Last news in Fakti

20 Февруари, 2022 23:11 3 058 25

Проф. Янко Янев: Мантрата, че енергетиката ни е свързана с Русия, е глупава

  • професор янко янев-
  • енергетика-
  • аец белене-
  • аец козлодуй

Метанът има 85 пъти по-силно климатично влияние, отколкото въглеродния двуокис, за който ни гонят да затворим въглищните централи, заяви директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена

Проф. Янко Янев: Мантрата, че енергетиката ни е свързана с Русия, е глупава - 1
Снимка: БГНЕС

Не виждам да се е появила алтернатива на българската ядрена енергетика. През последните 50 години всеки анализ за състоянието на енергията в България започва с едно и също изречение - България е бедна на енергийни ресурси.

По тази причина у нас беше развита ядрената технология. Ние сме една от 30-те държави, която има необходимата инфраструктура и човешки потенциал да експлоатира атомна енергетика. Поне 60 страни в света искат, но не могат.

Това каза пред БНР проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

Според него въпросът къде да бъдат новите ядрени мощности - в АЕЦ "Белене" или в АЕЦ "Козлодуй", е неправилен и се спонсорира от идеята да излезем от атомната енергетика.

"40 години наши и чужди институти са изследвали площадката за АЕЦ "Белене", предоставили сме цялата информация на Европа и сме готови да започнем реално строителство. Другата наложителност е - сегашната атомна централа в Козлодуй трябва задължително да мисли за поставяне на нови мощности заради изтичане на ресурса на съществуващите блокове".

По думите му мантрата, че енергетиката ни е свързана с Русия, е "глупава" и е налице "примитивен политически разговор".

"Америка е велика ядрена нация, дълбоко ги уважавам, но през последните 30 години нищо не построиха, дори влязоха в задънени улица с големите блокове. Експортът на големи ядрени блокове е въпрос - може или не може това да се случи... Няма притеснение, ако технологията е руска".

Проф. Янев подчерта, че построяването на реактора в Белене ще е по-евтино и вероятно строежът може да се случи за шест години.

"Ако тръгнем да генерираме чрез газови централи, трябва да знаем, че 80% от цената на електроенергията е цената на газа и когато цената на газа "излети през покрива", тази електроенергия става непродаваема и няма кой да я плати и вътре в България... Основният компонент на природния газ е метанът, който има 85 пъти по-силно климатично влияние, отколкото въглеродния двуокис, за който ни гонят да затворим въглищните централи. Редица експерти и в Брюксел вече повдигат въпроса. Но има големи икономически и геополитически интереси".

И допълни, че е отправил предложение към президента да се създаде сериозна експертна група, на която да бъде възложено енергийната стратегия на България да бъде разписана от гледна точка на експертите, а партиите да я анализират с техните експерти после.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    12 42 Отговор
    Ние, русофилите в България искаме да купуваме скъпа руска газ, а не евтина азерска и да сме 100% зависими от Русия.

    Коментиран от #7, #13, #20

  • 3 глупости

    9 31 Отговор
    Как метана ще е по голям замърсител от въглищата тоз чува ли се какви ги говори

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мда

    5 27 Отговор
    Мантрата е истина според този на снимката? А дали е глупава? Този герб проф не е никакъв капацитет, за да дава мнения. Първолак ще се сети и ще напише истината...

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Селяните

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    Къде крадат дърва , акъл дават ! Бегай от тука !
  • 9 Гнида

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "глупости":

    Не е казал , че е по-голям замърсител , а че има по-голям въглероден отпечатък , предполагам .
  • 10 АУУУУУ

    10 1 Отговор
    Значи скоро ще има специален данък за всички коли с метанова уредба ....... Както се казва на печелившите ....ЧЕСТИТО
  • 11 Йдкие

    9 11 Отговор
    Нефт, газ, ядрено гориво всичко 100% от Русия. Тоя дъртия кога ще пукне да освободи място за младите
  • 12 Вие некъв път до морето

    1 5 Отговор
    Стройте 100 годин и се разпада таз аец ше правили😂😂😂😂за кво ви е аец като след 20 годин нема да има население😂😂😂
  • 13 Кат си русофил скачай на влака

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    И отивай на русията че родина мать зовет и да не забравиш да си запалиш сите спестявания долар и евро че те са парични значи на гадните капиталисти а ти си лоялен на путин 😂😂😂😂
  • 14 наблюдател

    15 0 Отговор
    Ядрените централи бяха затворени от Шрьодер който трябваше да направи Германия зависима от Газпром. На нас ни поставиха въпроса така: Как може Германия да затвори 70 реактора, а България да не може да затвори 4?
    Това си беше едно изнудване на което тогава не можахме да устоим.
    След това Германия получаваше значително по-евтин природен газ от България.
    В момента Китай експериментира с Ториеви Ядрени централи. Тория има период на полуразпадане 69 години и е 20 пъти по-разпространен от Урана.
    Противниците на ядрената енергетика в България са противниците на българската енергийна независимост.

    Коментиран от #18, #21

  • 15 Сашко

    3 8 Отговор
    Този тъп професор знае ли какво означава думата “мантра”!!!
  • 16 Jacques Yves Moineau

    4 5 Отговор
    Поредния комунистически червей изпълзя.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 име

    10 1 Отговор
    Лошото е че новите управряващи ще служат на авериканския интерес да се отхвърли АЕЦ Белене за да направят сечено на руснаците. От 16 място по развитие към 89 сме потънали до нивото на африканските държави от много слушане на американски съвети.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 само лошо от германия

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "наблюдател":

    Баце, ако не си забелязал от много наблюдения, именно от германия идва зеления терор. Те дърпат конците в Брюксел, те имат изгода цената на газта да се е увеличила тройно в ЕС, вместо двойно като в Азия и Сев. Америка, защотот те преразпределят газ за останалите страни, а и така спъват промишлената конкуренция. Отделно, при евтин газ и ток (25% от цената на тока в ЕС се сформира на база цената на газта заради когенерациите), няма да върви зелена схема на германия да си пробутват перките и тяхни фирми да строят и експлоатират соларни паркове на плодородна земя.
  • 22 Буха ха

    4 2 Отговор
    Въглеродният диоксид излиза от комина, докато метанът излиза изпод опашката на кравите и на професори като този.
  • 23 Айде поредния дето заплатата му е ясна

    0 3 Отговор
    Дъртак значи ще се разбереш с Путин да се държи прилично тогава?..дали ще се случи така както вървят нещата
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    няКОЙ мнoгo гo e яд, чe с разширението на АЕЦ "Козлодуй" e нaмeрeнo eдинcтвeнoтo вярнo рeшeниe нa прoблeмa c купeнитe рeaктoри ВВЭР-1000. Oчaквaм "брaтушкитe" дa зaпoчнaт c нoмeрaтa cи...
  • 25 ХАН КРУМ

    4 0 Отговор
    Никога след показното в Балканската война,Европа не е допуснара да има силна България.Но пък толкова продажни помияри ,като след –90г не е имало. Да си разрушиш държавата,да си ограбиш народа,да го прокудиш,да си изгубиш пазарите,да предадеш страна и народ ,и да се гордееш с това е мазохизъм.Като погледнеш само ыкак са избирани самолетите –стрес да получиш ! и ако имаше правосъдие в тази държава ,това всичкото , което е взимало решенията отдавна трябваще да търка наровете. Същото е и в енергетика ,селско стопанство ,здравеопазване ,образование ,транспорт ,армия ,външна политика. Все на някой за нещо трябва да сме коленичили. Били сме зависими от Русия,А защо да сме зависими отх САЩ?Защо все някой трябва да ни язди?Дали пък сме свикнали с язденето и ни е страх ,ако сме без ездач?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове