Last news in Fakti

20 Февруари, 2022 23:06 4 266 13

Борислав Ганчев: ЕС препотвърди, че промените в съдебната система не са наши измислици

  • борислав ганчев-
  • заместник министър-
  • правосъдие-
  • съдебна реформа

България трябва да знае, че за да получава субсидии от еврофондове, трябва ясно и точно да се прилага върховенството на правото, заяви зам.-министърът на правосъдието

Борислав Ганчев: ЕС препотвърди, че промените в съдебната система не са наши измислици - 1
Снимка: Личен архив

Специализираните съдилища са превърнати в съдилища за специални разузнавателни средства. Това каза пред БНР зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Едва 3% от делата, образувани в тях, са по същество - наказателни с общ характер. От 6418 дела 2992 касаят разрешаване за използване на СРС. От съдени 290 - оправдани са 70, което е нормално, но 168 са с наказание лишаване от свобода до 3 години. Специализираните съдилища бяха промотирани като съдилища за тежка престъпност, за корупция по високите етажи на властта", уточни той.

Зам.-министърът допълни: "Вече е налице формалната правна възможност за искане за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Ще формулираме нови искания за това, различни от тези на проф. Янаки Стоилов като служебен министър. Считаме, че има данни за сериозни нарушения, които биха могли да обосноват предсрочно прекратяване. Продължават да постъпват и още данни".

По думите му трябва да има повече фокус върху процедурата по избор на нов Висш съдебен съвет: "За да е ясно, че там влизат не след формална процедура някакви личности, а личности и професионалисти, които могат да застанат и да заявят какво е виждането им по несъмнените въпроси и проблеми на съдебната власт. Условието тези хора да са магистрати не означава задължително добри членове на ВСС".

Той подчерта: "България трябва да знае, че за да получава субсидии от еврофондове, трябва ясно и точно да се прилага върховенството на правото и да се гарантират демократичните права и свободи. Промените в съдебната система не са наши измислици, това се и препотвърди от Съда на Европейския съюз.

Трябва да спазваме върховенството на правото. Затова в Плана за възстановяване и устойчивост основният фокус беше да сме по-смели в съдебната реформа, а поле на корекциите основно бяха реформите в прокуратурата. Европа ни показва, че промените трябва да се направят".

Ганчев посочи, че съдебната реформа се разделя на две групи от мерки - такива, за които не се изисква конституционно мнозинство, и такива, за които се изисква.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    5 7 Отговор
    Типичен гербераст. Няма лошо. Но нека да видим...
  • 2 реформи от полицейския ес- не мерси

    4 6 Отговор
    европалячо,
    ес се е превърнал в диктатура и овторитаризъм.

    Всеки ден от няколко години в ес полиция бие като тупани, арестува, стреля по протестщиращи срещу режимите в ес и ек- париж, брюксел, рим, амстердам, каталуня, кадис и т.н....
  • 3 оня с коня

    15 14 Отговор
    Досега Министърката на Правосъдието ни обясняваше колко много имаме нужда от Реформа в Правосъдието и колко вреден е Гешев но КАТАЛЯСА,затова и съвсем навреме Заместникът й се втурва да я отмени в "Святото дело" за да не се изгуби Инерцията.Та заявява Заместник-министърът че за да получава България Еврофондове ,трябва ясно и точно да се прилага върховенството на Правото и да се гарантират Демократичните Права и Свободи.И в тая връзка да каже Зам.Министърът:След като до ПОСЛЕДНИЯ ДЕН на Управлението на Борисов Държавата ни буквално бе Заливана с Еврофондове а сега същите са ЗАНУЛЕНИ,значи ли това че При ББ Правосъдната е работила Перфекто,а при РАДЕВИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА /вкл. и Настоящото/ Нещата в Правосъдието са Прецакани и Европа изобщо не е доволна от това?

    Коментиран от #5, #11

  • 4 Иииии...

    14 8 Отговор
    Утайка след утайка събрали Кирчовцте ! Няма ли един грамотен чо случайност попаднал поне!?
  • 5 gost

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Тази вечер в 120 минути г-жа министъра не се посвени да ИЗЛЪЖЕ, като каза, че отказа на прокурора да образува досъдебно производство, не подлежал на контрол. И това не го казвам аз, а ЗАКОНЪТ НПК в членове от 200 до 203. Тази жена никога не е влизала в съдебна зала по нито един вид съдебно производство и не дори не е чела НПК, което мен ме шокира. Всеки може да напише в търсачката на гугъл НПК лекс и ще му излезе безплатно автентичният текст на закона. Новите ни управници са по-невежи от един селски пастир, а са с претенции на гении в икономиката и в правото...

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Реалист

    13 10 Отговор
    Това министърче кви глупости плещи?! Точно при Гешев и ГЕРБ нямахме спрени европейски фондове! А при Фатмака и ПП веднага ги спряха .. както и при предишното управление на Червената олигархия начело със Станишев и Орешарски! Кого се опитва да лъже този малоумник ?!
  • 7 браво

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "gost":

    Много точен коментар,браво! И още,защо ми прилича невръстния г–н на един от членовете на агитката на футболните фенове?!

    Коментиран от #10

  • 8 Стоян Иванов Василев

    7 1 Отговор
    Няма нужда от прокурори,право и др.мутромилиционерски измислици.Клиентела и клиентски закончета.Конституция,написана от Симеоновци за Симеоновски Измамници
  • 9 Препоръката от ЕС, за партийна употреба.

    8 3 Отговор
    Никога от Брюксел не са ни казвали, че трябва да бъде сменен Гешев и състава на ВСС. Виж, за реформата, да. Управляващите я разбират така:" стани куме, да седна".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Слави спасителят

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Абе ,ако не беше спасителят на мутро комунистите от ДС и ДПС, Слави спасителят,щяхте да видите кон боб ядели, сега сте смели чакате да мине зимата и ,Славуца кривия, да ви помогне да свалите правителството,после лесно плащате на ,който трябва в ЕНП и Евро съюза и всичко е топ
  • 12 ЕНП и Евро социалисти.

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "gost":

    Те са ваще хора ,които ви разрешиха да ,дерибействате след влизане в НАТО и Евро съюза, виждаме,Русия се връща с пълна сила на едно от първите места редом с китай, това е благодарение на Европейската народна партия на Меркел,Боко тиквата, строител и на газопроводи превръщайки Европа в заложник на Русия, идва време всичко което правихте, а то е крадахте,заедно с ДПС и ВМРО, народа да ви го върне, на референдум за или против НАТО.Излизане от НАТО, това е кошмара на САЩ и Евро Съюза, не ви ли вкарат там където трябва ,такова ще е.
  • 13 Чичовци

    3 3 Отговор
    За нас е известно,че бборисовите правителства са лъгали и замазвали всички простотии вършени от ГЕРБ-ДПС с участието на ДС и други турски и руски елементи за поддържане на Еврофондовете.Дали мафията ГЕРБ-ДПС и други прости числа не командват парада и до сега,А?Истината боли...нали!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове