Last news in Fakti

20 Февруари, 2022 06:11 2 266 27

Проф. Огнян Герджиков: Много е страшно прокуратурата да отиде към изпълнителната власт

  • професор огнян герджиков-
  • прокуратура-
  • власт-
  • съдебна реформа

Това би било много голяма грешка, смята бившият служебен премиер и председател на НС

Проф. Огнян Герджиков:  Много е страшно прокуратурата да отиде към изпълнителната власт - 1
Снимка: БГНЕС

"От престрелки и войни не се печели, войната е крайно средство за разрешаване на конфликти, едва ли трябва да стигаме до войни. Не е хубаво, още повече че тази война не е перспективна. Тя просто не може да доведе до нищо, така че тя ще бъде на всичко отгоре и безплодна".

Това заяви бившият председател на НС и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков пред Bulgaria ON AIR в коментар за напрежението между прокуратурата и изпълнителната власт.

По думите му войната я е започнала "Демократична България", които решиха, че съдебната реформа трябва да се състои в две неща - свалянето на главния прокурор и закриването на специализираните съд и прокуратура,.

"За мен това е и едното и другото на настоящия етап са "кауза Пердута", заяви проф. Герджиков.

"Правосъдният министър може да поиска оставката на главния прокурор. Само че едно е да се поиска, друго е да се вземе решение, а това решение се взима от Висшия съдебен съвет. Той на всичко отгоре е и в осакатен състав и трябва, да събере седемнадесет гласа за свалянето му, което технически аз не знам как може да стане", обясни той.

"Много е страшно прокуратурата да отиде към изпълнителната власт. Това не трябва да се допуска. Независимостта на съдебната система, включително и прокуратурата, изисква да не е в изпълнителната власт. Така че това би било много голяма грешка ако някой смята, че трябва да бъде сложена там", изтъкна гостът.

Според проф. Герджиков при изборите на членове на подобни органи има порочна практика, господстващата партия, да има най- много мандати.

Той добави, че главният прокурор е един административен ръководител и няма толкова много власт, както на някои им изглежда.

"БАН е една много недолюбвана финансирана институция, няма никакво съмнение. При нас на науката се гледа като нещо много така екзотика едва ли не, а имаме такива постижения всъщност през годините, които никои от хората не ги знаят. Така че това да има пари за БАН не е лошо , но защо трябва да се вземат веднъж дадени пари. Това не звучи добре", коментира още гостът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 веселяк

    46 12 Отговор
    Е тя пуркоратурата досега беше към Баце! Той нали беше изпълнителната власт...или май хаПсолютната власт беше?

    Коментиран от #4

  • 2 Герджиков,

    24 16 Отговор
    има резон в това което казваш.Ама то това е целта да се овладее прокуратурата.Досега беше иструмент в ръцете на Борисов.И съд и прокуратура са на синджир.Квото им нареди това правят.Но това си е български манталитет,така е било и така ще бъде.За съжаление неможе да се промени защото е натрупвано 70 г.
  • 3 Ричи

    41 7 Отговор
    Ми тя прокуратурата е още служи на бившата изпълнителна власт - шайка!
  • 4 Goven

    40 8 Отговор

    До коментар #1 от "веселяк":

    Герджиков е мерзавец!

    Коментиран от #7

  • 5 ...

    25 7 Отговор
    Такова изказване, че е страшно прокуратурата да бъде в изпълнителната власт, означава, че няма съд. Означава, че няма закони срещу произвол в правосъдието. Означава, че няма наказания за магистрати, които са позволили произвол и некомпетентност. Означава, че няма законова компенсация от държавата за прокурорски обвинения без основание. Но то и сега е така... Правосъдието ни е на дъното заради това, че реформите се правят конюктурно, на парче, без да стъпват на здрави принципи и без много разум, да се отбие номера. Думите на премиера, че ни нямат доверие, не са случайни и са много верни. Една от причините за това са еквилибристиките на Борисов с реформите в провосъдието...
  • 6 Нежният професор

    26 5 Отговор
    Герджик траикай си тебе сме те видяли , как ако може така да се изкажеш без никой да се разсърди , такова хлъзгаво пиведение е най опасно.
  • 7 4856

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Goven":

    Точно така!
  • 8 Дедо Пене

    22 10 Отговор
    Герджиков да изчезва от СУ, след като не може да си представи Прокуратурата като част от Правителството! Така е в САЩ и министърът на правосъдието е и Гл.Прокурор!!!Мафията в България е в ГЕРБ, ДПС, Възраждане и даже СУ!
  • 9 Адвокат София

    19 7 Отговор
    Герджи си показа корумпираното лице още при ндсв. Няма какво да го слушаме сега. Корупция!
  • 10 мрак

    22 3 Отговор
    Знаеш ли какво е страшно ? страшно е прокуратурата да е в ръцете на мафията. Страшно е когато някой злоупотребява с власт и не може да му се търси отговорност. страшно е бездействието на институцията. страшно е когато хора са изнудвани и рекетирани по икономически, политически и религиозни мотиви и никой да не може нищо да направи.
  • 11 Професоре

    21 4 Отговор
    Ами тя,прокуратурата при ББ нали беше точно там,в изпълнителната власт.И сега,когато новата изпълнителна власт иска да коригира това,всичко оревахте.Сигурно и професора е ял от баницата.
  • 12 Ред

    14 5 Отговор
    Откъде го изеадохте птново този гей?
  • 13 рдг3

    12 4 Отговор
    Прокуратурата и милиционерите са навсякъде- училища, детски градини, общини, жилищни квартали, болници... В болниците казват на лекарите кого да лекуват, на кого да отказват лечение, в училищата даже стихове писаха за възхвала на предишната власт. По стар сталинистки и съветски почин. А Гержиков се притеснява, че прокуратурата щяла да мине към изпълнителната власт. Бг е прокурорска и милиционерска държава.
  • 14 Уж умен човек беше

    12 4 Отговор
    Прокуратурата не е независима тя защитава интересите на държавата..има съд който на място да контролира действията на прокуратурата..всеки съдебен министър да си назначава прокурор и стига с тия драми

    Коментиран от #18

  • 15 За протокола

    9 10 Отговор
    Ако прокуратурата отиде към изпълнителната власт тя ще стане бухалка на такива като милиционера и комунистически следовател Рашков, неадекватната министърка на Правосъдието Надежда някоя си и т.н.
    Тук е нужна широка обществена дискусия и мнението на специалисти-юристи, а не на недоносени политиканчета.
  • 16 Баста

    11 5 Отговор
    Време е обществото да си даде сметка, че т.н. юристи, профе сори и пр.не могат и не следва да участват в реформата на съдебната власт., защото доказаха, че не могат да я осъществят.Когато те имат водеща роля резултатът е ясен - над 30 г. корупция, бавно и неефективно правосъдие, безумни закони и правни казуси, политически слугинаж и за всичко това огромни бюджетни разходи, които имса все малки.
    Затова вън от реформата и да се обаждат само ако ги питат.
  • 17 6743

    8 8 Отговор
    Няма страшно ,професоре.Имаме ,такива "велики капацитети",като Киро лъжеца и Кокорчо. Те ще ни направят Швейцария на Балканите за нула време.Например по цени вече застигнахме Швейцария, даже и я задминахме.
  • 18 рдг3

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Уж умен човек беше":

    Съдът нищо не контролира. Съдът изцяло подкрепя обвиненията на прокуратурата. Върви да видиш в Прованса какво е! Каквото е казала прокуратурата, това постановява съдът. Справедливост, законност и всякакви такива книжни изрази са само илюзия. Реалността е друга.

    Коментиран от #20

  • 19 Огнянчо,

    5 5 Отговор
    човек, когато остарее трябва да се оттегли с достойнство.
    Има основен принцип в съдебния процес и граждански, и наказателен и това е равнопоставеност на страните.
    Няма нужда да си професор, за да разбереш какво става, когато се постави и най-корпулентния адвокат срещу независим орган със стотици милиони бюджет от нашите данъци.
    В САЩ как е?
  • 20 Грую

    6 7 Отговор

    До коментар #18 от "рдг3":

    И ,какво ще се промени, като Кирчо и Кокорчо сложат техен прокурор!?Освен ,че ще паднат обвиненията към червените олигарси а те ще си получат обещаните милиони.

    Коментиран от #22

  • 21 Работата

    6 0 Отговор
    Важно е да работи справедливо. И стига безсмислени приказки.
  • 22 да попитам

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Грую":

    А сега какво се случва с тези прокурори? Разследваха ли корупцията по високите етажи на властта? Твоите хора върнаха ли "усвоените" милиарди, вложени в офшорни сметки и имоти в чужбина?
    Май и на теб ти дали, щом ги браниш...

    Коментиран от #23

  • 23 Грую

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "да попитам":

    Ами повдигнати обвинения и се работи по тях.Въпреки саботажите на червенушковците.Но ако сложат техен човек,няма никакъв шанс.

    Коментиран от #24

  • 24 да попитам

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Грую":

    Продължавате на черното да казвате бяло. Едно и също повтаряте всеки ден, заблуждавайки се, че хората ще ви повярват.
  • 25 XYZ

    8 2 Отговор
    Г-н Герджиков, не Ви ли притеснява фактът, че прокуратурата е работила в интерес на изпълнителната власт години наред? Не Ви ли притеснява фактът от симбиозата Борисов-Гешев и всички останали от престъпния свят и прокуратурата? Защо говорите, че това не бива да се случи в бъдеще, а сте мълчали толкова години, когато това е било факт? И Вие ли сте от ТЯХ, свързани с КОЙ???
  • 26 Прав е

    4 0 Отговор
    Няма работа прокуратурата в изпълнителната власт,това е зависимост и вече байгън от самозабравили се олигарси които корумпират и депутати и министри и твърдо са решили че държавата им е бащиния.В момента е потрес от шуробаджанаци кой на кой да угоди,инфлацията върви нагоре,и тъй като са навързани със спекулациите на тока ,вървим наникъде.А затова трябва независима прокуратура.
  • 27 Вая

    1 0 Отговор
    Прав е професорът, много верен анализ. Твърде подозрителни са намеренията на ДБ и сие да закриват спец съда и да се борят и клеветят Гешев още приди да бъде избран! Слугуват на василбошковци и други под.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове