Last news in Fakti

20 Февруари, 2022 20:48 6 023 50

Стив Ханке: Еврото ще донесе на България повече корупция и инфлация

  • стив ханке-
  • икономика-
  • корупция

Ползите не са повече от рисковете

Стив Ханке: Еврото ще донесе на България повече корупция и инфлация - 1
Снимка: бТВ

Трябва да правите свободни пазари. Новото правителство много ме тревожи, защото говорят за харчене на много пари. Държавните харчове са двигателят на корупцията. Трябва да сте като в Сингапур. България е страхотно място, има невероятен климат. Всичко е супер, освен икономическите политики.
Това каза пред "120 минути" по бТВ Стив Ханке. Той уточни: Няма начин да се успокоят цените на енергията. Погледнете Германия - маха въглищата, имат вятърни перки и панели. Там няма постоянен вятър или слънце. Макрон направи обратен завой, като обяви, че ще се сторят 28 нови ядрени централи.

Франция е на прав път. Трябва да имате атомни централи. Малките централи са правилният път. Малки, автоматизирани и безопасни. Европа е направила много пагубни грешки и глупости, що се касае за енергия. Нещата ще се влошат.

Инфлацията се бави доста след увеличеното предлагане на пари. В глобален мащаб пазарът на имоти е цикличен на 16 години - нагоре или надолу.

Ползите не надхвърлят рисковете. БНБ трябва да направи същото. Академичната общност и тя. Трябва дебат относно махането на борда и приемането на еврото. Трябва да се подготви референдум с един въпрос - смятате ли, че сега трябва да влезем в еврозоната. Българското общество ще отговори - по-нататък.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Финансов инспектор

    121 11 Отговор
    Браво на Стив Ханке!! Прав е!!

    Коментиран от #30

  • 2 Последния Софиянец

    78 10 Отговор
    Знаем!
  • 3 Майна

    103 9 Отговор
    Право куме ,та в очите! Точен коментар, въпреки ,че дори е щадящ
  • 4 Пич

    37 8 Отговор
    Тюууу , що риторика похаби , за да ни обясни колко са яки печатните хартийки !
  • 5 Ръмпези

    64 11 Отговор
    ПОВЕЧЕ ОТ ТАЗИ КОРУПЦИЯ В МОМЕНТА НИЩО ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА НИ ДОНЕСЕ...ДОКАТО БОРИСОВ, ПЕЕВСКИ, ДОГАН , ГЕШЕВ И ЦАЦАРОВ НЕ ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА , БЪЛГАРИЯ Е ОБРЕЧЕНА...ДРУГ ВАРИАНТ НЯМА...ПРОСТО НЯМА....
  • 6 Стрина Пена

    47 3 Отговор
    Простолюдието не може да каже ДА или НЕ за еврото, защото небе компетентно... А защо? Защото такава информация му се предоставя
  • 7 Мдаммм

    64 5 Отговор
    Слушах го и каза много истини за Америка и печатането на пари, увеличение с 40% задве години !?!, Европа и тъпотията със зелената енергия, инфлация и пр. и с особоно голям интерес за пагубната политика на българските правителства на Тиквата и Простото и бързането с приемането на еврото, което яко ще ни издъни! За имотите и тенденцията с поскъпването им и пр., беше доста точен в мнението си, но кой да слуша!

    Коментиран от #22

  • 8 Майна

    63 17 Отговор
    Важно е българите да кажем- НЕ НА ЕС , НЕ НА НАТО, НЕ И НА ЕВРОТО....КОЛКОТО И ДА НИ САНКЦИОНИРАТ, ПОНЕ ДА СМЕ ДОСТОЙНИ, ХОРАТА И СЛЕД ВОЙНИ СА СЕ СПРАВЯЛИ И ВЪЗСТАНОВЯВАЛИ ..ДРУГ ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НЯМА!

    Коментиран от #37

  • 9 Разгеле...

    32 2 Отговор
    Той баче б.б. за това така напъваше за това евро.. да изчисти сивото, но ,,му мина котка път"
  • 10 Биби Кинг

    21 10 Отговор
    Ясно ка бел ден! Тука никой не идва да работи за општото благо а за сопцтвенио си жоп! Е го преди време крадливиа цар доде и докара след себе си първите юпита да грабят професионално! Пембен па докара Киртака и Спецова да опоскат наново Фатмакиа! Чакат еврофондовете да ги опоскат а до де ги нема че натеглат и откраднат заеми.
  • 11 Hoho Boho

    58 8 Отговор
    Не искаме еврото!
    Имаме си валутен борд вързан към еврото.
    Той ни е достатъчен.
    А ония, от ЕвроПечатницата, когато почнат да фалират,
    винаги можем са откажем от валутния борд

    Коментиран от #24, #38

  • 12 Перо

    61 4 Отговор
    Един от малкото американци,които дават добри съвети в БГ!
  • 13 гражданин

    39 3 Отговор
    Нови мощности в Козлодуй!
  • 14 ха ха

    41 2 Отговор
    Ханке, Президент! Шегувам се, разбира се, но сме на едно мнение с него. Много политкоректен за енергетиката. Нужно беше да добави преговори отсъпки/субсидии за въглеродните квоти отлагане на въглищата до 2060 поне - заедно с Китай и Индия.
  • 15 Така де

    26 4 Отговор
    затова така се натискат да го въведат.
  • 16 вчера гледах предаване

    48 1 Отговор
    Във Великобритания строят АЕЦ за 5 милиарда паунда която ще осигури ток за 6 милиона домакинства а ние се туткаме
  • 17 От опит знам, че

    35 4 Отговор
    появи ли се този да коментира, нещата в България не са добре.
  • 18 Ханке ни казва

    42 4 Отговор
    Пак ще ви гепат паричките. Щом за махане на борда заговориха, ясна е работата.
  • 19 Интересът клаги феса

    7 31 Отговор
    Стив Ханке говори пристрастно от позицията на интересите на САЩ, а не от интересите на България и ЕС.

    Коментиран от #42

  • 20 Истината е

    10 30 Отговор
    че валутният борд дава сигурност и спокойствие, но забавя развитието! Приемане на Еврото, ще вдигне инфлацията както казва професора, но ще е за няколко години, след което ще стане еднаква с другите държави в Европа! Преимуществото без борд е по бързо икономическо развитие!

    Коментиран от #47

  • 21 некой си

    32 4 Отговор
    НАЙ ПОСЛЕ ИСТИНСКА НОВИНА,И ТОЯ Е ПРАВ,
  • 22 тгврх

    12 20 Отговор

    До коментар #7 от "Мдаммм":

    ФАЩ си печатат пари и живеят на кредит, обаче на другите акъл дават да пестят и да живеят в лишения. Тоз Стив Ханке говори пълни небивалици.
  • 23 от кадя на кадя

    30 2 Отговор
    Бедна България ще плаща борчовете на игралите сиртаки по таверните.
  • 24 хх ххх хххх

    12 22 Отговор

    До коментар #11 от "Hoho Boho":

    Искаме еврото! Ние сме подписали, че ще го приемем. Въпросът е КОГА. А нова, че сме във валутен борд е все едно сме приели еврото, но усещаме само негативите, без да се възползваме от ползите.

    Коментиран от #43

  • 25 Кога

    30 2 Отговор
    Кога ще осъдим Меглена Кунева? Тя затвори реакторите.
  • 26 Комитов

    6 16 Отговор
    Фактьi.ру , пак ли жълтини и статия платена от агенти на тавариш Пъутио.
  • 27 Разум

    14 14 Отговор
    От приемането на еврото се страхуват тези, които кътат големи суми пари в брой с неясен произход и ще трябва да ги извадят и изсветлят като ги превалутират в банките!!! Тези хора внушават на обикновените хора страх и паника от еврото. А този американски "експерт" говори от името на неговата страна, която няма интерес от силна обща европейска валута, за да е долара по-силен!!!

    Коментиран от #45

  • 28 факт

    12 14 Отговор
    Приемането на еврото ще доведе със себе си повече международни инвестиции и ще се отрази благоприятно на българската икономика, като създаде повече работни места и увеличи цената на труда.
  • 29 Да бе

    10 7 Отговор
    Стив защо не удари Боко, а сега взе да хвъля камъни срещу сегашното правителство? Оня Ричард Ран беше горе-долу същият хвалебник пред сдс за щатската политическа система, където няма нищо държавно и всичко е на макс корупция.
  • 30 Не се

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Финансов инспектор":

    Пънете , ти и такива като тебе , да разберете какво става ! Реагирате като маймуните на Павлов , които натискат копчето , когато видят банана ! Играта е между долара и еврото , като стремежа на САЩ е да запазят господството на кухия долар , като световна валута ! Но сте ненадеждна аудитория , за да си губят времето , да ви обяснявам , с надеждата , че ще разберете ! Четете , и подскачате с чужди мисли , като в селска кръчма ! И нищо не разбирате от това , което сте прочели , камо ли да го анализирате !
  • 31 лихви

    3 14 Отговор
    След като приемем еврото лихвите по кредитите ще срадпат.
  • 32 лихви

    3 16 Отговор
    След като приемем еврото лихвите по кредитите ще спаднат.
  • 33 пример

    10 16 Отговор
    За пример могат да ни послужат Естония и Словакия, които след приемането на еврото привлякопа повече чуждестранни инвестиции, разшириха на външната си търговия и имат по-висок икономически растеж.
  • 34 помощ

    9 11 Отговор
    Приемането на еврото ще доведе до по-сериозен мониторинг над фискалната ни политика и ще увеличи сериозно шансовете на България при сериозна икономическа криза да получи помощ от по-развитите страни в ЕС.
  • 35 копи пейст

    4 5 Отговор
    Бившият cлужeбeн прeмиeр и кмeт нa Coфия Cтeфaн Coфиянcки oбяви в eфирa нa бТВ, чe cмятaният у нac зa "бaщa нa вaлутния бoрд" Cтив Хaнкe вcъщнocт e бил прoтивник нa въвeждaнeтo нa бoрдa у нac. Coфиянcки e чoвeкът, кoйтo в кaчecтвoтo cи нa миниcтър-прeдceдaтeл пoдпиcвa cпoрaзумeниeтo c Мeждунaрoдния вaлутeн фoнд и вaлутния бoрд прeз 1997 г.
    Днec тoй зaщити тoвa рeшeниe c прocтoтo oбяcнeниe - "нямaхмe друг избoр". И рaзкaзa зa първaтa cи cрeщa c Хaнкe. Пo думитe нa бившия прeмиeр, икoнoмиcтът дoшъл в кaбинeтa му и му пoдaл дoгoвoр дa му cтaнe cъвeтник. Cрeщу 40 000 дoлaрa. Ocвeн тoвa кaзaл, чe Бългaрия нe трябвa дa влизa във вaлутeн бoрд - нeщo, c кoeтo Coфиянcки кaтo прeмиeр нe e cъглaceн. Cрeщaтa им прoдължилa дocтa крaткo, рaзкaзa тoй.
    Нa въпрoc зaщo тoгaвa у нac Хaнкe нocи титлa "бaщaтa нa вaлутния бoрд", Coфиянcки зaяви, чe cлeд кaтo нe cтaнaл нeгoв cъвeтник, икoнoмиcтът cтaнaл cъвeтник нa прeзидeнтa (1997-2002) Пeтър Cтoянoв. И щoм видял, чe прaвитeлcтвoтo щe пoдпишe c МВФ зa въвeждaнe нa бoрд, cтaнaл и нaй-гoлeмият му зaщитник.
    ...............
  • 36 Тома

    4 1 Отговор
    Точно това е целта на корумпетата
  • 37 да бе

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    ти купувай рубли, казак.
  • 38 Информиран

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Hoho Boho":

    Без валутен борд ще бъдем обрани от политиците, а малкото останало необрано ще бъде унищожено от популисти.

    Просто когато еврото затъва е време да се закачим към друга валута, примерно швейцарски франк.

    Даже мисля че е крайно време да се започне и с този дебат.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хъхъ

    4 7 Отговор
    Тоя пък непрекъснато го вадят от нафталина, нали и сега сме заковани с еврото какво от това, ядеме само негативите на борда !!!
  • 41 Никой

    6 2 Отговор
    Много правилни отговори на въпросите. Абсолютен експерт. Браво
  • 42 Ъхъъ

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "Интересът клаги феса":

    Аз това го говоря също от години, ама една групичка от папгали нр та не еврото е лошо !!!
  • 43 Hoho Boho

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "хх ххх хххх":

    Вярно!
    Ние сме подписали, че ще примемем еврото.

    Но НЕ СМЕ ПОДПИСАЛИ кога ще стане това..

    Може Да Стане Друг Път....
  • 44 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 1 Отговор
    Еврото ще донесе на България повече корупция и инфлация. Естествено! Виж, за долара, друго щеше да приказва! Ясен си и на децата!
  • 45 Тоа па

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Разум":

    Ти да не си мишлиш,че айдуците ще чакат последният момент.Отдавна си перат парите в офшорни зони чрез подставени лица и фирми.
  • 46 Nnnnn

    1 0 Отговор
    А наще в България затвориха 4 блока в АЕЦ Козлодуй
  • 47 Да ама не

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Истината е":

    По-бързото икономическо развитие се случва в държави с необходимия квалифициран и мотивиран за работа човешки ресурс, с отлични условия за това, създадени от държавата, и с нулева толерантност спрямо корупция на всички държавни нива. Да разпознаваш България като държава, отговаряща на поне един от тези критерии?
  • 48 бай Ганя

    1 1 Отговор
    Браво Стив,браво Ханке!Най сетне някой да каже тая глупост няма да я бъде!Машалла!!!!!
  • 49 бай Ганя

    1 1 Отговор
    И помнете основното което каза;не си махайте валутния борд. ЗА КАКВО ВИ Е ТОВА ЕВРО!/превод/ ще ядете какамангата!!!
  • 50 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ако някой друг от другата страна се изкаже и той ще е прав. Монетата има две страни, както в съда ищец и ответник. Нещо по средата може би. А при референдум ще е както на избори, отгоре ще плащат, ще ги изкарват от домовете си да гласуват, за когото им кажат горните. И много хора искат паунди, за да не им се превръщат парите от пауд евро български лев, но нема как да се получи. А нека кажат мнението си, хора учили и живяли в Щатите. За другите, когато бяга в ЕС, но напуснаха, сме чували, че твърдо са за Шенген.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове