15 Февруари, 2022 08:00 7 135 21

Ал. Караджов: Америка не може да не влияе върху отношенията между България и Македония

  • македонска патриотична организация правда-
  • александър караджов-
  • рсм

Хората са дошли тук като българи и няма спомен за македонски език и нация, заяви той

Ал. Караджов: Америка не може да не влияе върху отношенията между България и Македония - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Македонската патриотична организация "Правда" в Канада реагира през седмицата с писмо до американския конгрес. Писмото е реакция на опита за прекарване на резолюция от някои среди за честване на македонска идентичност, различна от българската.

"Писмото го написахме преди няколко дни и го изпратихме вече в Америка. Аз го подписах като председател на МПО "Правда", а Вангел е секретарят, който също присъстваше на това нещо. Написахме го, защото постоянно гледаме какво става сега в Македония и в България и ситуацията хич не е хубава. Особено тази идея, която имат македонистите в Америка, да направят честване през месеца на Македония и македонския език - септември", заяви внукът на дееца на ВМРО Иван Караджов - Александър Караджов за предаването "Брюксел 1".

Той допълни, че са написали, защото представляват МПО "Правда" към македоно - българската черква "Св. Св. Кирил и Методий" в Торонто, която е организирана от 22 г.

"Черквата е създадена от преселниците след Илинденското въстание в Македония през 1910 г. Тя се казва македоно - българска, защото е на българите от Македония. Когато са дошли тук, не е имало нито Тито, нито Георги Димитров, нито македонски език и азбука, нито македонска нация. Дошли са чисти българи и са направили черквата. След това създават и организацията и са се чувствали само българи, защото друго не е имало. В устава на църквата има да се организира българско училище", посочи Александър Караджов пред Bulgaria ON AIR.

"Америка е голяма държава, велика държава с 350 млн. население и не може да не влияе върху отношенията между България и Македония и ние искахме да кажем, че тези хора са дошли тук като българи и никъде няма спомен за македонски език и нация", завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    76 8 Отговор
    Америка иска да влияе и го прави по най- груб начин по целия свят. В случая с нас, те са изцяло на македонската позиция. Натискат ни по всевъзможни начини да отменим ветото. Добре, че имаме президент Радев, който отстоява българският интерес, щото ако зависеше от Кирил Петков, лесно ще го направят.

    Коментиран от #6

  • 2 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    80 5 Отговор
    Америка(САЩ) не влияе , те се месят и по-точно ДИКТУВАТ своите искания‼️‼️‼️
  • 3 Олег

    37 23 Отговор
    Само РФ може дани спаси

    Коментиран от #9, #21

  • 4 Търновец

    51 2 Отговор
    Америка отдавна не е Америка а е новата Отоманска Империя.
  • 5 Петър

    42 1 Отговор
    Престанете да наричате тази тази държава Америка,държавата си има име и то е САЩ.
  • 6 Петър

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    Сега рових в уикипедия и се оказа че във света няма държава с името "Америка".

    Коментиран от #13

  • 7 Боромир

    32 7 Отговор
    Aми от ФАЩ друго не може да се очаква . Те са подръжници на всичко фалшиво и обратно. Не бях чул , че ФАЩ искат да узаконяват с празник македонската нация . А Киро защо ни лъже и праща исторически комисии в Скопие .какви игри ни играе ...то е ясно , че макетата няма да признаят никога.. Дано руснаците изгонят Фащ от Изт. Европа .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 От какво да ни спаси?

    30 27 Отговор

    До коментар #3 от "Олег":

    Русия на два пъти ни спасява. След т.нар. освобождение от 1878г. България бе разделена на пет части. Русия караше Турция да ни нападне след Съединението. Русия защитаваше Сърбия и Гърция да откраднат големи територии с преобладаващо българско население. Съветска Русия докара болшевизма у нас и така започна скритата гражданска война, която продължава и до днес с разделението на българския народ на българи и русофили. СССР ни обяви война и изби елита на българския народ. Нейните местни измекяри ни взеха "свободата" и държавността, отнеха земите и собствеността ни и ни обрекоха на убиващо ни изостване от Западния свят. И днес Русия със своите агенти на влияние и местните путинисти ограбва българския народ и го доведе до деморализация и емиграцията на младите и перспективни хора. Не щем да ни спасяват, искаме вие да отидете при тях и да не ни пречите повече да живеем достойно и свободна!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Объркано Атлантиче

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "От какво да ни спаси?":

    Подобни и различни интерпретации мога да напиша още много. но те не са Факти. Факт е - Берлинският Конгрес и Ньойския договор.
  • 13 Факт

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    За невежите, когато някой говори за Америка има предвид САЩ !

    Коментиран от #17

  • 14 Иван Янев

    11 2 Отговор
    Поздрави за г--н Караджов и българите там.
  • 15 1111

    9 2 Отговор
    САЩ си гледа интереса, това е напълно нормално днес подкрепя Македония утре подкрепя Турция много важно,кой какво мисли същото е и Русия.Обаче тези наши политици през тези 32 години от така наречен преход не ги интересува за България и народа.За тях е важно парите и оттам във властта и са готови да ни продават само и само те да бъдат на власт и да разпределят парите на народа дори и сегашните управляващи виждаме как започват, като предишните,тогава беше постна пица,а сега имало много тежка криза и трябвало да се изтеглят заеми и да спасяваме частни бизнеси да им плащаме тока ние народа.Това е проблема на Народа,че винаги чакаме да ни излъжат и после се усещаме,както се казва след дъжд качулка и по този начин се указваме в положение на смяна от новите господари, като седнат на масата да се взимат решение от САЩ и Русия ние България сме винаги потърпевши от тяхните решения, защото нашите политици за научени да лижат всякакви части от тялото само и само за тази пуста власт и пари.Ние Българите, като сами успяваме но обединени не можем, защото ни лъжат тези политици и ни разделят, като общество и ставаме на племе това ние е проблема не сме обединени
  • 16 Валентин зарезан

    11 2 Отговор
    Америка не я интересува истината. Тя си има своя истина. Не я интересува друго, освен нейният интерес. Това, че защитава титови измислици, нима не го знаят. Никакво огъване пред тях. До сега само лошо от американците
  • 17 Петър

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    А когато някой говори за Африка вероятно има предвид Мадагаскар,нали такава ти е "логиката"?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Логика

    2 2 Отговор
    Дали една държава е създадена 681г или 1990г какво значение ще има след столетия.щом хората в тези държави са се самоопределили като българи или македонци да бъдат такива ,не е сложно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русия и Сърбия създадоха македонизма.

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Олег":

    Русия е на още по-радикална позиция от САЩ, срещу България, относно РСМ. Путин заяви, че азбуката в Русия била дошла "от македонските земи". В руското посолство се правят изложби и се показват филми срещу България, в смисъл, че Св. Климент Охридски е македонски светец, създател на македонския език и култура, че Кирил и Методий са македонски светци и други измишльотини от готварницата за лъжи на агент Митрофанова. Руското посолство в Скопие поднесе цветя та "македонския светец Св.Климент Охпидски"?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове