Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 17:28 3 203 18

Сливенската болница отговори за връзваните бебета

  • сливен-
  • педиатрия-
  • връзвани бебета

С клипове и кадри майки показват как в детското отделение малки деца и бебета са връзвани с бинт за креватчетата

Сливенската болница отговори за връзваните бебета - 1
Снимка: Shutterstock

Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен започва вътрешна проверка по сигналите за връзвани деца в педиатричното отделение. РЗИ и други институции също са сезирани по случая, съобщиха от лечебното заведение.

С клипове и кадри майки показват как в детското отделение малки деца и бебета са връзвани с бинт за креватчетата.

„В лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този начин се предотвратяват физически травми, свързани с непрекъсната смяна на абокати“, се посочва в позиция на болницата, изпратена до бТВ.

„Това се прави единствено и само в полза на децата, защото по този начин не могат да се наранят и не се налага непрекъснато да се търси венозен източник. Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без придружител“, отбелязват от здравното заведение.

От там добавят, че когато има приети деца без присъствие на родител, това не е по вина на отделението. „В наш интерес е да приемаме децата, заедно с техните майки, защото те полагат грижи и помагат на персонала. Има случаи, в които майките не могат да останат, тъй като се грижат за други деца. В момента в болницата се лекува дете, което има още девет братя и сестри. Има и случаи, в които децата се оставят в отделението и понякога с месеци никой не ги търси и прибира. Тогава болницата търси помощта на социалните служби и на медицински сестри от отделението, които работят с УНИЦЕФ“, пише в позицията.

В момента Детското отделение е с голяма натовареност и намален персонал заради болни от COVID медицински сестри и лекари. Въпреки това за децата непрекъснато се полагат адекватни грижи и се прилага необходимото лечение.

В интензивния сектор се лекуват изключително тежко болни деца, които са с дихателна недостатъчност, хронични дегенеративни заболявания, деца с остро възникнали състояния като медикаментозни отравяния или гърчове. В момента секторът е почти с изчерпан капацитет и е един от най-натоварените. За изминалата година през отделението са преминали 1 309 пациенти, съобщават още от болницата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разболяло се чавето

    24 8 Отговор
    Ама в къщи още 5 и седмото в корема! А петима Петко не чакат! Държавата да се грижи, нали ще ги интегрират!
  • 2 др Гей Билтс

    11 23 Отговор
    Детските абокати са пластмасови като косъм, какви травми, какви 5лв. Бинтът служи за превръзка, да запази абоката, не да връзвате народа, гадове мръсни. Явно няма разлика между Ковид и детски отделения. Геноцидът е навсякъде из БГ болниците - търговски дружества.
  • 3 гарван гарвану

    22 15 Отговор
    Вързала го е детето тлъстата мед сестра да не шава, а тя да кърти по цяла нощ.

    Коментиран от #14

  • 4 Зззз

    13 17 Отговор
    Ясно каква е била тази ,която е снимала!Може да е получена, за да осъди болницата и да вземе "обезщетение".Говорейки за Сливен вярвам на персонала на болницата.

    Коментиран от #13

  • 5 честен ционист

    12 11 Отговор
    Всичките български болници са кръстени на еврейски фамилии и на някои второстепенни светци.

    Коментиран от #11

  • 6 Може

    19 4 Отговор
    Да им вържете ръцете но не и краката и то по 24 ч.без прекъсване Как не ви е срам ??? Това е гавра с децата
  • 7 Това

    14 4 Отговор
    Може да се случи само в Булгария и то без никакво наказание Лекарите НИКОГА не са виновни
  • 8 Рошко

    12 1 Отговор
    Само маската и баркода на челата им липсват, светът наистина се побърка, животните са много по разумни от хората
  • 9 ПРИПОМНЯНЕ

    2 1 Отговор
    2: Ами грехота е. Ами ти, какво правиш, ти.
    1: Толкоз жизнено, иска да живее ли.
    2: Е па ние, ние пак не му даваме никакъв шанс. Кво да ти кажа. На никъде не знам кво да правя ся. Сега обади ли се на.. ще ни направят на маймуни. Отвсякъде вестниците, ама пък и другата страна пък.
    1: Е, дали пък, нали, ако поговорим с тях, който дойде. Защо пък да. Къв интерес има да ни...
    2: Абе, боже, какво да говориш с тях. Те са идиоти. Де да знам какво да правиме. Ей в такваз ситуация не сме изпадали.
    1: То си е живо и здраво, тъй ли?
    2: Да бе, бах маа му.
    1: То си е още живо, тъй ли?
    2: Е сега не знам във момента дали още е живо. Трябва да звъннем. Ама той сега ми позвъни кво става с туй бебе и т. н. почна.
    ..........................................
    .............................
    Значи, аз мислех, че е умряло още веднага след раждането, щото те го взеха в сектора. Тая сутрин… (еди си кой там) ми каза, че още, вика, мърда. - Ама, не бе. - Аз паднах от коня. - Ами, ако мене ме вика… (еди си кой доктор) и го турила у кувьоза! - Ами това ти казвам, какво направи – смешна работа! - Ама не е смешна, не е смешна, щото си… (нецензурна дума) майката! - Не бе, аз го правя. - Просто и ясно. Всичко оттук нататък, щото ние ще го хвърлим сега в биологичните отпадъци. То е под 500 грама сега. Разбираш ли? - Да. - Най-вероятно. - Да. - И толкова! При това развитие на нещата вече просто ти забравяш, че това бебе е, знаеш, че е било живо или нещо, просто е умряло!” Това са ду
  • 10 пълни глупости

    12 2 Отговор
    Преди майките придружаваха задължително децата, а сега не ги пускат, за да не видят как ги ваксинират!
  • 11 Татарина

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    На тати умното макаданче, навсякъде компетентен!
  • 12 незнайко

    3 1 Отговор
    Трябва да бъдат обездвижени, но не и ВЪРЗАНИ това каза току що доц. Кунчев по новините в 19 .15 на 22. 02. 2022 г. !!! Как става това не КАЗА !!! БЪЛГАРИТЕ сте малоумни това разбрах от неговото изказване !!!
  • 13 Додо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Зззз":

    Ти да не би да работиш в тази болница.Ако ти вържат детето когато тръгне в 1 клас защото така се учи ще отвориш голяма уста.Нали?.Ето за това не трябва да има здравни осигуровки,защото здравна система няма.Заплати трябва да се дават за труд а не за присъствие.
  • 14 един от многото

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "гарван гарвану":

    За колко деца отговаря една сестра , сама на смяна , повечето от тях са с вливки , как да му правят вливки ако мърда непрекъснато , вади абоката и отново трябва да търсиш вена на детето и да включваш система. Когато са повече от 10 на главата ти , какво правиш бе пишман разбирачо!

    Коментиран от #16

  • 15 Илф и Петров

    5 1 Отговор
    Повечето деца в болницата в Сливен са от най- слънчевия, най-южния, най-гъстонаселения, най-черния, най-мръсния квартал на Сливен - кв. "Надежда"!..койтотне го знае се дрсеща, че е маала..
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "един от многото":

    Не си измисляй оправдания....

    Коментиран от #18

  • 17 Аколи

    1 0 Отговор
    Ако една майка я е грижа за бебето си ще остане с него, ако не остане няма никакво право да иска от някой друг да прави това което тя е отказала за собственото си дете
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове