Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 12:20 9 076 33

Лекар във Видин опита да оперира жена заради мнимо счупване

  • лекар-
  • операция-
  • имплант-
  • видин

Операцията струва 1068 лева, това е цената на имплантите, които ще се вложат

Лекар във Видин опита да оперира жена заради мнимо счупване - 1

Скандален случай във видинската болница. Лекар опита да оперира възрастна жена заради счупване, без тя да има такова. Само бързата реакция на сина ѝ предотврати ненужната интервенция, показа разследване на Нова телевизия.

76-годишната Добринка Антонова от Видин на 24 януари претърпява инцидент. Подхлъзва се и пада на тротоара. Изпитва болка и е откарана във видинската болница. Правят ѝ рентгенова снимка.

„Закараха ме в отделение „Травматология“, дежурен беше доктор Цолов. Той разгледа внимателно снимката от рентгена и каза, че има травма на шийката на тазобедрената става и че ще се наложи операция. Каза още, че операцията ще струва 1068 лева, това е цената на имплантите, които ще се вложат в операцията.

Преспах в болницата, на сутринта на визитация доктор Цолов попита какво става, ще се внесат ли парите за операцията. Отговорих, че синът ми пътува за Видин и че ще се внесат парите. Аз наистина смятах, че ще ме оперират във Видин” разказва потърпевшата жена.

Когато синът ѝ, живеещ в София, пристига във Видин, разбира, че майка му е подготвена за операция. Изготвена е и предоперативна епикриза с диагноза – счупване на бедрената кост. Чакат само него - да заплати 1 068 лева на касата, преди да започнат. Това и телефонен разговор от предишната вечер с д-р Цолов обаче го карат да се усъмни, че има нещо нередно.

„Направи ми впечатление, че изглежда много настоятелен, сякаш тази операция трябва да се случи на секундата едва ли не. Стана ми странно защо така ме агитира. Нещо много ме усъмни. Докторът каза, че трябва авансово да бъдат внесени 1068 лева”, спомня си синът на Добринка – Петър Антонов. Той отказва операцията и на момента с частна линейка откарва майка си в София, в болница „Пирогов”.

„Тук в Пирогов установиха, че няма никакво счупване на тазобедрената кост. По-късно видяха снимката от Видин, аз показах сниманата от мен диагноза и приемащият в Пирогов просто се изсмя, разтвори ръце и каза: „Видин“, разказва още Петър.

„Аз не виждам счупване. Не виждам причина да се провежда операция, при положение, че няма счупване на костта”, категоричен е доц. Мартин Крупев, началник клиника „Образна диагностика“ – УМБАЛ „Александровска“.

Във Видин доктор Цолов призна, че е гледал рентгеновата снимка. Заяви, че рентгенологът, който бил разчел снимката, е установил счупването. Екипът на нова тв провери и установи, че в болницата не работи такъв рентгенолог.

Правилата в медицината обаче са категорични. Лекарят трябва да разгледа добре рентгеновата снимка и ако се усъмни и най-малко в разчитането, направено от рентгенолога, трябва да направи скенер на пациента, който със сигурност ще покаже дали има счупване или не. Странно, но доктор Цолов не прави скенер на пациентката, макар болницата да разполага с такъв. И поставя диагнозата „счупване на бедрена кост“.

Тук е тънкият момент, че при операция на счупена бедрена кост, пациентът плаща от джоба си – 1068 лева за метална шина, наречена имплант, с която с два болта се фиксира счупената кост. Публична тайна е, че у нас лекарите, които оперират и поставят импланта, взимат голям процент от цената на този имплант. От цената, на която го е платил пациентът.

Процента си лекарите получават директно от фирмата, която доставя имплантите на съответната болница. И така доктор Цолов избира да оперира несъществуващо счупване и съответно да постави имплант. В случая на здрава кост.

„Аз съм я прегледал и тя не можеше да отлепва крака”, коментира ортопедът д-р Владимир Цолов.

Директорката на болницата не е коментирала случая поради заетост, направи го заместник-директорът д-р Богдан Томов, който е и ортопед.

„Не мога да твърдя и да кажа какво е имал предвид колегата д-р Цолов. Той е смятал, че там има фрактура. Болницата не взима една стотинка от една такава операция. Това, което мога да ви кажа, е, че ще направим сериозна проверка по случая”, заяви д-р Богдан Томов.

Още по-странно е, че в „Пирогов”, при прегледа на възрастната жена лекарите откриват друго счупване, което във Видин не виждат. Макар, че е видимо на снимките и от Видин, и от Пирогов. Счупване на пубисна кост, която е на 15 сантиметра от бедрената кост. Лечението на това счупване се състои в това един месец пациентът да е в покой.

При него не се прави операция и не се слагат импланти. То остава невидимо за доктор Цолов и мистичния рентгенолог от видинската болница, които иначе категорично видяха несъществуващото счупване на бедрената кост.

„Тези операции се правят по две причини. Едната причина е да се вземат пари по клинични пътеки, а другата е лекарят, който извършва операцията, да получи процент от цената на съответния консуматив, тоест импланта”, казва синът на пациентката.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    93 1 Отговор
    Разбрахте ли сега защо ги бият не, че все още няма и свестни лекари, но на фона на такива като тоя го отнасят всички.

    Коментиран от #10, #21

  • 2 др Гей Билтс

    69 2 Отговор
    Тези ангели на смъртта трябва да бъдат съдени до един. Масово не издават епикризи на починали в Ковид отделения, което си е чисто престъпление. След края на измислената пандемия именно те ще операт пешкира.

    Коментиран от #7

  • 3 АБВ

    80 2 Отговор
    Кой знае колко хора е осакатил
  • 4 ОТ НАРОДА

    57 1 Отговор
    НЕ ДЪРЖАВА, КОЧИНА, ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ ТИЯ УПРАВНИЦИ..
  • 5 Българка

    72 1 Отговор
    Много лекари се самозабравиха. Вместо да лекуват, те заради лични облаги осакатяват животи
  • 6 Точка Омега

    67 2 Отговор
    В какво сте се клели бре, гадове. Ако не можете да помогнете, поне да не вредите, Господ ще ви накаже.
  • 7 Капитализъм

    51 8 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    ... в действие!!! Едно време (при гадния социализъм) не можеше и да си помислиш такова нещо!!! Отиваш в Белене и без оправдание, ама аз не видях, ама аз не знаех!!!
  • 8 Пернишки масаж за лекаря

    40 1 Отговор
    Това му трябва на този “лекар”
  • 9 хорейшио

    56 1 Отговор
    Е какво да ги правиш такива?! Няма да ги бият ли? Само бой до посиняване! То у нас друга форма на наказание няма. Няма осъден, няма даже някой с отнети лекарски права.
  • 10 Бай Киркор

    43 2 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    Да се благодарят че все още само ги бият!!!Наближава времето когато ще започнат и да ги отсвирват!!!!
  • 11 Ало

    37 1 Отговор
    Бреййй Ало измамниците стават все по-изобретателни ?? Сега синът да му осигури едно счупване, щом толкова настоява този "Ало доктор" от Видин!
  • 12 Павел пенев

    46 5 Отговор
    Това не са лекари а мародери. Колко българи бяха ликвидирани с диагноза Ковид без да са болни оттози вирус,но вземаха по 1000лв. над заплатите за първа линия. Гнусни мафиоти.
  • 13 брутален

    22 1 Отговор
    Незабавна "операция" на глутеус максимуса на доктора-бандит от сина на нещастната жена.
  • 14 Да преместят в спешното

    24 3 Отговор
    Да ходи с линейката по спешните случаи в мааааалите около Видин, там команчите ще му сложат импланти като "томахоук"-секира- ятаган, чук тесла или ще му направя операция "римски пирон"!
  • 15 Баба

    32 1 Отговор
    Нали са Търговски дружества и затова професор Чирков построи болница в която показа как да работят и да ги обучи Затова си тръгна огорчен от този свят от не благодарни те и алчни колеги Заслеоени са от алчност и Лицемерие Те нямат сърца а банкови сметки Жалко че такива като този петнят лекарската професия Има много добри лекари които помаг лекуват болните но те не са на с постоянна заповед и се налага да работят и в други болници дават дежурство и пак не могат да стигнат огромните им заплати Къде е здравния министър
  • 16 Доцент Косматов

    23 1 Отговор
    Трябв закон за такива мушенгии ,които осакатяват и безчинстват.Уважавам лекарите знам ,че професията им неблагодарна а в България и не платена, но трябва хуманност.
  • 17 Паисий е жив

    29 1 Отговор
    Браво на лекарите от Пирогов, че са си казали нещата право куме в очи!

    Коментиран от #26

  • 18 Еразъм

    27 1 Отговор
    Оня изрод от Казанлък с фалшивите стентове какво му направиха - нищо! Защо тоя сега да не "намаже филията".
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 2 Отговор
    18г при Тъща ми имам още снимката В Пирогов се вижда ясно как е отделена коста от ямката. не трябва да си Експерт.Интересно е,че когато е паднала леко на почивка бяха в бургас са я завели в болницата там и са правили снимка...Лекарите са казали ,че няма счупване.....Възмоно е,нямам снимка от там да не е било счупване ,а спукване ...Ида се е дочупила шийката по време на прибирането...Пиша това за да кажа,че не е възможно,ако е счупено...докато дойде жената от Видин до София да ...зарастне...Не само бебета връзват.В Пирогов платихме повече 1600 на каса имам някъде бележка,около можеби 1580 да беше и за кръв 300.Тя е кръвна операция...поискаха ги от старша сетра на нея ги дадохме!Кръв не и бяха сложили защото тя колабира няколко пъти ,включително и в колата докато я прибирах от Пирогов...Не ползвахме услугите за сваляне на конци в къщи ги свалихме ние и прасецът на здравия неопериран крак бе срязан със скалпел....Изписаха я с абокад о пирогов...Дещеря ни не си бе тръгнала и го свали тя...Макар да казват,че в пирогов така не се прави и ,като финал...Поискаха за специалнигрижи докато бе там по 30лв на ден.Съпругата ми отказа и баба,тоест тъща ми жива и здрава е в момента я бяха вързали с бинтове и тя ни показа тази ,която я е вързала....Сетих се..Едно време дядо Христо ми показа един дето...В мазето с още няколко го "убедил" да влезе в Ткзс...Тане само малки бебета връзват....Такива Неща в бг Болници,дори и в Пирогов...Нима смятате,че това може да се докаже??

    Коментиран от #20

  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не,гарван гарвану ,око не вади,а не съм толкова наивен да храня и гладни адвокати.
  • 21 Информиран

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    Изобщо не го отнасят всички, бият се единствено изроди като този.

    Свестни лекари са го отнасяли само от цигани.
  • 22 егати

    12 1 Отговор
    на тоя трябва да му махнат няколко кокала и после да го оперират за смяна на пола по грешка разбира се.уруди и лошото е че не е единичен случай.
  • 23 XYZ

    25 1 Отговор
    Повечето лекари са търговци! Ето друг случай на непочтеност - постъпвам за операция на окото, освен за лещата плащам допълнително и 400 лв. за избор на лекар, който да ме оперира. Същият лекар в момента е с травма и обездвижена дясна ръка, но това го разбирам на другия ден! На упорития ми въпрос кой ме е оперирал, не получавам отговор! Сигурно всеки българин има една или повече такива истории! Как мръсотията по върховете на държавата се разля по всичко и всички и ще има да се чистим много дълго време, ако въобще е възможно!
  • 24 убийци

    16 1 Отговор
    в бели халати
  • 25 прекалено

    22 1 Отговор
    В провинцията ортопедите се интересуват само от пациенти, на които може да се постави имплант. Имплантите са винаги над 1000 лв. Ако откажете имплант, ще ви изритат и ще ви оставят без лечение. Не могат да поставят имплантите както трябва, не могат да наместват луксации, увреждат околните тъкани- не им пука. Слагат желязото и толкова. После се оправяй сам.
    Трябва да се спре с тази ТЪРГОВИЯ с импланти!
    Сербезова само от сертификати се интересува, а народът е подложен на рекет.
  • 26 прекалено

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Паисий е жив":

    Пирогов е далече. Какво да правим ние от дълбоката провинция? Цели ортопедични отделения са превърнати в поточни линии по слагане на железа даже и без нужда, всички пациенти плащат импланти. Цяла болнична индустрия! Никой не проверява из Североизтока каква търговия въртят в ортопедиите, там хората мълчат, щото цар- далеко, Бог- високо.
  • 27 спасов

    13 1 Отговор
    Алчни и нагли некадърници!
  • 28 Болниците - търговски

    16 1 Отговор
    дружества, а здравепогазването стока за търговия. Спрете тези идиотщини и всичко ще се нормализира. Трябва да се потърси съдебна отговорност за създателите на тази шизофрения - илко семерджиев и стойчо кацаров. Все още са живи, значи могат да бъдат осъдени.
  • 29 За такива само

    3 1 Отговор
    Затвор и отнемане на лекарски те права.
  • 30 Дали работи

    3 1 Отговор
    А какво стана с онзи дето слагаш стендове на здрави хора със заплата 50 000лв?
  • 31 С кокал в носа

    1 1 Отговор
    А ни плашат, че ще заминат вкупом за чужбина. Кой бяга от 4 часа работа на държавно и 4 след обед на частно сре-щу заплащане 2 пъти по-високо от на запад...........................................
  • 32 Хосе Игнасио

    1 0 Отговор
    Фалшиви новини ... Това е коренно различно от това , което мисирките го представят ...
  • 33 Очевидец

    1 0 Отговор
    Това малоумно същество - журналистчето е спестил много от истината...Нещата съвсем не са такива , каквито този ги представя... Не се ли запитате , толкова време оттогава , защо нищо не се е случило ??? Важното е да се хвърли в пространството една фалшива новина , за да могат хората да си псуват лекарите ...Това е ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове