Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 13:09 585 2

Христанов призова за мерки на ниво ЕС за излизане от кризата на пазарите на земеделски и хранителни продукти

  • иван христавнов-
  • земеделие-
  • ес

Заместник-министърът обясни, че в аналогична ситуация относно ценовите нива на фуражи, енергия и реализация е и сектор птицевъдство

Христанов призова за мерки на ниво ЕС за излизане от кризата на пазарите на земеделски и хранителни продукти - 1
Снимка: Пресцентър

По време на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Брюксел заместник-министър Иван Христанов обърна внимание на ситуацията, в която се намират земеделските производители.

Министрите за пореден път дискутираха въпроса за ситуацията на пазара на земеделски и хранителни продукти. Заместник-министър Христанов подчерта притеснителното нарастване на цените на основните фуражни култури и смески, горивата, електроенергията, както и на основните торове, използвани в растениевъдството. „Съвкупността от всички тези фактори води до поставянето на производителите в изключително трудна ситуация. Особено тежка е пазарната ситуация в сектора на свинското месо, повлияна едновременно от рестрикциите, свързани с ограничаването на Африканската чума по свинете (АЧС), засилените изисквания по отношение на производството в кланиците заради CОVID-19, повишените разходи за фуражи и свръхпредлагането на европейския пазар, което задържа растежа на цените.“, каза той.

Заместник-министърът обясни, че в аналогична ситуация относно ценовите нива на фуражи, енергия и реализация е и сектор птицевъдство. По думите му много сектори, включително месо, мляко и други, не успяват да покрият разходите си. Той призова за предоставянето на ниво ЕС на финансова помощ за излизане от кризата.

На заседанието заместник-министърът Христанов отбеляза необходимостта от съгласуваност на различните политики на ЕС – ОСП, търговската политика и постигането на целите на Зеления пакт. Според него, това изисква цялостен подход в областта на земеделието, здравеопазването и околната среда, както и преодоляване на пропуските в знанията, съпротивата на заинтересованите страни и различните ценности. „Важно е да се използва пълният потенциал на търговските и инвестиционни споразумения и на секторните и търговски политики, включително по отношение на вносните продукти, за да се осигури конкурентоспособност на земеделските производители, както и за да се гарантират високи еднакви стандарти на целия пазар на ЕС и защитата на потребителите.“, каза още той.

Иван Христанов наблегна на важността на гарантирането на равни условия на конкуренция между местните и чуждестранни продукти, които се изразяват в прилагане на сравними стандарти и условия към производството на тези продукти.

В дискусията по проекта на регламент относно забраната за предоставянето на пазара на Съюза, както и за износа от Съюза на определени стоки и продукти, свързани с обезлесяване и влошаване на състоянието на горите, заместник-министърът отбеляза, че със законодателното предложение се въвеждат изключително високи изисквания както за търговците и операторите, така и за всички компетентни органи. Той заяви, че предложението се основава на нова система за цялостна проверка, за да се определи обща рамка за проследимост, насочена към всички оператори и търговци. „Изработването и задействането на тази система се предопределя от редица структурни, технически и технологични промени на национално ниво, което неминуемо ще доведе до увеличаване на административната тежест.“, заключи заместник-министър Христанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    1 0 Отговор
    Министрите трябва съвкупно да пърдят за да падне цената на газа необходим за торове. За нефт не знам... как ще намалят въглеродния му отпечатък е мистерия. Така се получава като се занимават с наукизъм и зелена вуду магия. Гладните и замръзнали европйци ще дойдат да им благодарят...
  • 2 Кокиче за момиче

    1 0 Отговор
    Имам душа, която трябва да бъди напълнена с любов и истински живот !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове