите за това 80% евро-де.би.ли.

    Ало зеления талибан Съндов, от мръсния въздух и глобалното затопляне(СО2) в следващите 1 000 000 години ще умрат много по-малко хора, отколкото са умрели и ще умрат от последиците от авариите в АЕЦ Чернобил, Фукушима ... и заради радиацията от отпадъците от АЕЦ, от производството на атомни бомби, от отпадъците на излезлите от употреба атомни подводници, самолетоносачи, ледоразбивачи ... Строителите на АЕЦ като Корнелия Нинова, Румен Овчаров, Румен Гечев, Богомил Манчев... не си купуват иминия на езерото Карачай или в Припят/Чернобил/ или във Фукошима. Не пращат децата си да работят в Козлодуй. Не ядат риба радиоактивна риба ловена в Атлантическия окаан където францязи и британци са изхвърбяли радиоактивни отподъци...

    Ами си купуват имения по френското, испанското, италианското, гръцкото ... средиземноморие. Където няма радиационно и други замърсявания на природата.
  • 23 човек от народа

    5 0 Отговор
    това момченце е "функционално неграмотно" ! цитат от негово изказване: " ...трябва да го случат..." ха-ха-ха ! абе, научете го тоя глагол - "случва се" , кога , къде и в какъв смисъл се употребява !!!

    Коментиран от #25

  • 24 Знайко

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    "Цял свят Строи АЕЦ..."

    Алжиро-африкано-Макароно-геронтофилска Франция, индийско-пакистано-арабо-африканската Великобритания, Саудитска Арабия, Ердоганска Турция, Путинска Русия, Иран, Китай, САЩ(президенти дъртаци с деменция) ... не са цял свят.

    Япония, Германие, Австрия, Нидерландия ... спират работещи АЕЦ и са забранили строителството на нови АЕЦ.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "човек от народа":

    "случва се"

    Т.е. нещо, което СТАВА РЕАЛНОСТ, без значение какво прави или неправи Борислав Сандов. Нещо като изгряването на слънцето сутрин. Което е изгрянало всяка сутрин много преди са го има зеления талибан Сандов и ще продължи да изграва много след като го няма Съндов. Нещо, което се случва без значение дали Сандов е депутат, министър или пък платен кресрив протестър пред Народното събрание, министерски съвет ...
  • 26 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Знайко":

    Оооо не, не не слагай Япония до такива държави баце. Великобритания, къде я забрави ?
  • 27 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Знайко":

    Смешник, ако а Южна Корея ? Къде ? Врабец
  • 28 Силвия Великова

    2 0 Отговор
    Днес гн от Пирдоп зададе ясен и точен въпрос към мин. Сандев за ахните-мафиотите от Асарел които замърсяват голяма част от този регион... Човека визира помасите от клана Цоц/оркови... Бащата открадна асарел от държавата и българите сега сина продължава да унищожава средногорието с токсични отпадъци.... Великова, Кой ти на Нареди да премълчиш този въпрос!? и ти ли си поръчков журнал! Възмутен съм
  • 29 шопендар

    0 1 Отговор
    1/БЪЛГАРИЯ НЯМА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА-РАБОТИ СЕ ОТ ПРОМЯНА ДО ПОДМЯНА-ДЕМЕК КАКВОТО И ХРУМНЕ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ КОЯТО ВЛАДЕЕ СТРАНАТА.РЕШЕНИЕТО Е ГАЗИФИКАЦИЯ И АЕЦ КАКТО Е В ЕВРОПА.ФРАНЦИЯ ЩЕ СТРОИ ОЩЕ......14 АЕЦ,А НИЕ БЕДНИТЕ ОТ ГОТОВО ПЛАТЕНО ОБУРУДВАНЕ-ПРАВИМ СКРАБ.....ДА СЕ СПРЕ УНОЩОЖАВАНЕТО НА ГОРИТЕ-СКОРО И ДЪРВА НЯМА ДА ИМА,КЮМУРО СЕ ЗАБРАНЯВА,Е,МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА КАЖЕ ТОЯ НАРОД С КАКВО ДА СЕ ОТОПЛЯВА
  • 30 дрън дрън

    0 0 Отговор
    ще сваля той друг път, нищо няма да направи
  • 31 Фифи

    0 0 Отговор
    Най-добре е Сандов да бъде свален от поста, който заема и който изобщо не трябваше да заема.
  • 32 Мира

    0 0 Отговор
    По-вероятно е да утежни положението с некадърността си
  • 33 Марина

    0 0 Отговор
    Много е зле това човече
  • 34 Галин

    0 0 Отговор
    Сандов не става за министър на екологията. Като нищо наказателните процедури срещу България ще станат с две повече, вместо с две по-малко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол