Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 12:40 7 763 26

Поморие по-скъп от Анталия и Халкидики това лято

  • поморие-
  • анталия-
  • гърция-
  • почивка-
  • море-
  • цени

Може би от около 10 години цените в нашите летни курорти са по-високи спрямо тези в Турция, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов

Поморие по-скъп от Анталия и Халкидики това лято - 1
Снимка: shutterstock

Лятната почивка на Българското Черноморие е по-скъпа от тази в турските и гръцките курорти, показва проверка, при която са сравнени цените на хотели в три курорта в Гърция, България и Турция. Така офертата за 4-звезден хотел в Поморие за двама възрастни с дете до 12 години за 6 нощувки на база ол инклузив е 2600 лева, пише "Телеграф".

Цената е за дати в края на юли. За сравнение в турския курорт Анталия при същите условия и период цената е 2530 лева, но в нея са включени и самолетни билети.

Оказва се, че и в гръцките курорти морската ваканция излиза по-евтино, като за четиризвезден хотел на брега на Халкидики на база ол инклузив офертата е 2300 лева. И трите хотела предлагат безплатни чадъри и шезлонги на плажа, но у нас те са до изчерпване на наличните. Така много туристи, които отиват късно на плажа, обикновено се налага да си плащат за сянка, тъй като няма места, или трябва да се припичат под жаркото слънце, пише още изданието.

По-ранобудните пък излизат в ранни зори, за да запазят шезлонгите с чадъри на първа линия. Това роди и нова професия по нашите ширини, които взимат по 5 лева, за да оставят хавлиите на шезлонгите, като по този начин ги запазват.

Така, ако в периода преди пандемията лятната почивка у нас беше по-евтина от тази в Гърция, но по-скъпа от Турция, то сега страната ни държи една от най-високите цени спрямо другите две държави. Може би от около 10 години цените в нашите летни курорти са по-високи спрямо тези в Турция, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред "Телеграф".

Досега обаче Гърция държеше по-високи от нашите. За пример Драганов посочи, че пакетите в турските курорти са били средно с 50-100 евро по-евтини от българските.

Очаква се средното увеличение на нощувките през летния сезон тази година да е 11 на сто. Така, ако цената на двойна стая в хотел миналата година се е продавала за 100 лева, то сега ще е 111 лева.

От 10 до 35% стигат намаленията, които се предлагат за ранни записвания за лятна ваканция през тази година. С наближаването на топлите месеци съответно и отстъпките се топят. Така, ако запазите до края на февруари, ще се възползвате от 30% отстъпка от цената, а до края на април тя пада до 10%.

Според Драганов в момента най-изгодна ваканция ще имат хората, които са запазили вече хотели в края на миналата година и дори миналото лято. Причината е, че цените, на които са подписали договор, се запазват и за този летен сезон въпреки масовото вдигане на нощувките в хотелите заради скъпия ток.

С 30%, или с около 400 лева по-евтино ще струва лятната ваканция на Българското Черноморие, ако се направи резервация до края на февруари. Така пакетът за 6-дневна почивка за двама на база ол инклузив в един от курортите на юг от 1800 лева пада на 1400 лева.

Офертата е за дати от 16 до 21 юли. Цената за периода от 22 до края на юли обаче остава без намаление, става ясно от ценоразпис на хотела. За различните курорти намаленията за ранни записвания варират. Например за почивка в Обзор при запазване на настаняване до края на февруари цената е намалена с 35%. Така двойна стая в пика на летния сезон от средата на юли до 15 август е 200 лева на човек, но с намалението пада на 130 лева.

Ръст на резервациите от чужбина

Засилен интерес има от Западна Европа за морска почивка у нас, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той посочи, че записванията все още са под тези през 2019 година с около 30 на сто, но се отчита завишаване на търсенето за почивка в България.

Ръст на туристите има и в останалите части на страната, като миналата година се наблюдава значително увеличение. Например над 142 хиляди са реализираните нощувки в община Стара Загора през 2021 година. Това е ръст с близо 50 на сто в сравнение с 2020 година, стана ясно по време на първото за тази година заседание на Консултативния съвет по туризъм към община Стара Загора. Увеличение се наблюдава и в легловия капацитет на настанителната база. През изминалата година той е бил 3537 легла, а през 2020 година - 3374 легла.

Саудитска Арабия с интерес към Бг туризма

Сериозен бизнес интерес има от страна на Саудитска Арабия за инвестиции в туризма в България. Това заяви Н. Пр. Халил Камал Факих, посланик на Кралство Саудитска Арабия в България. Той добави, че има много добри впечатления от България и вижда голям потенциал в туристическия сектор. Законът за туризма дава право на българския министър на туризма да подпомага дейността по привличане на инвестиции и съдейства за реализиране на проекти за устойчиво и балансирано развитие на туризма на национално, регионално и местно ниво, включително за изграждането и развитието на инфраструктурата, свързана с туризма, бе категоричен министър Проданов.

Посланикът на Саудитска Арабия предложи да се подготви и подпише споразумение за сътрудничество в областта на балнео- и спа туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на здравеопазването на Кралство Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Буко Баламата

    21 1 Отговор
    Ово е стандарт.
  • 3 ами те затва му викат

    39 4 Отговор
    българското ла?номорие
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 123

    40 5 Отговор
    Посещавайте Сл. бряг,Поморие, Черноморец,Созопол,Приморско и т.н.,ако сте любител на силните и неприятни усещания! хаха
  • 6 На море

    11 19 Отговор
    Марийче, ти имаш ли идея колко градуса е на Анталия по това време а?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сеирджия

    43 4 Отговор
    Със сигурност ще има такива с нисък интелект, които не могат да си направят сметката и ще отидат в Поморие и тази година! Стрижете ги яко! Хайде, рибата, която ще ядете, ви чака там още от миналата година. Като бонус има още по-яко застрояване, в момента трудно се паркира дори и сега, извън сезона, за после не ми се мисли какво ще е...
  • 9 Дар

    35 5 Отговор
    Повече не стъпвам на лайноморието
  • 10 Рамбо

    27 5 Отговор
    Вече на бг лайноморието ще се ходи с каски на плажа
  • 11 Това е така

    12 15 Отговор
    Нашите вдигат цените, защото рускините умират за плЯж.
  • 12 Чичо Манчо

    33 5 Отговор
    "Ол инклузив" с"кренвирши" Аро,"млечни" продукти с палмова мас и натурални "био"продукти от канализацията,плуващи в морето!
  • 13 Sieg

    9 0 Отговор
    Квалитет! 😆
  • 14 Мислещ

    18 12 Отговор
    Тази "статия" е изсмукана от едно място на педя поп пъпа ! Кой идиот ще даде 2600 за 6 нощувки за трима в която и да е страна ?? За тези пари се наема апартамент със всички екстри с две спални за 120 лв на вечер и ти остават 1900 лв да си ядеш с тях където искаш . Това, че някой си е измислил някаква цена, не значи , че в Поморие е по-скъпо от Гътция както се опитват да втълпяват разни измекяри всяка година !
  • 15 Дсса

    21 5 Отговор
    На нашето море само има смисъл да се ходи само ако имаш интерес към алкохолен туризъм или към мазохизъм.
  • 16 Ами на Банско

    12 2 Отговор
    е, и там в механите и повечето хотели храната е ужасна.
    А относно черноморието, курортите, здравните заведения, като се върнат родните гурбетчии, особено билингвистите, гледай и се наслаждавай на европеизъм; шофиране, хигиена, култура...
    Какво да правим през лятото, необезпокоявани от новите граждани на ЕС?
  • 17 Васил

    8 2 Отговор
    Останаха ли мазохисти дето още им харесва бетон и фекални води? И пари да ми дават няма да стъпя на Черно море.
  • 18 Ехее

    10 4 Отговор
    Това нее новина бе Факти. Ние си го знаем отдавна и за това си одим у Гърция. Аа ,и мутроидиоти нема по там.
  • 19 Плаж мен

    8 0 Отговор
    Защото е по хубаво който където иска да ходи
  • 20 да не се правим на отворковци

    7 2 Отговор
    Че кой е казал че трябва задължително да ходите на скъпото Има и за хора с по скромни възможности В Гърция и Турция също И там зависи къде ще отидите защото в Турция има такива луксозни места дето свят да ти се завие Дали ще помиярстваш в България или Турция същата работа
  • 21 Златна

    9 3 Отговор
    Кой туроператор плати да се напише подобна манипулирана глупост? Браво за лъжата и чудесно ще е повече глупаци да ви се вържат! Точно в България има места за почивка на море, които са в пъти по - добри от т. н. евтина почивка в Гърция и Турция... Ама кой да знае?! Важно е да се плюе по всичко българско... 🤮

    Коментиран от #23

  • 22 Даааа

    5 0 Отговор
    Институт за анализ и оценка на туризма ...как ви звучи.На мен лично на лепа хора с прилични заплата на хранилка на държавата който пътуват често пак за наша сметка.Да не би ние да не знаем какви са цените че г-н Драганов трябва да ме осветли че в Бг е най-скъпо и с лошо обслужване от изброените от него.Само да му каже ,че и преди пандемията Гърция беше по евтино.Още повече да ми сравняваш Поморие с Халкидики.....
  • 23 Дааааа

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Златна":

    Само че в така наречените евтини места не знаеш колко време ще прекараш в тоалетната и колко на плаж...Сами си го направиха никой да не ходи там ,а сега ние сме им виновни ,че не обичаме българското.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Съдията Дред

    2 2 Отговор
    Забравили са и проблеми те с паркирането. В Гърция винаги си оставям колата до хотела, тука е кауза пердута. Сваляш багажа, и караш колата на платен паркинг, който е поне на 10-15 минути път от хотела ти. Парите отделно. На Слънчака стигнаха до 25 на ден, 15 е обичайната такса
  • 26 Мина

    0 0 Отговор
    В Поморие на 14.05.2022 година за порция сафрид /5 малки рибки, парченце лимон върху четвъртинка лист от маруля/ цената беше 12.50 лева в обикновено заведение. Това е сега, а в активния сезон колко ли ще стане?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове